MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης, νο 46, Μάης 2007

[Σχόλια και Άλλα] 

ΜΑΥΡΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Μαύρη τελικά αποδείχτηκε, μεταφορικά και κυριολεκτικά, η κρουαζιέρα του Sea Diamond που κατέληξε με βύθιση του πλοίου στις 6 Απρίλη 2007, με δυο αγνοούμενους επιβάτες και εκτεταμένη ρύπανση από πετρελαιοειδή στην Καλντέρα της Σαντορίνης.

Και η εξέλιξη θα μπορούσε να ήταν απείρως χειρότερη, αν αναλογιστεί κανείς τις ζωές 1.500 ανθρώπων που κινδύνεψαν παρασυρθούν από το ναυάγιο και που η σωτηρία τους εξαρτήθηκε ουσιαστικά από το χρόνο βύθισης του πλοίου. Πράγματι, ο αργός ρυθμός βύθισης του πλοίου ήταν ο μόνος λόγος που αποφεύχθηκε ένας νέος Τιτανικός.

Το πλοίο ήταν τόσο φορτωμένο, με 1.500 επιβάτες και 400 μέλη του πληρώματος, που όπως καταγγέλλει και η ΠΕΜΕΝ υπήρχε κόσμος και σε χώρους που είχαν μετασκευαστεί σε καμπίνες κάτω από την ίσαλο γραμμή.

Ανεξάρτητα από την προσωπική ευθύνη του καπετάνιου που έριξε το πλοίο στο νησί, πρόκειται για ένα περιστατικό που συνέβη στο κυνήγι του μεγάλου και γρήγορου κέρδους όπου γιγάντια πλοία προσεγγίζουν σε απόσταση αναπνοής τα μικρά κι αλίμενα εκ φύσεως νησιά του Αιγαίου μεταφέροντας πλήθη τουριστών.

Το πλοίο ανήκε στον Κωστάκη Λουίζο, έναν από τους εφοπλιστές που κυριαρχούν στο Αιγαίο –έλληνες και κύπριοι- θυσιάζοντας τους πάντες και τα πάντα στο βωμό του κέρδους, κρατώντας ομήρους εργαζόμενους, νησιώτες και επιβάτες με τίμημα ακόμη και τη ζωή τους.

Ο Λουίζος, ο αποκαλούμενος και “βασιλιάς του μαζικού φθηνού τουρισμού στη Μεσόγειο”, είναι ένας τυπικός εφοπλιστής, δηλ. μαφιόζος, κυπριακής καταγωγής, με στενές διασυνδέσεις στην πολιτική τάξη Ελλάδας και Κύπρου. Tρεις πρώην υπουργοί και ένας πρώην πρόεδρος της βουλής της Κύπρου βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας LOUIS PUBLIC CO LTD, η οποία είναι εισηγμένη ως η μεγαλύτερη “φούσκα” στο χρηματιστήριο της Κύπρου και συνεργάζεται με την εταιρία δημοσίων σχέσεων V+O η οποία κατά το ήμισυ ανήκει στον βουλευτή Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, γιο του ευρωβουλευτή Γ. Βαρβιτσιώτη. Έχει αναπτύξει επίσης στενούς δεσμούς με την Εκκλησία της Ελλάδος και τη θεούσα υπουργό παιδείας Μ. Γιαννάκου, εξασφαλίζοντας την ανάθεση χριστιανικών κρουαζιέρων “προσκυνηματικού τουρισμού” ύψους 250 χιλ. ευρώ, προπληρωμένων από το υπουργείο τουριστικής ανάπτυξης της Φ. Πάλλη Πετραλιά.

Διαθέτει συνολικά 12 κρουαζιερόπλοια και υπολογίζεται ότι ελέγχει το 20% της επιβατικής κίνησης στο Αιγαίο, ενώ τα φανερά του έσοδα φθάνουν τα 322,7 εκ. ευρώ. Διαθέτει επίσης και 26 ξενοδοχεία, από τα οποία 14 στην Ελλάδα. Σε ένα από αυτά, το Corcyra beach στην Κέρκυρα, τον Οκτώβρη του 2005 δυο παιδιά από τη Βρετανία είχαν πεθάνει από το χαλασμένο κλιματιστικό απ΄όπου διέρρευσε μονοξείδιο του άνθρακα.

Ο Λουίζος είναι αυτή ακριβώς η περίπτωση που έχει περιγραφεί από τον τύπο ως “η μαζικότερη είσοδος επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό στο χώρο του ελληνικού τουρισμού που έγινε από Κύπριους επιχειρηματίες από τα μέσα της δεκαετίας του ’90” και, προκειμένου να δρομολογήσει τα φανταχτερά σαπιοκάραβά του στο Αιγαίο, απαλλάχτηκε, με διάταξη του Υπουργού Ναυτιλίας Κεφαλογιάννη, από την υποχρέωση καταβολής των εισφορών στο ΝΑΤ. Από τη διάταξη αυτή το ελλειμματικό Ταμείο των ναυτικών έχασε 10 εκατομμύρια ευρώ τα οποία τσέπωσε ο Λουίζος, καθώς κάνει τις κρατήσεις στους ναυτικούς αλλά δεν τις καταβάλει, όπως δεν τις καταβάλει και το κράτος στο ΝΑΤ.

Ο Κεφαλογιάννης επίσης κατάργησε πέρσι την 35ετία σαν ανώτατο όριο απόσυρσης πλοίων, με αποτέλεσμα να αγοράζονται από την Ε.Ε. σαπιοκάραβα στα οποία προστίθενται καταστρώματα και καμπίνες. Πρόκειται για παλιά σκάφη που ανακαινίζονται πρόχειρα ώστε να φαίνονται σαν καινούργια.

Το Sea Diamond, ηλικίας 21 ετών, ήταν ένα πρώην φιλανδικό σκάφος που είχε μετασκευαστεί από την εταιρεία του Λουίζου σε κρουαζιερόπλοιο πολυτελείας και ρίχτηκε να κάνει κούρσες στο Αιγαίο. Εν τέλει ρίχτηκε στα βράχια της Καλντέρας και κατέληξε στο βυθό της, απειλώντας να πνίξει εκατοντάδες ανθρώπους.

Το Σεπτέμβρη του 2000 ήταν ο Σφηνιάς της Μinoan Lines με το ναυάγιο του Σαμίνα, τώρα ήταν ο Κ. Λουίζος με το Sea Diamond, και έπεται συνέχεια με ναυτικά ατυχήματα και οικολογικές καταστροφές όπως αυτή που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή.

Γιατί η κρουαζιέρα του Sea Diamond αποδείχτηκε μαύρη και στην κυριολεξία, καθώς, εξαιτίας του ναυαγίου, περισσότεροι από 450 τόνοι πετρελαίου στις δεξαμενές του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου, τουλάχιστον 100 τόνοι καυσίμου για τη λειτουργία των ηλεκτρογεννητριών του και ποσότητες χημικών και τοξικών ουσιών απειλούν με οικολογική καταστροφή έναν από τους ομορφότερους θαλάσσιους τόπους, την Καλντέρα, την υδρόβια ζωή και τους παράκτιους βιότοπους της Σαντορίνης. Ήδη από τα βάθη της θάλασσας το πετρέλαιο αναβλύζει παχύρευστο, αργά αλλά σταθερά, μαυρίζοντας τα νερά και τα βράχια της ακτής στη νότια πλευρά της Καλντέρας, ενώ οι άνεμοι απλώνουν την κηλίδα προς τις ακτές της Οίας και της Θηρασιάς.

Κι εκτός από την προοδευτική διαφυγή ποσοτήτων καυσίμου, υπάρχει κίνδυνος για ανεξέλεγκτη διαρροή τους σε περίπτωση που διαρραγούν οι δεξαμενές.

Η απορρύπανση περιορίζεται μόνο στην επιφανειακή μόλυνση και εκείνο το μέρος του πετρελαίου που μπορεί να απαντληθεί συνήθως δεν ξεπερνά το 15% της ποσότητας που χύθηκε στη θάλασσα.

Σε σχέση πάντως με τις ανησυχίες και τις διαμαρτυρίες που εξέφρασαν μετά το ναυάγιο διάφοροι τοπικοί παράγοντες του νησιού, εμείς να προσθέσουμε ότι ακόμη χειρότερη κι από την καταστροφή στην Καλντέρα της Σαντορίνης είναι η εξελισσόμενη καταστροφή επάνω στο ίδιο το νησί, το οποίο έχει ήδη από καιρό “βουλιάξει” κάτω από το βάρος ενός μοντέλου βαριάς τουριστικής βιομηχανίας που στηρίζεται στην άφιξη περίπου 700-900 χιλιάδων τουριστών το χρόνο.

Μια καταστροφή ανυπολόγιστη, όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για την τοπική κοινωνία και τις συνειδήσεις των ίδιων των ανθρώπων.

 

 

*