(Αναρχικό Δελτίο, νο 21, Μάρτης 2003)

 

Συλληφθέντες και καταδικασθέντες για τα γεγονότα στο Γκέτεμποργκ

 

Ένας από τους κρατούμενους για τις συγκρούσεις κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ (Ιούνης 2001) ξεκίνησε απεργία πείνας ενώ πολλοί άλλοι δικάζονται ή εκτίουν τις ποινές τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13 άνθρωποι που κρατούνται στη φυλακή για το Γκέτεμποργκ. Περίπου 10 έχουν εκτίσει ήδη την ποινή τους, ενώ γύρω στα 20 ακόμα άτομα περιμένουν να αρχίσουν την έκτιση της ποινής τους. Περίπου 10 -15 έχουν λάβει ποινές διαφορετικές από τη φυλάκιση (κυρίως επειδή ήταν κάτω από 18 χρονών). 20 δεν έχουν δικαστεί ακόμα ή έχουν απευθυνθεί σε ανώτερο δικαστήριο. Συνολικά 71 άνθρωποι έχουν προσαχθεί μετά από τη σύνοδο στο Γκέτεμποργκ.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν έρευνες και για τη δολοφονική δράση των μπάτσων, μόνο που αυτοί βρέθηκαν αθώοι... Μια μεγάλη κυβερνητική έρευνα για τα γεγονότα στο Γκέτεμποργκ τελείωσε φέτος τον Ιανουάριο με μόνα συμπεράσματα να δοθεί περισσότερη ισχύς στην αστυνομία και να εισαχθούν περισσότερα κατασταλτικά μέτρα (όπως, παραδείγματος χάριν, να απαγορευτεί η κάλυψη των προσώπων των διαδηλωτών).

Ένας 32χρονος στη φυλακή Skanninge άρχισε απεργία πείνας από την 22η Γενάρη ’03 ενώ άλλοι 9 ακτιβιστές στη Σουηδία που καταδικάστηκαν για τα επεισόδια στο Γκέτεμποργκ έκαναν μια 24ωρη απεργία πείνας στις 8 Φεβρουαρίου, σε ένδειξη αλληλεγγύης...

e-mail: erik.wijk@odata.se & solidaritetsgruppen@hotmail.com

από wake up athens imc. 19/2/03

1