(Αναρχικό Δελτίο, νο 24, Iούλης 2003)

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!

21/6. 500 άτομα συμμετέχουν σε πορεία που έχει καλέσει η αναρχική ομοσπονδία στην Κοπεγχάγη, σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκειά της σημειώνεται επίθεση σε κρατικό οργανισμό που σχετίζεται με τις απελάσεις μεταναστών.

22/6. Συγκέντρωση 200 αναρχικών-αντιεξουσιαστών έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης όπου προσάγονται οι συλληφθέντες δέχεται την επίθεση της αστυνομίας. 3 διαδηλωτές μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

23/6. Πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και αυστριακοί διαδηλωτές, πραγματοποιείται στο Γκρατς της Αυστρίας.

24/6. Βερολίνο: 9 ακτιβιστές καταλαμβάνουν το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης. Η αστυνομία επεμβαίνει και τους συλλαμβάνει. Νέα συγκέντρωση μπροστά από την πρεσβεία στις 27/6, και εκδήλωση-συναυλία αλληλεγγύης στους κρατούμενους και ενάντια στην Ε.Ε. πραγματοποιείται στις 28/6.

25/6. Μαδρίτη: Συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μετά από κάλεσμα του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού.

26/6. Πορεία αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο, πόλη όπου ζει ο 'Κάστρο', με συμμετοχή συντρόφων απ'όλη την Κρήτη.

27/6. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους κρατούμενους της Θεσσαλονίκης στη Βαλένσια της Ισπανίας. - ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ. Πάτρα: συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες των γεγονότων της Θεσσαλονίκης από αναρχικούς-αντιεξουσιαστές.

28/6. ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΜΑΣ - ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΩ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ - ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 7 φυλακισμένους διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης μπροστά στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, πόλη όπου ζει ένας από τους κρατούμενους.

- Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΑΝ ΤΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΤΟΥΣ! Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης από αλληλέγγυους συντρόφους και συντρόφισσες στη Μυτιλήνη.

- ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠ'ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ! Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ξάνθη.

-Συναυλία αλληλεγγύης στην Καβάλα από το Αυτόνομο Στέκι.

- Συγκέντρωση αναρχικών-αντιεξουσιαστών στην κεντρική πλατεία της Άρτας.

30/6. Συγκέντρωση μπροστά στο ελληνικό προξενείο στο Μιλάνο. - Εκδήλωση, βιντεοπροβολή και ενημέρωση για τους συλληφθέντες των γεγονότων της Θεσσαλονίκης στην κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο Κρήτης. 4/7. Παρέμβαση αλληλεγγύης στο Αργοστόλι.

Άμστερνταμ: Συμβολικές επιθέσεις ενάντια στα ελληνικά γραφεία τουρισμού. Στις 4/7 πετάχτηκαν κόκκινες μπογιές στην πρόσοψη και γράφτηκε το σύνθημα "Λευτεριά στους κρατούμενους της Θεσσαλονίκης". Το επόμενο βράδυ, ακτιβιστές έσπασαν τα τζάμια του γραφείου. Το τρικάκι που αναφέρει τις δύο ενέργειες, καλεί σε άμεση δράση ενάντια σε εταιρίες ελληνικών συμφερόντων και σε πιο δυναμικές κινήσεις αν οι κρατούμενοι δεν απελευθερωθούν άμεσα. (από athens.imc). 5/7. Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης στο Λονδίνο για τους φυλακισμένους της Θεσσαλονίκης.

6/7. 100 περίπου αναρχικοί, αντιεξουσιαστές και αυτόνομοι συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα όπου κρατούνται δύο από τους διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση αιφνιδίασε τους ανθρωποφύλακες που έμειναν να κοιτούν έκπληκτοι τους συντρόφους να πλησιάζουν τα τείχη φωνάζοντας ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠ'ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ και ΛΕΥΤΕΡΙΑ Σ'ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ, να υψώνουν μαυροκόκκινες σημαίες για να γίνουν ορατές στους κρατούμενους μέσα από τα συρματοπλέγματα, να ανοίγουν πανό και τέλος να κάνουν σε μορφή πορείας το γύρο της φυλακής (παρά την επιμονή του δεσμοφύλακα να φωνάζει "απαγορεύεται, απαγορεύεται"!). Η συγκέντρωση διήρκησε περισσότερο από μισή ώρα και όλοι αποχώρησαν αφού πρώτα η πρόσοψη της φυλακής και η κεντρική πύλη της γέμισε με συνθήματα με σπρέι "ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 7 ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" και "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Ε.Ε."

8/7. Συγκέντρωση στα Προπύλαια (Αθήνα) από την ΑΚΣ2003 και πορεία προς τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χ. Τρικούπη (Εξάρχεια)

- Eκδήλωση αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης στη Villa Amalias.

Τορίνο: Εκδηλώσεις για την οικονομική στήριξη των συλληφθέντων στην κατάληψη Asilo, και στις 12 Ιούλη στην κατάληψη san maurizio.

9/7. Συναυλίες αλληλεγγύης & οικονομικής ενίσχυσης με μεγάλη παρουσία κόσμου σε Αθήνα (Προπύλαια), από την ανοιχτή συνέλευση αναρχικών-αντιεξουσιαστών ενάντια στη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. και για την αλληλεγγύη στους συλληφθέντες, και στη Θεσ/νίκη (Μετεωροσκοπείο ΑΠΘ), από την αντιεξουσιαστική συνέλευση αλληλεγγύης.

10 IOYΛΗ - ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τορίνο: 150 άτομα περικύκλωσαν το ελληνικό προξενείο φωνάζοντας συνθήματα κατά του ελληνικού κράτους και αλληλεγγύης στους συλληφθέντες.

Ρώμη: Συγκέντρωση αναρχικών έξω από τον ΕΟΤ και την ελληνική πρεσβεία.

Μπουένος Άιρες: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ-Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΔΡΑΣΤΗ, πορεία προς την ελληνική πρεσβεία.

Στο Μπούργκος της Ισπανίας έγινε συγκέντρωση έξω από το τοπικό κυβερνείο, στη Μαδρίτη 150 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο εξωτερικών και στο Λονδίνο έξω από τα γραφεία του ΕΟΤ και της Ολυμπιακής.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έγιναν στη Μαγιόρκα και το Λεόν και πορεία στο Γκρατς.

Άλλες συγκεντρώσεις σε ελληνικές πρεσβείες και προξενεία έγιναν στο Μπιλμπάο, τις Βρυξέλλες, τη Μάλαγα, το Παλέρμο.

- Προκηρύξεις αλληλεγγύης στους κρατούμενους μοιράστηκαν στην Αμβέρσα από τον αναρχικό μαύρο σταυρό της πόλης και στην Τεργέστη από την αναρχική ομάδα Ζερμινάλ της FAI.

Ηράκλειο Κρήτης: Πραγματοποιήθηκε μικροφωνική αλληλεγγύης στην πλατεία Ελευθερίας, όπου διαβάστηκαν οι επιστολές των φυλακισμένων και έγινε ενημέρωση για τις κινήσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης που γίνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική, τα πανό έγραφαν “συμπαράσταση στους διωκόμενους της Θεσσαλονίκης” και “στην εντεινόμενη καταστολή και εκμετάλλευση κοινωνική αντίσταση και αλληλεγγύη”. Η μικροφωνική έληξε στις 10 το βράδυ και μετά τα μεσάνυχτα γράφτηκαν συνθήματα στους τοίχους του κέντρου.

Πάτρα: Τη μέρα παγκόσμιας αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της Θεσ/νίκης, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση αναρχικών-αντιεξουσιαστών. Στις 12 το πρωί αναρτήθηκε πανό απέναντι σπό τα δικαστήρια της Πάτρας (ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ) και μοιράστηκαν προκηρύξεις στους διερχόμενους.

Θεσσαλονίκη: Με τη συμμετοχή μερικών εκατοντάδων συντρόφων ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία που είχε καλεστεί από την αντιεξουσιαστική συνέλευση αλληλεγγύης προς τις φυλακές Διαβατών. Έξω από τη φυλακή φωνάχτηκαν συνθήματα όπως: "η αλληλεγγύη όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών, το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά, όλες οι αξίες αυτής της κοινωνίας είναι τα κελιά υψίστης ασφαλείας...", καθώς και κάποια συνθήματα σε ισπανικά και αγγλικά. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη καθ'ολη τη διάρκεια της πορείας (ζητάδες, μια κλούβα και ασφαλίτες με μηχανάκια). Μετά από παραμονή περίπου μιας ώρας έξω από τις φυλακές η πορεία επέστρεψε στα πανεπιστήμια όπου και διαλύθηκε.

Αθήνα: Περισσότεροι από 600 αναρχικοί και αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου μοιράστηκαν προκηρύξεις και στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία που είχε καλέσει η ανοιχτή συνέλευση αναρχικών-αντιεξουσιαστών ενάντια στη σύνοδο της Ε.Ε. και για την αλληλεγγύη στους συλληφθέντες. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της Ε.Ε., με πανό "ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 8 ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ -ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" και "ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ, Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ-ΤΑΞΙΚΟΣ". Στη διαδρομή οι τοίχοι γέμισαν συνθήματα με σπρέι και φωναζόταν “Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’όλα τα κελιά/ Λευτεριά στους φυλακισμένους της Θεσσαλονίκης/ Μπάτσοι Γουρούνια Δολοφόνοι/ Το κράτος τους αναρχικούς αποκαλεί αλήτες-αλήτες είναι τα ΜΑΤ και οι ασφαλίτες/ Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών” κ.α. Πολλές διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ ακολουθούσαν από στενή απόσταση την πορεία και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φρουρούσαν το κτίριο της Ε.Ε. όπου οι διαδηλωτές σταμάτησαν για αρκετή ώρα. Η πορεία κατέληξε στα Προπύλαια.

Παρέμβαση αλληλεγγύης έγινε και στην Κύπρο.

1/7 Συγκέντρωση στο ελληνικό προξενείο στη Βαρκελώνη.

12/7 Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους κρατούμενους της Θεσσαλονίκης και στους 3 διωκόμενους αναρχικούς της Βαλένσια (βλ. σελ.3 του παρόντος Δελτίου), στο Αλικάντε και τη Βαλένσια.

 

*

1