(Αναρχικό Δελτίο, νο 21, Μάρτης 2003)

 

10 Μάρτη, "Καθαρή Δευτέρα" στο λόφο του Φιλοπάππου με γκρέμισμα κάγκελων και συμπλοκές με διμοιρίες της ΥΜΕΤ!

 

Εκατοντάδες αθηναίοι μαζεύτηκαν στο λόφο του Φιλοπάππου για να γιορτάσουν μέσα σε τυμπανοκρουσίες του Δήμου Αθηναίων. Ανάμεσά τους, περίπου 200 κάτοικοι και αλληλέγγυοι που συγκεντρώθηκαν στο πλακόστρωτο του Πικιώνη στο Λουμπαδιάρη μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πετραλώνων - Κουκακίου ενάντια στην εμπορευματοποίηση του λόφου. Είχε προηγηθεί εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων στον λόφο, με συζητήσεις και συναυλία την προηγούμενη μέρα.

Γύρω στις 11π.μ. μοιράστηκαν και διαβάστηκαν κείμενα ενάντια στην περίφραξη και την εκμετάλλευση του Φιλοπάππου. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης πέρασε μπροστά από τους συγκεντρωμένους κατοίκους και τους αλληλέγγυους η νέα δήμαρχος της Αθήνας Ντ. Μπακογιάννη (με συνοδεία σωματοφυλάκων και λακέδων). Τότε, φωνάχτηκαν συνθήματα όπως "Τσιμέντο-ντόπα-μπετόν-καταστολή- Αυτοί είναι οι αγώνες οι ολυμπιακοί", "Ενάντια στις μίζες και το βόλεμα, οι δημόσιοι χώροι δεν είναι εμπόρευμα" κ.α., που έσβησαν το χαμόγελό της. Η Μπακογιάννη απομακρύνθηκε και απέναντι από τη συγκέντρωση παρέμεινε μια διμοιρία της ΥΜΕΤ. Γύρω στη 1μ.μ. οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν και ξαναμαζεύτηκαν στη δυτική πλευρά του λόφου με σκοπό να ρίξουν τη σιδερόφραχτη περίφραξη. Ο κόσμος βγήκε στον περιφερειακό δρόμο και άρχισε να γκρεμίζει τα κάγκελα που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στο λόφο. Μετά από 10΄ εμφανίστηκαν δύο Ζητάδες που προέτρεπαν τον κόσμο να διαλυθεί. Αγνοώντας τους, κάτοικοι και αλληλέγγυοι συνέχισαν και ξήλωσαν περίπου 100 μέτρα περίφραξης. Εκεί, μέσα από το λόφο, εμφανίστηκε μια διμοιρία ΥΜΕΤ που επιχείρησε να εμποδίσει τους συντρόφους να εισέλθουν στον λόφο. Παρόλο το πλεονέκτημα της ανηφόρας που είχαν οι άνδρες της ΥΜΕΤ, δέχτηκαν επίθεση και ξυλοκοπούμενοι τράπηκαν σε άτακτη φυγή (αφού δέχθηκαν και μπόλικες πέτρες). Οι διαδηλωτές ανέβηκαν και διαλύθηκαν μέσα στο λόφο.

Ο αγώνας για την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων ενάντια στον αποκλεισμό και την εμπορευματοποίησή τους από το κεφάλαιο (όπως στο Φιλοπάππου και το Πεδίο του Άρεως) είναι μια ακόμα απάντηση στους αλαζονικούς εξουσιαστές που σαρώνουν τη ζωή μας και ένα μήνυμα για την εξάπλωση των κοινωνικών αντιστάσεων από τα κάτω...

 

*

1