(Αναρχικό Δελτίο, νο 24, Iούλης 2003)

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΑΜΜΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Την Τετάρτη στις 7μμ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εξαρχείων η συγκέντρωση που είχε καλεστεί από τη Συνέλευση Κατοίκων με αφίσα που έγραφε τα εξής:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ. Να σταματήσουν τώρα τα έργα. Οχι στην ανάπλαση-έκτρωμα. Όχι στις αλλαγές που κάποιοι αποφάσισαν και υλοποιούν για εμάς χωρίς εμάς. ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟ. Για μια γειτονιά των κατοίκων και όχι των διαφόρων συμφερόντων. Να διατητηθεί η ιστορικότητα και η φυσιογνωμία της πλατείας. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ. Να ακουστεί η φωνή αυτών που ζουν στα Εξάρχεια.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Στην ανοιχτή συνέλευση πάνω στην ανασκαμένη από τις μπουλντόζες πλατεία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 περίοικοι και θαμώνες της ιστορικής πλατείας καθώς και αλληλέγγυοι στον αγωνα ενάντια στις καταστροφικές αναπλάσεις των δημόσιων χώρων οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει στην Αθήνα τη μορφή λαίλαπας. Στην πλατεία αναρτήθηκε πανώ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ - ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.

Μετά από ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην πλατεία, σύντομη συζήτηση, ανάγνωση ψηφίσματος της συνέλευσης και συγκέντρωση υπογραφών ακολούθησαν μια σειρά ενέργειες όπως συμβολική δενδροφύτευση καθώς και δολιοφθορές στο εργοτάξιο της εταιρείας “Δικτύωση” που έχει αναλάβει το έργο. Με την αυθόρμητα συντονισμένη εργασία δεκάδων ατόμων από τους συγκεντρωμένους, πολλοί από τους οποίους έφεραν και τα εργαλεία τους, ξηλώθηκαν οι στύλοι και τα πλέγματα της περίφραξης, τα σιδερένια και ξύλινα στοιχεία των καλουπιων καθώς και ο σιδερένιος οπλισμός για τα υπό κατασκευή μπετονένια τοιχεία και όλα μαζί πετάχτηκαν σε μια βαθειά τρύπα που έχει ανοίξει η εταιρεία μέσα στην πλατεία για την κατασκευή υπόγειας δεξαμενής. Η αστυνομία δεν αποτόλμησε να επέμβει για να παρεμποδίσει τις δολιοφθορές στο εργοτάξιο και όταν αυτές ολοκληρώθηκαν η συγκέντρωση τελείωσε ήσυχα.

Το μήνυμα στάλθηκε για μια φορά ακόμη καθαρό: Η επιβολή της καταστροφικής ανάπλασης της πλ. Εξαρχείων δεν θα γίνει ανεκτή. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Σημ: Περισσότερα για την προγραμματισμένη καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων και τις δράσεις αντίστασης δες στο Αναρχικό Δελτίο νο 23, Ιούνης 2003

 

 

 

*

1