(Αναρχικό Δελτίο, νο 24, Ιούλης 2003)

XΡΟΝΙΚΑ ΦΥΓΗΣ, ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ

19/6. Είκοσι μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων συνελήφθησαν στην περιοχή Μετόχι της Εύβοιας.

- Έξι μετανάστες συνελήφθησαν στη θαλάσσια περιοχή Ξαμπέλια Λέσβου, εκ των οποίων οι 5 ήταν από το Σουδάν κι ο άλλος από τη Σρι Λάνκα, και είχαν φτάσει από τις τουρκικές ακτές με ξύλινο σκάφος.

- 7 μετανάστες από την Αίγυπτο συνελήφθησαν στη θαλάσσια περιοχή Καράβας Μανταμάδου, ενώ είχαν έρθει από τα τουρκικά παράλια. - Στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κέρκυρας οδηγήθηκαν δύο Αλβανοί μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι οποίοι προσπάθησαν να φτάσουν στην Ελλάδα με ένα ξύλινο κανό, αλλά συνελήφθησαν στη θαλάσσια περιοχή Αγ. Στεφάνου Σινιών Κέρκυρας.

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΕΚΡΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. 21/6. Ένα σαπιοκάραβο, το οποίο απέπλευσε απ' την Τυνησία μεταφέροντας περίπου 250 μετανάστες, ναυάγησε λόγω τρικυμίας μεταξύ της νήσου Λαμπεντούσα, νότια της Σικελίας, και Τυνησίας. 40 άνθρωποι διασώθηκαν, βρέθηκαν 50 πτώματα, ενώ οι υπόλοιποι αγνοούνται. - Στις 22/6 έφτασε ανοιχτά της Λαμπεντούσα άλλο ένα πλοίο με 110 Κούρδους, ενώ έγινε γνωστό ότι δύο ακόμα σκάφη ναυάγησαν. Κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει το συνολικό αριθμό των νεκρών, αφού μόνο το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούσα 2.443 “λαθρο”μετανάστες, και ο αριθμός των σκαφών που έχουν αποπλεύσει από τις βορειοαφρικάνικες ακτές είναι άγνωστος. Αυτός ο θαλάσσιος δρόμος ακολουθείται μετά την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Ιταλία και την Αλβανία, με αποτέλεσμα αυστηρούς ελέγχους τόσο στις αλβανικές ακτές όσο και στην Αδριατική. Έτσι εκατοντάδες μετανάστες από την Ασία και την Αφρική κατευθύνονται στην Τυνησία και τη Λιβύη και περιμένουν το "πέρασμα" στο Ευρωπαϊκό Φρούριο, ένα πέρασμα θανάτου.
29/6. Εννιά ακόμα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, όταν πλοίο που τους μετέφερε στην Ιταλία βυθίστηκε ανοιχτά του λιμανιού Σίντι Νταούντ στις ακτές της Τυνησίας. Το τυνησιακό πρακτορείο ΤΑΡ ανακοίνωσε ότι διασώθηκαν 35 άνθρωποι, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβατών δεν ήταν γνωστός. Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι προχωρά σε σύναψη συμφωνίας με τον Μ.Καντάφι για κοινή φύλαξη των λιβυκών συνόρων. Παρόλ' αυτά ο Λίβυος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι αρνήθηκε την περιπολία ιταλικών δυνάμεων σε λιβυκό έδαφος.

- Εντωμεταξύ, οι γραβατομένοι κυνηγοί κεφαλών που συναντήθηκαν στη σύνοδο της Θεσσαλονίκης, έκαναν ένα ακόμα βήμα στην οικοδόμηση της κοινής κατασταλτικής πολιτικής έναντι των μεταναστών και των προσφύγων, συμφωνώντας για τα επόμενα στάδια συγκρότησης συνοριακού στρατού και για το διεθνές ψηφιακό φακέλωμα των εκτός, αρχικά, και των εντός, στη συνέχεια, Ε.Ε. υπηκόων. Η πάταξη της "λαθρομετανάστευσης" θα απορροφήσει σ'αυτή τη φάση το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ. Όσο για την αγγλική πρόταση για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, η οποία δεν προχώρησε, επανέρχεται ως προτεραιότητα για να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής στην Ιταλία.

21/6. ΠΑΤΡΑ: Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου των πρώην "Γενικών Αποθηκών" έχτισε τις πόρτες και τα παράθυρα του εγκαταλελειμμένου κτιρίου, όπου έβρισκαν κατάλυμα άστεγοι μετανάστες, ώστε να μην μπορεί κανείς να μπει σε αυτό. Eίχε προηγηθεί στις 12/6 η εκκένωση από την αστυνομία του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου της πλατείας Τριών Συμμάχων "Μετρόπολις" όπου έβρισκαν καταφύγιο μετανάστες, καθώς και γενικευμένη επιχείρηση "σκούπα" στην περιοχή του λιμανιού, μετά από αίτημα των εμπόρων που ζητούν την εκδίωξη των μεταναστών γιατί τους χαλούν τη "βιτρίνα" και υποβαθμίζουν το λιμάνι...

27/6. Η ΛΕΡΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ ...ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. Λιμενικοί συνέλαβαν στο Αγαθονήσι 30 "λαθρο"μετανάστες (25 άνδρες, Σομαλοί, Σουδανοί, ένας Παλαιστίνιος και 5 γυναίκες από την Αιθιοπία). Ελλείψει σκάφους του λιμενικού, επιστρατεύτηκε τουριστικό σκάφος για να τους μεταφέρει στη Λέρο, καθώς στην Πάτμο, όπου ανήκει διοικητικά το Αγαθονήσι, δεν υπήρχε χώρος κράτησης. Στη Λέρο περίμενε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Λέρου, η οποία δεν δεχόταν την αποβίβαση των μεταναστών, με αποτέλεσμα για ώρες οι "ανεπιθύμητοι" να παραμένουν κλεισμένοι στο σκάφος. Αφού τελικά αποβιβάστηκαν για να οδηγηθούν σε εγκλεισμό, ο αντιδήμαρχος δήλωσε: "Εδώ και 19 μήνες φιλοξενούνται (!) κρατούμενοι, 130 λαθρομετανάστες σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Λακί, στο κεντρικότερο σημείο του λιμανιού. Οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι άθλιες. Οι λαθρομετανάστες κρέμονται από τα παράθυρα και εκτοξεύουν διάφορες ακατονόμαστες λέξεις και φράσεις, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στους επισκέπτες μια εικόνα δυσφήμισης για το νησί μας. Η κ. περιφερειάρχης μας έχει υποσχεθεί πως θα επισκευάσει κτίριο μέσα στην περιοχή του ψυχιατρείου".

- 11 μετανάστες συνελήφθησαν από λιμενικούς κατά την αποβίβασή τους από ξύλινο αλιευτικό σκάφος, στην θαλάσσια περιοχή όρμου Γλάρου Μήλιγκα Χίου.

3/7. Νεκρός από βασανιστήρια στις φυλακές της Συρίας είναι ο σύρος πολιτικός πρόσφυγας Μοχάμετ Σαϊντ Αλ-Σάχρι που απελάθηκε από την Ιταλία μαζί με την γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους. Αμέσως μετά την απέλασή του συνελήφθη και φυλακίστηκε από την αστυνομία του Ασσάντ. Η ιστορία του Αλ-Σάχρι αρχίζει στην πόλη Χαμα της Συρίας, η οποία από το καθεστώς Ασσάντ θεωρείται σαν προπύργιο των Αδελφών Μουσουλμάνων. Η πόλη περικυκλώνεται και βομβαρδίζεται από το στρατό της Συρίας και ο Αλ-Σάχρι σε ηλικία 24 ετών με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους καταφεύγει στην Ιορδανία και στη συνέχεια στο Ιράκ. Μετά από 20 χρόνια αυτοεξορίας αποφασίζει να έλθει στην Ευρώπη όπου ζει εξόριστη η οικογένεια της γυναίκας του. Στην Ιταλία είχε φτάσει στις 23 του περασμένου Νοέμβρη. Απελάθηκε με το νόμο Μπόσσι-Φίνι. (από το athens.imc)

- 16/7. Δέκα μετανάστες (4 σομαλοί και 6 παλαιστίνιοι) συνελήφθησαν από λιμενικούς στα Ξαμπέλια Λέσβου όπου αποβιβάστηκαν από ταχύπλοο σκάφος ερχόμενο από τις τουρκικές ακτές.

1