(Αναρχικό Δελτίο, νο 21, Μάρτης 2003)

 

Η ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ,
ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ...

 

Μάρτης 2002. “Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου προειδοποίησε ότι "Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν αναγκαίο να έχουν αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής, πριν αναλάβουν δράση για να τον σταματήσουν. Αυτό που έχει πει ο πρόεδρος Μπους, είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να έχουμε αποδείξεις ότι κάποιος χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον των ΗΠΑ, ώστε να κάνουμε κάτι για να το εμποδίσουμε", είπε ο Πολ Γούλφοβιτς, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο CNN στις 23/3/02. Ο δεύτερος στην ιεραρχία του Πενταγώνου δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο οι ΗΠΑ προτίθενται να επιλύσουν, όπως έκανε σαφές και ο πρόεδρος Μπους. “Δεν νομίζω ότι ο πρόεδρος έχει πει ποια θα είναι αυτή η λύση, αλλά δεν είναι λύση να περιμένεις για πάντα”, είπε ο Γούλφοβιτς. Σε άλλη συνέντευξή του, στο PBS, ο Αμερικανός υφυπουργός αρνήθηκε ότι η έξαρση της βίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αποτελεί τροχοπέδη για τα σχέδια των ΗΠΑ ως προς το Ιράκ.

Είναι φανερό όμως πως η ραγδαία κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας στην Παλαιστίνη μετά τις 29 Μάρτη ’02 και οι συνακόλουθες κοινωνικές αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο προκαλούν συνθήκες αστάθειας και δεν διευκολύνουν καθόλου την προσπάθεια των ΗΠΑ και των αραβικών καθεστώτων της περιοχής στην σύμπηξη μιας νέας πολεμικής συμμαχίας, όπως εκείνης του 1991, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίθεση στο Ιράκ. Όπως προκύπτει από δηλώσεις αμερικανών και βρετανών αξιωματούχων καθώς και δημοσιεύματα σε αμερικάνικες και βρετανικές εφημερίδες, η αμερικανοβρετανική επίθεση στο Ιράκ έχει ουσιαστικά μετατεθεί για τα τέλη του 2002 και ο σχεδιασμός της χωρίζεται σε τρεις φάσεις (θυμίζοντας την επίθεση στο Αφγανιστάν): Καταρχήν, θα χρειαστεί να αναδημιουργηθεί μία ευρύτερη συμμαχία, πείθοντας τις γειτονικές χώρες του Ιράκ ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να ανατραπεί, κατόπιν να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον του και τέλος να εξασφαλίσουν την εγκατάσταση ενός νέου καθεστώτος που θα μπορεί να διοικήσει τη χώρα. Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο Τζ. Μπους ανέλαβε τα καθήκοντά του με την απόφαση να αποτελειώσει ό,τι είχε ξεκινήσει ο πατέρας του, κατά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991, και βέβαια, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2004.

Ας είμαστε έτοιμοι λοιπόν για να αντιμετωπίσουμε την έκρηξη ενός ακόμη πολέμου μεγάλης κλίμακας στην Μέση Ανατολή που θα σημάνει νέες ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές καταστροφές. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος του 1991 και ο υπερδεκαετής αποκλεισμός του Ιράκ στοίχισε στο λαό του περισσότερους από 1.000.000 νεκρούς”.

 

από την αναρχική ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης
http://geocities.com/anar_gr/gr/subiraq.htm

1