(Αναρχικό Δελτίο, νο 30, Ιούλης 2004)

ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ

Σε καιρό πολέμου για την επιβολή της παγκόσμιας κυριαρχίας, όπου τα αφεντικά συνασπίζονται σε διακρατικές ενώσεις, προχωρούν σε καπιταλιστικές ολοκληρώσεις και στο όνομα της "αντι"τρομοκρατίας συντονίζουν τις δολοφονικές επιδρομές τους για την εδραίωση του ολοκληρωτικού ελέγχου και τη λεηλασία του πλανήτη...

Στους καιρούς της γενικευμένης επίθεσης στους κολασμένους του λεγόμενου "τρίτου κόσμου" των οποίων η γενοκτονία από την πείνα και τις ασθένειες, όπως και η υποδούλωση στα κάτεργα μαζικής παραγωγής-αποικίες των πολυεθνικών τρέφουν την ευημερία του "αναπτυγμένου" κόσμου... Που ο θάνατός τους στις πολεμικές εκστρατείες της νέας τάξης και σε συνθήκες στρατιωτικής κατοχής, ο εγκλεισμός τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα βασανιστήρια και οι απόπειρες συντριβής της αντίστασής τους συνιστούν το θεμέλιο λίθο της ασφάλειας των κυριαρχικών σχεδιασμών...

Στους καιρούς της εντεινόμενης εκμετάλλευσης, επιτήρησης και καταστολής για τους αποκλεισμένους και τους αντιστεκόμενους που ζουν "εντός των τειχών" της Δύσης...


...Οι ολυμπιακοί αγώνες είναι μια βιτρίνα του καπιταλισμού και της ίδιας της κυριαρχίας. Μια διαφήμιση του κόσμου της ταξικής σκλαβιάς και των αστυνομικών-στρατιωτικών μέσων για την επιβολή του. Μια φιέστα παγκόσμιας εμβέλειας που επισφραγίζει σε ένα ακόμη επίπεδο τη σύμπραξη των ντόπιων αφεντικών με πολυεθνικές εταιρείες, διεθνή πολιτικά επιτελεία και κατασταλτικές υπηρεσίες.


Για το ελληνικό κράτος που ανήκει στην εγκληματική συμμορία η οποία διεξάγει τον παγκόσμιο τρομοπόλεμο, η ολυμπιάδα είναι ένα βήμα για να αναβαθμίσει το ρόλο του μέσα στο μπλοκ των ισχυρών του πλανήτη και να ενδυναμώσει τη θέση υπεροχής του στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι η δική του συμβολή στην επέκταση του τρομοπολέμου και ιδιαίτερα σε εκείνη την πτυχή του που αφορά στη στρατιωτικοποίηση των δυτικών κοινωνιών και την εξουδετέρωση του "εσωτερικού εχθρού". Στην επικράτειά του, αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τη συνολική επίθεση που εξαπολύει στους εκμεταλλευόμενους και τους καταπιεζόμενους, το μέσο για να επιταχυνθεί η επιβολή ενός Καθεστώτος Έκτακτης Ανάγκης που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή καταστολής και κοινωνικού ελέγχου.


Στο όνομα της εκπλήρωσης της Μεγάλης Ιδέας αποθεώνονται τα “ιδανικά” της κερδοφορίας των αφεντικών: των πολυεθνικών, των μεγαλοεργολάβων και των κρατικών αξιωματούχων που χειρίζονται τα οικονομικά κονδύλια του 2004. Σε αυτή τη γιγαντιαία κερδοσκοπική επιχείρηση που θα στοιχίσει περισσότερο από 6 δισ. ευρώ οι προλετάριοι χρίστηκαν αναγκαστικά “εθελοντές” πληρώνοντας το κόστος της με την καταλήστευσή τους μέσα από τους φόρους, την ακρίβεια και το “πάγωμα” των μισθών, αλλά και το τίμημά της: με την ιλιγγιώδη εντατικοποίηση των ρυθμών δουλειάς, την εισαγωγή νέων μορφών ελέγχου και παρακολούθησης στους εργασιακούς χώρους, με την εργασία σε ακραία επικίνδυνες συνθήκες, με το ίδιο τους το αίμα στα λεγόμενα “εργατικά ατυχήματα”. Οι ανθρωποθυσίες ελλήνων και ξένων εργατών στο βωμό του κέρδους και της πριμοδοτούμενης ταχείας ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων (περισσότεροι από 620 νεκροί από το 2000), στα ολυμπιακά εργοτάξια έχουν πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, Οι δεκάδες δολοφονίες και οι εκατοντάδες τραυματισμοί εργατών θεωρούνται από τα αφεντικά και τους λακέδες τους απαραίτητες “παράπλευρες απώλειες” για την εκπλήρωση του “εθνικού οράματος”. Στα κάτεργα των ολυμπιακών εμπεδώνεται ένα νέο μοντέλο απόλυτης εκμετάλλευσης και αναλώσιμων ανθρώπων που χαρακτηρίζει τις συνθήκες εργασίας σε κάθε χώρο της μισθωτής σκλαβιάς.

Ταυτόχρονα, με την ευκαιρία για καπιταλιστικό πλιάτσικο που προσφέρει η ολυμπιάδα, το φυσικό περιβάλλον λεηλατείται και καταστρέφεται, ενώ το αστικό τοπίο αναμορφώνεται στα νέα πρότυπα της εμπορευματοποίησης και της επιτήρησης των δημόσιων χώρων.


Η ντόπια εκδοχή της διεθνούς “αντιτρομοκρατίας” εδραιώνεται μέσα από την κολοσσιαία επιχείρηση "ασφαλής ολυμπιάδα", η οποία περιλαμβάνει τη συστράτευση ελληνικών, αμερικάνικων, βρετανικών, ισραηλινών, αυστραλιανών, γερμανικών, γαλλικών και ισπανικών υπηρεσιών καταστολής, ασκήσεις μισθοφόρων από ειδικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας με βάση σενάρια "προληπτικής δράσης" και "αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών", τη ΝΑΤΟϊκή συνδρομή μετά από αίτηση του ελληνικού κράτους, με υπερπτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών και ειδικές στρατιωτικές μονάδες να τίθενται σε επιφυλακή, με την κατάπλευση νατοϊκού και αμερικάνικου στόλου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μαζικές εισαγωγές σύγχρονου οπλισμού και εγκατάσταση προηγμένων τεχνολογικά μέσων επόπτευσης χώρων και παρακολούθησης ατόμων, όπως το σύστημα C4I της αμερικάνικης πολυεθνικής SAIC (εταιρεία η οποία παρέχει τεχνογνωσία, υποδομές και εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράκ). Στους δημόσιους χώρους τοποθετούνται εκατοντάδες κάμερες, καθιερώνονται οι απαγορευμένες "κόκκινες" ζώνες όπου η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους κατέχουν τα απαραίτητα έγγραφα, οι περιοχές γύρω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα ξενοδοχεία, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στις 5 ολυμπιακές πόλεις περιφράσσονται και “αποστειρώνονται” με την τοποθέτηση αισθητήρων για την ανίχνευση “ύποπτων” κινήσεων και μαγνητικών πυλών ελέγχου των εισερχόμενων. Στους δρόμους της πόλης, τα δολοφονικά αποσπάσματα του αστυνομικού στρατού κατοχής αναλαμβάνουν “εκκαθαριστικές” επιχειρήσεις για την απομάκρυνση άστεγων, μικροπωλητών, μεταναστών και τοξικομανών, στον Ασπρόπυργο οι παλιές βάσεις θα λειτουργήσουν ως ολυμπιακό στρατόπεδο συγκέντρωσης και στο Ηράκλειο της Κρήτης σχεδιάζεται η εκκένωση καταυλισμού Τσιγγάνων και η υποχρεωτική μεταφορά τους σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο. Κατά τη διάρκεια των αγώνων 50.000 στρατιώτες θα βρίσκονται σε κατάσταση "υψηλής ετοιμότητας", εγκατεστημένοι γύρω από την Αθήνα και εκτελώντας περιπολίες στις “κόκκινες ζώνες”.

Μέσα από τις οργιώδεις διεργασίες προετοιμασίας των ολυμπιακών, αναβαθμίζεται ο ρόλος των κατασταλτικών μηχανισμών και προωθείται ο νέος ρόλος του στρατού στην αστυνόμευση και την αντιμετώπιση του “εσωτερικού εχθρού”, παγιώνεται το δόγμα της "μηδενικής ανοχής" απέναντι στις εκδηλώσεις κοινωνικής και ταξικής αντίστασης, ενώ θωρακίζονται ακόμα περισσότερο τα σύνορα, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους.Οι ολυμπιακοί αγώνες αναγορεύονται σε "εθνικό συμφέρον" και η ασφάλειά τους γίνεται το ιδεολογικό όχημα για να εφαρμοστούν μέθοδοι και συνθήκες που αποτελούν προτεραιότητες για την ένταση και τον εκσυγχρονισμό της κρατικής τρομοκρατίας στα πλαίσια της οικοδόμησης ενός πλανητικού Γκουαντανάμο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στήνονται έκτακτα στρατοδικεία, όπως εκείνο που επέβαλε εξοντωτικές καταδίκες σκοπιμότητας για τους κατηγορούμενους σαν μέλη της 17Ν, και αυτό που συνεχίζεται σήμερα εναντίον των πέντε κατηγορούμενων για συμμετοχή στον Ε.Λ.Α, με τους δικαστές να επιβάλουν “συνοπτικές διαδικασίες” δηλώνοντας απροκάλυπτα πως η δίκη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Ολυμπιάδα. Πρόκειται για διαδικασίες που αποσκοπούν στο να επικυρωθούν και από τον θεσμό της "ανεξάρτητης δικαιοσύνης" τα βασανιστήρια και ο εγκλεισμός στα "λευκά κελιά" του Κορυδαλλού, ο χαφιεδισμός και το πογκρόμ εναντίον των αντιφρονούντων της τρομοδημοκρατίας, ενώ ακολουθούνται από την καθιέρωση ειδικών συνθηκών κράτησης σε απομόνωση για τους πολιτικούς κρατούμενους, στη νέα πτέρυγα των φυλακών της Λάρισας.

Η συμμετοχή σε κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες και η αλληλεγγύη σε διωκόμενους αγωνιστές εγκληματοποιείται, ενώ κάθε επιλογή αντίστασης που αρνείται τη διαμεσολάβηση από τους θεσμούς χειραγώγησης και δεν απολογείται στην κρατική νομιμότητα βαφτίζεται τρομοκρατία. Το ελληνικό κράτος υπογράφει διεθνείς τρομονόμους και συμφωνίες έκδοσης αγωνιστών. Είναι μέσα σε αυτές τις συνθήκες που αποφασίστηκε να εκδοθεί στη Γερμανία ο κουρδικής καταγωγής κομμουνιστής Σινάν Μποζκούρτ, ο οποίος συνελήφθη στην Ελλάδα στα πλαίσια συντονισμένων επιχειρήσεων που έγιναν σε πολλές χώρες του Ευρωπαϊκού φρουρίου εναντίον πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία. Εξάλλου, με πρόσχημα την ασφάλεια της ολυμπιάδας, η ΕΥΠ και οι αστυνομικές αρχές έχουν θέσει σε πολιορκία πολιτικούς πρόσφυγες, αραβόφωνους και μουσουλμάνους μετανάστες, όπως επίσης αναρχικούς και αντιεξουσιαστές, παρακολουθώντας άτομα και χώρους, υποκλέπτοντας τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα. Η πρόσφατη σύσταση ειδικής ευρωπαϊκής δύναμης (task force) που εισάγει τον όρο της καταπολέμησης της “αναρχικής τρομοκρατίας” για λόγους προληπτικής καταστολής, έχοντας μεταξύ άλλων ως αντικείμενο και την ασφάλεια των ολυμπιακών, όπως και οι δηλώσεις αξιωματούχου της αστυνομίας πως "μέχρι την ολυμπιάδα θα έχουμε ξεμπερδέψει με τους αναρχικούς" είναι ενδεικτικές της ευκαιρίας που αποτελούν οι ολυμπιακοί αγώνες για το κράτος ώστε να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με αγωνιστές, με ζητούμενο τον κοινωνικό εκφοβισμό και τον παροπλισμό κάθε ιδέας για αντίσταση.


Η ολυμπιάδα, ως Μεγάλη Ιδέα των αφεντικών που προπαγανδίζεται από σύσσωμο το σύστημα εξουσίας αποτελεί ένα σύγχρονο ιδεολόγημα για την απόσπαση συναίνεσης, που συντίθεται από τα πιο απαρχαιωμένα και συντηρητικά σχήματα, όπως ο εθνικισμός, μέχρι τις σύγχρονες "αξίες" του καταναλωτισμού και της εθελοντικής προσφοράς άμισθης εργασίας στην υπηρεσία των αφεντικών.


Δεν ξεχνάμε πως τόσο εδώ όσο και παγκόσμια η πληθώρα των πολυδιαφημισμένων μέσων, μηχανισμών και μεθόδων καταστολής, η καμπάνια εκφοβισμού που έχουν εξαπολύσει τ'αφεντικά και η επιβολή συνθηκών κατοχής αντανακλούν και το μέγεθος της ανασφάλειας που τους προκαλούν όχι μόνο οι υπαρκτές αλλά και οι επαπειλούμενες κοινωνικές εκρήξεις. Αποτυπώνουν την αποτυχία που γεύονται στην προσπάθειά τους να προβάλλουν την κυριαρχία τους ως απόλυτα θωρακισμένη και αδιαμφισβήτητη, όταν ξεσπούν σε κάθε γωνιά της γης οι αγώνες και οι εξεγέρσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, στον πόλεμο και την καπιταλιστική ειρήνη.Η ολυμπιάδα συμπυκνώνει σήμερα την προσπάθεια του κράτους και των αφεντικών να εντείνουν την κυριαρχία τους στην κοινωνία, καταστέλλοντας αμείλικτα όσους εναντιώνονται στα σχέδιά τους. Αλλά και αυτή η τρομοκρατική εκστρατεία δεν είναι ικανή να ενσταλάξει το φόβο, να αποθαρρύνει και να αποτρέψει τις πολύμορφες εκφράσεις του κοινωνικού και ταξικού αγώνα. Αντίθετα αποτελεί συνθήκη που αναδεικνύει την αναγκαιότητα της όξυνσης και της εξάπλωσής του, σε κάθε μέτωπο που ανοίγουν τα αφεντικά με την επίθεσή τους και σε κάθε μέτωπο που επιχειρούν να κλείσουν προς όφελός τους.


Ανταγωνιζόμαστε τους σχεδιασμούς της εντεινόμενης εμπορευματοποίησης και επιτήρησης των δημόσιων χώρων, μέσα από την οικειοποίηση και τη μετατροπή τους σε χώρους αντίστασης. Σαμποτάρουμε την κοινωνική ειρήνη. Αντιστεκόμαστε στον "αντι"τρομοκρατικό πόλεμο εντός και εκτός των συνόρων. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πολιτικούς κρατούμενους και τους διωκόμενους αγωνιστές. Δρούμε μαζί με όλους όσοι εξεγείρονται ενάντια στη δικτατορία του Κράτους και του Κεφάλαιου.


ΝΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ - ΤΑΞΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών-Αντιεξουσιαστών,
Ιούνης 2004

 

*

1