(Αναρχικό Δελτίο, νο 27, Γενάρης 2004)

ΜΑΪΑΜΙ 18-22 ΝΟΕΜΒΡΗ '03 - ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ FTAA

Το Μαύρο Μπλοκ στο στόχαστρο της καταστολής

Στις 18-22 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι της Φλόριντα η σύνοδος των υφυπουργών και υπουργών εμπορίου 34 αμερικανικών κρατών για τη διεύρυνση της συμφωνίας για τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (FTAA). Τις ημέρες της συνόδου οργανώθηκαν συγκεντρώσεις και πορείες από ένα ευρύ φάσμα διαδηλωτών: εργατικά συνδικάτα, οικολόγους, μετανάστες, αντιεξουσιαστές, ομάδες αναρχικών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, τον συνασπισμό ομάδων μαύρων και λατίνο APOC (Anarchist People Of Color - Έγχρωμοι Αναρχικοί), και άλλους αντικαπιταλιστές ακτιβιστές.

Στις 20 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση των συνδικάτων της AFL-CIO η οποία είχε πάρει άδεια από την αστυνομία. Οι αρχές χαρακτήρισαν εκ των προτέρων παράνομη κάθε άλλη συγκέντρωση. Έτσι, μικρότερες και αυτόνομες πορείες από διαδηλωτές του μαύρου μπλοκ και άλλους ακτιβιστές που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, περικυκλώθηκαν ή δέχτηκαν επιθέσεις από τους μπάτσους που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπ για να τις διαλύσουν και να αποτρέψουν την πρόσβασή τους στο χώρο απ' όπου θα ξεκινούσε η πορεία των συνδικάτων για να καταλήξει στο συνεδριακό κέντρο, στο ξενοδοχείο Intercontinental. Σ’αυτές τις αστυνομικές επιθέσεις αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν. Παρ' όλα αυτά 10.000 διαδηλωτές κατάφεραν να περικυκλώσουν το ξενοδοχείο, όπου ξέσπασαν συμπλοκές. Όταν σύντροφοι από το μαύρο μπλοκ επιχείρησαν να ρίξουν τους φράχτες, η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες, προσπαθώντας για πολλή ώρα να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές, αρκετοί από τους οποίους αντιστέκονταν με πρόχειρα οδοφράγματα. Συνελήφθησαν περισσότερα από 200 άτομα ενώ πολλοί τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες.

Μέσα από τα κρατητήρια έγιναν καταγγελίες για βασανιστήρια, ειδικά σε κρατούμενους της APOC και σε άλλους συλληφθέντες που αρνούνταν να δώσουν τα στοιχεία τους. Την επόμενη μέρα έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τις φυλακές, η οποία δέχτηκε τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας που προχώρησε σε 60 νέες συλλήψεις. Συνολικά 273 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο Μαϊάμι, οι περισσότεροι από το μπλοκ των αναρχικών, ενώ 26 αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες.

 

*

1