Αναρχικό Δελτίο, νο 36, Οκτώβρης 2005

ΟΥΤΕ ΦΑΣΙΣΜΟΣ - OΥΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η άγρια οικονομική επίθεση κράτους και αφεντικών για την επιβολή σκληρότερων όρων εκμετάλλευσης και καταπίεσης συμβαδίζει με την ένταση της καταστολής για την εξουδετέρωση όσων αντιστέκονται, όπως και με την εκστρατεία προώθησης του εθνικισμού και του ρατσισμού ως ιδεολογικά εργαλεία για την επιβολή της ταξικής ειρήνης.

Είναι μέσα στο περιβάλλον της κρατικής και καπιταλιστικής αγριότητας που επωάζονται οι παρακρατικές συμμορίες των φασιστοειδών, οι οποίες δρουν παράλληλα με τις νόμιμες συμμορίες των ένστολων ή μη μπάτσων της δημοκρατίας, σε βάρος πολιτικών χώρων αντίστασης ή κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής.

Όσο λοιπόν κι αν τα φασιστοειδή αποτελούν γραφικές φιγούρες ξυρισμένων βρικολάκων πλήρως απαξιωμένων κοινωνικά, ανασύρονται από τις τρύπες τους με τη βοήθεια του κράτους, μέσα στο κλίμα της εθνικιστικής υστερίας που αυτό δημιουργεί, τις αντι-μεταναστευτικές πολιτικές που το ίδιο επιβάλλει και στα πλαίσια ενός ευρύτερου κατασταλτικού σχεδιασμού απέναντι σε όσους αγωνίζονται. Έτσι, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησαν σειρά δολοφονικών επιθέσεων, όπως ήταν το πογκρόμ εναντίον μεταναστών που εξαπολύθηκε με την συνεργασία της αστυνομίας το Σεπτέμβρη του 2004, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα αλβανίας-ελλάδας, με έναν νεκρό αλβανό εργάτη και δεκάδες τραυματίες, και επιθέσεις σε αντιεξουσιαστές και σε στέκια-καταλήψεις… Γεγονότα που βρήκαν μπροστά τους τη μαζική κινηματική δράση των αναρχικών με κορυφαία στιγμή την αντικρατική-αντιφασιστική πορεία στις 19 Μάη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2500 άνθρωποι, στέλνοντας στις κρατικές και παρακρατικές συμμορίες το μήνυμα πως η τρομοκρατία τους δεν μπορεί να καταπνίξει την αλληλεγγύη και την αντίσταση στη βαρβαρότητα της εξουσίας.

Εξήντα χρόνια μετά τα γεγονότα στον Μελιγαλά τα φασιστοειδή προσπαθούν να εμφανιστούν ως τα θύματα του εμφυλίου πολέμου διοργανώνοντας μνημόσυνα στην πηγάδα του Μελιγαλά και συγχρόνως επιχειρούν μια διεθνή φασιστοσύναξη στις 16-18 Σεπτεμβρίου.

Η καθεστωτική αριστερά αναγνωρίζοντας τον αντιφασισμό ως ένα προνομιακό πεδίο λόγου, αποσυνδέει, όπως υπαγορεύουν και τα δημοκρατικά ΜΜΕ, την ύπαρξη και δράση των φασιστοειδών από το κράτος, καλώντας το να αναλάβει την απαγόρευση της φασιστοσύναξης, παρέχοντάς του έτσι ένα ρόλο υπεράσπισης της κοινωνίας απέναντι στη "ναζιστική απειλή". Ένα ρόλο που το κράτος -παρά την όποια συνδιαλλαγή του με τους φασίστες- δεν αφήνει ανεκμετάλλευτο, θέλοντας να ενισχύσει το δημοκρατικό του προσωπείο, να αποκρύψει τα δικά του εγκλήματα, και να εμφανίσει τις κοινωνικές συγκρούσεις ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, τον εθνικισμό και το ρατσισμό, ως αντιπαράθεση "ακροκινούμενων ομάδων" εκτός του κοινωνικού και ταξικού ανταγωνισμού. Η αναγόρευση του κράτους και των ένστολων συμμοριών του σε προστάτες της κοινωνίας δεν αποτελεί παρά εγγύηση συναίνεσης στην περαιτέρω αύξηση της θεσμικής βίας και νομιμοποίηση των εγκλημάτων της εξουσίας.

Εμείς δεν ξεχνάμε ούτε τα εγκλήματα του φασισμού ούτε τα εγκλήματα της δημοκρατίας. Βλέπουμε την βαρβαρότητα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, στα εκατομμύρια των διωγμένων προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές όπου η δημοκρατική δύση σπέρνει τον θάνατο και την εξαθλίωση. Στους καθημερινούς θανάτους μεταναστών στο Αιγαίο, και στα ναρκοπέδια του Έβρου. Στα "εργατικά ατυχήματα" και στους βασανισμούς στα αστυνομικά τμήματα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φυλακές. Στο Καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης που το σύγχρονο φασιστικό κράτος επιχειρεί να επιβάλει στην κοινωνία με τα ειδικά δικαστήρια, τους τρομονόμους, τα λευκά κελιά, τις διώξεις και τις φυλακίσεις αγωνιστών.

Κανένα έλεος στις φασιστικές συμμορίες
Καμία συναίνεση σε κράτος και αφεντικά

Ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση θα περάσει από πάνω τους

ΚΑΤΩ Ο ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ
ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Σεπτέμβρης 2005
Ανοιχτή Συνέλευση αναρχικών-αντιεξουσιαστών

Σημ: Αντιφασιστικές πορείες με συμμετοχή αναρχικών-αντιεξουσιαστών από διάφορες πόλεις έγιναν στις 15 Σεπτέμβρη στην Πάτρα, μετά από πρωτοβουλία του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Παλιάς Πόλης, και στις 17 Σεπτέμβρη στην Καλαμάτα, μετά από κάλεσμα της Συνέλευσης ενάντια στο ναζισμό. Την ίδια μέρα, που τα φασιστοειδή τελικά συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία τους στην Αθήνα, αρκετές εκατοντάδες συντρόφων απέκλεισαν την Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου και την οδό Στουρνάρη και ακολούθησαν συμπλοκές με τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

*

1