NEA YOΡKH 31/1-3/2 2002. 32η Σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF)

"Να αντεπιτεθούμε στην τρομοκρατία των επιχειρήσεων"

31 Γενάρη: η πρώτη μέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε με συλλήψεις. Ακτιβιστές της ACT-UP ανάρτησαν δύο πανώ σε κτίρια στο Μανχάταν και 7 μέλη της συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Στις 10 το πρωί διαδηλωτές από οικολογικές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν κοντά στο Waldorf Astoria Ηotel, όπου θα γίνει η σύνοδος.
Το απόγευμα έγινε εργατική διαδήλωση από 800-1000 άτομα μπροστά από το φρουρούμενο πολυκατάστημα Gap.

-Στη Βέρνη της Ελβετίας 20 άτομα κατέλαβαν τα γραφεία της εταιρείας Price Waterhous Coopers, μέλος του WEF. Η αστυνομία εισέβαλε στο χώρο ύστερα από κατάληψη δύο ωρών. Στη Λωζάννη 80 άτομα διαδήλωσαν έξω από την UBS, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, συνέχισαν έξω από το ταχυδρομείο και κατέληξαν στα McDonalds όπου έγινε πάρτυ.

31/1 Ολόκληρη η πόλη της Ν. Υόρκης βρίσκεται σε αστυνομική κατοχή... Οι περισσότερες τράπεζες και πολλά καταστήματα όπως τα Starbucks, τα McDonalds και η GAP φρουρούνται από την αστυνομία, η οποία αναφέρει ότι έγιναν ήδη "βανδαλισμοί" σε καταστήματα καθώς και μία σύλληψη.

31/1/02 Αντιμιλιταριστική δράση Αλληλεγγύης στο Λονδίνο Μια ομάδα αντικαπιταλιστών μπήκε στο συνέδριο AirPower 2002 που διεξαγόταν στο ξενοδοχείο Royal Lancaster. Εφτά διαδηλωτές έριξαν αμπούλες βρώμας, άνοιξαν πανό και μοίρασαν κείμενα. Η κατάληψη έγινε σε αλληλεγγύη με την εξέγερση στην Αργεντινή, με τις αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη και τις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΝΑΤΟ στο Μόναχο, ενάντια στον πόλεμο, την εγκληματοποίηση των προσφύγων και τον καπιταλισμό.

Για το AirPower 2002 (συμμετέχουν ειδικοί στις νέες στρατηγικές του πολέμου και τα όπλα μαζικής καταστροφής) και την κατάληψη, βλ: germany.indymedia.org/ και uk.indymedia.org/

2/2/02 Στο Σαν Φρανσίσκο έγινε διαδήλωση αλληλεγγύης στο black block της Νέας Υόρκης, από 600 περίπου άτομα, αναρχικούς, αντιεξουσιαστές και punks.

Από τις 31/1 ως τις 4/2 πραγατοποιέίται στη Νέα Υόρκη η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), το οποίο μέχρι σήμερα συνεδρίαζε στο Νταβός και συνοδευόταν από μαχητικές διαδηλώσεις. Φέτος η σύνοδος μεταφέρθηκε στη Ν. Υόρκη στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria του Μανχάταν, για να ενισχυθεί η εικόνα της πόλης μετά τις 11 Σεπτέμβρη. Αλλά και στις στρατοκρατούμενες ΗΠΑ, τα αφεντικά δεν θα είναι ήσυχα... Aναρχικοί, αντιεξουσιάστες και ριζοσπάστες αντικαπιταλιστές που σχημάτισαν το Anti-capitalist Convergence Against the WEF καλούν σε κινητοποιήσεις, με σύνθημα "Να αντεπιτεθούμε στην τρομοκρατία των επιχειρήσεων" accnyc.org και abolishthebank Κάλεσμα της Βορειοανατολικής Ομοσπονδίας Αναρχοκομμουνιστών - NEFAC www.infoshop.org

Παραμονές του ετήσιου συνεδρίου του Παγκόσμιου Oικονομικού Φόρουμ WEF, και εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη για την προστασία του καθώς και των μεγαλόσχημων οικονομικών και πολιτικών συνέδρων, από τις διαδηλώσεις και τις ενδεχόμενες εκρήξεις βίας. Tα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και η ομαλή διεκπεραίωση του όλου γεγονότος αποτελούν την πρώτη μεγάλη δοκιμασία του νέου δημάρxου της Nέας Yόρκης, μεγαλοεκδότη Mάικλ Mπλούμπεργκ, μέσα στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου...

Στο σxέδιο για την ασφάλεια του συνεδρίου συμμετέxουν χιλιάδες φρουροί, από την αστυνομία, το FBI, την ομάδα έκτακτης αντιμετώπισης κρίσεων της N. Yόρκης, τις μυστικές υπηρεσίες, διάφορα υπουργεία Eξωτερικών και ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας... Μόνο για την περίμετρο του ξενοδοχείου Γουόλντορφ Αστόρια, στο κέντρο του Μανχάτταν, όπου θα συνεδριάσει το WEF, αναμένεται να διατεθούν 4.000 ασυνομικοί ενώ πολλοί περισσότεροι θα προστατεύουν τους 3.000 συνέδρους μεταξύ των οποίων 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Η αστυνομία ανακοίνωσε στις 28/1 ότι αναμένει πως η πλειοψηφία των διαδηλωτών ενάντια στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα είναι ειρηνικοί, αλλά σχεδιάζει να επιβάλει ένα πολιτειακό νόμο που απαγορεύει στους διαδηλωτές να καλύπτουν τα πρόσωπά τους. Και χαρακτηριστικά δηλώθηκε πως, όπου εντοπίζονται περισσότεροι από τρεις κουκουλοφόροι, οι οποίοι συμμετέχουν στην πορεία, θα συλλαμβάνονται... Αυτό το πειθαρχικό μέτρο της αστυνομίας εναντίον των κουκουλοφόρων βασίζεται σε έναν νόμο που χρονολογείται από το 1845, όταν οι αγρότες μεταμφιέζονταν για να μην αναγνωρίζονται όταν εξεγείρονταν κατά των γαιοκτημόνων...

Παρ' όλα τα κατασταλτικά μέτρα και την απειλή των συλλήψεων αναμένεται ότι θα είναι χιλιάδες οι διαδηλωτές που θα βρίσκονται από αύριο 31/1 στους δρόμους της Νέας Υόρκης και θα παραμείνουν εκεί όλο το τετραήμερο που θα διαρκέσει το προκλητικό συνέδριο της παγκόσμιας ελίτ...

2/2 Στους δρόμους της Νέας Υόρκης διαδήλωσαν συνολικά περίπου 15-20.000 άτομα.

Η διαδήλωση που είχαν καλέσει οι Reclaim the Streets είχε απαγορευτεί από την αστυνομία. Παρόλα αυτά 3.500 άτομα συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Colombus Park, απ' όπου θα ξεκινούσε η πορεία. Στο ίδιο σημείο συγκεντρώθηκε και το Black Block. Η παρουσία της αστυνομίας γύρω απ’ την πορεία ήταν ασφυκτική. Στη διαδρομή οι μπάτσοι ορμούσαν μέσα στα μπλοκ για να συλλάβουν άτομα που φορούσαν μαντήλια, κουκούλες και μαύρα ρούχα. Οι διαδηλωτές αντιστέκονταν κάνοντας αλυσίδες για να απωθήσουν τις επιθέσεις και να αποτρέψουν τις συλλήψεις.

Αργότερα το μεσημέρι η πορεία των RTS και του Black Block ενώθηκε με τη διαδήλωση της συσπείρωσης “Another World is Possible”. Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το ξενοδοχείο W. Astoria όπου διεξαγόταν η σύνοδος.

Δεξιά και αριστερά από τους διαδηλωτές είχαν σχηματιστεί αστυνομικές αλυσίδες. Πολλές φορές η πορεία εμποδίστηκε να προχωρήσει, σε άλλα σημεία δέχτηκε επίθεση με ρίψεις δακρυγόνου σπρέυ και τελικά διασπάστηκε σε μικρότερες ομάδες. Σε κάποια σημεία αναρχικοί από το Black Block επιχείρησαν να ανατρέψουν τα αστυνομικά οδοφράγματα που είχαν τοποθετηθεί για να αποτρέψουν την προσέγγιση του συνεδριακού χώρου.

Σε άλλα σημεία γύρω από το συνεδριακό κέντρο πολλοί διαδηλωτές αποκλείστηκαν και παρέμειναν κυκλωμένοι από την αστυνομία για αρκετή ώρα, κατά την οποία φωτογραφήθηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν υποχρεωτικά. Σύμφωνα με την νομική ομάδα Peoples Law Collective συνελήφθησαν συνολικά 40 διαδηλωτές που υπέστησαν κακοποιήσεις όπως και πολλοί άλλοι που απέφυγαν τη σύλληψη. Αναφέρονται και 3 τραυματισμοί μπάτσων.

3/2 Στόχος της καταστολής ήταν οι δύο διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από τη συσπείρωση “Anti-Capitalist Convergence” και την “Animal and Earth Liberation Fronts”. Στη δεύτερη διαδήλωση σπάστηκε το παράθυρο των γραφείων μιας εταιρείας που κάνει πειράματα σε ζώα. Και στις δύο περιπτώσεις η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει βίαια τους διαδηλωτές και πραγματοποίησε συλλήψεις.
Ο αστυνομικός Ray Kelly ανακοίνωσε ότι το απόγευμα της Κυριακής συνελήφθησαν 87 διαδηλωτές στο East Village. Σε αυτούς που θα κρατηθούν θα απαγγελθούν μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες της παράνομης συνάθροισης, ταραχοποιού συμπεριφοράς, αντίσταση κατά τη σύλληψη... Είπε επίσης ότι η αστυνομία της Ν. Υόρκης είχε στείλει ανθρώπους στη Γένοβα, στην Ουάσιγκτον, στο Σηάτλ και στο Κεμπέκ για να ενημερωθούν γι' αυτές τις διαδηλώσεις.

4/2 Τελευταία μέρα των κινητοποιήσεων ενάντια στο WEF. Έγινε διαδήλωση ενάντια στην επιχείρηση Enron και συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία της Αργεντινής. Το απόγευμα έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τις φυλακές όπου κρατούνταν οι συλληφθέντες. Σε όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, από τις 31/1-4/2, υπολογίζεται ότι συνελήφθησαν συνολικά 200 διαδηλωτές.

Και μια κριτική από αντιεξουσιαστική σκοπιά για τα γεγονότα της Ν. Υόρκης thessaloniki.indymedia.

 

 

 North East Federation Anarcho-communist

 photo from the future...

 new kids on the black block...

 

 συλλήψεις...