Αναρχικό Δελτίο, νο 41, Οκτώβρης 2006

Ιστορικό Αναρχικό Δελτίο:
ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΦΛΟΡΕΣ ΜΑΓΟΝ

 

Στις 7 Αυγούστου 1900, ο Ρικάρντο Φλόρες Μαγόν ιδρύει το περιοδικό Regenera-cion το οποίο θα αποτελέσει όργανο του Μεξικάνικου Φιλελεύθερου Κόμματος (PLM). Οι δραστηριότητές του ενάντια στο καθεστώς του δικτάτορα Πορφύριο Ντίαζ θα του στοιχίσουν πολυάριθμες συλλήψεις.

Το Γενάρη του 1904, καταφεύγει στο Τέξας με τον αδελφό του Eνρίκε και ορισμένους φιλελεύθερους. Τυπωμένο στη Β. Αμερική το Regeneracion διακινείται κρυφά στο Μεξικό. Μετά από μια απόπειρα δολοφονίας του, κατ΄εντολή του Ντίαζ, ο Ρικάρντο εγκαθίσταται στο Μιζούρι και στις 27 Σεπτέμβρη 1905 συγκροτεί με άλλους εξόριστους την Οργανωτική Επιτροπή του PLM η οποία συνιστά τη δημιουργία ένοπλων ομάδων.

Την 1η Ιούλη 1906, τυπώνεται σε 500 χιλ. αντίτυπα και διακινείται παράνομα σε όλο το Μεξικό ένα κοινωνικό πρόγραμμα που χρησιμεύει σαν πλατφόρμα σ’ένα μεγάλο μέρος των κύκλων που συμμετείχαν στις εργατικές απεργίες του 1906-1909 με τις οποίες ξεκινά η μεξικάνικη επανάσταση.

Στα μεταλλεία χαλκού στην Canamea και τα εργοστάσια στο Rio Blanco, θα ξεσπάσουν σημαντικές απεργίες που θα αντιμετωπιστούν με αιματηρή καταστολή. Το πρόγραμμα του PLM απαιτεί μεταξύ άλλων: την κατάργηση της θανατικής ποινής, την καθιέρωση του 8ωρου και κατώτατου μισθού, την απαγόρευση εργασίας σε παιδιά κάτω των 14 ετών. Από το 1906 ως το 1909 οι φιλελεύθεροι μαγονιστές βρίσκονται πίσω από όλες σχεδόν τις ένοπλες εξεγέρσεις στο Μεξικό οι οποίες όμως αποτυγχάνουν εξαιτίας της έλλειψης όπλων και πολεμοφοδίων.

Με τη συνεργασία του Ντίαζ και των βορειοαμερικάνικων αρχών ο Ρικάρντο και πολλοί άλλοι αγωνιστές οδηγούνται στις φυλακές του Λος Άντζελες. Θα αποφυλακιστούν χάρη στην αλληλεγγύη των βορειοαμερικάνων αναρχικών και σοσιαλιστών.

Το 1908, ο Ρικάρντο εμφανίζεται ανοιχτά ως αναρχικός και αυτό τον φέρνει σε ρήξη με ορισμένους φιλελεύθερους οι οποίοι ενάντια στον Ντίαζ θα υποστηρίξουν τον Φρανσίσκο Μαδέρο. Στις 25 Ιούνη 1908, οι μαγονιστές οργανώνουν μια ένοπλη εξέγερση στο Las Vascas, τη Visca, τη Valladolid και το Palomas αλλά η κυβέρνηση καταπνίγει τον ξεσηκωμό και προβαίνει σε πλήθος συλλήψεων.

Στις 29 Γενάρη 1911, οι μαγονιστές αποτελούμενοι κατά τα 3/4 από διεθνιστές αγωνιστές (κυρίως απ’τους Βιομηχανικούς Εργάτες του Κόσμου - IWW) καταλαμβάνουν το Mexicali και επιχειρούν να εισβάλουν στην Κάτω Καλιφόρνια για να δημιουργήσουν μια βάση στήριξης των ένοπλων ομάδων στο Μεξικό αλλά προσκρούουν στις εθνικιστικές προκαταλήψεις. Επιπλέον, οι ΗΠΑ εμποδίζουν τους αλληλέγγυους να ανταποκριθούν στην διεθνή έκκληση των μαγονιστών. Το κίνημα καταρρέει τον Ιούνιο όταν ένας αριθμός μετριοπαθών φιλελεύθερων προσχωρεί στις γραμμές του Μαδέρο ο οποίος μόλις έχει ανέβει στην εξουσία. Αυτή η οριστική ρήξη γίνεται όταν οι μαγονιστές μπορούσαν ακόμη να ελπίζουν να πάρουν την Τιχουάνα...

Λίγα χρόνια αργότερα ο Ρικάρντο καταδικάζεται από τις ΗΠΑ σε φυλάκιση 18 χρόνων για το “Μανιφέστο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο” (1914) και δολοφονείται στη φυλακή στις 21 Νοέμβρη 1922.

 

ΟLΤ

(μετάφραση : Βερόη)

 

*