MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης, νο 49, Νοέμβρης 2007

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ

Τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη 2007, κατεδαφίστηκε από μπουλντόζες του δήμου η πρώην κατοικία του Ματσάγγου. Ήταν ένα κτίσμα στο χώρο του οικοδομικού τετραγώνου του παλιού καπνεργοστάσιου Ματσάγγου, αλλά δεν αποτελούσε μέρος της ομώνυμης κατάληψης του Βόλου. Ήταν ένα κτίσμα το οποίο ο δήμος είχε ξαναπροσπαθήσει να γκρεμίσει τον Αύγουστο με ληγμένη άδεια κατεδάφισης! Τότε οι καταληψίες είχαν καταφέρει να εμποδίσουν την παράνομη κατεδάφιση και το συνεργείο δεν πρόλαβε παρά να κόψει μερικά δέντρα στην αυλή του σπιτιού. Αυτή τη φορά, οι προσπάθειες αποτροπής από τους καταληψίες δεν απέδωσαν.

Η κατεδάφιση έγινε από συνεργείο που συνοδευόταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη, δυο διμοιρίες ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ασφαλίτες, ενώ περιπολικά έκλειναν τους γύρω δρόμους. Είχε προηγηθεί ενημέρωση του Εισαγγελέα, που συναντήθηκε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας για το θέμα, καταλήγοντας ότι δεν “υπάρχει κανένα θέμα νομιμότητας”, καθώς δεν πρόκειται για χώρο ακαδημαϊκής ελευθερίας και διακίνησης ιδεών.

Η άδεια κατεδάφισης εκδόθηκε από την πολεοδομία κατόπιν αίτησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είναι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, και αυτή η νέα παρέμβαση άνοιξε για ακόμη μια φορά το θέμα της εμπορευματικής αξιοποίησης του κτιρίου Ματσάγγου.

Η κατεδάφιση της οικίας Ματσάγγου αποτελεί μέρος της όλης κίνησης για την αξιοποίηση αυτής της περιοχής στο κέντρο της πόλης με βάση τους σχεδιασμούς του Δήμου. Ταυτόχρονα άλλωστε με την κατεδάφιση, κοινοποιήθηκαν εξώδικα στους δεκαεπτά ενοικιαστές των ακινήτων που πρόκειται επίσης να κατεδαφιστούν για να διαμορφωθεί η Πλατεία Πανεπιστημίου, και τους ζητείται να αποχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση από τα καταστήματά τους.

Όσον αφορά στο θέμα της αξιοποίησης του όλου τετράγωνου με το παλιό τετραώροφο κατειλημμένο εργοστάσιο Ματσάγγου (κτίσμα του 1924-28), ο αντιδήμαρχος επισήμανε ότι το Πανεπιστήμιο πλέον πρέπει να οριστικοποιήσει τον προγραμματισμό του όσον αφορά το κτίριο και επανέλαβε ότι ο Δήμος προχωρά χωρίς καθυστερήσεις στο σχεδιασμό του για την Πλατεία Πανεπιστημίου, όπως στις απαραίτητες ενέργειες για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης και παράλληλα τη διαμόρφωση του υπερκείμενου χώρου. “Γίνονται συνεχώς δηλώσεις για την ανάγκη αξιοποίησης του κτιρίου από την πλευρά του Πανεπιστημίου, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε στις δηλώσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα πράγματα”, είπε ο αντιδήμαρχος.

Μέχρι τη διαμόρφωση της πλατείας στο χώρο όπου βρισκόταν μέχρι χθες η κατοικία του Ματσάγγου, ο Δήμος Βόλου θα διαμορφώσει χώρο υπαίθριου πάρκινγκ περίπου 25 θέσεων.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 18 Οκτώβρη, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στο κτίριο Σπίρερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που αφορούσε την επίσημη υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών από τον Δήμο Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Όταν άτομα από την κατάληψη και από φοιτητικούς συλλόγους προσπάθησαν να εισέλθουν στο χώρο για να εκφράσουν την εναντίωσή τους στα σχέδια ''αξιοποίησης” του κτιρίου Ματσάγγου και την επικείμενη καταστολή της κατάληψης, ο πρύτανης Παγιάτης και ο δήμαρχος Βούλγαρης έδειξαν το πραγματικό εξουσιαστικό τους πρόσωπο.

Η είσοδος αποκλείστηκε από δύναμη της ΟΠΚΕ και ασφαλίτες. Κατά την προσπάθεια του κόσμου να προχωρήσει, οι μπάτσοι προκάλεσαν και η κατάσταση εκτραχύνθηκε όταν άρχισαν να σπρώχνουν τους συγκεντρωμένους προς τα κάγκελα χτυπώντας τους. Οι συγκεντρωμένοι απάντησαν στις προκλήσεις και τα χτυπήματα, και ξέσπασαν βίαια επεισόδια. Κατά τη συμπλοκή, τρία άτομα χτυπήθηκαν σοβαρά ενώ ένας από τους τρεις κυνηγήθηκε και προσήχθη στο ΑΤ Βόλου.

Ο κόσμος κινήθηκε με πορεία προς το αστυνομικό τμήμα όπου και περίμενε φωνάζοντας συνθήματα μέχρι να αφεθεί ο σύντροφος ελεύθερος και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, οπού ήταν ήδη και οι άλλοι δύο τραυματίες. Ο ένας από τους τρεις τραυματίες οδηγήθηκε τελικά στο χειρουργείο. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο του Βόλου μέχρι το πανεπιστήμιο. Στο τέλος της, αποφασίστηκε νέα πορεία για τις 22 Οκτώβρη προς το Δημαρχείο όπου θα συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο.

Το κάλεσμα για τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη έφερε μια δυναμική πορεία στο Βόλο σε αλληλεγγύη με την κατάληψη Ματσάγγου και ενάντια στην καταστολή.

Η πορεία που διοργανώθηκε από φοιτητικούς συλλόγους και τους καταληψίες της Ματσάγγου ξεκίνησε το μεσημέρι από το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου και κατέληξε στο Δημαρχείο Βόλου, με τη συμμετοχή 150-200 ατόμων. Εκεί ο κόσμος παρέμεινε για αρκετή ώρα, ενώ μέσα συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο. Η αστυνομία ήταν άφαντη αυτή τη φορά μετά τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί με τραυματίες και προσαγωγές. Στο δημαρχείο υπήρχαν αρκετοί δημοσιογράφοι οι οποίοι βιντεοσκοπούσαν από τον πάνω όροφο του κτιρίου τους συγκεντρωμένους, πράγμα που εξόργισε το κόσμο. Καθ΄όλη τη διάρκεια της πορείας και της συγκέντρωσης φωνάζονταν συνθήματα υπέρ της κατάληψης Ματσάγγου και κατά της αστυνομίας καθώς και εναντίον του δημάρχου και του πρύτανη του πανεπιστημίου, ενώ πετάχτηκαν και μαύρες μπογιές στους τοίχους του δημαρχιακού μεγάρου.

Ομάδα φοιτητών εισήλθε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου κάνοντας παρεμβάσεις και ζητώντας εξηγήσεις για τη σχεδιαζόμενη εμπορευματική χρήση του κτιρίου Ματσάγγου, αλλά και για τα βίαια επεισόδια στο κτίριο του Σπίρερ. Μετά την τοποθέτηση του δημάρχου δήλωσαν ότι υπεκφεύγει, καθώς δεν απάντησε ποιος κάλεσε τους αστυνομικούς σε μια εκδήλωση πρωτοετών φοιτητών με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια. Οι συγκεντρωθέντες αποχώρησαν το απόγευμα με πορεία επιστροφής προς το κτίριο Παπαστράτου.

Νέα διαδήλωση αλληλεγγύης στην κατάληψη της Ματσάγγου που γιορτάζει με πενθήμερες εκδηλώσεις τα πέντε χρόνια της, έχει προγραμματιστεί για την 1η Δεκέμβρη 2007.

ένας καταληψίας από Αθήνα 

*