προηγούμενη σελίδα

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Δίκη: 16 Φλεβάρη 2005, δικαστήρια Σερρών

 

Στις 16 Απρίλη 2004 αστυνομικοί με πολιτικά προσάγουν τον Πολύκαρπο Γεωργιάδη από δρόμο της Θεσσαλονίκης στην Ασφάλεια. Στη συνέχεια και μετά από αρκετές ώρες κράτησης, προβάλλεται με θριαμβολογίες από τα ΜΜΕ ένα αστυνομικό σενάριο που μιλά για “επ’αυτοφώρω σύλληψη βομβιστή”. O Π. Γεωργιάδης παρουσιάζεται αρχικά ως δράστης αδιευκρίνιστου αριθμού εμπρησμών που έχουν εκδηλωθεί στην πόλη, για να κατηγορηθεί τελικά για απόπειρα εμπρησμού ενός αυτοκινήτου ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας (security), το οποίο ήταν σταθμευμένο στο δρόμο όπου συνελήφθη.

O ίδιος, αρνούμενος τις κατηγορίες, δηλώνει πως ως αναρχικός βρισκόταν από καιρό στο στόχαστρο της αστυνομίας -οι ίδιοι οι ασφαλίτες που τον συνέλαβαν παραδέχονται εξάλλου ότι τον γνώριζαν εξαιτίας της αναρχικής του δράσης- και τονίζει πως η σύλληψή του έγινε σε σημείο που αποτελεί μέρος της καθημερινής του διαδρομής, η οποία ήταν γνωστή στους αστυνομικούς που τον παρακολουθούσαν.

Η σύλληψή του είναι το προϊόν της απελπισμένης και αποτυχημένης προσπάθειας της Ασφάλειας να διαλευκάνει μια σειρά εμπρησμών και έτσι το σενάριο που τη συνοδεύει διανθίζεται με όλα τα στοιχεία που θα αποκαθιστούσαν το γόητρό της: ενοχοποίηση για όποια ανεπίλυτη υπόθεση εκκρεμεί και αντικρουόμενες εκδοχές περί ύπαρξης συνεργών ώστε να δημιουργείται η εικόνα “εξάρθρωσης οργάνωσης”, πράγμα που οδηγεί σε εισβολές σε σπίτια συντρόφων και φίλων του Γεωργιάδη. Για αυτό και σύντομα το σενάριο αρχίζει να καταρρέει, με τις φλυαρίες περί “συνεργών” να εγκαταλείπονται, μαζί με τις απόπειρες να του αποδοθούν κατηγορίες για τις …δεκάδες ανεξιχνίαστες ενέργειες για τις οποίες μιλούσε αρχικά η αστυνομία. Τέλος, ακόμα και για την κατηγορία που απομένει, οι ίδιοι οι μπάτσοι που ισχυρίζονται πως πρόκειται για αυτόφωρη σύλληψη αδυνατούν να παρουσιάσουν κάποιον εμπρηστικό μηχανισμό που να δικαιολογεί την υποτιθέμενη “απόπειρα εμπρησμού”. Στις 20 Απρίλη 2004 ο Π. Γεωργιάδης προφυλακίζεται με βάση ένα κατασκευασμένο κατηγορητήριο και ύστερα από τη δεκάμηνη προφυλάκισή του στις φυλακές Κορυδαλλού δικάζεται στις 16/2/2005 στα δικαστήρια Σερρών.

Η δίωξη του αναρχικού Π. Γεωργιάδη είναι μέρος της επίθεσης του κράτους ενάντια στην κοινωνία και ειδικότερα σε όσους αντιστέκονται, με όποιο τρόπο επιλέγουν, στα σχέδιά του για την επιβολή της εκσυγχρονισμένης δικτατορίας του ελέγχου και της καταστολής, της εκμετάλλευσης και της αλλοτρίωσης.

Χρησιμοποιώντας το ιδεολόγημα της ασφάλειας και καλλιεργώντας κλίμα τρομοϋστερίας μέσω των ΜΜΕ, το κράτος εντατικοποιεί αυτή την επίθεση, επιβάλλοντας ένα Καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης (με ειδικά τρομο-δικαστήρια, όπως η λεγόμενη “δεύτερη δίκη του ΕΛΑ” που θα ξεκινήσει στις 7 Φλεβάρη, “λευκά κελιά” και τρομονόμους, αλλά και με την εξάπλωση της αστυνόμευσης και της επιτήρησης σε κάθε κοινωνικό χώρο), με στόχο την συντριβή και την απομόνωση κάθε φωνής και πράξης αντίστασης, τον εκφοβισμό και την υποταγή της κοινωνίας.

Απέναντι στην επέλαση της κρατικής τρομοκρατίας και την κατασκευή συναίνεσης αντιτάσσουμε την αλληλεγγύη, γνωρίζοντας πως αυτό που προσδοκούν οι εξουσιαστές όταν διώκουν έναν αγωνιστή είναι να μην μας βρίσκουν όλους απέναντί τους.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΛEΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

 

Φλεβάρης 2005
Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών-Αντιεξουσιαστών

 

 

 

Πορεία αλληλεγγύης: Σάββατο 5 Φλεβάρη, 11.30 Μοναστηράκι

 

1