ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ SOLIDARIOS

 

 

 

.

 

 

4 Απρίλη. Ελεύθεροι οι συλληφθέντες της χθεσινής διαδήλωσης

Οι 7 συλληφθέντες της χθεσινής διαδήλωσης οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα, ο οποίος απέδωσε κατ' άτομο τις εξής κατηγορίες: αντίσταση, απόπειρα απρόκλητης σωματικής βλάβης, εξύβριση (για τα συνθήματα), λιθοβολισμό (για τις πέτρες και τα νεράντζια), ενώ δύο αντιμετωπίζουν την κατηγορία "απόπειρα απελευθέρωσης κρατούμενου", επειδή προσπάθησαν να πάρουν από τα χέρια των μπάτσων έναν διαδηλωτή που είχε συλληφθεί. Από το δικαστήριο ζήτησαν αναβολή και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού ορίστηκε δικάσιμος για τις 14 Απρίλη. Στα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς φίλοι και σύντροφοι των συλληφθέντων.

 

Σύγκρουση στην αντιπολεμική πορεία στην Αθήνα, 3 Απρίλη

Σήμερα το πρωί έγινε συγκέντρωση στην πλ. Συντάγματος και πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία με τη συμμετοχή 10-15 χιλιάδων ανθρώπων. Στην πορεία δημιουργήθηκε αυθόρμητα κι ένα αντιεξουσιαστικό μπλοκ το οποίο μετά το ύψος της αγγλικής πρεσβείας και μέχρι το πάρκο Ελευθερίας όπου αυτοδιαλύθηκε ήταν υπό την επίβλεψη διμοιριών των ΜΑΤ. Παρ' όλο που στη διάρκεια της πορείας το κλίμα ήταν υποτονικό μια ομάδα διαδηλωτών κατέστρεψε μια κάμερα της αγγλικής πρεσβείας ενώ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία κι ενώ τα μπλοκ των οργανώσεων περνούσαν γρήγορα και διαλύονταν αμέσως, πολλοί διαδηλωτές, παρέμεναν στο δρόμο, πετούσαν αυγά, μπογιές και νεράντζια στους μπάτσους. Όταν άρχισαν να εκσφενδονίζονται πέτρες και ξύλα και ύστερα από μια επίθεση εναντίον τους με μολότοφ, απάντησαν ρίχνοντας δακρυγόνα. Αρκετοί διαδηλωτές ανταπάντησαν με πέτρες. Κατά την προώθηση των μπάτσων με ρίψεις δακρυγόνων και την οπισθοχώρηση των διαδηλωτών στη Β. Σοφίας μέχρι τη Λ. Αλεξάνδρας, σημειώθηκαν και μερικές επιθέσεις όπως σε ένα πολυτελές αυτοκίνητο και την είσοδο του υπουργείου Υγείας. Μετά την πορεία, 350 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τη Γενική Ασφάλεια όπου προσήχθησαν 10 διαδηλωτές. Από αυτούς κάποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε 7 αποδόθηκαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και θα οδηγηθούν αύριο στις το πρωί στις 12 στον εισαγγελέα.

 

Αναβλήθηκε η δίκη των διαδηλωτών της 21ης Μάρτη.

Η δίκη των 20 διαδηλωτών από την πορεία της 21 Μάρτη αναβλήθηκε σήμερα επ' αόριστον. Ανάμεσά τους είναι 9 Κούρδοι από το Ιράκ και δύο Σύριοι. Οι δύο τελευταίοι είναι οι μόνοι από το σύνολο των κατηγορούμενων που κρατούνται ακόμα.

 

- 25 Μάρτη. Παρέμβαση αντιεξουσιαστών, αυτόνομων και αναρχικών ενάντια στη στρατιωτική παρέλαση

Στις 11.00π.μ., 30-40 σύντροφοι συγκεντρώθηκαν απέναντι από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και επί της Λεωφόρου Αμαλίας από όπου θα περνούσε η παρέλαση τμημάτων του στρατού και της αστυνομίας. Στο δρόμο πετάγονταν τρυκάκια ενάντια στην παρέλαση και τον πόλεμο ενώ φωνάζονταν και συνθήματα όπως: "η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα οι προλετάριοι δεν έχουνε πατρίδα", "η αλληλεγγύη το όπλο των λαών πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών", "ο πόλεμος δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, στο δρόμο γεννιούνται συνειδήσεις", "έλληνες φαντάροι αν πάτε στη Βαγδάτη σε κάθε σας κηδεία θα κάνουμε ένα πάρτυ" κ.α. Δεκάδες αυγά και κόκκινες μπογιές εκσφενδονίστηκαν σε άρματα μάχης που μόλις είχαν περάσει την εξέδρα των επισήμων. Συνθήματα φωνάχτηκαν επίσης τόσο ενάντια στην αστυνομική δύναμη που κινητοποιήθηκε για να ελέγξει την κατάσταση όσο και ενάντια στους μοτοσυκλετιστές της ομάδας Ζ που συμμετείχαν στην παρέλαση. Μετά την αποχώρηση των συντρόφων κάποιοι καταδιώχθηκαν από ασφαλίτες και αναφέρεται πως έγινε μία προσαγωγή.

Υ.Γ. Τελικά η προσαγωγή αποτράπηκε χάρη στην άμεση επέμβαση και την επιμονή συντρόφων και άλλων διαδηλωτών που είχαν κινητοποιηθεί για τη συγκεκριμένη ημέρα.

 

- Ενημέρωση για τους συλληφθέντες της αντιπολεμικής πορείας της 21ης Μάρτη.

22/3. Από νωρίς το πρωί, 100 περίπου αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, απ' όπου θα περνούσαν οι 23 συλληφθέντες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν αφεθεί ελεύθεροι οι υπόλοιποι 40 περίπου προσαχθέντες στην ασφάλεια από την πορεία της 21/3. Στα δικαστήρια βρισκόταν μια διμοιρία ΟΠΚΕ που αρχικά ήθελε να απωθήσει τους συγκεντρωμένους έξω από τα δικαστήρια, πράγμα που τελικά δεν συνέβη. Όταν ήρθαν οι συλληφθέντες, 12 ξένοι, Ιρακινοί και Κούρδοι, και 11 έλληνες, φωνάχτηκαν τα συνθήματα ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠ' ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ και Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ-ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ. Ο εισαγγελέας τους παρέπεμψε με πλημμελήματα, διατάραξη κοινής ειρήνης, και σε ορισμένες περιπτώσεις εξύβριση και φθορές, σε αυτόφωρη διαδικασία, με εξαίρεση 3 ανήλικους που αφέθηκαν ελεύθεροι από τον εισαγγελέα και θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο τη Δευτέρα. Οι υπόλοιποι 20 οδηγήθηκαν εκείνη τη στιγμή στο αυτόφωρο, απ' όπου, αρκετές ώρες αργότερα και ενώ η αστυνομία δεν επέτρεπε στους αλληλέγγυους να ξαναμπούν στα δικαστήρια, πήραν αναβολή για τη Δευτέρα 24/3, στις 12 το μεσημέρι.

 

- Ενημέρωση για την αντιπολεμική πορεία της 22 Μάρτη.

Ο κόσμος, μάλλον εξαντλημένος από τις διαδηλώσεις των δύο προηγούμενων ημερών και καταπονημένος από τις επιθέσεις της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της Παρασκευής, ήταν λιγότερος από ότι στις 20 και τις 21/3 και δεν ξεπερνούσε τις 15.000. Δεν υπήρχε τόσο έντονη παρουσία μαθητών, ωστόσο, μέσα στη συνθήκη της επίτασης των δολοφονικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, χιλιάδες ήταν εκείνοι που συμμετείχαν αυθόρμητα στην πορεία.

Ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του κόσμου -κυρίως νεολαίοι- συναντήθηκε και παρέμεινε αρκετή ώρα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, αφήνοντας τα οργανωμένα μπλοκ των αριστερών οργανώσεων να προσπερνούν και να διαλύονται, φωνάζοντας συνθήματα κυρίως ενάντια στον πόλεμο, αλλά και ενάντια στους μπάτσους, και πετώντας σποραδικά διάφορα αντικείμενα, ξύλα, πέτρες, νεράντζια, αυγά, κροτίδες και καπνογόνα στο κτίριο της πρεσβείας, τις κλούβες και τα ΜΑΤ. Τόσο οι κλούβες όσο και οι στολές των μπάτσων είχαν εμφανή τα σημάδια της άφθονης ρίψης αυγών και κόκκινης μπογιάς από την χτεσινή πορεία.

Μικρή ένταση δημιουργήθηκε ανάμεσα σε διαδηλωτές και μέλη του ΠΑΜΕ, όταν οι τελευταίοι, μπροστά στην πρεσβεία, σχημάτισαν αλυσίδες ανάμεσα στον κόσμο για να περάσουν τα διάφορα μπλοκ του ΚΚΕ.

24/3 Ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες της αντιπολεμικής διαδήλωσης της Παρασκευής.

 

Ενημέρωση για τους συλληφθέντες της αντιπολεμικής πορείας της 21ης Μάρτη.

Σήμερα το πρωί συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια 30-40 σύντροφοι και φίλοι των συλληφθέντων της αντιπολεμικής διαδήλωσης στις 21 Μάρτη. Η δίκη είχε οριστεί για τις 12.00. Μια ώρα αργότερα έφτασαν οι συλληφθέντες που κρατούνταν στην Ασφάλεια από την Παρασκευή και οι συγκεντρωμένοι τους υποδέχτηκαν φωνάζοντας συνθήματα. Τελικά στις 3 το μεσημέρι τους ανακοινώθηκε η αναβολή της δίκης για τις 3 Απρίλη. Οι έλληνες (ανάμεσά τους και τρεις ανήλικοι) αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι, ενώ οι 12 Ιρακινοί και Κούρδοι μεταφέρθηκαν πίσω στην Ασφάλεια και αφέθηκαν από εκεί ελεύθεροι τρεις ώρες αργότερα.