(Αναρχικό Δελτίο, νο 21, Μάρτης 2003)

 

H ΒΟΛΙΒΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

 

12-13/2/03. 21 νεκροί και πολλές δεκάδες τραυματίες από τις συγκρούσεις πολιτών και αστυνομικών με στρατιώτες στη Βολιβία με αφορμή τη φορολόγηση των μισθών 750.000 δημοσίων υπαλλήλων.

 

Κάλεσμα για γενική απεργία απηύθυνε η Ομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων της Βολιβίας (COB) μετά τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη 12/2 στο κέντρο της πρωτεύουσας Λα Παζ μεταξύ αστυνομικών και στρατιωτών που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι και τουλάχιστον άλλοι 50 να τραυματιστούν. Με την πρόταση αυτή συντάχθηκαν ήδη ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και του συνδικάτου των παραγωγών φύλλων κόκας (κοκαλέρος), Εβο Μοράλες, καθώς και η οργάνωση των επαγγελματιών οδηγών.

Η Συνομοσπονδία Ιδιωτικών Επιχειρήσεων (CEPB) επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι το οικονομικό μέτρο που προσπάθησε να εφαρμόσει, και το οποίο στάθηκε αφορμή για τις ταραχές, θα βύθιζε τη χώρα σε οικονομική ύφεση μειώνοντας την αγοραστική δύναμη 750.000 υπαλλήλων! Οι αστυνομικοί, που πραγματοποιούσαν συλλαλητήριο διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να επιβάλλει φόρο της τάξης του 12% στους μισθούς 750.000 υπαλλήλων προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 8% στο 5%, συγκρούστηκαν με στρατιώτες οι οποίοι είχαν κληθεί να προστατεύσουν το προεδρικό μέγαρο.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν οι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση με δακρυγόνα και απάντησαν ανοίγοντας πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων, οι οποίοι με τη σειρά τους ανταπέδωσαν τα πυρά! Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν εννέα αστυνομικοί καθώς και πολίτες που βρέθηκαν μέσα στα διασταυρούμενα πυρά. Μέσα στη σύγχυση που επικράτησε, ομάδες νεαρών από φτωχικές συνοικίες της πρωτεύουσας πυρπόλησαν την έδρα της αντιπροεδρίας της χώρας και το κτίριο του υπουργείου Εργασίας.

Προτού γίνει γνωστός ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, ο πρόεδρος Γκονσάλο Σάντσες δε Λοσάντα ανακοίνωσε σε μήνυμά του προς το λαό ότι αποσύρει το μέτρο φορολόγησης των μισθών ''προκειμένου να ξαναρχίσει ένας νέος διάλογος, ειλικρινής και αδελφικός, μεταξύ όλων των Βολιβιανών''.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2003 πλήθη κατέβηκαν στους δρόμους της La Paz απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Καπνοί συνεχίζουν να βγαίνουν από διάφορα κτίρια... Και τα ΜΜΕ μιλάνε για βανδαλισμούς συμβουλεύοντας τον κόσμο να μην βγαίνει στους δρόμους. Από το πρωί στην πλατεία San Fransisco συγκεντρώθηκαν εργάτες, φοιτητές, συνταξιούχοι, αγρότες και γενικότερα όλος ο κόσμος. Υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Τρεις τραυματίστηκαν από σφαίρες. Η πόλη είναι στρατοκρατούμενη, υπάρχουν στρατεύματα και τανκς, καθώς και ελεύθεροι σκοπευτές... Όταν μία ομάδα νέων προσπάθησε να προχωρήσει προς τη μεριά των στρατιωτών σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν τανκς, έπεσαν τα πρώτα δακρυγόνα και οι πρώτοι τραυματίες από σφαίρες. Άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα ασθενοφόρα για να παραλάβουν τους τραυματίες και οι ελεύθεροι σκοπευτές στράφηκαν εναντίον του ενός ασθενοφόρου. Ένας γιατρός και μία νοσοκόμα έπεσαν νεκροί στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν τους τραυματίες. Ο κόσμος σκορπίστηκε στους δρόμους του κέντρου της πόλης. Έγιναν λεηλασίες κυρίως σε τράπεζες και κρατικά κτίρια. Στην ατμόσφαιρα υπήρχε ένταση και φόβος λόγω των ελεύθερων σκοπευτών...

 

 

 

1