Αναρχικό Δελτίο, νο 36, Οκτώβρης 2005

ΧΡΟΝΙΚΑ ΦΥΓΗΣ, ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Στις 21 Ιούνη εντοπίστηκε ανοιχτά της Χίου βάρκα με 25 πρόσφυγες από την Σομαλία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ και το Σουδάν που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα. Κατά την επιχείρηση των λιμενικών να εμποδίσουν την πρόσβαση των προσφύγων σε ακτή του νησιού, ο Σομαλός πρόσφυγας Ουαλίντ που έπεσε στη θάλασσα τραυματίστηκε σοβαρά από την προπέλα του πλοίου με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες φυλακίστηκαν σε κοντέινερ στο λιμάνι της Χίου.

Στις 18 Ιουλίου έφτασαν στη Χίο άλλοι 38 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 14 γυναίκες και 2 παιδιά και μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στο Μερσινίδι.

Στις 15 Ιούλη επτά μετανάστες, έξι από το Πακιστάν κι ένας από το Κασμίρ, απήχθησαν με την απειλή όπλου ύστερα από εισβολή σε σπίτι στην Αθήνα και με κουκούλες στο κεφάλι μεταφέρθηκαν σε άγνωστο μέρος όπου κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν από 2 έως 7 ημέρες. Ο τόπος κράτησής τους παρέμεινε μυστικός αφού σε συγγενείς, φίλους και δικηγόρους που τους αναζήτησαν δεν δόθηκε καμία πληροφορία από την Ασφάλεια, η οποία δήλωνε άγνοια για το γεγονός. Μέρος της ανάκρισης περιλάμβανε ερωτήσεις για τη σχέση τους με ανθρώπους στο Λονδίνο. Οι πρώτοι άρχισαν να αφήνονται ελεύθεροι σε σημεία της Αθήνας με δεμένα τα μάτια δύο μέρες αργότερα, ενώ ο τελευταίος απελευθερώθηκε μετά από 7 μέρες. Η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας υπέβαλε μήνυση και κατήγγειλε ότι κατά τη σύλληψή τους δεν υπήρχε ένταλμα, σε όλη τη διάρκεια της κράτησης τούς απαγορεύτηκε να τηλεφωνήσουν και δεν τους έγινε γνωστό ούτε το μέρος όπου μεταφέρθηκαν ούτε από ποιούς ανακρίθηκαν.

19/8 Ενενήντα πέντε μετανάστες που είχαν ναυαγήσει στην Παλαιοχώρα Κρήτης επιβιβάστηκαν με κλούβα σε πλοίο της ΑΝΕΚ για να μεταφερθούν στην Αθήνα. Στο λιμάνι των Χανίων συγκεντρώθηκαν 30 αναρχικοί - αντιεξουσιαστές με πανό και συνθήματα αλληλεγγύης και το πρωί της επομένης 30 άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά όπου έφτασε το πλοίο με τους πρόσφυγες.

22/8 Σε επιχείρηση ‘’σκούπα’’ της αστυνομίας στην Ομόνοια συνελήφθησαν 45 μετανάστες από Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Την ίδια μέρα άλλοι 61 μετανάστες αραβικής καταγωγής που μόλις είχαν φτάσει με πλοίο από την Τουρκία συνελήφθησαν ύστερα από εισβολή σε σπίτι στους Αγ. Αναργύρους όπου είχαν εγκαταλειφθεί μετά την αποβίβασή τους.

27/9 Ένα πλοίο με μετανάστες βυθίστηκε 3,5 ναυτικά μίλια από την Γιαλούσα, στην Βορ. Κύπρο. Δύο Σύριοι μετανάστες που σώθηκαν είπαν πως το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν 37 πολιτικοί πρόσφυγες και δύο άνδρες του πληρώματος, είχε ξεκινήσει από την Μερσίνα. Άλλοι τρεις άνθρωποι σώθηκαν, ένας βρέθηκε νεκρός, ενώ οι υπόλοιποι χάθηκαν.

29/9 Σαράντα επτά πρόσφυγες από το Πακιστάν και το Ιράκ εντοπίστηκαν στο ερημονήσι Σκάντζουρα κοντά στην Σκόπελο, όπου είχαν εγκαταλειφθεί για τρεις μέρες. Αφού συνελήφθησαν, μεταφέρθηκαν σε ένα νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στην περιοχή του ΚΤΕΟ στο Βόλο.

9/10 Στη θάλασσα κοντά στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής βρέθηκε μέρος του σώματος ενός μικρού παιδιού ηλικίας 5-6 χρονών σε κατάσταση προχωρημένης σήψης. Τρεις μέρες αργότερα το πτώμα ενός ακόμα παιδιού, και αυτό στην ίδια κατάσταση, βρέθηκε μέσα στη θάλασσα κοντά σε παραλία του Βόλου. Προφανώς τα δύο παιδιά ήταν μετανάστες που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα...

 

 

 

 

 

 

 

 

*

1