Αρχική σελίδα

 

 

 

Περισσότερα για τον εμφύλιο πόλεμο, τους αυτόχθονες λαούς στη Γουατεμάλα και τη γενοκτονία τους από το στρατό και τα τάγματα θανάτου, στην μπροσούρα ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ 1954 - 1994 Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ

Εναλλακτικές Εκδόσεις - Νότιος Άνεμος (1994)

 

 

 

 

 

Γουατεμάλα
Πανεθνική διαδήλωση Ιθαγενών και Αγροτών

Στις 30 Μαρτίου 2004 έκαναν διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλα περίπου 25.000 ιθαγενείς και αγρότες, που οργάνωσε η Συνομοσπονδία και Σύγκλιση των Maya WAQUIB/KIEJ και ανταποκρίθηκαν όλες οι οργανώσεις και τα κινήματα των ιθαγενών και των αγροτών.

Στη διαδήλωση ακούγονταν συνθήματα και διεκδικήσεις των κινημάτων: "Για τη συμμετοχή και τα δικαιώματα τoυ λαού των maya", "Όχι στο ρατσισμό και στον αποκλεισμό", "Για μια γεωργία ελεύθερη από μεταλλαγμένα", "Όχι στις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου TLC", "Για την αγροτική ανάπτυξη και την αγροτική μεταρρύθμιση", "Ο αγώνας συνεχίζεται για τη Μητέρα Γη". Κατά τη διάρκεια της πορείας ενώθηκαν συνδικαλιστικές, φοιτητικές και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Έδειξαν με αυτόν τον τρόπο την απόρριψή τους στην κυβέρνηση και στο κονγκρέσο μπροστά στην απόλυτη σχεδόν ανολοκλήρωση των Συμφωνιών για την Ειρήνη, που είχε υπογραφεί το 1996 και ειδικά στην Συμφωνία για την Ταυτότητα και τα Δικαιώματα των ιθαγενικών κοινοτήτων, για την Κοινωνικοοικονομική Συμφωνία και την Κατάσταση στη γεωργία. Από τη σημερινή κυβέρνηση ζήτησαν να εφαρμοστούν οι προεκλογικές υποσχέσεις, και να σταματήσουν οι συλλήψεις και οι εκδιώξεις ενάντια στις κοινότητες. Επιπλέον, ζητούν να εφαρμοστεί η πρόταση για την αγροτική ανάπτυξη που έγινε από τις αγροτικές οργανώσεις, να σταματήσουν οι αυξήσεις των τιμών καθώς και οι Συμφωνίες για το Ελεύθερο Εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κεντρικής Αμερικής.

Την ίδια μέρα έγιναν ακόμα διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας, στο En Coban, Cuilapa και στο Peten όπου συμμετείχαν χιλιάδες ιθαγενείς και αγρότες, ενώ στο La Cumbre Santa Elena έκλεισαν το δρόμο για όλη τη διάρκεια της μέρας. Από τις κινητοποιήσεις αυτές, προτάθηκε η δημιουργία μιας Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου από μέλη της Συνομοσπονδία και της κυβέρνησης για να εκπληρωθούν οι παραπάνω διεκδικήσεις. Τώρα μένουν να δουν αν η κυβέρνηση πρόκειται να λάβει υπόψη της τα αιτήματα και ποια θα είναι η παραπέρα στάση των κινημάτων ιθαγενών και αγροτών στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

Γουατεμάλα 2 Απριλίου 2004


Εθνική Επιτροπή για το Σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CIARDH)

Γουατεμάλα: Οι K'iche Μάγιας Αγωνίζονται για τη Γη τους & Ενάντια στο Plan Puebla Panama

3 Μάρτη 2002

 

Το σχέδιο Πουέμπλα-Παναμάς (Plan Puebla Panama) είναι ένας βασικός παράγοντας στον αγώνα ζωής και θανάτου των Los Cimientos Maya K’iche στη Γουατεμάλα. Eίναι μια ομάδα 230 φτωχών οικογενειών, που έχουν τίτλους για μια μεγάλη έκταση γης, την οποία οι πρόγονοί τους χρησιμοποιούσαν για καλλιέργειες, ενώ ταυτόχρονα προστάτευαν τη μισή απ΄ αυτή τη γη ως ιερή φυσική τοποθεσία. Τα πετρελαϊκά και μεταλλευτικά συμφέροντα έχουν ανεβάσει την αξία της γης περισσότερο από την τρέχουσα εκτίμηση της αξίας της σε 8 εκατομμύρια δολάρια.

Διωγμένοι από τη γη τους κατά τη διάρκεια του γενοκτόνου εμφυλίου πολέμου, επέστρεψαν για να βρουν το στρατό να έχει εγκαταστήσει μια παραστρατιωτική ομάδα. Οι K’iche, αποφασισμένοι να διαφυλάξουν τα νόμιμα δικαιώματά τους σ' αυτή τη γόνιμη γη, επέστρεψαν το 1994 μόνο και μόνο για να κυνηγηθούν από τα σπίτια τους, σε μια επίθεση που περιλάμβανε απαγωγές, βιασμούς και απειλές θανάτου, τον Ιούνιο του 2001.

Η κυβέρνηση, ενώ επιβεβαιώνει τη νομιμότητα των τίτλων των K’iche, έχει αρνηθεί να πάρει μέτρα ενάντια στους δράστες. Οι επιτιθέμενοι για πολλά χρόνια υποστηρίζονταν από μια φονταμενταλιστική Χριστιανική ιεραποστολική ομάδα, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με μια μεταλλευτική επιχείρηση στο Ντάλας του Τέξας. Αυτή η πρακτική της ανάμειξης ορισμένων ιεραπόστολων στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων από τις πολυεθνικές έχει τεκμηριώθει στο Thy Will Be Done. Δεν είναι τυχαίο που η γη των K’iche περιλαμβάνεται στην ζώνη οικονομικής ανάπτυξης Plan Puebla Panama, το οποίο διευκολύνει πετρελαϊκές και μεταλλευτικές ερευνητικές εργασίες.

Αυτή τη στιγμή 1080 K’iche ζουν ως πρόσφυγες σε μια παγωμένη ορεινή περιοχή, χωρίς καταφύγιο, τροφή, νερό και κουβέρτες. Οδηγούνται ακόμα πιο μακριά από τη γη τους, σε μια βίαιη προσπάθεια να εμποδιστεί η επιστροφή τους, και χρειάζονται άμεσα συμπαράσταση.

 

Για τη Γουατεμάλα σήμερα:

Η Γουατεμάλα βγήκε από έναν 35ετή εμφύλιο πόλεμο το 1996, με ειρηνευτικές συμφωνίες που προέκυψαν από διαπραγματεύσεις. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σύμφωνα με μία μελέτη η κυβέρνηση ευθύνεται για το 98% αυτών των δολοφονιών. Μετά τη λήξη του πολέμου η κυβέρνηση έχει τηρήσει ελάχιστα τις ειρηνευτικές συμφωνίες και εξακολουθούν να συμβαίνουν περισσότερες από 1.000 δολοφονίες το χρόνο.

Το Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί στη Γουατεμάλα ένα συνέδριο ενάντια στο Plan Puebla Panama.

 

www.indymedia.org

 

περισσότερα για το PPP (στα αγγλικά): http://www.acerca.org/plan_pueblo_panama.html και (στα ελληνικά) http://thessaloniki.indymedia.org/front.php3?article_id=1549&group=webcast