ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 15/16 ΜΑΡΤΗ

(Μετάφραση από το Solidariato)

Στις 15 και 16 Μαρτίου 2002 θα γίνει στη Βαρκελώνη η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα πλαίσια της Ισπανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελείται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. Το Συμβούλιο συντονίζει την πολιτική ζωή και την ανάπτυξη στην Ένωση. Οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν:

- Τον καθορισμό και την προώθηση του γενικού πολιτικού προσανατολισμού της Ε.Ε.

- Το συντονισμό και τη μεσολάβηση για κρίσιμα ζητήματα και την επίλυσή τους.

- Την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Την αστυνομική και δικαστική συνεργασία για ζητήματα εγκληματικότητας.

- Το συντονισμό της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής και την πολιτική για την απασχόληση.

 Ο μισητός μας πρόεδρος Χοσέ Μαρία Αθνάρ, έχει ήδη ανακοινώσει τους στόχους της προεδρίας τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: περισσότερη αγορά και περισσότερη ασφάλεια, φιλελευθερισμός και ιδιωτικοποιήσεις, και, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, ένα κλίμα βίας και καταστολής.

Συνεχίζοντας την πολιτική την οποία επεξεργάζεται για περισσότερο από δέκα χρόνια, η Ε.Ε. θέλει να καθαρίσει τα εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο αυτού που ονομάζουν (αν και δεν τους πιστεύουμε) ασταμάτητη/ακαταμάχητη προέλαση της νέας παγκόσμιας τάξης, της δικτατορίας της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Η Ε.Ε. ακολουθεί πιστά τις επιταγές του ΔΝΤ, του ΠΟΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των οικονομικών δομών που εμπορευματοποιούν το χρόνο και το χώρο μας, την ενεργητικότητα και τα αισθήματά μας, υποτάσσοντας τον πλανήτη και τους κατοίκους του στη μιζέρια της υπερ-εκμετάλλευσης, εν μέσω πολέμων υψηλής ή χαμηλής έντασης.

Ο οικονομικός ιμπεριαλισμός, πιστεύοντας ότι έχει προσδέσει τα πάντα σε έναν άδειο σάκο δημοκρατίας και δικαιοσύνης, κηρύσσει τον πόλεμο σ’ αυτούς που φωνάζουν στους ισχυρούς πως τα χρήματα δεν είναι πιο σημαντικά από τους ανθρώπους και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν.

Δημιουργούν ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης, σημαίνουν κοινωνικό συναγερμό, εξαπολύουν εκστρατείες εγκληματοποίησης, ελπίζοντας να μετατρέψουν τους πάντες σε ελεγχόμενα όντα, το απόλυτο ολοκληρωτικό όνειρο. Αλλά εδώ είμαστε και πάλι. Εμείς που σχεδιάζουμε να μετατρέψουμε την 15η και 16η Μάρτη σε δύο ακόμη μέρες που ξυπνάμε για ν’ αγωνιστούμε και γυρνάμε για ύπνο με μάχιμα όνειρα.

Είμαστε ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν υποστεί και εξακολουθούν να υφίστανται εξακριβώσεις, συλλήψεις, φυλακίσεις και επιθέσεις στην καθημερινή ζωή, διαδηλώνοντας πως "ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός" (ή και όχι). Τη μία μέρα μας αποκαλούν ιδεαλιστές, την άλλη εναλλακτικούς, μετά αντι-συστημικούς, στη συνέχεια ριζοσπάστες της αντι- παγκοσμιοποίησης και τέλος τρομοκράτες.

Εμείς είμαστε αυτοί που είμαστε, κάποιοι που ήμασταν εδώ και εχθές, περισσότεροι που ήρθαν σήμερα και ελπίζουμε να φτάσουμε στο αύριο, εμείς που ζούμε καθημερινά έναν αληθινό αγώνα και δεν είμαστε μια ξαφνική “αντισύνοδος”, ούτε υπάρχουμε κάτω από ετικέτες που μας προσδίδουν αυτοί που έχουν την εξουσία. Δεν βλέπουμε την 15η-16η Μάρτη ως τη μοναδική απάντηση, αλλά θα βγούμε στους δρόμους, όπως κάνουμε καθημερινά (αν και μας θέλουν αόρατους), σε μια άμεση και μετωπική σύγκρουση για την απελευθέρωση της ζωής μας από τον καπιταλισμό, ταράζοντας τους χώρους και τις συνειδήσεις τους.

Απευθύνουμε διεθνές κάλεσμα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στη Βαρκελώνη, για να δείξουμε για άλλη μια φορά στις ηγετικές τάξεις της Ευρώπης πως δεν είναι τίποτ’ άλλο από οργανωμένοι εγκληματίες και κλέφτες, και πως το μόνο πράγμα που τους ενώνει είναι το χρήμα και η θέλησή τους για εξουσία και έλεγχο.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΘΑΝΑΤΟΥ.

http://www.nodo50.org/marc-atack/