Αρχική σελίδα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

To κείμενο αυτό της Πρωτοβουλίας Πολιτών Νάξου διαβάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο στις 24/4/02

 

 

Την Τετάρτη 17 Απριλίου είχαμε ακόμη ένα ναυάγιο “δουλεμπορικού” αυτή τη φορά βόρεια της Νάξου. Μέχρι τώρα δύο είναι οι νεκροί, ενώ αγνοούνται δηλαδή πνίγηκαν – περίπου άλλοι 30. Η βύθιση του πλοιαρίου “Μπαντίρμα” είναι το 13ο περιστατικό τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ οι νεκροί ή αγνοούμενοι πλησιάζουν τους 130.

Η τραγικότητα του ναυαγίου είναι εξίσου συγκλονιστική κι εγκληματική με αυτή του “Σάμινα”, παρότι η διάσταση που πήρε στην ελληνική κοινωνία είναι πολύ μικρότερη, πιθανώς επειδή δεν θρηνούμε κάποιους δικούς μας. Φαίνεται πως η ζωή κάποιων εξαθλιωμένων με διαφορετικό χρώμα, θρήσκευμα και γλώσσα δεν βαραίνει το ίδιο…

Η μικρή κοινωνία της Νάξου, τα τελευταία δυο χρόνια, έχει υποδεχτεί τρεις φορές πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, την Τουρκία, το Κουρδιστάν αλλά και την Αφρική. Οι μετακινήσεις πληθυσμών, που συνήθως γίνονται κάτω από βίαιες συνθήκες – την πείνα ή τον πόλεμο – δεν είναι περιστασιακό γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία. Αντίθετα, η συστηματική καταλήστευση και η άγρια εκμετάλλευση του λεγόμενου τρίτου κόσμου από την προηγμένη Δύση, δημιουργούν όλες τις απαραίτητες συνθήκες που εξωθούν τους πεινασμένους κατοίκους των ρημαγμένων περιοχών του πλανήτη, στην αναζήτηση της επιβίωσης και της ζωής εκεί ακριβώς όπου τους την έκλεψαν: στον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο.

Τα κύματα των προσφύγων ογκώνονται, την ίδια στιγμή που όχι μόνο συνεχίζεται η λεηλασία εις βάρος τους, αλλά και ο καθ’ όλα ανθρωπιστικός παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός οχυρώνεται με νομικά πλαίσια (Συνθήκη Σέγκεν) και στρατούς για να συνεχίσει απρόσκοπτος το ευαγές έργο του. Τα ελληνικό κράτος, συνοριοφύλακας μιας Ευρώπης που έχει γίνει φρούριο, μόνο το 2000 απέλασε 360.000 πρόσφυγες σύμφωνα με δηλώσεις του Χρυσοχοϊδη, ενώ στα ναρκοπέδια του ΄Έβρου κάθε χρόνο εκατοντάδες σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται.

Και στο Αιγαίο μας, το λίκνο του πολιτισμού, όπου φαίνεται πως μόνοι ευπρόσδεκτοι ξένοι είναι οι τουρίστες, το ελληνικό λιμενικό αποκλείει τα πλοία από την προσέγγισή τους στη στεριά, με αποτέλεσμα οι πεινασμένοι είτε να βασανίζονται από τις αρρώστιες και τις κακουχίες, είτε να σκυλοπνίγονται όπως στην περίπτωση του “Μπαντίρμα”.

Η άνευ όρων αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες δεν είναι μια ανθρωπιστική πράξη ελεημοσύνης, είναι η αυτονόητη πράξη μας απέναντι σ’ εκείνους που υφίστανται την πιο μεγάλη αδικία που συντελείται στον πλανήτη.

Όσο για κείνους που – ζηλώνοντας τη δόξα του Λεπέν – ανησυχούν για την αλλοίωση του (ανώτερου;) πολιτιστικού μας χαρακτήρα από τους μετανάστες, ας λάβουν υπ’ όψη τους ότι την διάλυση του κοινωνικού ιστού και της πολιτιστικής συνοχής την έχει αναλάβει δεκαετίες τώρα, η οικονομία της αγοράς και αυτοί που την προπαγανδίζουν.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ

ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΩΡΑΙΟΣ Ο ΧΑΣΑΝ… NΟΜΙΜΟΣ Ή ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ

 

Πρωτοβουλία Πολιτών Νάξου...