(Αναρχικό Δελτίο, νο 21, Μάρτης 2003)

 

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΙΧΑΛΑΚΕΛΗ

 

Ποινική δίωξη για τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και τρεις σε βαθμό πλημμελήματος (κατασκευή και χρήση εκρηκτικών υλών, εμπρησμό, εξύβριση, απειλή και αντίσταση κατά της αρχής), άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος 13 νέων από τους περίπου 25 που προσήχθησαν το Σάββατο 15/2, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της αντιπολεμικής πορείας, όπου τα ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών αερίων κατά διαδηλωτών καθώς και επιθέσεις εναντίον τους, όπως αυτή εναντίον του μπλοκ της ΑΚS 2003. Οι 13 νέοι όχι μόνο κακοποιήθηκαν βάναυσα αλλά βρέθηκαν και να κατηγορούνται, με βάση καταθέσεις των μπάτσων που τους κακοποίησαν, για συμμετοχή στα μικροεπεισόδια που έγιναν στην πορεία, μόνο και μόνο για να δοθεί άλλοθι στην αστυνομία για τις βιαιότητές της κατά των διαδηλωτών καθώς επίσης για την τρομοκράτηση και την αποθάρρυνση των αγωνιστών από τη συνέχεια του αγώνα.

Οι 13 διαδηλωτές κρατήθηκαν κατηγορούμενοι με βάση πλημμελήματα και δύο από αυτούς και με κακουργήματα. Τη Δευτέρα 17/2 οδηγήθηκαν στον ανακριτή για να απολογηθούν. Οι 10 που κατηγορούνται με βάση πλημμελήματα αφέθηκαν ελεύθεροι, ορισμένοι με περιοριστικούς όρους. Δύο πήραν 24ωρη προθεσμία για να απολογηθούν και ο ένας τρίτος, με σημάδια στο πρόσωπο από τον ξυλοδαρμό του στη ΓΑΔΑ, πήρε 48ωρη. Στα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν 40 περίπου αλληλέγγυοι/ες στους συλληφθέντες. Κατέφθασαν επίσης και μερικοί μαθητές για συμπαράσταση σ’ έναν συλληφθέντα συμμαθητή τους. Όταν οδήγησαν τους 3 κρατούμενους στην κλούβα της αστυνομίας οι συγκεντρωμένοι φώναξαν "Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ΄όλα τα κελιά" και "ακούστε καλά ανθρωποφύλακες - κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές".

Όλοι οι συλληφθέντες ήταν χτυπημένοι και μερικοί τρομοκρατημένοι. Το Σάββατο οι μπάτσοι τους οδήγησαν στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ και τους είχαν επί ώρες κολλημένους σ’ έναν τοίχο χτυπώντας τους. Ανάμεσά τους δύο 17χρονοι μαθητές, σπουδαστές, ένας μηχανουργός, ένας ιδιωτικός υπάλληλος, ένας οικοδόμος, μια φοιτήτρια... Όλοι, εκτός από ένα μαθητή, αρνήθηκαν να καταθέσουν στη ΓΑΔΑ κι ένας τουλάχιστον ζήτησε να εξετασθεί από ιατροδικαστή. Να σημειωθεί ότι κανείς σχεδόν από τους κατηγορούμενους δεν συνελήφθη στο χώρο και στο χρόνο όπου τελέσθηκαν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται. Συνελήφθησαν αλλού και αργότερα και το μόνο "στοιχείο" που υπάρχει για όλους τους κατηγορούμενους είναι μαρτυρίες "αναγνώρισης" από μπάτσους.

Στις 18/2, οδηγήθηκαν στον ανακριτή η Σοφία που κατηγορείται για πλημμελήματα (όπως φθορές, αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, απειλή, που βαρύνουν και τους 13 κατηγορούμενους) και αφέθηκε ελεύθερη με χρηματική εγγύηση, και ο Θάνος Μιχαλακέλης στον οποίο αποδίδονται και κακουργήματα (κατοχή-προμήθεια εκρηκτικών υλών, εμπρησμός). Συνελήφθησαν μαζί με άλλα δύο άτομα στο σταθμό του Μετρό στην πλ. Συντάγματος και κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε βιαιοπραγίες κατά της αστυνομίας στην οδό Σταδίου και προξένησαν φθορές στην Εθνική Τράπεζα (Σταδίου και Κ. Σερβίας).

Ο Θ. Μιχαλακέλης, 24 χρονών, προφυλακίστηκε με βάση "μαρτυρίες" μπάτσων, και με "επιβαρυντικό στοιχείο" προηγούμενη σύλληψή του, στο Πολυτεχνείο του '95...

 

Ανοίχτηκε λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα αρ: 063/767068-07
για να μαζεύονται χρήματα για την εγγύηση που θα χρειαστεί για την αποφυλάκιση του Θάνου Μιχαλακέλη

*

1