MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης νο 45, Aπρίλης 2007

ΧΡΟΝΙΚΑ ΦΥΓΗΣ, ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

41 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΕΛΑΣΗ

Στις 29 Μάρτη, 41 ιρακινοί πρόσφυγες που είχαν φτάσει με βάρκες στη Χίο πριν από ενάμισι μήνα, μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με απόλυτη μυστικότητα από τις αρχές και κλείστηκαν στα κελιά του Τμήματος Μεταγωγών. Η απέλασή τους είχε ήδη ξεκινήσει, με συνοπτικές διαδικασίες, αφού εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, με μαζικούς όρους, το "Πρωτόκολλο Διασυνοριακής Συνεργασίας" που έχει συνυπογράψει το ελληνικό με το τουρκικό κράτος από το 2001, και το οποίο προβλέπει την άμεση "επαναπροώθηση" προσφύγων, χωρίς καν να τους επιτρέπεται η αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου. Ύστερα από κινητοποιήσεις αντιρατσιστικών πρωτοβουλιών και οργανώσεων και από την αντίσταση των ίδιων των προσφύγων, υποβλήθηκαν τελικά αιτήσεις για χορήγηση ασύλου. Το επόμενο πρωί όμως, οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν με τη βία σε κλούβες για να συνεχιστεί η απέλασή τους. Όσοι αντιστάθηκαν ξυλοκοπήθηκαν άγρια και οδηγήθηκαν όλοι τους πίσω στα κρατητήρια του Μεταγωγών.

Στις 3 Απρίλη, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η Υφανέτ, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση κ.α. πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία αλληλεγγύης στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 άτομα. Η πορεία σταμάτησε μπροστά στο Αστυνομικό Μέγαρο όπου στεγάζεται και η Διεύθυνση Αλλοδαπών, πέρασε από τις φυλακές Διαβατών και κατέληξε στο Τμήμα Μεταγωγών όπου φωνάχτηκαν συνθήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δεκαέξι μετανάστες από το Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ηλικίας 15-22 χρονών, έμειναν κλεισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα στο κοντέινερ του φορτηγού πλοίου"Rita" για 10 μέρες. Το πλοίο ξεκίνησε στις 5 Μάρτη από το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία και οι 16 μετανάστες επιβιβάστηκαν σε αυτό με σκοπό να αποβιβαστούν στην Ιταλία. Μόλις το πλοίο έφτανε στο λιμάνι του Πειραιά, για μερική εκφόρτωση, οι μετανάστες εντοπίστηκαν από το πλήρωμα. Οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν την αποβίβασή τους και ζήτησαν την επιστροφή τους με το ίδιο πλοίο στην Τουρκία. Ο πλοίαρχος σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του "Rita" αρνήθηκε να αποπλεύσει επικαλούμενος λόγους ασφαλείας κι έτσι οι πρόσφυγες παρέμεναν φυλακισμένοι πάνω στο πλοίο, χωρίς να μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις χορήγησης ασύλου, αφού για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να πατήσουν σε ελληνικό έδαφος! Ύστερα από δέκα μέρες άγριου εγκλεισμού, επιτράπηκε στους πρόσφυγες να αποβιβαστούν, μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Πειραιά και ύστερα στη Διεύθυνση Αλλοδαπών όπου ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης ασύλου.

ΝΑΥΑΓΙΑ. 17/3. Δέκα μετανάστες από τη Σομαλία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν -ανάμεσά τους μια γυναίκα και ένα παιδί- πνίγηκαν στην θάλασσα ύστερα από ναυάγιο κοντά στη Σάμο. Δύο μέρες αργότερα, ύστερα από νέο ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου βρέθηκαν τα πτώματα πέντε μεταναστών ενώ 20 ακόμη άνθρωποι χάθηκαν στη θάλασσα. Μόνο ένας μετανάστης από τη Σομαλία κατάφερε να επιζήσει.

 

*