Αρχική σελίδα

φωτογραφίες:
1 2 3 4 5 6

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
συγκρούσεις μετά την εκκένωση του κατειλημμένου εργοστασίου Brukman


Σήμερα (21 Απριλίου) η αστυνομία και η κυβέρνηση της Αργεντινής κατέστειλαν άγρια τις 55 εργάτριες υφαντουργίας και πάνω από 7000 άτομα που κινήθηκαν σε αλληλεγγύη με αυτές. Οι εργάτριες του εργοστασίου ΒRUKMAN, για όλους σύμβολο αξιοπρέπειας, απομακρύνθηκαν πριν τέσσερις μέρες από το εργοστάσιο που τα αφεντικά είχαν εγκαταλείψει και που οι ίδιες,
με αγώνα ενάμιση χρόνου, κατάφεραν να το μετατρέψουν σε ένα σύμβολο επανάκτησης των πηγών εργασίας.

Η επιχείρηση καταστολής, εκτελεσμένη από εκατοντάδες αστυνομικούς, είχε ως αποτέλεσμα 120 προσαγωγές ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι αρκετοί δημοσιογράφοι, και δεκάδες τραυματίες, σ' ένα ανθρωποκυνηγητό που επεκτάθηκε μέχρι 3 χμ από το εργοστάσιο. Η επιχείρηση περιελάμβανε αληθινές σφαίρες και από τύχη δεν σκοτώθηκε κανείς.

Εμείς καταγγείλαμε αυτή την κατάσταση πριν 3 μέρες και σήμερα το επαναλαμβάνουμε, έχουμε φωτογραφικές αποδείξεις με κόκκινα φυσίγγια διαμετρήματος 12.70, πριν και μετά την καταστολή.

Η επιχείρηση καταστολής άρχισε όταν 4 εργάτριες πέρασαν τα φράγματα για να απαιτήσουν να τους επιστραφεί το εργοστάσιο, και επεκτάθηκε σε ακτίνα 3 χμ μέχρι το νοσοκομείο GARRAHAM, όπου οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με δακρυγόνα στα παιδιά που νοσηλεύονταν εκεί, μέχρι το πανεπιστήμιο ψυχολογίας, όπου η αστυνομία επιτέθηκε αρκετές φορές στους ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο, και στην οδό La Rioja όπου στήθηκαν οδοφράγματα. Σ' όλες τις περιπτώσεις εκατοντάδες άνθρωποι αμύνθηκαν όπως μπόρεσαν στην άγρια καταστολή. Η αστυνομία έδρασε υπό την προστασία και τις διαταγές των εισαγγελέων BONORINO PERO και PIOMBO (και οι δύο ορίστηκαν επί δικτατορίας) οι οποίοι αποφάσισαν πως "δεν υπάρχει υπεροχή της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας από τα οικονομικά συμφέροντα" (!).

Αγνοώντας τις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει λεπτά πριν, το δικαίωμα των εργατριών στη δουλειά, και την παρουσία δεκάδων προσωπικοτήτων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και την παρουσία χιλιάδων ανθρώπων, κάποιος πήρε την πολιτική απόφαση να ξεκινήσει την επιχείρηση καταστολής και το κυνηγητό. Η Δημοτική Κυβέρνηση του IBARRA, η οποία αρνήθηκε να δώσει λύσεις και η Εθνική Κυβέρνηση του DUALDE, η οποία διοικεί την αστυνομία, είναι οι κυριότεροι υπεύθυνοι.

Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές οι οποίες δεν πείθουν και πολύ τον κόσμο, η εκκένωση ου εργοστασίου BRUKMAN και η σημερινή καταστολή αποτελούν μια προσπάθεια να τελειώνουν με το κίνημα που ξεκίνησε στις 19 Δεκέμβρη του 2001 και επεκτάθηκε στο χρόνο με διαφορετικούς τρόπους. Οι εργάτριες του BRUKMAN μας έχουν δώσει ένα μάθημα αξιοπρέπειας. Επί ενάμιση χρόνο δουλεύανε μόνες τους το εργοστάσιο. Αυτό το χρονικό διάστημα αντιμετώπισαν τρεις προσπάθειες εκκένωσης (οι οποίες δε στέφθηκαν με επιτυχία) κερδίζοντας τον σεβασμό και την αλληλεγγύη από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Σήμερα τις ξαναείδαμε μέσα στα δακρυγόνα και τις σφαίρες, με τις μπλε ποδιές τους, με τα μάτια τους να κλαίνε και λεμόνια στα χέρια. Οι ίδιες ήταν επικεφαλής της πορείας που πραγματοποιήθηκε προς το τμήμα. Μας ξανακαλούν αύριο να διαδηλώσουμε στο εργοστάσιό τους.

Δε θα τις αφήσουμε μόνες τους. Δε θα μας σταματήσουν.

(μτφ. απο Indymedia Αργεντινής ALEN)

Από την εφημερίδα Clarin της 21ης Απρίλη 2003...

Το κλίμα έντασης που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της μέρας στο εργοστάσιο Βrukman, κλιμακώθηκε τελικά αυτό το βράδυ με βίαια επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και τους εργαζόμενους. Οι μπάτσοι άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ, όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές έριξαν κάγκελα που βρίσκονταν μπροστά στο εργοστάσιο. Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες και ξύλα.

Το λιγότερο 20 άτομα τραυματίστηκαν στο πλαίσιο της κατασταλτικής επιχείρησης σύμφωνα με την Υπηρεσία Υγείας της κυβέρνησης. Δήλωσαν ακόμα ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης των τραυματιών, αν και γνωρίζουν ότι υπάρχουν τραυματίες σε διάφορες καταστάσεις. Επιπλέον επιβεβαίωσαν ότι στο δίκτυο των νοσοκομείων της πόλης δεν υπάρχει εισαγωγή ατόμου τραυματισμένου από σφαίρα.

Μερικοί από τους διαδηλωτές ξέφυγαν μπαίνοντας το βράδυ στο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ψυχολογίας του UΒΑ. Μπροστά στο πανεπιστήμιο άναψαν φωτιές για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα που έριχνε η αστυνομία. Αυτή τη στιγμή οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην είσοδο του πανεπιστημίου, αν και αυτό απαγορεύεται από το πανεπιστημιακό άσυλο. Τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της κατασταλτικής επιχείρησης πήραν μεγάλη έκταση και οι διαδηλωτές αναποδογύρισαν και πυρπόλησαν ένα όχημα της αστυνομίας. Επιπλέον, έβαλαν φωτιά μπροστά στην οδό Rioja. Οι εργαζόμενοι είχαν ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας μια τελευταία προσέγγιση, όταν η κυβέρνηση διέταξε την αστυνομία να καταλάβει το εργοστάσιο.

"Εμείς θα πάμε να βρεθούμε με τις μητέρες της Πλατείας του Μάη και σε λαϊκές συνελεύσεις μπροστά στα κάγκελα, και αν δεν φύγουν οι μπάτσοι εμείς θα μπούμε στο εργοστάσιο", δήλωσε η Yudy Fernadez, αντιπρόσωπος των εργαζομένων που βρισκόταν σε διάλογο με την εταιρεία.

μετάφραση ALEN