(Αναρχικό Δελτίο, νο 24, Iούλης 2003)

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΟΜΗΡΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Σύνοδος των 25 εγκληματιών της Ε.Ε. και τόσο η Χαλκιδική όσο και η πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες μπάτσους που φρουρούν τα πολιτικά αφεντικά της Ευρώπης και κατέχουν στρατιωτικά την πόλη.Το διάστημα πριν την έναρξη της συνόδου και όσο αυτή πλησιάζει η κρατική προπαγάνδα μέσα από τα ΜΜΕ εντείνεται με σενάρια καταστροφολογίας και συκοφάντησης των αναρχικών με σκοπό την από τα πριν εξασφάλιση κοινωνικής συναίνεσης για τις κατασταλτικές κινήσεις της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, την απομόνωση του πιο ριζοσπαστικού κομματιού των διαδηλωτών καθώς και την καλλιέργεια αισθήματος φόβου στον ντόπιο πληθυσμό ώστε να αποτραπεί η συμμετοχή του στις διαδηλώσεις. Ταυτόχρονα τονίζεται ο μεγάλος αριθμός των μπάτσων και τα σχέδια της αστυνομίας για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κίνησης θα ξέφευγε από τα πλαίσια μιας ειρηνικής πορείας. Η αστυνομία προβαίνει όλες αυτές τις ημέρες σε ελέγχους διαδηλωτών και εξακριβώσεις στοιχείων.

Μέσα στα Πανεπιστήμια καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πριν τη σύνοδο πραγματοποιούνται από αναρχικές συλλογικότητες και συντρόφους εκδηλώσεις, συζητήσεις, ανοιχτές συνελεύσεις και βιντεοπροβολές για την προώθηση του αγώνα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της κυριαρχίας, ενώ λειτουργούν και αυτοοργανωμένες ομάδες σίτισης, ιατρικής περίθαλψης και νομικής υποστήριξης. Επίσης με αφετηρία το χώρο αυτό γίνονται παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης στην πόλη με αφίσες και προκηρύξεις ενάντια στη σύνοδο των αφεντικών σε μια προσπάθεια να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας που διαμορφώνεται από την κυρίαρχη προπαγάνδα. Όλες αυτές οι δραστηριότητες δημιουργούν ένα έδαφος επικοινωνίας και συνεύρεσης μεταξύ των συντρόφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που βρίσκονται στο χώρο.

Ενώ λοιπόν οι 25 ετοιμάζονται να επικυρώσουν αποφάσεις για την εδραίωση της Ευρώπης-Φρούριο, την εξέλιξη της "αντιτρομοκρατικής εκστρατείας", την καπιταλιστική λεηλασία εδαφών στην περιφέρεια της Δύσης καθώς και τη δολοφονική αντιμετώπιση των μεταναστών, την Πέμπτη 19 Ιούνη πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες από αναρχικούς και αντιεξουσιαστές που αγγίζει τις 4.000 άτομα μέσα από γειτονιές μεταναστών. Η πορεία έχει πολύ δυναμικό χαρακτήρα και κατά τη διάρκειά της φωνάζονται συνθήματα και μοιράζεται έντυπο υλικό.

Στις 20 Ιούνη κι ενώ η σύνοδος αρχίζει, ένας αριθμός αναρχικών και αντιεξουσιαστών πραγματοποιεί πορεία αλληλεγγύης στα σύνορα με τη Μακεδονία όπου 700 τσιγγάνοι Ρομ, πρόσφυγες από το Κόσοβο, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες επιτηρούμενοι από συνοριοφύλακες σε καταυλισμούς από τη μεριά των μακεδονικών συνόρων καθώς τους απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα. Ένας άλλος αριθμός διαδηλωτών επιχειρεί την προσβολή της κόκκινης ζώνης στη Χαλκιδική. Τα αστυνομικά μπλόκα κόβουν το δρόμο των διαδηλωτών μακριά από το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς όπου διεξάγεται η σύνοδος. Οι διαδηλωτές δέχονται σκληρή επίθεση από τους μπάτσους με καταιγισμό δακρυγόνων, χημικών και πλαστικές σφαίρες.

Σάββατο 21 Ιούνη. Η Θεσσαλονίκη αστυνομοκρατείται, τράπεζες και μεγάλα καταστήματα είναι από μέρες οχυρωμένα και το κέντρο μοιάζει "αποστειρωμένο". Τα σταλινικά και ρεφορμιστικά κόμματα και οργανώσεις καθυστερούν να ξεκινήσουν και ψάχνουν εναλλακτικά δρομολόγια προκειμένου να αποφύγουν οποιαδήποτε επαφή με το black block σε μια προσπάθεια απομόνωσής του από την υπόλοιπη διαδήλωση ώστε να διευκολυνθεί το έργο της αστυνομίας και να μη διακυβευτεί ο πασιφιστικός χαρακτήρας της διαδήλωσης, δίνοντας έτσι εγγυήσεις νομιμότητας στο κράτος. Το black block που αριθμεί περί τις 2.500 άτομα ξεκινά από τα Πανεπιστήμια και πορεύεται στο κέντρο της πόλης. Ξεσπούν άγριες συγκρούσεις με τους μπάτσους και επιθέσεις σε κρατικούς και καπιταλιστικούς στόχους. Το μπλοκ βομβαρδίζεται από δακρυγόνα και χημικά, γίνεται χρήση πλαστικών σφαιρών, διαδηλωτές συλλαμβάνονται και ξυλοκοπούνται από τα ΜΑΤ. Η απάντηση του κράτους στις συγκρούσεις στους δρόμους της Θεσσαλονίκης καταρρίπτει το δημοκρατικό προσωπείο της σύγχρονης χούντας. Πολλοί διαδηλωτές φθάνουν στο χώρο των Πανεπιστημίων όπου ήδη ένας αριθμός ανθρώπων έχει οπισθοχωρήσει και οι συμπλοκές με την αστυνομία συνεχίζονται ως την περικύκλωση των Πανεπιστημίων από δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ.

Όσοι προσήχθησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που για αυτό το λόγο είχαν δημιουργηθεί στη Θέρμη και τα Διαβατά υπέστησαν εξευτελισμούς και βασανιστήρια (ξυλοδαρμούς, στέρηση νερού) από όλων των ειδών τις δυνάμεις καταστολής. Αποτέλεσμα της βίας και της πίεσης είναι πολλοί από τους συλληφθέντες να αναγκαστούν να υπογράψουν κατασκευασμένες ομολογίες. Τελικά σε 29 συντρόφους απαγγέλλονται κατηγορίες. Συγκέντρωση αλληλεγγύης αναρχικών και αντιεξουσιαστών έξω από τα δικαστήρια την επόμενη μέρα χτυπιέται από τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα τραυματισμούς συντρόφων. Από τους 29, αφήνονται ελεύθεροι 22 με εγγυήσεις και περιοριστικούς όρους, ενώ 7 προφυλακίζονται. Το κλίμα τρομοκρατίας συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη με εξακριβώσεις στοιχείων και ξυλοδαρμούς διαδηλωτών ενώ 2 σύντροφοι συλλαμβάνονται, καταδικάζονται σε ποινές με αναστολή και αφήνονται ελεύθεροι. Σε αγαστή συνεργασία με την αστυνομία τα ΜΜΕ επιχειρούν την παντελή διαστρέβλωση των γεγονότων της Θεσσαλονίκης, στοχεύοντας στην αποπολιτικοποίηση αυτών και των πολιτικών υποκειμένων που έδρασαν καθώς και στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιστάσεων, αποσιωπώντας συνάμα την αιτία των συγκρούσεων στη Θεσσαλονίκη: την προκλητική σύνοδο 25 αφεντικών της Ευρώπης.

Ο φασιστικός χαρακτήρας του κράτους, σε μια περίοδο που εξελίσσεται η ελληνική εκδοχή της "αντιτρομοκρατικής εκστρατείας", διαφάνηκε απροκάλυπτα και στη Θεσσαλονίκη: καταστολή, βασανιστήρια, συλλήψεις, φυλακίσεις. Οι συγκρούσεις όμως με τους έμμισθους δολοφόνους του κράτους, τους φρουρούς των αφεντικών, οι επιθέσεις σε τράπεζες και πολυεθνικές, ήταν πράξεις αντίστασης στους σχεδιασμούς των ισχυρότερων αφεντικών της Ευρώπης, στον κόσμο της τάξης, της υποταγής και του θανάτου. Μια στιγμή των μαχητικών αντιστάσεων που εκδηλώθηκαν στο Σηάτλ, την Πράγα, τη Γένοβα, τη Βαρκελώνη, το Εβιάν. Ενάντια σε αυταπάτες εξανθρωπισμού του καπιταλισμού, συνδιαλλαγής με τ' αφεντικά και διαμεσολαβήσεων δόθηκε στο μέτρο του δυνατού μια απάντηση στα κρατικά σκυλιά, τα ντόπια και διεθνή αφεντικά, και στάλθηκε ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται στον πλανήτη. Μέρος του αγώνα ενάντια στο κράτος, τα σύνορα και τις πατρίδες για μια ελεύθερη κοινωνία είναι και η αλληλεγγύη σε όσους βρίσκονται όμηροι στα χέρια του κράτους.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 7 ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣγια τα γεγονότα αντίστασης στη σύνοδο της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη

Aναρχική Σύμπραξη - Αλληλέγγυοι Αναρχικοί

Σημ: Ένας ακόμη, όγδοος, διαδηλωτής συνεχίζει να κρατείται στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν βορειοαμερικανό, ο οποίος αφού πρώτα αφέθηκε ελεύθερος στις 24/6 μαζί με 21 ακόμα συλληφθέντες, επέστρεψε στην Ασφάλεια για να πάρει τα πράγματά του. Εκεί συνελήφθη ξανά, αυτή τη φορά από το Αλλοδαπών, και από τότε κρατείται στο τμήμα Μεταγωγών για να απελαθεί.

*

1