(Αναρχικό Δελτίο, νο 21, Μάρτης 2003)

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
“ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ”

 

Στις 22 Φεβρουαρίου διάφορα γραφεία της Air France στο Παρίσι δέχτηκαν μία απροσδόκητη επίσκεψη... Φυλλάδια μοιράστηκαν στους πελάτες και τους εργαζόμενους και ξεκίνησαν συζητήσεις. Κάποιοι από τους επιβάτες φάνηκαν αδιάφοροι, άλλοι ευχαρίστησαν για την ενημέρωση. Όσον αφορά τους υπεύθυνους, προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους με το γνωστό: “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”. Ένας από τους υπεύθυνους ενός από τα πρακτορεία αφού διάβασε το φυλλάδιο επέτρεψε στους ακτιβιστές να το μοιράσουν, αφού το βρήκε “σωστό”! Από την άλλη πλευρά, στο πρακτορείο των Ηλυσίων Πεδίων, ο φρουρός προσπάθησε να κλείσει τη μεταλλική είσοδο ενώ ο υπεύθυνος τους είπε να “αφήσουν ήσυχους” τους πελάτες του. Μόλις οι ακτιβιστές έφυγαν έκλεισε η μεταλλική πόρτα, κλείνοντας μέσα όσους ήταν εκεί ενώ οι no-border γέμισαν με αυτοκόλλητα τα παράθυρα... Το κείμενο που μοιράστηκε στα πρακτορεία της Air France:

 

Με την Air France, ανεβαίνετε στα Ουράνια πιο γρήγορα απ’ ότι περιμένατε...

 

Μέσα σε 15 μέρες, δύο “λάθρο”μετανάστες δολοφονήθηκαν στο Roissy (αεροδρόμιο του Παρισιού) από τους συνοριοφύλακες. Ο Ricardo Barrientos, αργεντινός 52 ετών και ο Mariam Getu Hagos, σομαλός 24 ετών, πέθαναν κατά την διάρκεια της απέλασής τους. Πέθαναν και οι δυο μέσα στο αεροσκάφος, όταν οι συνοριοφύλακες τους κρατούσαν διπλωμένους στα δύο, όπως ήταν καθιστοί, πιέζοντάς τους στους ώμους, για να τους εμποδίσουν να φωνάξουν και να ζητήσουν βοήθεια από τους επιβάτες. Ο υπουργός εσωτερικών, κ. Sarkosy, χαρακτήρισε αυτούς τους θανάτους "ολισθήματα εκ μέρους των υπαλλήλων της αστυνομίας"... Συμβαίνει συχνά στην Ευρώπη άντρες και γυναίκες να δολοφονούνται κατά τη διάρκεια της απέλασής τους. Η συχνότητα δε της αστυνομικής χρήσης βίας (στο δρόμο, στα αστυνομικά τμήματα, στα κρατητήρια, τα αεροδρόμια κλπ) αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για ατυχήματα αλλά για τα αποτελέσματα της πολιτικής εκμετάλλευσης των ξένων τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά. Αυτοί οι 2 μετανάστες πέθαναν μέσα σε αεροπλάνα της Air France, η οποία εδώ και χρόνια συμμετέχει και βοηθάει ενεργά την πολιτική απελάσεων των ξένων. Καλούμε σε ουσιαστική κινητοποίηση ενάντια σε όλες τις απελάσεις. Επειδή θεωρούμε αυτές τις πρακτικές απαράδεκτες, οφείλουμε να δράσουμε:

Εργαζόμενοι στις εταιρείες που βοηθούν τις απελάσεις εκφράστε την άρνησή σας να συμμετάσχετε, όπως έκαναν γερμανοί πιλότοι και πιο πρόσφατα συνδικάτα εργαζομένων στην Air France.

Επιβάτες, πριν ακόμα αγοράσετε το εισιτήριό σας απαιτήστε να μην υπάρχει άτομο προς απέλαση στο σκάφος με το οποίο θα ταξιδέψετε και μέσα στο αεροπλάνο ελέγξτε ότι δεν υπάρχει κάποιος δεμένος ξένος (συνήθως στο βάθος του αεροπλάνου και απομονωμένος με μια κουρτίνα από τους επιβάτες) και αν υπάρχει απαιτήστε να κατεβάσουν αυτόν τον παρά τη θέλησή του επιβάτη, αρνηθείτε να καθίσετε, να φορέσετε τη ζώνη σας, να κλείσετε το κινητό σας, διαμαρτυρηθείτε στο πλήρωμα.

Collectif Anti Expulsions d'Ile de France

 

Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας στις 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε δράση ανυπακοής στο Γραφείο Μετανάστευσης, με αίτημα να σταματήσουν οι απελάσεις.

Μία ομάδα ακτιβιστών του δικτύου No Border μπήκε στο γραφείο Μετανάστευσης του Ελσίνκι. Οι ακτιβιστές/τριες απαίτησαν να σταματήσει το Γραφείο να παίρνει αποφάσεις για την απέλαση μεταναστών/τριων. Καταδίκασαν την τελευταία απόφαση να απελαθεί ένας 11χρονος αρμένιος και η οικογένειά του. Οι ακτιβιστές/τριες έγραψαν συνθήματα με σπρέι και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, αρνούμενοι/ες να φύγουν από το γραφείο, μέχρι το γραφείο να αποφασίσει να σταματήσει τη διαδικασία απέλασης της οικογένειας.

Πριν από μία εβδομάδα το Γραφείο είχε δώσει εντολή να απελαθεί το μικρό αγόρι και η οικογένειά του. Το παιδί είχε εξεταστεί πρόσφατα από μία παιδιατρική κλινική στο Oulu και περίμεναν να αρχίσει η θεραπεία. Παρόλα αυτά, οι υπεύθυνοι πήγαν στο σπίτι της οικογένειας για να ξεκινήσει η διαδικασία της απέλασης. Η απόφαση παραβιάζει τη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών.

Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας κατάφερε να δραπετεύσει από τον έλεγχο των αρχών, και φαίνεται ότι οι αρχές δεν κατάφεραν τελικά να πραγματοποιήσουν την απέλαση.

Οι ακτιβιστές/τριες θεωρούν απαράδεκτη την απόφαση του Γραφείου Μετανάστευσης να απελαύνει ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να φτιάξουν τη ζωή τους στη Φινλανδία. Η οικογένεια από την Αρμενία ζει στο Ruukki εδώ και 3 χρόνια, οι γονείς ετοιμάζονταν να αποφοιτήσουν από το κολέγιο Raahe, ενώ ο μεγαλύτερος γιος φοιτούσε για δεύτερο χρόνο στο Lukio. Το γεγονός ότι οι αρχές απελαύνουν ακόμα και παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας δείχνει την ανευθυνότητά τους.

Η ομάδα έκανε σαφές ότι αυτή η απέλαση είναι απλά μία από τις πολλές περιπτώσεις απελάσεων, οι οποίες δεν τυγχάνουν δημοσιότητας. Οι πολίτες συνήθως δεν έχουν την ευκαιρία να σηκώσουν τέτοια ζητήματα για την νομιμότητα των απελάσεων. “Είναι η ώρα να σπάσουμε τη σιωπή μας και να σταματήσουμε τις απελάσεις, κατά τις οποίες οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια”

 

από annap, athens.imc

.

1