ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Ένας 20χρονος Αργεντίνος, ο Francisco Castorina, εξακολουθεί να κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Βαρκελώνης (Verneda), μετά τη σύλληψή του στις 15 Μάρτη. Κατηγορείται ότι συμμετείχε στις ταραχές που σημειώθηκαν στη διαδήλωση εκείνης της ημέρας και θα δικαστεί στις 9 Απρίλη. Παράλληλα με την πιθανή καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης 1 έτους και την επιβολή χρηματικής εγγύησης , αντιμετωπίζει και το ενδεχόμενο της απέλασης, καθώς έχει λήξει η βίζα του. Σύντροφοι και συγγενείς του Francisco κινητοποιούνται ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του. [CONTRA-INFOS 196]

Αρχική σελίδα

FROM BARCELONA

Gracias CNT...

μερικές ακόμα εικόνες από τη Βαρκελώνη... 17/3 1:30μμ.

-Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες έξω από τα δικαστήρια στην Arc de Triumf.

- Μέχρι αργά χθες το βράδυ μικρές ομάδεες ακτιβιστών που αποκοπήκαν από την πορεία μετά τη επίθεση της αστυνομίας στην πλατεία Κολόμβου και την
Parallel, κινούνταν μέσα στα στενά της πόλης προκαλώντας περιορισμένες ταραχές ανάβοντας φωτιές στα σκουπίδια και επιτιθέμενοι στις κλούβες της αστυνομίας. Εξαιτίας της συναυλίας στην γύρω περιοχή οι δρόμοι ήταν γεμάτοι κόσμο μέχρι τα ξημερώματα.

- Παράλληλα με τη μεγάλη πορεία χθες (16/3) και περίπου στις 7:00, σε άλλη περιοχή της πόλης μια ομάδα περίπου 30 ακτιβιστών επιτέθηκε σε τράπεζες, πολυκαταστήματα και πολυτελή αυτοκίνητα, σπάζοντας κι ανάβοντας φωτιές.

- Άλλες στιγμές του μαυροκόκκινου μπλοκκ στη χθεσινή πορεία:
Ανάμεσα στους στόχους που δέχτηκαν επίθεση ήταν και τα γραφεία του συνδικάτου CCOO. Δίπλα στην σπασμένη προθήκη του ένα σύνθημα έγραφε: "Κοροϊδεύουν, χειραγωγούν, δείξε τους τη δύναμή σου!"

Στις σπασμένες τράπεζες υπήρχαν συνθήματα: "Θυμήσου την Αργεντινή!"
Το κυρίαρχο σύνθημα στους τοίχους ήταν το CARLO VIVE ενώ υπήρχαν πολλά ακόμα για τους φυλακισμένους αγωνιστές και για τον ιταλό αναρχικό Claudio Lavazza που βρίσκεται φυλακισμένος στη Ισπανία.

 

9 ΜΑΡΤΗ

Στις 6 το απόγευμα ξεκίνησε από την πλατεία Universitat της Βαρκελώνης η πορεία των Reclaim the Streets, με τη συμμετοχή 3.000 ατόμων. Η αστυνομία είχε περικυκλώσει την πορεία απ' όλες τις πλευρές και καθ' όλη τη διαδρομή η επιτήρηση ήταν ασφυκτική, σε μια επίδειξη δύναμης και προθέσεων ενόψει των κινητοποιήσεων που ξεκινούν την Παρασκευή ενάντια στη σύνοδο. Παρά τις κλούβες, τα εξοπλισμένα με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες ισπανικά ΜΑΤ και το ελικόπτερο που πετούσε συνεχώς πάνω από το RTS, η ατμόσφαιρα στη διαδήλωση ήταν γιορταστική. Το ίδιο πρωί, στην πόλη Τεράσσα- κοντά στη Βαρκελώνη- 250 άτομα διαδήλωσαν ενάντια στις τράπεζες. Στη διαδρομή της πορείας έγιναν στάσεις έξω από τράπεζες και διαδηλωτές μπήκαν μέσα και τις κατέλαβαν για λίγη ώρα.

10 ΜΑΡΤΗ

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Βαρκελώνης ενάντια στο Εθνικό Σχέδιο Υδροδότησης, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση του νερού και την εκτροπή του ποταμού Ebro. Το σχέδιο υδροδότησης αποτελεί μια διαρκή εστία αντίστασης στο ισπανικό κράτος από ένα πλήθος ακτιβιστών και οργανώσεων και έχει προκαλέσει τοπικές κινητοποιήσεις, κεντρικές διαδηλώσεις και πράξεις σαμποτάζ. Η συμμετοχή του κόσμου εκτιμάται ότι ήταν ανάμεσα στις 100 και τις 400 χιλιάδες. Ανάμεσά τους βρίσκονταν αναρχικοί, οικολόγοι ακτιβιστές, Καταλανοί αυτονομιστές, αλλά και συνδικάτα, κόμματα και πολιτικές οργανώσεις.

11 ΜΑΡΤΗ

Στα γαλλο-ισπανικά σύνορα στο Port Beu, η αστυνομία σταμάτησε μια ομάδα αναρχικών από την Πολωνία που ταξίδευε με προορισμό τη Βαρκελώνη. Τους απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα και απελάθηκαν στη Γαλλία.

Τρίτη 12/3

Aποφασίστηκε η αναστολή του άρθρου της συνθήκης Σέγκεν σχετικά με την ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την Κυριακή. Στο σταθμό Port Beu στα σύνορα σταματήθηκαν 50 άτομα. Οι περισσότεροι είναι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, αλλά ανάμεσά τους βρίσκονται και Πολωνοί ακτιβιστές που πήγαιναν στη Βαρκελώνη για τις κινητοποιήσεις. Συνολικά αυτές τις μέρες έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα σε 650 άτομα. Μια άλλη ομάδα από την Πολωνία που κατάφερε να περάσει τα σύνορα, λέει πως οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί. Οι καταλήψεις στη Βαρκελώνη είναι υπό συνεχή παρακολούθηση και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν ασφαλείς χώροι για διαμονή.

Τετάρτη 13/3

Το Espai Obert -ο χώρος όπου στεγάζεται το Indymedia της Βαρκελώνης- περικυκλώνεται από αυτοκίνητα και μηχανές της αστυνομίας.

Το απόγευμα συλλαμβάνονται 2 άτομα έξω από το κοινωνικό κέντρο CTD και γίνεται εξακρίβωση σε όσους βρίσκονται εκεί. Δύο βαν της αστυνομίας παραμένουν στο χώρο για αρκετή ώρα.

 

 

 

 

Σήμερα το απόγευμα 16/3, στη μεγάλη πορεία (όπου συμμετείχαν περί τις 250.000 άτομα) ξέσπασαν συμπλοκές με την αστυνομία καθώς και αψιμαχίες με την περιφρούρηση. Χτυπήθηκαν δεκάδες στόχοι (τράπεζες, πολυκαταστήματα κλπ) και στήθηκαν οδοφράγματα για να αναχαιτιστούν οι επιθέσεις της αστυνομίας που έριξε πλαστικές σφαίρες.... Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΝΤΟΥΡΟΥΤΤΙ !

Για τις 16/3 αναφέρονται ως τραυματίες 23 διαδηλωτές (είναι πολύ περισσότεροι αλλά απέφυγαν τα νοσοκομέια) και 21 αστυνομικοί (οι 2 από φωτοβολίδες που έρριξαν διαδηλωτές απαντώντας στις πλαστικές σφαίρες). Για τις 15/3 η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε 36 συλλήψεις διαδηλωτών και για τις 16/3 62 συλλήψεις. 18/3 Περισσότεροι από 80 εξακολουθούν μέχρι σήμερα να κρατούνται. Συνεχείς είναι οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης... 19/3 Oι κρατούμενοι απελευθερώνονται όλοι ο ένας μετά τον άλλον...

MUERTE AL ESTADO Y VIVA LA ANARQUIA!!!

Aνταπόκριση από τη Βαρκελώνη 16/3

Περίπου 5.000 άτομα διαδήλωσαν με το μαυροκόκκινο μπλοκ στη σημερινή πορεία, με συνθήματα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, εναντια στις φυλακές και την αστυνομία. Συμμετείχαν αναρχικοί, ελευθεριακοί, καταληψίες, η CNT με πανώ και μαυροκόκκινες σημαίες και ένα διεθνές black block με μαύρες σημαίες.

Ελικόπτερα πετούσαν διαρκώς πάνω από την πορεία και ειδικά πάνω από το μαυροκόκκινο μπλοκ, ενώ οι διαδηλωτές σφύριζαν και φώναζαν όλοι μαζί Policia Asesina!

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν λίγο μετά την εκκίνηση της πορείας, μετά τις 7.00, στον κεντρικο εμπορικό δρόμο της πόλης, τη via Llateana. Πρώτος στόχος ήταν ένα παλιό αστυνομικό τμήμα, στο οποίο σήμερα λειτουργούν αστυνομικά γραφεία, και αμέσως μετά στον επόμενο δρόμο ένα δεύτερο αστυνομικό τμήμα, το οποίο φρουρούνταν από κλούβες και διμοιρίες. Οι επιτιθέμενοι διαδηλωτές πετούν πέτρες και μολότοφ, ενώ το μπλοκ ολόκληρο συνεχίζει να φωνάζει συνθήματα, αγνοώντας την περιφρούρηση της πορείας που έχει έρθει γαι να πείσει τον κόσμο να προχωρήσει μπροστά και να απομονώσει όσους συμμετέχουν στις συγκρούσεις.

Μια γωνία παρακάτω, ξηλώνονται σκαλωσιές από μία οικοδομή και οι διαδηλωτές εξοπλίζονται με σίδερα και ξύλα. Από αυτό το σημείο και μετά σπάζονται και καίγονται σχεδόν όλες οι τράπεζες (δεκάδες) που βρίσκονται στη via Llateana, αλλα και το κεντρικό ταχυδρομείο και ένα δικαστικό μέγαρο. Οι μπάτσοι ρίχνουν πλαστικές σφαίρες από τα στενά και δέχονται επιθέσεις με πέτρες και μπουκάλια. Στόχοι γίνονται και οι κλούβες τους που βρίσκονται στα στενά και τις πλατείες του κεντρικού δρόμου. Σημειώθηκαν πολλές συμπλοκές με μέλη της περιφρούρησής που στέκονταν μπροστά στις τράπεζες και επιχειρούσαν να αποτρέψουν την καταστροφή τους.

Με όλη την ένταση που επικρατούσε, η ατμόσφαιρα ήταν γιορταστική, από το πάθος των συνθημάτων που δεν σταματούσαν ούτε στιγμή, και τη συνοχή των χιλιάδων διαδηλωτών που δεν υποχωρούσαν μπροστά στις κινήσεις της αστυνομίας, αλλά ήταν οργισμένοι για την καταστολή της χτεσινής ημέρας δράσης και φώναζαν συνθήματα αλληλεγγύης στους συλληφθέντες... Και άλλοι όμως διαδηλωτές, (όπως οι αυτονομιστές και κόσμος που πορευόταν χωρίς να ανήκει σε συγκεκριμένα μπλοκ), αποδοκίμαζαν την αστυνομία σφυρίζοντας και φωνάζοντας.

Όταν η πορεία έφτασε στην παραλιακή οδό Paseo Colon και ενώ οι καταστροφές τραπεζών συνεχίζονταν, άναψαν οι πρώτες φωτιές στο δρόμο με κάδους. Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και το στρατιωτικό μέγαρο, όπου είχε συγκεντρωθεί η μεγαλύτερη δύναμη της αστυνομίας. Ύστερα από την επίθεση των διαδηλωτών στο μέγαρο η αστυνομία έκανε μαζική έφοδο και ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις, δακρυγόνα πλαστικές σφαίρες, ξύλο και συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές συνέχισαν να συγκρούονται με την αστυνομία, με όποια μέσα μπορούσαν, ξύλα μπουκάλια και πέτρες, ανάβοντας κάδους και στήνοντας πρόχειρα οδοφράγματα. Μετά το άγαλμα του Κολόμβου στην παραλία, οι διαδηλωτές του μαυροκόκκινου μπλοκ σκορπίστηκαν σε μικρότερες ομάδες, ανεβαίνοντας την Ramblas και τα στενά της παλιάς πόλης, ενώ ο κύριος όγκος τους συνέχισε να κινείται προς το Parallel, με την αστυνομία να ακολουθεί επιτιθέμενη.

Το κυνηγητό της αστυνομίας, με κλούβες να τρέχουν τον κόσμο στην οδό Paralel μέχρι την πλατεία Espanya, συνεχίστηκε για περισσότερο από μια ώρα. Αναφέρεται ότι έχουν γίνει 40 συλλήψεις, πολλές από ασφαλίτες που έμπαιναν μέσα στον κόσμο και συνελάμβαναν πάνω σε στιγμές ταραχών, και οι τραυματίες πρέπει να είναι ακόμα περισσότεροι.

Αυτή τη στιγμή το ελικόπτερο πετάει ακόμα πάνω από τη Βαρκελώνη με τους προβολείς να φωτίζουν τα στενά, την Paralel και την πλατεία Espania, όπου βρίσκεται ο χώρος της συναυλίας του Manu Chao, και παρευρίσκονται πολλοί διαδηλωτές...

Κάποιοι από τους Αλληλέγγυους Αναρχικούς

15 Μάρτη 1:30μμ. "Ημέρα αποκεντρωμένης δράσης"

Στο κέντρο της πόλης υπάρχει παντού αστυνομία. Έχουν ξεκινήσει οι συγκεντρώσεις που καλούν διαφορετικές ομάδες σε πολλά σημεία της πόλης. Η συγκέντρωση των "Lobby Busters" στην πλατεία Sagrada Familia έχει περικυκλωθεί από την αστυνομία. Η συγκέντρωση για το "Critical Mass" (ποδηλάτες) περικυκλώθηκε κι αυτή αλλά η πορεία τελικά έγινε. Στη συγκέντρωση που καλούσαν οι αναρχικοί αντιεξουσιαστές στη Ράμπλα με σύνθημα "ο καπιταλισμός δεν μεταρρυθμίζεται, καταστρέφεται" συμμετέχουν 1.500-2.000 άτομα. Η αστυνομική παρουσία είναι ασφυκτική και γίνονται έλεγχοι στον κόσμο που έρχεται στη συγκέντρωση.

3:30 μμ (ώρα Ελλάδας) Η συγκέντρωση των αναρχικών - αντιεξουσιαστων χτυπήθηκε από την αστυνομία και διαλύθηκε, όταν προσπάθησε να κινηθεί προς το λιμάνι... Αναφέρονται πολλοί τραυματισμοί και 14 συλλήψεις. Μετά τη βίαιη διάλυση της συγκέντρωσης σχηματίστηκαν μικρότερες ομάδες στα στενά και έγιναν διάφορες ενέργειες ενάντια σε τράπεζες κλπ.

Aνταπόκριση από Βαρκελώνη:

"Η συγκέντρωση που είχε καλέσει στη στάση Liceu στην οδό Ramblas η συλλογικάτητα marc-attack με σύνθημα “Και οι πλούσιοι κλαίνε - ο καπιταλισμός δεν μεταρρυθμίζεται, καταστρέφεται”, δέχτηκε επίθεση της αστυνομίας. Η συγκέντρωση ξεκίνησε περίπου στις 13.00, με την αστυνομία να έχει περικυκλώσει τον πεζόδρομο της Ramblas, με την τοποθέτηση διμοιριών στα γύρω στενά και 30 περίπου κλούβες.

Ως τις 14.00 είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000-1.500 άτομα, αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, καταληψίες και άλλοι αντικαπιταλιστές ακτιβιστές. Άρχισαν να φωνάζονται συνθήματα ενάντια στην αστυνομία, η οποία εμπόδιζε την πρόσβαση στη συγκέντρωση. Σχηματίστηκε ένα μπλοκ για να ξεκινήσει πορεία, ενώ τα συνθήματα ενάντια στους μπάτσους συνεχίζονταν. Οι μπροστινές αλυσίδες βρέθηκαν αμέσως αντιμέτωπες με τα ισπανικά ΜΑΤ που επιτέθηκαν μόλις η πορεία επιχείρησε να κατέβει στο δρόμο. Οι διαδηλωτές πρόβαλαν αντίσταση και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στη Ramblas ύστερα από ξύλο, με αρκετούς τραυματίες με τα γκλομπ. Εκεί έγινε μια προσπάθεια να ανασυνταχτεί η πορεία και να απωθηθούν οι διμοιρίες, αλλά ακολούθησε νέα και σφοδρότερη αστυνομική επίθεση, με αποτέλεσμα ο κόσμος της διαδήλωσης να χωριστεί σε τρεις κυρίως κατευθύνσεις, τις οποίες ακολούθησαν μικρές και μεγάλες ομάδες διαδηλωτών. Το κομμάτι της διαδήλωσης που συνέχισε να ανεβαίνει τη Ramblas, περνώντας συνεχώς μέσα από την αστυνομία, απάντησε με πέτρες και ξύλα στις συνεχείς επιθέσεις, ενώ στήθηκαν και οδοφράγματα. Αναφέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν και πλαστικές σφαίρες χωρίς αυτό να είναι εξακριβωμένο. Πάντως οι διμοιρίες είχαν τα όπλα για τις πλαστικές σφαίρες στα χέρια και πρoτεταμένα, από την αρχή της σύγκρουσης.

Οι άλλες ομάδες κινήθηκαν δεξιά και αριστερά της Ramblas, μέσα στα στενά και τα σοκάκια της πόλης, όπου είναι δύσκολη μια μαζική κίνηση της αστυνομίας. Έτσι υπήρχε η ευκαιρία να κινούνται διαρκώς με “αντάρτικο” τρόπο. Σπάστηκαν τράπεζες και οι είσοδοι κάποιων πολυτελών ξενοδοχείων, στήθηκαν πρόχειρα οδοφράγματα με κάδους σκουπιδιών και αυτοκίνητα, έγιναν επιθέσεις ενάντια σε μεμονωμένους ασφαλίτες και κλούβες, ενώ μικρές ομάδες που έβγαιναν για λίγο από τα στενά, στην κεντρική οδό Laeitana, συνέχιζαν τον πετροπόλεμο με τις διμοιρίες. Οι συγκρούσεις κράτησαν μία περίπου ώρα. Αρκετός κόσμος έχει τραυματιστεί, ενώ οι πληροφορίες για τους συλληφθέντες δεν είναι ακόμα ακριβείς.


Από νωρίς το πρωί είχαν ξεκινήσει οι δράσεις και οι συγκεντρώσεις ενάντια στη σύνοδο. Σε προάστια της πόλης έγιναν μεμονωμένες κινήσεις σαμποτάζ, με καπνογόνα στις γραμμές του μετρό, καρφιά στους δρόμους για τα λεωφορεία κλπ., με στόχο τη διακοπή της κυκλοφορίας.

Η συγκέντρωση των ποδηλατιστών ακολουθούνταν από αστυνομικούς με μηχανές και σε κάποιο σημείο αναφέρεται πως δέχτηκε επίθεση, όπως και η συγκέντρωση caza-lobbies.

Στις 6 το απόγευμα υπάρχει η συγκέντρωση Circo Imperi Global στο κέντρο της πόλης, αργότερα συγκέντρωση στο προξενείο της Κολομβίας και το βράδυ, στο προάστιο Guinardo, συγκέντρωση μνήμης στον Carlo Guiliani".

Από τις 12 Μάρτη, κρατούμενοι σε πoλλές ισπανικές φυλακές ξεκίνησαν πενθήμερη απεργία πέινας απαιτώντας:

-την κατάργηση του καθεστώτος FIES και όλων των μονάδων απομόνωσης

-το τέλος της διασποράς κρατουμένων σε διάφορες φυλακές του ισπανικού κράτους

-την απελευθέρωση όλων των αρρώστων φυλακισμένων

-την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων που έχουν συμπληρώσει πάνω από 20 χρόνια φυλάκισης

Περισσότερα για τον αγώνα των φυλακισμένων ενάντια στα FIES βλ. στο Αναρχικό Δελτίο νο 7 & νο9

Πέμπτη 14 Μάρτη

Από το πρωί συγκεντρώνεται κόσμος στην Placa Urquinaona για τη διαδήλωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων. Στη διαδήλωση των συνδικάτων που καταλήγει στο λιμάνι συμμετέχουν 100.000 άτομα. Χιλιάδες μπάτσοι έχουν παραταχθεί στο μεταλλικό φράχτη που ορίζει την "αποκλεισμένη ζώνη" γύρω από το συνεδριακό κέντρο όπου ξεκινά την επομένη η σύνοδος. Οι αρχές επικεντρώνουν την προσοχή τους στις δραστηριότητες των αντικαπιταλιστικών ομάδων που καλούν σε κινητοποίηση και στους βάσκους αυτονομιστές.

Απόσπασμα μηνύματος (14/3) από συντρόφους στη Βαρκελώνη:

"Έχουν γίνει προσαγωγές ατόμων για εξακριβώσεις, από κεντρικά σημεία της πόλης. Ανάμεσά τους είναι ισπανοί και ξένοι. Στα τμήματα τους ρωτούν για να μάθουν τι θά γίνει αύριο και το Σάββατο. Η πορεία των συνδικάτων είχε πολύ κόσμο. Δεν είδαμε να υπάρχει μπλοκ της CNT. Παρόλο το χαρακτήρα της πορείας τα κάθετα στενά στη διαδρομή της ήταν γεμάτα από ΜΑΤ και κλούβες. Σήμερα είχαν διαδήλωση και τα συνδικάτα των μπάτσων...Αύριο θα γίνουν συγκεντρώσεις αποκεντρωμένης δράσης, που καλούνται από διαφορετικές ομάδες η καθεμία, κυρίως με βάση τις διαφορετικές θεματολογίες. Ο κυρίαρχος χαρακτήρας όπως φαίνεται είναι γιορταστικός και καλιτεχνικός... Εκτός φυσικά από το αντιεξουσιαστικό κάλεσμα "Ο καπιταλισμός δεν μεταρυθμίζεται, καταστρέφεται" (στις 1 το μεσημέρι) ενδιαφέρουσα φαίνεται και η απογευματινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγώνες της Λ. Αμερικής -Αργεντινή, Βολιβία, Κολομβία ... Η πορεία του Σαββάτου Ενάντια στην Ευρώπη του Κεφάλαιου και του Πολέμου καλείται από μια Καμπάνια-ομπρέλα ομάδων και οργανώσεων, αριστερών κυρίως, που συναντώνται στο Πανεπιστήμιο. Για την πορεία αυτή υπάρχει και μια @-αφίσα που βγήκε από μια πρωτοβουλία συντρόφων.Η κατάσταση όμως δεν είναι και η καλύτερη, για τους συντρόφους που φτάνουν στην πόλη καθώς δεν υπάρχει κάποιος τόπος πολιτικής συνάντησης... Υπάρχει μεγάλη διασπορά στους επιμέρους κινηματικούς χώρους και γενικότερη έλλειψη πληροφόρησης και συντονισμού... Αύριο."