Αναρχικό Δελτίο, νο 36, Οκτώβρης 2005

Πεθαίνοντας στα σύνορα
του φρούριου - Ευρώπη

Ενώ οι διωγμοί, οι απελάσεις και οι δολοφονίες προσφύγων και μεταναστών στις πόλεις και τα σύνορα της Ελλάδας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, στην άλλη πλευρά της Μεσογείου χιλιάδες αφρικανοί μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με μαροκινούς και ισπανούς συνοριοφύλακες στην προσπάθειά τους να περάσουν από τα σύνορα στις πόλεις Μελίγια και Θεούτα, ισπανικούς θύλακες στο βόρειο Μαρόκο. Εκατοντάδες είναι οι μετανάστες που δέχτηκαν πυροβολισμούς, από τις 29 Σεπτέμβρη μέχρι τις αρχές Οκτώβρη, στην προσπάθειά τους να περάσουν μαζικά τα συρματοπλέγματα, με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματισμούς. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, ενώ είναι άγνωστος ο πραγματικός αριθμός των νεκρών.

Πολλοί μετανάστες μεταφέρθηκαν στα μαροκινοαλγερινά σύνορα όπου κι εκεί δέχτηκαν πυροβολισμούς από τη συνοριοφυλακή της Αλγερίας, ενώ εκατοντάδες είναι αυτοί που απελαύνονται από τις πόλεις Μελίγια και Θεούτα και μεταφέρονται από τη μαροκινή αστυνομία με λεωφορεία και στρατιωτικά τζιπ στην έρημο όπου εγκαταλείπονται χωρίς τροφή και νερό. Στο μεταξύ, οι ισπανικές αρχές ενισχύουν με νέες αστυνομικές δυνάμεις τις πόλεις Μελίγια και Θεούτα, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Θαπατέρο δήλωσε πως θα στείλει και στρατό. Ο Επίτροπος Ασφάλειας της Ε.Ε. Φρατίνι, σε συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Ε.Ε. δήλωσε πως ο αριθμός των αφρικανών μεταναστών που περιμένουν στην Αλγερία και το Μαρόκο να περάσουν στο ισπανικό έδαφος φθάνει τις 30.000. Ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χ. Α. Αλόνσο δήλωσε προκλητικά ότι η Ισπανία δεν ευθύνεται για την κατάσταση στο Μαρόκο και τόνισε ότι "είναι ευθύνη της αφρικανικής χώρας με ποιο τρόπο θα τους αντιμετωπίσει".

- Νεαρός αφρικανός πρόσφυγας βρέθηκε νεκρός στο κελί της φυλακής του, στο Λιντς της Αυστρίας, στις 4 Οκτώβρη. Ο δεκαοκτάχρονος πρόσφυγας από την Γκάμπια πέθανε κάνοντας απεργία πείνας από το Σεπτέμβριο, καθώς η αίτησή του για άσυλο στην Αυστρία είχε απορριφθεί και βρισκόταν υπό κράτηση μέχρι την απέλασή του.

 

*

1