(Αναρχικό Δελτίο, νο 21, Μάρτης 2003)

Ενημέρωση για την πορεία του αναρχικού μπλοκ ενάντια στη σύνοδο των υπουργών παιδείας της ΕΕ

 

Περί τους διακόσιους πενήντα συντρόφους και συντρόφισσες (αρκετοί από διάφορες πόλεις της ελλάδας) οι οποίοι/ες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συνέλευσης Αναρχικών, αφού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και διακίνησαν έντυπα αντιπληροφόρησης, ξεκίνησαν την πορεία τους στην οδό Σταδίου ακολουθούμενοι από αρκετές διμοιρίες ΜΑΤ (που φορούσαν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες τους) και ομάδες ασφαλιτών.

Στο μπλοκ υπήρχαν πανό που έγραφαν "ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ", "ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ: Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ-ΤΑΞΙΚΟΣ, "ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ "ΛΕΥΚΑ" Ή "ΚΑΝΟΝΙΚΑ", "ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ" και "ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΤΖΙΟΥΤΖΙΑ".

Φθάνοντας στην πλατεία Συντάγματος το αναρχικό μπλοκ συνάντησε τη συγκέντρωση του Forum και άλλων, μεταξύ των οποίων και μαθητών. Με την άφιξη των αναρχικών, από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης άρχισαν να μεταδίδονται μηνύματα για το σχηματισμό περιφρούρησης προς την πλευρά της Σταδίου... Ο περισσότερος κόσμος όμως δεν φάνηκε να παρακολούθησε το αίσθημα αναστάτωσης που διαχεόταν από τα μεγάφωνα και οι αναρχικοί παρέμειναν για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα πλησίον των συγκεντρωμένων ώστε να δοθεί χρόνος σε ομάδες συντρόφων να μοιράσουν στον κόσμο υλικό αντιπληροφόρησης. Κατόπιν το αναρχικό μπλοκ προσπέρασε την συγκέντρωση του Συντάγματος και συνέχισε την πορεία του κατευθυνόμενο προς τη Βασ. Σοφίας. Αμέσως το ακολούθησαν πλήθος από ΜΑΤ και ασφαλίτες που προσπέρασαν επίσης τη συγκέντρωση του Forum. Ένας αριθμός μαθητών μπήκε μέσα στο αναρχικό μπλοκ ενώ επιταχύνοντας οι διμοιρίες των ΜΑΤ τοποθετήθηκαν δεξιά και αριστερά από το μπλοκ στο οποίο σχηματίστηκαν περιμετρικά αλυσίδες συντρόφων, ενώ πίσω του ακολουθούσε ένα πλήθος ασφαλιτών. Aνεβαίνοντας τη Βασ. Σοφίας προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αλυσίδες των συντρόφων προχωρούσαν κάτω από πίεση βρισκόμενες αρκετές φορές σε άμεση επαφή με τις γραμμές των μπάτσων.

Παρά την ασφυκτική περικύκλωση που άφηνε έκπληκτους τους περαστικούς και όσους ακολουθούσαν από απόσταση, το μπλοκ συνέχισε την πορεία του φωνάζοντας με παλμό συνθήματα, όπως: "Φωτιά στα σχολικά κελιά", "Κόμματα νταβάδες των μαθητών", "Στο δρόμο να σπάσουμε τον τρόμο", "Η αλληλεγγύη όπλο των λαών πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών", "Ο πόλεμος δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, στο δρόμο, στο δρόμο γεννιούνται συνειδήσεις", "Μπάτσοι από ’κει μπάτσοι από ’δώ, έγινε ο δρόμος χοιροστάσιο", "Λευτεριά στην αναρχική Ευαγγελία Τζιούτζια", "Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι", "Ες Ες, μπάτσοι- δικαστές", Το κράτος τους αναρχικούς αποκαλεί αλήτες, αλήτες είναι τα ΜΑΤ και οι ασφαλίτες", "Λευτεριά σε όσους είναι στα κελιά", "Οι δίκες θα γίνουν του κράτους καταδίκες", "Όλες οι αξίες αυτής της κοινωνίας είναι στα λευκά κελιά της δημοκρατίας", "Στις νάρκες του Έβρου στον πάτο του Αιγαίου χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου", "Ζει, ζει ο Μαρίνος ζει, με Τσουτσουβή και Πρέκα αυτός μας οδηγεί", "Εργατικά ατυχήματα και σφαίρες στο ψαχνό τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ", "Καμιά ειρήνη με τ’ αφεντικά, τρομοκρατία είναι η μισθωτή σκλαβιά", "Ένας άλλος πόλεμος είναι εφικτός - πόλεμος κοινωνικός, αντικρατικός", "Σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία - χούντα δεν είναι μόνο στην Τουρκία", "Λευτεριά στον Θάνο Μιχαλακέλη", "Σ΄ελλάδα, τουρκία, αλβανία ο εχθρός είναι στις τράπεζες και στα υπουργεία" και άλλα πολλά άλλα.

Η πορεία σταμάτησε για κάποιο χρονικό διάστημα κάτω από τα γραφεία της ΕΕ όπου ανέμεναν κι άλλες δυνάμεις των ΜΑΤ. Καθώς ήσαν ασφυκτικά περικυκλωμένοι κι αδυνατώντας να κάνουν αναστροφή για να φύγουν από ’κεί, οι σύντροφοι έκαναν επιτόπου όλοι μεταβολή και ξεκίνησαν προς τα πίσω έχοντας σαν πρώτη την τελευταία αλυσίδα και τελευταία την πρώτη. Κατεβαίνοντας τη Βασ. Σοφίας και την Πανεπιστημίου το μπλοκ έφθασε κυκλωμένο στα Προπύλαια. Εκεί και λίγο παρακάτω στην Ακαδημία δημιουργήθηκαν εντάσεις με τα ΜΑΤ, η προκλητικά ασφυκτική παρουσία των οποίων δεν επέτρεπε ουσιαστικά την ασφαλή αυτοδιάλυση του μπλοκ και την ολοκλήρωση της πορείας. Πολλοί από τους μπάτσους έβγαλαν απειλητικά τα γκλομπ ενώ σημάδευαν τους συντρόφους με τις φισούνες των ασφυξιογόνων αερίων. Οι αλυσίδες παρέμειναν σταθερές στις θέσεις τους επιτρέποντας στον κόσμο να αποχωρήσει ήρεμα από το δρόμο κι αυτοδιαλύθηκαν όταν όλοι και όλες ήσαν (σχετικά) ασφαλείς...

Την επομένη, 1/3/03, περίπου 50 σύντροφοι συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ σε πορεία στη Λ. Ποσειδώνος, μέχρι την “κόκκινη ζώνη” της αστυνομίας έξω από το ξενοδοχείο Αστέρας στη Βουλιαγμένη όπου γινόταν η σύνοδος των υπουργών παιδείας.

 

*

1