(Αναρχικό Δελτίο, νο 21, Μάρτης 2003)

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

 

Δολοφονία. Στην πόλη Nimes, δολοφονήθηκε την 1η Φλεβάρη, από άντρες της SPIG (απόσπασμα επιτήρησης και επέμβασης χωροφυλακής) ο 17χρονος Mourad, όταν μαζί με φίλους του προσπάθησε να διαρρήξει ένα φορτηγάκι. Σύμφωνα με τους δολοφόνους του τον πυροβόλησαν (επίσημα έριξαν 15 σφαίρες!) γιατί δεν σταμάτησε στις διαταγές τους. Το επόμενο βράδυ, παιδιά από το προάστιο Valdegour όπου ζούσε ο Mourad συγκρούστηκαν με την αστυνομία και πυρπόλησαν αυτοκίνητα. Στις 3/2 μπήκαν στο χορό και γειτονικά προάστια με συνέπεια να γίνουν συμπλοκές που κράτησαν μέχρι την αυγή. Επίσημος απολογισμός, 16 αυτοκίνητα καμένα, πολλά μαγαζιά σπασμένα, μια τράπεζα και μια ασφαλιστική εταιρεία κατεστραμμένες, 4 μπάτσοι τραυματίες, ένα περιπολικό χτυπημένο με δύο σφαίρες (!) και καμία σύλληψη. Μετά από "ανάκριση" οι μπάτσοι που σκότωσαν το παιδί αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι φίλοι του Mourad που ήταν μαζί του θα περάσουν αυτόφωρο. Στις 4/2 στήθηκαν και πάλι οδοφράγματα με φλεγόμενα αυτοκίνητα και ακολούθησαν νέες συγκρούσεις όπου συνελήφθησαν δύο 15χρονοι και ένας 19χρονος.

 

Δίκες. Στις 6/2 έγινε η δίκη των 17 ατόμων που είχαν συλληφθεί μετά την επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη του παραρτήματος του Υπ. Δικαιοσύνης του Στρασβούργου, η οποία είχε γίνει στις 23/8 σε ένδειξη αλληλεγγύης στον φυλακισμένο, τότε, διαδηλωτή του No Border, Ahmed Meguini. Οι κατηγορίες για απαγωγή και κακοποίηση ομήρων (!) (εν. τους υπαλλήλους του υπουργείου) "έπεσαν" στο δικαστήριο, αντίθετα, έγινε δεκτή η κατηγορία της "παραβίασης κατοικίας". Στις 27/2 εκδόθηκε απόφαση για 15 μέρες φυλάκισης με 5ετή αναστολή. Στις 25/2 δικάστηκαν 2 γερμανίδες που κατηγορούνται ότι είχαν μαζί τους σημαίες της ΕΕ και της Γαλλίας, οι οποίες είχαν ξηλωθεί από πλατεία του Στρασβούργου σε μια από τις πορείες του NοBοrder. Ένας γάλλος δικάστηκε με την κατηγορία της “κατοχής όπλου” (είχε στο φορτηγάκι του ένα σφυρί και κατσαβίδια). Oι αποφάσεις θα βγουν στις 11/3. Στις 28/2 δικάστηκαν 2 γερμανοί και η απόφαση θα βγει στις 4/4, ενώ στα τέλη Μάρτη θα δικαστούν 3 άτομα που είχαν συλληφθεί έξω από την κατάληψη του υπουργείου.

 

Απόπειρα απόδρασης έγινε στις 11/2 στη φυλακή Moulins-Yzeure, μια από τις 5 φυλακές υψίστης ασφαλείας της Γαλλίας. Τρεις βαρυποινίτες, ανάμεσά τους και ο Regis Scleicher, 42 χρονών, μέλος της Action Directe, έδεσαν τον δεσμοφύλακα, κατέστρεψαν την κεντρική πόρτα με αυτοσχέδιες χειροβομβίδες και ανέβηκαν στη σκεπή. Οι δεσμοφύλακες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στον ώμο έναν από τους τρεις. Η απόπειρα απέτυχε και την επόμενη μέρα δεκάδες CRS, και μέλη της “αντι”τρομοκρατικής υπηρεσίας έκαναν γενική έρευνα στη φυλακή.

 

Εξέγερση σε φυλακή έγινε στην ανατολική Γαλλία το βράδυ της 18ης Φεβρουαρίου. Το υπουργείο δικαιοσύνης δεν έδωσε πληροφορίες για τυχόν τραυματισμούς από την εξέγερση στη φυλακή Κλερβώ (Clairvaux) στην επαρχία της Ωμπ (Aub). Ανέφερε μόνο ότι 46 φυλακισμένοι απομονώθηκαν στο τμήμα Α (block A) της φυλακής και "κινούνταν ελεύθερα μέσα" ενώ κανένας κρατούμενους που όλοι τους εκτίουν μεγάλες ποινές, δεν δραπέτευσε. Η εξέγερση ξεκίνησε όταν οι φυλακισμένοι, που διαμαρτύρονταν για τα πειθαρχικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε έναν κρατούμενο, αρνήθηκαν να επιστρέψουν στα κελιά τους. Οι εξεγερμένοι διέλυσαν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των θυρών ασφάλειας, των καμερών παρακολούθησης, του ηλεκτρικού εξοπλισμού και των κλειδαριών στις πόρτες των κελιών, ενώ οι ανθρωποφύλακες είχαν εγκαταλείψει αυτό το τμήμα της φυλακής. (Infoshop)

 

Συγκρούσεις. 3.500 λιμενεργάτες από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία και άλλες χώρες διαδήλωσαν στις 10/3 στο Στρασβούργο ενάντια σε ντιρεκτίβα του Ευρωκοινοβούλιου που αφορά τη φιλελευθεροποίηση των λιμανιών και δέχτηκαν την επίθεση 200 CRS (ΜΑΤ), με αποτέλεσμα να γίνουν συμπλοκές κατά τις οποίες τραυματίστηκαν δέκα μπάτσοι και συνελλήφθησαν 3 dockers.

 

 

*

1