(Αναρχικό Δελτίο, νο 24, Iούλης 2003)

Σημ: Το παρακάτω κείμενο συντάχθηκε από την ανοιχτή συνέλευση αναρχικών-αντιεξουσιαστών, η οποία καλέστηκε στον υπαίθριο χώρο του Μετεωροσκοπείου από συλλογικότητες και άτομα που αποχώρησαν από το κατειλημμένο κτίριο της Φιλοσοφικής σχολής εξαιτίας των άστοχων και απαράδεκτων ενεργειών που εκδηλώθηκαν εκεί σε βάρος της κατάληψης οι οποίες απαξίωσαν κι ουσιαστικά ακύρωσαν το σκοπό και την προοπτική της.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ
ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη προωθεί την ισχυροποίηση και την οχύρωση της Ευρώπης-Φρούριο, για την όξυνση της καπιταλιστικής επίθεσης και της κρατικής τρομοκρατίας μέσα και έξω από τα σύνορά της. Για την οργάνωση και την εξασφάλιση της λεηλασίας στην καπιταλιστική περιφέρεια με οικονομικά και πολιτικά μέσα. Για την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης και της κοινωνικής καταπίεσης στο εσωτερικό της, με το βάθεμα των ανισοτήτων και τον εκσυγχρονισμό της καταστολής για τη συντριβή κάθε μορφής αντίστασης. Και τέλος για τη δολοφονική θωράκιση των συνόρων απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η σύνοδος των 25 εγκληματιών και δολοφόνων ηγετών της Ε.Ε. πραγματοποιείται μέσα σε μια πρωτοφανή προκλητική κατοχή και στρατιωτικοποίηση της πόλης, που μετατρέπεται ολόκληρη σε κόκκινη ζώνη ασφυκτικού ελέγχου.

Ως αναρχικοί και αντιεξουσιαστές που αγωνιζόμαστε καθημερινά σε κάθε μέτωπο επιβολής των εξουσιαστικών σχεδιασμών, βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη προωθώντας την έκρηξη των κοινωνικών αντιστάσεων και στο χώρο που συμβολικά και θεαματικά κατοχυρώνονται αυτοί οι σχεδιασμοί. Για να ανακόψουμε στα οδοφράγματα την επέλαση της κυριαρχίας που σκορπά την εξαθλίωση, τη φτώχεια, τις διώξεις και το θάνατο. Για να συναντηθούμε στο δρόμο με όσους αμφισβητούν την εξουσία των κυρίαρχων να καθορίζουν το μέλλον του πλανήτη καταπνίγοντας κάθε προοπτική ελευθερίας, και να προωθήσουμε εκεί το πέρασμα από τη διαμαρτυρία στην εξέγερση. Για να αντιπαρατεθούμε με εκείνους που μπροστά στην κρατική και καπιταλιστική θηριωδία αναζητούν τρόπους επιστροφής σε προηγούμενα εξουσιαστικά μοντέλα ή τον υποτιθέμενο εξανθρωπισμό του υπάρχοντος.

Για να προτάξουμε τον αντιεξουσιαστικό, αντικαπιταλιστικό και αντιπατριωτικό λόγο απέναντι στην καθεστωτική προπαγάνδα, τη χειραγώγηση των ΜΜΕ και τις ρεφορμιστικές ρητορείες. Για να προωθήσουμε την αυτοοργανωμένη άμεση δράση, κόντρα στη διαμεσολάβηση και τη φυλάκιση της κοινωνικής οργής στα όρια της κρατικής νομιμότητας. Δεν μας ενδιαφέρει η σωτηρία του συστήματος της παγκόσμιας κυριαρχίας μέσα από προτάσεις εναλλακτικής διαχείρισής του, αλλά ο συνεχής αγώνας για την ανατροπή του ως μοναδική προοπτική για την κοινωνική απελευθέρωση, για έναν κόσμο χωρίς φυλακές, σύνορα και κράτη. Για αυτούς τους λόγους, με στόχο μια διακριτή αναρχική-αντιεξουσιαστική παρουσία, επιλέξαμε να διαμορφώσουμε τον υπαίθριο χώρο πάνω από το Μετεωροσκοπείο του Α.Π.Θ. για να λειτουργήσει ως εστία αντιπληροφόρησης και ως σημείο αναφοράς για διαρκή συνάντηση, ζύμωση και επικοινωνία, ανοιχτό σε όποιον θέλει να έρθει σε επαφή με ένα χώρο που θα αναδεικνύει τα ζητήματα και τις αιχμές που μας έφεραν εδώ.

Για να αυτοοργανώσουμε συλλογικά τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας μέσα από αντι-ιεραρχικές συνελεύσεις στη βάση της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού και να διαμορφώσουμε από κοινού τους όρους για μια δυναμική κοινωνική παρουσία στους δρόμους, για τη διάχυση του ριζοσπαστικού λόγου και της ανατρεπτικής δράσης ενάντια στο Κράτος και τ' αφεντικά.

Συζήτηση: Πέμπτη 19/6, 2μ.μ., στα γρασίδια πάνω από το Μετεωροσκοπείο

 

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών και Αντιεξουσιαστών Ενάντια στη Σύνοδο των Ηγετών της Ε.Ε. Θεσσαλονίκη, 18.6.03

 

 

*

1