(Αναρχικό Δελτίο, νο 21, Μάρτης 2003)

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Στις 12 το πρωί, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα περίπου 250 αναρχικοί - αντιεξουσιαστές, μετά από κάλεσμα για πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μιας συνέλευσης αναρχικών ενάντια στη σύνοδο των υπουργών ενέργειας και ανάπτυξης. Παρά τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που βρισκόταν απέναντι απ' την πλατεία καθώς και στους γύρω δρόμους, αλλά και τις αποχωρήσεις κάποιων συντρόφων από τους διοργανωτές της πορείας, η αποφασιστικότητα και η συντροφικότητα αυτών που παρέμειναν (περίπου 200 άτομα) υπερίσχυσε με αποτέλεσμα να κατεβούμε στο δρόμο.

Με κεντρικό πανό το "Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΧΘΡΕΥΕΤΑΙ ΤΗ ΖΩΗ - ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ", αλλά και με το "ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ", το μπλοκ πορεύτηκε με αυτοπεριφρούρηση συντρόφων με σημαίες περιμετρικά. Μόλις το μπλοκ κατέβηκε στο δρόμο αρκετές διμοιρίες ΜΑΤ κύκλωσαν την πορεία με σκοπό να δημιουργήσουν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω της. Κατεβαίνοντας την Εγνατία οδό με προορισμό τα γραφεία της ΕΕ, τα ΜΑΤ κυριολεκτικά ακουμπούσαν τις ασπίδες τους πάνω μας. Όμως, παρά την πίεση των μπάτσων καθώς και την αρνητική ψυχολογία που επέφερε η αποχώρηση ορισμένων συντρόφων, το αναρχικό μπλοκ πορεύτηκε συγκροτημένα και δυναμικά ως την οδό Αριστοτέλους, λίγο πάνω απ' τα γραφεία της Ε.Ε., φωνάζοντας "ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΝΕΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ-ΠΟΛΕΜΟ ΣΤ' ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΟΙΚΙΑ", "ΣΤΙΣ ΝΑΡΚΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ, ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΧΤΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ", "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ-ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ", "ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ", "ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ-ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ", "ΛΕΥΤΕΡΙΑ Σ' ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ", "ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ", "ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ-ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΝ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΔΩ" και άλλα. Τέλος, η διαδήλωση αφού ξανανέβηκε την Εγνατία, διαλύθηκε στην Καμάρα.

Την ίδια ώρα οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Χαγιάτ, 12 χλμ έξω από την πόλη. Οι αναρχικοί ήταν οι μοναδικοί που είχαν καλέσει πορεία στο κέντρο της Θεσ/νίκης. Η πραγμάτωση αυτής της πορείας από μικρό έστω αριθμό αναρχικών συντρόφων μέσα σε αντίξοες συνθήκες έδειξε το πάθος και την αστείρευτη πολιτική βούληση της αντίστασης, που εκφράστηκε στο δρόμο προσπερνώντας κάθε αρνητική αντικειμενικότητα.

Συγκέντρωση και πορεία κοντά στη σύνοδο των υπουργών πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση SALONIKA 2003.

Σύντροφοι από τους Αλληλέγγυους Αναρχικούς

.

1