(Αναρχικό Δελτίο, νο 21, Μάρτης 2003)

 

TΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΠΛΟΚ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ 1ης ΜΑΡΤΗ

Αναρχικοί έδωσαν το παρών στην αντιπολεμική πορεία, η οποία έλαβε χώρο και χρόνο στην Άγκυρα την 1η του Μάρτη, ως Μαύρο Μπλοκ-Black Block. Πορεία στην οποία έλαβαν μέρος σωματεία, πολιτικά κόμματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διάφορες ομάδες αριστεριστών. Σύμφωνα με τα "αστικά" μέσα ενημέρωσης οι διαδηλωτές ήταν περί τις 60χιλιάδες, ενώ σύμφωνα με τους διαδηλωτές, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 100 χιλιάδες. Η πορεία ξεκίνησε στις 10:00 και 4 ώρες έπειτα υπήρχαν ακόμη ομάδες οι οποίες δεν μπορούσαν να εισέλθουν στην Πλατεία "Σιχίγιε".

Στην πορεία το Μαύρο Μπλοκ αποτελείτο από αναρχικούς, από διαφορετικές ομάδες αλλά παράλληλα και από ανένταχτα άτομα, όλοι ερχόμενοι από διάφορες πόλεις δημιουργώντας έτσι το μέγιστο αριθμό και ενθουσιασμό που έχει γνωρίσει ποτέ το τουρκικό αναρχικό κίνημα. Είχαμε πολλά πανό (τα οποία έγραφαν) "ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΝΕΝΟΣ"-"ΟΧΙ"-"ΑΡΝΗΘΕΙΤΕ, ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ, ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ"-"Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ"-"ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ"-"ΜΗΝ ΓΙΝΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ"-"ΚΑΝΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ" - το ‘Α’ σε κύκλο και άλλα. Δεκάδες μαύρες, μαυροκόκκινες, μαυρομόβ παντιέρες και πλακάτ... Στο Μαύρο Μπλοκ υπήρχαν περίπου 400 αναρχικοί (σύμφωνα με κάποιους ο αριθμός ανήλθε περί τις 600, ενώ για άλλους ήταν 500). Αποτελείτο από αναρχικούς ερχόμενους από την Άγκυρα, την Ισταμπούλ, την Ισμίρ, τη Μπούρσα, την Αντάλυα, την Ουσάκ, τη Μαλάτυα, τη Σακάρυα, το Μπολού, το Ντενιζλί, το Τζορλού, το Εσκισεχίρ, τη Σαμσούν, την Αντάκυα και (πιθανώς) από κάποιες άλλες περιοχές τις οποίες δεν γνωρίζουμε, επίσης υπήρχαν ακόμα και κάποιοι σύντροφοι από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Φινλανδία. Ομοφυλόφιλοι από τα Kaos GL και Istanbul-Lambda (μάλλον ενώσεις ομοφυλόφιλων) πορεύτηκαν μπροστά μας και ορισμένες φορές ενώθηκαν οι φωνές μας.

Κάποια συνθήματα τα οποία φωνάχθηκαν ήταν: "δεν μπορείς να κάνεις επανάσταση! δεν μπορείς να την αγοράσεις! υπάρχει μόνο στην καρδιά σου και πουθενά αλλού"-"αναρχική εξέγερση ενάντια στον πόλεμο"-"ο πόλεμος είναι σκατά"-“είμαστε αντί, αντιμιλιταριστές"-"δεν θα γίνουμε στρατιώτες κανενός"-"κάντε πολεμο! υπάρχουν σκατά!"-”κανένα κόμμα, καμία ηγεσία δεν κάνει πλάτες στην αναρχία”-"εξέγερση, επανάσταση, αναρχία"-"δεν θα πεθάνουμε, δεν θα σκοτώσουμε, δεν θα γίνουμε στρατιώτες κανενός - "αρνηθείτε, αντισταθείτε, πείτε όχι! μην γίνετε στρατιώτες" - "μια η λύση επανάσταση, μια η λύση αναρχία"- “να εισβάλουμε στη βουλή, να την κάνουμε λούνα παρκ”- "κράτος φονιάς! θα το διαλύσουμε".

(...)

 

ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΟΥΝ ΠΟΤΕ!

a_infos

 

Σ.Σ. Στην πορεία συμμετείχε διαχωρισμένα από τους υπόλοιπους συντρόφους κι ένα μπλοκ της αναρχικής ομάδας Οζγκούρ Χαγιάτ (πρώην AGF) με 60-70 άτομα προερχόμενα κυρίως από την Ισταμπούλ.

*

1