Στην Αργεντινή, στη Νέα Υόρκη, το Μόναχο
και σε όλο τον κόσμο...

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΑΙΗ

- Ο πόλεμος της κυριαρχίας εκδηλώνεται σε κάθε σημείο της γης και σε κάθε πεδίο. Με την οικονομική επίθεση στους προλετάριους, τη φτώχεια και τους αποκλεισμούς. Με “ανθρωπιστικούς” βομβαρδισμούς και στρατιωτικές επεμβάσεις σ’ εκείνα τα σημεία του χάρτη που για την επιβολή του ελέγχου δεν αρκούν οι πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί. Με την όξυνση της καταστολής, με διακρατικές συμφωνίες και σώματα ασφαλείας για να εξοστρακίζονται οι ανεπιθύμητοι πληθυσμοί των προσφύγων και των μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές. Στον κόσμο δεν επικρατεί η ανάπηρη ειρήνη της τάξης και της ασφάλειας, αλλά ούτε ένας μονόπλευρος πόλεμος από τ’ αφεντικά. Κάθε μέτωπο αυτού του πολέμου είναι και μια εστία αντίστασης. Σήμερα, στους δρόμους της Αργεντινής ο καπιταλισμός βρίσκει απέναντί του τους φτωχούς που ξεσηκώνονται. Στη Νέα Υόρκη και το Μόναχο, δύο πόλεις-κέντρα της Δύσης όπου συνεδριάζουν τα επιτελεία της σε συνθήκες κρατικής τρομοκρατίας, ο “εσωτερικός εχθρός” της Ευρώπης και των ΗΠΑ, οι εξεγερμένοι του Σηάτλ και της Γένοβας εξακολουθούν να αντιστέκονται. Στα κρατητήρια του ελληνικού κράτους, οι μετανάστες στασιάζουν ενάντια στις διώξεις και τις απελάσεις, ενώ απ’ τους δρόμους, αλληλέγγυοι αγωνιστές επιχειρούν να αποτρέψουν τις αστυνομικές επιχειρήσεις.

- Στην Αργεντινή η εξέγερση συνεχίζεται. Χιλιάδες εργάτες, άνεργοι, απολυμένοι, κάτοικοι των παραγκουπόλεων, ιθαγενείς και νεολαία ξεσηκώνονται ενάντια στην υποθήκευση της ζωής τους στις τράπεζες και τις πολυεθνικές, τη ντόπια άρχουσα τάξη και τους κρατικούς υπάλληλους. Απαλλοτριώνουν τρόφιμα από τα σούπερ-μάρκετ, αποκλείουν δρόμους, διαδηλώνουν, επιτίθενται σε τράπεζες και κυβερνητικά κτήρια. Πολιορκούν το προεδρικό μέγαρο και εισβάλουν στη Βουλή τραγουδώντας “Να φύγουν όλοι, να μη μείνει κανείς”. Η αστυνομία χρησιμοποίησε τα όπλα, δολοφονώντας 30 εξεγερμένους. Πέντε πρόεδροι έχουν αλλάξει από τότε που ξέσπασε η εξέγερση και οι δρόμοι είναι ακόμα γεμάτοι κόσμο. Στην Αργεντινή το κράτος δεν αμφισβητείται μόνο στα οδοφράγματα αλλά και στην καθημερινή ζωή, στην αυτοοργάνωση των λαϊκών συνελεύσεων, στις κοινότητες και τις γειτονιές. Η πείνα, η καταπίεση, η εξαθλίωση δεν γέννησαν τον κοινωνικό κανιβαλισμό αλλά την αλληλεγγύη και τον αγώνα. Η Αργεντινή δεν είναι μακριά... είναι τόσο κοντά όσο οι τράπεζες και τα υπουργεία, οι δυνάμεις καταστολής και η καθημερινή λεηλασία της ζωής μας από τ’ αφεντικά. Τόσο κοντά όσο η επιθυμία της εξέγερσης και το πάθος για ελευθερία.

- Στη Νέα Υόρκη, από τις 31 Γενάρη μέχρι σήμερα πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Σ’ αυτήν συμμετέχουν εκπρόσωποι περίπου 1000 πολυεθνικών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και όλη η αφρόκρεμα της παγκόσμιας άρχουσας τάξης. Αυτοί που αντλούν εξουσία και κέρδη από την καταστροφή του πλανήτη, από τη μισθωτή σκλαβιά και την καταπίεση εκατομμυρίων ανθρώπων, από την Αργεντινή, τη Βολιβία και το Εκουαδόρ ως τη Σεούλ και από την Αφρική ως την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η σύνοδος διεξάγεται σε μια χώρα που πρωταγωνιστεί στον πόλεμο ενάντια σ’ όλο τον πλανήτη, αφού πρώτα τον έχει κηρύξει στο ίδιο το εσωτερικό της: στα προλεταριακά γκέτο, στους αποκλεισμένους, στους αγωνιζόμενους που αντιμετωπίζονται με έκτακτους νόμους και άμεση καταστολή. Αναρχικοί και άλλοι αντικαπιταλιστές κάλεσαν διαδηλώσεις με σύνθημα “Να αντεπιτεθούμε στην τρομοκρατία των επιχειρήσεων”. Η αστυνομία έστησε οδοφράγματα γύρω από το χώρο της συνόδου και οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν τις κινητοποιήσεις ριζοσπαστών ακτιβιστών. Στις 2 Φλεβάρη οι δρόμοι της Νέας Υόρκης πλημμύρισαν από 20.000 διαδηλωτές που περιφρόνησαν την προπαγάνδα περί πατριωτισμού, την αστυνομοκρατία και τις προληπτικές συλλήψεις. Διαδήλωσαν ασφυκτικά περικυκλωμένοι από διμοιρίες που χρησιμοποίησαν γκλομπς και δακρυγόνα, πρόβαλαν αντίσταση στις εφορμήσεις που έκανε η αστυνομία μέσα στην πορεία με στόχο τη σύλληψη αναρχικών, και επιχείρησαν να διαπεράσουν τα αστυνομικά οδοφράγματα για να πολιορκήσουν το πολυτελές ξενοδοχείο όπου βρίσκονταν τ' αφεντικά. Την επόμενη μέρα, ενώ 40 άτομα κρατούνταν, οι αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν με νέες συμπλοκές και 87 συλλήψεις.

- Στο Μόναχο, τις τρεις πρώτες μέρες του Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη ασφάλειας του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο την προώθηση του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Συμμετείχαν πολιτικοί και στρατοκράτες από τις χώρες μέλη, αλλά και από την Κίνα και τη Ρωσία, έμποροι όπλων και επιστήμονες ειδικοί σε νέες μεθόδους μαζικής καταστροφής και θανάτου. Αυτοί που μετά το Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία συνεχίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, σχεδιάζουν τους επόμενους πολέμους για τον έλεγχο της κεντρικής Ασίας και προσυπογράφουν τις σφαγές στην Παλαιστίνη. Εφτά χιλιάδες άτομα, αναρχικοί, αυτόνομοι, αντιφασίστες και άλλοι ακτιβιστές από τη Γερμανία και χώρες της Ευρώπης διαδήλωσαν στο Μόναχο ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη ρατσιστική/εθνικιστική υστερία του πολέμου. Αψήφησαν την αστυνομική απόφαση για απαγόρευση κάθε κινητοποίησης και με σύνθημα "καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη" για δύο μέρες πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις και πορείες, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με συνεχείς επιθέσεις των κατασταλτικών δυνάμεων, ξυλοδαρμούς και 850 συλλήψεις.

- Ο κοινωνικός και ταξικός μας αντίπαλος δεν βρίσκεται εκτός των συνόρων. Το ελληνικό κράτος και κεφάλαιο συμμετέχει ενεργά στην οικονομική λεηλασία του πλανήτη και στη στρατιωτική κατοχή του, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Τοπικά, σε θέση συνοριοφύλακα της Ευρώπης Φρούριο έχει αναλάβει την απόκρουση των κυμάτων προσφύγων και μεταναστών που έρχονται από τις εμπόλεμες περιοχές κυρίως της Ασίας. Ευθύνεται για τους πνιγμούς στο Αιγαίο, τους θανάτους στα βουνά των συνόρων, τις δολοφονίες από τους μπάτσους, τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις απελάσεις.
Οι πρόσφυγες, μέσα από τους χώρους που κρατούνται αντιστέκονται.
Στις 9 Γενάρη εξεγέρθηκαν 290 Κούρδοι που βρίσκονταν έγκλειστοι στο κλειστό γυμναστήριο της Ραφήνας. Η απόπειρά τους καταπνίγηκε από διμοιρίες των ΜΑΤ και λιμενικούς που τους χτύπησαν, στέλνοντας 4 μετανάστες στο νοσοκομείο.Στην Ιεράπετρα, από τις 23 Γενάρη 35 κρατούμενοι προς απέλαση Κούρδοι και Τούρκοι πρόσφυγες πραγματοποίησαν απεργία πείνας. Ανάμεσά τους και δύο αγωνιστές που πρόσφατα είχαν αποφυλακιστεί από τα λευκά κελιά της Τουρκίας μετά από απεργία πείνας πολλών μηνών.

Στα Χανιά, ο αγώνας των προσφύγων από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που έκαναν απεργία πείνας μέσα από τα κρατητήρια του αεροδρομίου, κινητοποίησε αγωνιστές και κατοίκους της πόλης να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Στις 24 του μήνα, όταν η αστυνομία επιχείρησε να μεταφέρει 54 πρόσφυγες από το Πακιστάν στο πλοίο για τον Πειραιά ώστε να δρομολογηθεί η απέλασή τους, συνάντησε την αντίδραση διαδηλωτών. Μετά από συμπλοκές με τους μπράβους του λιμενικού οι διαδηλωτές κατάφεραν να εμποδίσουν τις κλούβες να επιβιβαστούν στο καράβι. Η ίδια επιχείρηση επαναλήφθηκε στις 29 Γενάρη αυτή τη φορά με 21 μετανάστες από τη Σιέρα Λεόνε, οι οποίοι οδηγήθηκαν με κλούβα στο λιμάνι του Ηρακλείου. Νέα κινητοποίηση αναρχικών και άλλων αλληλέγγυων στους μετανάστες κατέληξε σε σύγκρουση με τους μπάτσους που επιτέθηκαν για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Την επόμενη μέρα, όταν το πλοίο έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε από 40 περίπου αναρχικούς νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης.

- Για μας που κάθε γωνιά της γης είναι πατρίδα μας και κάθε πατρίδα μας είναι ξένη, ο πόλεμος διεξάγεται παντού, ξεκινώντας από’ δω που ζούμε.

Ο αγώνας μας ενάντια στα σχέδια του ελληνικού κράτους και η αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι και αγώνας ενάντια στην παγκόσμια δικτατορία του κράτους και του κεφάλαιου, μια κίνηση αλληλεγγύης σ’ όσους αντιστέκονται σ’ όλη τη γη, από την Αργεντινή ως τη Νέα Υόρκη και το Μόναχο.

Η ουτοπία είναι η μοναδική ζωντανή πραγματικότητα σ’ έναν κόσμο που πεθαίνει από το ρεαλισμό της υποταγής και του συμβιβασμού.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΚΑΜΙΑ "ΕΙΡΗΝΗ" ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 4 Φεβρ. ΄02

Εξεγερμένοι προλετάριοι