(Αναρχικό Δελτίο, νο 21, Μάρτης 2003)

Συλλήψεις και βασανιστήρια σε 5 αναρχικούς στη Βαρκελώνη

 

Στις 21 Φλεβάρη, ασφαλίτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, με εντολή του δικαστή Garzon -που έχει αφιερωθεί σε ζητήματα τρομοκρατίας και κυρίως στην εξάρθρωση της ΕΤΑ-, συνέλαβαν και ανέκριναν άτομα με συμμετοχή σε Ελευθεριακά Αθήναια και αναρχικές ομάδες της πόλης. Οι κατηγορίες αφορούν σαμποτάζ σε γραφεία ευρέσεως εργασίας, τράπεζες κλπ. σε χρονικές περιόδους όπως αυτή της συνόδου κορυφής της Ε.Ε και της γενικής απεργίας της 20ής Ιούνη 2002.

Στις 22/2 παρέμεναν συλληφθέντες 4 άτομα από τη Βαρκελώνη και ένα από την Αλμερία. Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έγιναν έξω απ’ το χώρο κράτησής τους στη Via Laietana. Στις 24/3 μεταφέρθηκαν στη Μαδρίτη με μια κινηματογραφική αστυνομική επιχείρηση, ενώ συγγενείς και δικηγόροι κατάφεραν να σπάσουν το στάδιο της απομόνωσης του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Ο δικαστής Polanco άφησε ελεύθερο χωρίς εγγύηση ένα άτομο και άλλα δύο με εγγυήσεις των 12.000 και 3.000 Ε αντίστοιχα. Ένας σύντροφος απ’ το Viladecans προφυλακίστηκε και αυτός από την Αλμερία βρίσκεται στο νοσοκομείο λόγω των βασανιστηρίων που υπέφερε ενώ εναντίον του εκκρεμεί εντολή προφυλάκισης. Σύμφωνα με το σύντροφο που απελευθερώθηκε, και οι 5 υπέστησαν βασανιστήρια με ηλεκτρόδια και χτυπήθηκαν βάναυσα.

Η όλη υπόθεση παραμένει ανοιχτή και έχει γίνει γνωστό ότι η ενοχοποιητική λίστα “τρομοκρατών” περιλαμβάνει και άλλους συντρόφους από τη Βαρκελώνη, όπως και δύο Ιταλούς. Στις 9 Μάρτη, επιβεβαιώθηκε η απελευθέρωση του συντρόφου Nando με εγγύηση 12.000 Ε, ο οποίος είχε προφυλακιστεί ως υποκινητής και οργανωτής του αναρχικού “τρομοκρατικού” πυρήνα. Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ και όλοι οι σύντροφοι θα δικαστούν με βαριές κατηγορίες περί “τρομοκρατίας”...

Στις 9 Μάρτη επίσης απεφάνθη το ανώτατο δικαστήριο της Μαδρίτης σχετικά με την υπόθεση των αναρχικών φυλακισμένων από τη Βαλένσια (βλ. Α.Δ.νο19). Λόγω έλλειψης αποδείξεων η υπόθεση ξαναγύρισε στο τοπικό δικαστήριο της Βαλένσια, ενώ οι κατηγορίες μετατράπηκαν από “τρομοκρατία” σε απλές ζημιές κλπ. Το γεγονός ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση και αυτών των συντρόφων, που βρίσκονται προφυλακισμένοι στη φυλακή του Picassent σε συνθήκη απομόνωσης FIES 3 από τις 15/10/ 2002. (Σ.Σ. απελευθερώθηκαν στις 10/3/03)

Γνωρίζουμε ότι πολλοί σύντροφοι και φίλοι έχουν πέσει και πέφτουν στα χέρια του εχθρού... Σήμερα ήταν οι Nando, Fran, Emilo, Juanma, μαζί μ΄ αυτούς από τη Βαλένσια Isaac, Ivan, Pascy και πολλούς άλλους συντρόφους.

Για όλους αυτούς δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε ότι ο πραγματικός πόλεμος είναι εδώ, ο κοινωνικός πόλεμος. Αυτοί ψάχνουν “ενόχους”. Εμείς δεν είμαστε αθώοι !

από Γέφυρα Εντροπίας imc.athens

 

 

*

1