MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης, νο 47, Iούλιος 2007

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Για τους κυρίαρχους, η δημοκρατία αποτελεί το πολιτικό σύστημα διαχείρισης του κρατικού - καπιταλιστικού κόσμου και ιδεολογική προμετωπίδα της επίθεσής τους για την επιβολή νέων συνθηκών καταπίεσης, εκμετάλλευσης και ελέγχου, μέσω της παγκόσμιας "αντι"τρομοκρατικής εκστρατείας. Μια εκστρατεία που, μετά την 11η Σεπτέμβρη, αποτελεί την αιχμή του δόρατος στον πόλεμο που εξαπολύουν τα παγκόσμια πολιτικά και οικονομικά αφεντικά με στόχο τον ολοκληρωτικό έλεγχο και την αφαίμαξη των κοινωνιών και των φυσικών πόρων τόσο στην περιφέρεια της Δύσης όσο και στο εσωτερικό της. Αυτή η εκστρατεία συμπυκνώνει τα μέσα και τους σκοπούς της διαδικασίας παγκοσμιοποίησης της κυριαρχίας που ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και συντελεί αποφασιστικά στην επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του εξουσιαστικού κόσμου.

Η ολοκληρωτική επιβολή της δικτατορίας του κράτους και των αφεντικών απαιτεί - παράλληλα με την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας και την εξάπλωση συνθηκών εξαθλίωσης για τα εκατομμύρια των αποκλεισμένων- την απόσπαση κοινωνικής συναίνεσης. Απαιτεί την εμφάνιση της επίθεσης των κυρίαρχων ως "κοινωνικό αίτημα", σε μια προσπάθεια να εμφανίσουν τα συμφέροντά τους ταυτισμένα με αυτά της κοινωνίας. Προκειμένου να γίνει αδιαμφισβήτητη η ηγεμονία μιας πολύ μικρής μειοψηφίας σε βάρος δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς ανέχειας, προωθείται στις δυτικές κοινωνίες ο ανταγωνισμός και η εξατομίκευση ως κυρίαρχα προτάγματα, και διαχέεται το "όραμα" της κοινωνικής ανέλιξης, με στόχο την άμβλυνση και τη χειραγώγηση της ταξικής οργής και την επικράτηση του κοινωνικού κανιβαλισμού. Αυτή την πραγματικότητα έρχεται να θωρακίσει το Καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης που επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν οι κυρίαρχοι, με τελικό σκοπό τη μετάλλαξη της κοινωνίας μέσω της διάχυσης του φόβου και της ανασφάλειας, και μέσω της στρατιωτικοποίησης της καθημερινής ζωής. Η στρατιωτική κατοχή, οι μαζικές σφαγές, η καταδίκη κοινωνιών στην εξαθλίωση και η βίαιη εκτόπιση πληθυσμών, στην καπιταλιστική περιφέρεια, καθώς και η εφαρμογή του δόγματος της "ολικής ασφάλειας" (ένταση της καταστολής και του ελέγχου, ιδεολογική τρομοκρατία) στο εσωτερικό της αναπτυγμένης Δύσης, αποδεικνύουν ότι η ολοκληρωτική δημοκρατία επιβάλλεται με αυξανόμενη βία.

Η πειθάρχηση στα "ιδανικά" της δημοκρατίας και της ψεύτικης καταναλωτικής ευημερίας που προσφέρονται σε όσους είναι διατεθειμένοι να πειστούν και έχουν τη δυνατότητα να ενσωματωθούν, δημιουργεί εκείνη τη διαχωριστική γραμμή πέρα από την οποία αρχίζει ο κόσμος των απόκληρων και των ανυπότακτων οι οποίοι εξοστρακίζονται είτε στη σφαίρα του "εγκληματικού" και του "αντικοινωνικού" είτε στη σφαίρα της "τρομοκρατίας". Η δε θωράκιση των μητροπόλεων, με τη μορφή της αστυνομοκρατίας, της ... γενικευμένης επιτήρησης με συστήματα παρακολούθησης κ.λπ, παρουσιάζεται από τους μηχανισμούς προπαγάνδας της δημοκρατίας ως αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση των -πολιτικά και πολιτισμικά- "κατώτερων" απόκληρων, καθώς και των ανυπότακτων. Το νέο παγκοσμιοποιημένο μοντέλο ελέγχου, εκμετάλλευσης και καταστολής βρίσκει τη νομιμοποιητική του βάση στο δόγμα της “μηδενικής ανοχής”, προκειμένου να δικαιολογήσει είτε τη φυσική είτε την κοινωνική εξουδετέρωση (γκέτο, φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης) όλων όσοι, ασφυκτιώντας μέσα στις συνθήκες ολοκληρωτισμού που επιβάλλουν τα παγκόσμια αφεντικά, αποτελούν μια διαρκή απειλή για τα σχέδιά τους.

Ειδικά μέσα από τα ΜΜΕ, η κοινωνική πραγματικότητα, και κυρίως η κοινωνική και ταξική καταπίεση, γίνεται εικονική, απρόσιτη, μια σχεδόν (μετα)φυσική διαδικασία, προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχυση γύρω από τα αίτια και τις εκφράσεις του κοινωνικού-ταξικού πολέμου. Η οργιώδης παροχή "πληροφοριών" και "ειδήσεων" φιλοδοξεί να γίνει το πέπλο που θα συγκαλύψει την ολομέτωπη επίθεση του κράτους και των αφεντικών. Το σύγχρονο "σιδηρούν παραπέτασμα" είναι φτιαγμένο από εκατομμύρια άχρηστες εικόνες και πληροφορίες που αποκρύπτουν τη φρίκη του κόσμου της εκμετάλλευσης και της υποταγής, "εξαφανίζουν" ή συκοφαντούν την αντίσταση σε αυτόν, αποσιωπούν και διαστρεβλώνουν τα αίτια του παγκόσμιου πολέμου.

Πρόκειται για έναν πόλεμο στον οποίο δεν προβλέπεται καμία ανακωχή και που, σε κάθε έκφρασή του, αποτυπώνεται ο στόχος της εξουδετέρωσης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, προκειμένου να αποτραπούν ή να κατασταλούν γενικευμένες κοινωνικές εκρήξεις. Η οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτό το στόχο συνιστά για τους κυρίαρχους την απόδειξη της ύπαρξης του "εσωτερικού εχθρού". Η επιχείρηση πάταξης του "εσωτερικού εχθρού" και ο τρόπος που αυτή αρθρώνεται συμπυκνώνουν την ουσία των στόχων του δημοκρατικού ολοκληρωτισμού. Τα "λευκά κελιά", τα στρατιωτικοποιημένα σώματα ασφαλείας, τα έκτακτα στρατοδικεία είναι, ταυτόχρονα, μέσα καταστολής όσων δεν υποτάσσονται στην κρατική και καπιταλιστική τρομοκρατία, αλλά και ένας σαφής εκβιασμός ολόκληρης της κοινωνίας μέσω του τρόμου που επιχειρείται να εμπεδωθεί από την παραδειγματική τιμωρία των ανυπότακτων.

Για το ελληνικό κράτος και τη ντόπια οικονομική ελίτ που συμμετέχουν στο μπλοκ της κυριαρχίας που επιτίθεται στην περιφέρεια, το διαρκές βάθεμα των όρων εκμετάλλευσης και καταπίεσης σε βάρος του πληθυσμού των ντόπιων και μεταναστών που ζουν στη χώρα αποτελεί και προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε αυτό το μπλοκ και την ισχυροποίηση της θέσης τους στην ιεραρχία του.

Η αυξανόμενη διείσδυση ελληνικών κεφαλαίων σε χώρες της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου, τα κατοχικά στρατεύματα στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν, και η παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στον πόλεμο στο Ιράκ από τη μία, και από την άλλη ο εκσυγχρονισμός των δομών εκμετάλλευσης, καταπίεσης και ελέγχου στο εσωτερικό της χώρας αποτελούν δύο παράλληλες και αλληλοτροφοδοτούμενες διαδικασίες.

Πιο συγκεκριμένα, βασικές πτυχές αυτής της διαδικασίας εκσυγχρονισμού είναι οι αναδιαρθρώσεις στο χώρο της εργασίας και της εκπαίδευσης, οι οποίες εκφράζονται με την επιδείνωση των όρων εκμετάλλευσης που επιφέρει η αύξηση του χρόνου δουλειάς μέσω της "ελαστικοποίησης του ωραρίου", οι εξατομικευμένες σχέσεις εργασίας που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη συλλογικών αντιστάσεων, η διαρκής εξάπλωση της "μαύρης" - ανασφάλιστης εργασίας με την ένταση του εκβιασμού της ανεργίας κ.α., από τη μία πλευρά, και από την άλλη, όσον αφορά την εκπαίδευση, με την εντατικοποίηση των σπουδών, την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, και με την κατάργηση του ασύλου -που αφορά τα ευρύτερα σχέδια επιβολής ενός κοινωνικού μοντέλου ασφυκτικού ελέγχου και καταστολής.

Έτσι, η καταστολή αναδεικνύεται σε θεμελιώδη, ζωτικής σημασίας διαδικασία για την απρόσκοπτη επιβολή αυτής της πραγματικότητας εντεινόμενης εκμετάλλευσης και καταπίεσης, λόγω των ζοφερών συνεπειών που έχουν αυτές οι αναδιαρθρώσεις για πλατιά κοινωνικά κομμάτια της νεολαίας, των εργαζόμενων και των άνεργων προλετάριων, ντόπιων και μεταναστών.

Η αναβάθμιση του θεσμικού, ιδεολογικού και επιχειρησιακού οπλοστασίου της κρατικής καταστολής αποτυπώνεται στους τρομονόμους, στα μέτρα "για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων", στη στοχοποίηση πολιτικών-κοινωνικών χώρων αντίστασης, στις διώξεις και τις φυλακίσεις αγωνιστών, στην αστυνομοκρατία και τις κάμερες παρακολούθησης, στα πογκρόμ εναντίον μεταναστών και στις αλλεπάλληλες δολοφονίες τους στα σύνορα, με τα βασανιστήρια και τους θανάτους στα αστυνομικά τμήματα και τις φυλακές.

Σε αυτό το πλαίσιο έντασης της καταστολής, ζητείται με έντονο τρόπο το τελευταίο διάστημα η πολιτική και κοινωνική συναίνεση για την πάταξη του "εσωτερικού εχθρού". (Συναίνεση την οποία η συστημική αριστερά ως χειραγωγικός και διαμεσολαβητικός μηχανισμός των κοινωνικών αντιστάσεων δεν διστάζει να παρέχει στο καθεστώς). Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα πιο ριζοσπαστικά κομμάτια της κοινωνικής και ταξικής αντίστασης, και κυρίως τους αναρχικούς-αντιεξουσιαστές οι οποίοι επιμένουν να αγωνίζονται με συνέπεια στα ανοιχτά μέτωπα το κοινωνικού-ταξικού πολέμου, η ιδεολογική επίθεση του κράτους και των αφεντικών είναι εξόφθαλμα υστερική. Η παραληρηματική εκστρατεία συκοφάντησης που εξαπολύεται μέσα από τα ΜΜΕ εκβιάζει την κοινωνική απονομιμοποίηση και προωθεί την εγκληματοποίηση όσων συνειδητά σαμποτάρουν τους σχεδιασμούς των κυρίαρχων.

Αυτό αναδείχθηκε ιδιαίτερα το αμέσως προηγούμενο διάστημα, όπου η αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης και ο αγώνας ενάντια σε αυτήν αποτέλεσαν κεντρικό πολιτικό ζήτημα, φέρνοντας στην επιφάνεια τόσο τη σημασία που έχει για το κράτος το να προχωρήσουν αυτές οι αναδιαρθρώσεις, το χαρακτήρα επίθεσης που έχουν και τις μεθόδους που επιστρατεύονται για τη βίαιη επιβολή τους, όσο και υπαρκτές δυνατότητες κοινωνικής αντίστασης σε αυτά τα σχέδια. Αυτός ο αγώνας, που εκφράστηκε με εκατοντάδες καταλήψεις σχολών, συνεχείς διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις μονάδες καταστολής, όπως για παράδειγμα στις 17 Γενάρη στο Πολυτεχνείο, όταν ο χώρος του "ασύλου" λειτούργησε ως ορμητήριο για εκατοντάδες εξεγερμένους, ξεπέρασε σε αρκετές στιγμές του τα αμυντικά και ρεφορμιστικά όρια -με αποκορύφωμα την πορεία της 8ης Μάρτη που πήρε τα χαρακτηριστικά κοινωνικής ανταρσίας με πολύωρες συγκρούσεις εκατοντάδων αναρχικών και νεολαίων μπροστά στο κοινοβούλιο. Σε όλη τη διάρκεια αυτού του αγώνα, και ιδίως τις στιγμές της όξυνσής του, η καταστολή στους δρόμους (που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες ξυλοδαρμούς και συλλήψεις αγωνιζόμενων ανθρώπων, από τους οποίους προφυλακίστηκαν ο γερμανός εργάτης Timo Behrendt και ο αναρχικός Βασίλης Στεργίου) συμβάδιζε με την ιδεολογική επίθεση μέσω των ΜΜΕ η οποία επικέντρωνε στους αναρχικούς, με στόχο να χτυπηθεί στο πρόσωπό τους η αδιαμεσολάβητη δράση και οι δυνατότητες ριζοσπαστικοποίησης του αγώνα. Η δυναμική του αναρχικού αγώνα και η δυνατότητα σύνδεσης των αναρχικών με ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την αγχώδη προσπάθεια του κράτους, των αφεντικών και των λακέδων τους να αποπολιτικοποιήσουν και να απονοηματοδοτήσουν τις κινήσεις των αναρχικών.

Παράλληλα, η ένταση της ιδεολογικής και κατασταλτικής επίθεσης στους αναρχικούς-αντιεξουσιαστές ως το πιο δυναμικό και ανεξέλεγκτο κομμάτι των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης -καθώς παραμένει μη ενσωματωμένο στους θεσμούς και τις αξίες της δημοκρατίας- εντάσσεται στα πλαίσια της ελληνικής εκδοχής της "αντι"τρομοκρατικής εκστρατείας που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2002 με την αναβάθμιση της καταστολής (εφαρμογή του τρομονόμου, ανακρίσεις με βασανιστήρια, "λευκά κελιά", έκτακτα στρατοδικεία, εξοντωτικές καταδίκες κατηγορούμενων για συμμετοχή στην 17Ν και τον ΕΛΑ) και με την επιχείρηση εγκληματοποίησης και κατασυκοφάντησης των οργανώσεων ένοπλου αγώνα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η επίθεση αυτή ενάντια στους αναρχικούς-αντιεξουσιαστές σηματοδοτεί την τελειωτική προσπάθεια για το οριστικό κλείσιμο του μεταπολιτευτικού κύκλου και τη συνακόλουθη αλλοίωση, διαστρέβλωση και αποσιώπηση των χαρακτηριστικών των κοινωνικών και ταξικών αγώνων προκειμένου να εμπεδωθεί κοινωνικά ο μύθος της "τέλειας δημοκρατίας", ώστε να γίνει ο θεμέλιος λίθος για το χτίσιμο της κοινωνικής και ταξικής ειρήνης, για να αποδυναμωθούν οι κοινωνικές-ταξικές αντιστάσεις εμφανιζόμενες ως ιστορικά ασυνεχείς και αποσπασματικές.

["Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το παρόν. Όποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το μέλλον".]

Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, οι διώξεις και οι φυλακίσεις αγωνιστών, παρόλα τα ιδιαίτερα, και συχνά πολύ διαφορετικά, χαρακτηριστικά της κάθε υπόθεσης -είτε αυτό αφορά τις συγκεκριμένες κάθε φορά πρακτικές είτε τη χρονική συγκυρία που εκδηλώθηκε κάθε δίωξη και φυλάκιση είτε τέλος την τοποθέτηση των ίδιων των διωκόμενων και φυλακισμένων απέναντι στο κατηγορητήριο που τους αποδίδεται- δεν αποτελούν αποσπασματικά, συγκυριακά και άσχετα μεταξύ τους επεισόδια, αφού αποτελούν για το κράτος αιχμή της συνολικής επιχείρησης τρομοκράτησης τόσο όλων όσοι αντιστέκονται όσο και ευρύτερα της κοινωνίας μέσω του παραδειγματισμού. Και σε αυτή τη διαδικασία, δεν είναι απλά οι εκάστοτε πρακτικές αυτές που βρίσκονται στο στόχαστρο, όπως θέλει να διατυμπανίζει το κράτος που επιβάλλει ορισμούς για το τι είναι "νόμιμο" και τι "παράνομο", τι είναι "αποδεκτό" στα πλαίσια της "δημοκρατικής διαμαρτυρίας" και τι είναι "εγκληματικό", αλλά συνολικά ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση, σε όλες τις πτυχές και τις εκφράσεις του. Η ομηρία αγωνιστών αποτελεί λοιπόν για το κράτος πεδίο πάνω στο οποίο δοκιμάζει το βάθεμα της κατασταλτικής και ιδεολογικής του επίθεσης, με την κατασκευή σεναρίων και εικόνων που εξυπηρετούν την απαξίωση και διαστρέβλωση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων για τον εγκλωβισμό και την οπισθοχώρησή τους.

Την περίοδο που ακολούθησε με το τέλος των φοιτητικών κινητοποιήσεων ξεσπά η εξέγερση στις φυλακές και πραγματοποιούνται κινήσεις αλληλεγγύης. Η φρίκη του εγκλεισμού και οι άθλιες συνθήκες κράτησης, οι βασανισμοί και οι δολοφονίες κρατουμένων αποτέλεσαν την αιτία αυτής της εξέγερσης που ξέσπασε μετά τον ξυλοδαρμό του Γ. Δημητράκη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μαλανδρίνου. Οι κρατούμενοι στο Μαλανδρίνο, την Κομοτηνή, τον Κορυδαλλό, την Άμφισσα κ.α. φώτισαν με τις φλόγες της εξέγερσής τους την βαρβαρότητα των ελληνικών φυλακών που τους σημάδεψε αλλά δεν κατάφερε να τους υποτάξει.

Την ίδια περίοδο, που χαρακτηρίζεται από τη λήξη των μαζικών κινητοποιήσεων, το κράτος, μέσω των ΜΜΕ, εντείνει τη προπαγάνδα του εναντίον των αναρχικών, όπως με τη ρητορική περί "ημιτρομοκρατών" προκειμένου να αντλήσει συναίνεση στους κατασταλτικούς σχεδιασμούς του.

Απέναντι στην ιδεολογική και κατασταλτική επίθεση της δημοκρατίας, η αλληλεγγύη στους φυλακισμένους αγωνιστές δεν μπορεί παρά να είναι αναφαίρετη συνιστώσα του ευρύτερου αγώνα ενάντια στο κράτος και τα αφεντικά, καθώς λειτουργεί ως σημείο καμπής, δηλωτικό των κοινωνικών-ταξικών συσχετισμών, και ως σημείο αναφοράς για όσους αντιστέκονται στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ταυτόχρονα, ο αγώνας για την απελευθέρωση των φυλακισμένων αγωνιστών προσφέρει τη δυνατότητα για την ευρύτερη διάχυση της ριζοσπαστικής κριτικής και της απελευθερωτικής δράσης, όταν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών-ταξικών αντιστάσεων και λειτουργεί ως αφετηρία για την ανάπτυξη της συλλογικοποίησης και της αυτοοργάνωσης σε κάθε μέτωπο του κοινωνικού-ταξικού πολέμου. Όταν δηλαδή κινείται ανταγωνιστικά με τους μηχανισμούς της διαμεσολάβησης και ενσωμάτωσης, στην κατεύθυνση της συνολικής ανατροπής του κόσμου του κράτους και των αφεντικών.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ

αναρχική συλλογικότητα "Κύκλος της Φωτιάς"
20 Ιούνη 2007

 

 

*