ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ SOLIDARIOS

Πόλεμος στο Ιράκ

Ένας άλλος πόλεμος είναι εφικτός,
o κοινωνικός- ταξικός

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ φωτογραφίες

φωτογραφίες φωτογραφίες 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά με το αναρχικό/αντιεξουσιαστικό μπλοκ και τις συγκρούσεις στη Βασ. Σοφίας στην αντιπολεμική πορεία της 21ης Μάρτη
To σημείο συνάντησης για τη συγκρότηση του αναρχικού μπλοκ ήταν το τέρμα της Σταδίου προς το Σύνταγμα. Σύντροφοι και συντρόφισσες άρχισαν να συγκεντρώνονται εκεί από τις 11.30 π.μ ενώ από νωρίς χιλιάδες μαθητές είχαν συγκεντρωθεί μέσα και γύρω από την πλ. Συντάγματος συγκροτώντας πολλά μικρά μπλοκ και φωνάζοντας συνθήματα.
Ομιλητές από τη μικροφωνική του ΕΚΦ που είχε στηθεί για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ζητούσαν να σχηματιστούν αλυσίδες στο τέρμα της Σταδίου, απέναντι δηλαδή από το αναρχικό μπλοκ ενώ παράλληλα καλούσαν τους μαθητές να προχωρήσουν μπροστά. Ωστόσο, ούτε αλυσίδες σχηματίστηκαν ούτε και οι μαθητές φαίνονταν να συμμερίζονται την αγωνία των διοργανωτών για τη διαφύλαξη του πασιφιστικού πνεύματος της πορείας ενώ πολλοί από αυτούς δεν έβλεπαν καθόλου εχθρικά την παρουσία των αναρχικών. Μάλλον το αντίθετο. Ήταν άλλωστε πολύ θετικοί στο μοίρασμα έντυπου υλικού αντιπληροφόρησης που έγινε στο Σύνταγμα.
Η πορεία ξεκίνησε γύρω στη 1.00 μ.μ και αριθμούσε όπως αναφέρεται περίπου 200.000 άτομα. Οι αναρχικοί, αντιεξουσιαστές αυτόνομοι και νεολαίοι που συγκεντρώθηκαν πίσω από το πανώ που έγραφε ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ήταν περίπου 800-1000 άτομα. Φωνάζονταν συνθήματα όπως Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ - ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΦΑΊΡΕΣ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΝ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΔΩ, ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ - ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΟΣ, ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ κ.α. Καθώς το μπλοκ περνούσε έξω από το ανακαινισμένο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία πετάχτηκαν στην είσοδο κόκκινη μπογιά και αυγά. Μερικές πέτρες εκσφενδονίστηκαν και στη Βουλή στους μπάτσους αλλά και σε κάμερες που ήταν στραμμένες στη διαδήλωση.
Στη γαλλική πρεσβεία σπάστηκε το κουβούκλιο της αστυνομικής φρουράς και οι κάμερες που ήταν εγκατεστημένες στην είσοδο. Στα γραφεία της Ε.Ε πετάχτηκαν κόκκινες μπογιές. Ο κόσμος παρέμενε συγκροτημένος στο μπλοκ φωνάζοντας συνθήματα. Στην ιταλική πρεσβεία έγινε μια συμβολική επίθεση με πέτρες και μολότοφ που εκτοξεύτηκαν πάνω από την ψηλή περίφραξη του κτιρίου, ενώ στο διπλανό κτίριο της πορτογαλικής πρεσβείας πετάχτηκαν πέτρες. Μια συμβολική επίθεση με πέτρες και μολότοφ έγινε και στην είσοδο υπουργείο Εσωτερικών. Κατόπιν τούτων, λίγο αργότερα και πριν την αγγλική πρεσβεία διμοιρίες των ΜΑΤ, τα οποία εξαιτίας του όγκου της πορείας παρακολουθούσαν από μακριά και από συγκεκριμένα σημεία φύλαξης, πλησίασαν και από τις δύο πλευρές του δρόμου το μπλοκ, κινητοποιούμενα από την επίθεση που έγινε στην ιταλική πρεσβεία. Σχηματίζοντας αλυσίδα στα πλάγια και από τη μεριά της αγγλικής πρεσβείας ένα κομμάτι του μπλοκ προπορεύτηκε ακολουθούμενο από τις διμοιρίες και κινούμενο παράλληλα με μπλοκ μαθητών, αριστερών οργανώσεων και πλήθος κόσμου που συμμετείχε αυθόρμητα στην πορεία. Ακολούθησε το υπόλοιπο μέρος των συντρόφων και στο μεγαλύτερο μέρος τους επανενώθηκαν στο ύψος του πολεμικού μουσείου ακολουθούμενοι διαρκώς από τα ΜΑΤ που δέχονταν σποραδικές εκσφενδονίσεις πετρών. Στο ύψος του Ευαγγελισμού ένα τμήμα των διαδηλωτών εφόρμησε με μολότωφ και άλλα αντικείμενα κατά των ΜΑΤ τα οποία αφού καταρχήν πανικοβλήθηκαν μέσα στις φωτιές ανασυγκροτούμενα μετά τον αιφνιδιασμό τους άρχισαν να καταδιώκουν τον κόσμο εκτοξεύοντας χημικά. Ο σχηματισμός του μπλοκ έπαψε να υφίσταται και στο ύψος του Χίλτον σχηματίστηκαν πολλές μικρότερες ομάδες που προχώρησαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία ανάμεσα στους άλλους διαδηλωτές.
Η πρεσβεία ήταν ο κατεξοχήν στόχος του κύριου όγκου της πορείας και σε όλη τη διάρκεια της το κτίριο καθώς και οι ισχυρότατες δυνάμεις των μπάτσων που τη φρουρούσαν. δέχονταν ρίψεις από νεράτζια, αυγά, μπογιές και πέτρες που πέταγαν κυρίως οι μαθητές. Οι κλούβες που ήταν παραταγμένες έξω από την πρεσβεία και οι ίδιοι οι μπάτσοι είχαν λουστεί κυριολεκτικά από αυγά και κόκκινες μπογιές και κάποια στιγμή ανάμεσα στα άλλα αντικείμενα δέχτηκαν από ομάδα διαδηλωτών κι απόσταση επαφής και 4-5 μολότωφ... Οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με καταιγισμό χημικών σε μεγάλη απόσταση απώθώντας τον κόσμο και αναγκάζοντάς τον να μπει στα κάθετα στενά της Βασ. Σοφίας. Εκεί σημειώθηκαν και μερικές αψιμαχίες ανάμεσα σε αναρχικούς και κομματικούς αλλά τα χημικά τους ανάγκασαν όλους να απομακρυνθούν. Ήταν τόσο καταιγιστική η ρίψη των χημικών στην περιοχή που πλάι σε έναν σύντροφο έπεσε ουρανοκατέβατο ένα νεκρό περιστέρι...
Πολλοί απ΄όσους σκόρπισαν στους γύρω δρόμους επέστρεψαν και πάλι στην Βασ. Σοφίας όπου η πορεία είχε σταματήσει μπροστα από το Μέγαρο Μουσικής. Σε εκείνο το σημείο ανάμεσα στο Μέγαρο και στην πρεσβεία γίνονταν νέες συμπλοκές ανάμεσα στα ΜΑΤ και ομάδες διαδηλωτών ανάμεσα στους οποίους και εκατοντάδες μαθητές και άλλοι. Πολύς κόσμος οργισμένος με τον πόλεμο και τα ΜΑΤ που προάσπιζαν την πρεσβεία με ρίψεις χημικών αντεπιτεθόταν με ο,τι διέθετε νεράτζια, πέτρες, ξύλα, μπουκάλια και μολότωφ. Για την αντιμετώπιση των χημικών ανάβονταν όπου ήταν δυνατόν φωτιές ενώ φωνάζονταν συνθήματα με κυρίαρχο το ΜΠΑΤΣΟΙ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ.
Οπισθοχωρώντας κάτω από την πίεση των ΜΑΤ και τις συνεχείς ρίψεις χημικών ο κόσμος που συγκρουόταν έφθασε στο ύψος του Πάρκου Ελευθερίας όπου βρισκόταν μια ακόμη διμοιρία ΜΑΤ η οποία και μόνο με τη θέα της ξεσήκωσε μια αυθόρμητη έφοδο 200 ατόμων κυρίως μαθητών. Η διμοιρία δεχόμενη πλήθος αντικειμένων οπισθοχώρησε και διασώθηκε από την άτακτη φυγή με την εμφάνιση κι άλλων διμοιριών μέσα από το πάρκο. Ακολούθησαν συνεχείς συμπλοκές ανάμεσα στις διμοιρίες των ΜΑΤ και πλήθος διαδηλωτών που διασκορπισμένοι σε όλες τις κατευθύνσεις εκτόξευαν πέτρες εναντίον τους. Με τη συνεχή ρίψη χημικών και την εφόρμηση πολλών διμοιριών που κατέφθασαν από την πρεσβεία μεγάλο μέρος των συγκρουόμενων διαδηλωτών οπισθοχώρησε προβάλλοντας αντίσταση προς το Χίλτον, ακολουθώντας αντίστροφη διαδρομή από εκείνη της πορείας προς την πρεσβεία, ενώ αρκετοί άλλοι διασκορπίσθηκαν στα γύρω στενά όπως στην όδό Παπαδιαμαντοπούλου, όπου στήθηκε ένα πρόχειρο φλεγόμενο οδόφραγμα.
Μια ομάδα εκατό περίπου ατόμων που οπισθοχωρώντας στην Βασ.Σοφίας έφθασε στο πολεμικό μουσείο πέταξε μολότωφ στο έκθεση των παλιών πολεμικών αεροσκαφών και επιτέθηκε σε κτίριο της ΕΡΤ. Καθώς όμως αυτή η ομάδα είχε αποκοπεί από την την πορεία έγινε εύκολος στόχος για τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα να υποστεί συντονισμένη επίθεση από τις διμοιρίες και κυνηγητό σε στενά στο Κολωνάκι.
Η πορεία στο μεταξύ συνεχιζόταν ενώ μέσα από τον κόσμο που έφτανε στην πρεσβεία εξακολουθούσαν να εκσφενδονίζονται σποραδικά διάφορα αντικείμενα ενάντια στο κτίριο και την αστυνομική φρουρά του....
Αναφέρεται ότι η αστυνομία έκανε περίπου 40 προσαγωγές ατόμων τα οποία σύμφωνα με μαρτυρίες κακοποιήθηκαν. Ανάμεσά τους ιρακινοί και κούρδοι οι οποίοι παραμένοντας μετά το τέλος της πορείας έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία φωνάζοντας συνθήματα δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση και ξυλοκοπήθηκαν...

 

A-Nemus