(Αναρχικό Δελτίο, νο 16, Ιούνης 2002)

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2004

Μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία ελέγχου και καταστολής σχεδιάζει το κράτος με μια σειρά νέων μέτρων, ενώ εξαγγέλλεται ταυτόχρονα η ένταση των ήδη υπαρχόντων, όπως οι πεζές περιπολίες στους δρόμους. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου που έχει έτοιμο το υπουργείο δημόσιας τάξης είναι: η αναβάθμιση του ρόλου υπηρεσιών (όπως η δημοτική αστυνομία) και η επέκταση των καθηκόντων τους, η δημιουργία ειδικών σωμάτων αποτελούμενων βασικά από πολίτες με σκοπό τη συνεργασία τους τοπικά με την αστυνομία για την ”καταπολέμηση της εγκληματικότητας", η αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του ρόλου της Ε.Υ.Π. σε σχέση με τους ολυμπιακούς αγώνες και την "τρομοκρατία", καθώς και ο τεχνολογικός εξοπλισμός της ΕΛ.ΑΣ.

Ας δούμε όμως τα πράγματα πιο συγκεκριμένα...

Ήδη σε 14 δήμους συνολικά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπολειτουργούν τα "Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας", που νομοθετικά θεσπίστηκαν πριν 3 χρόνια, και αναμένεται να αναλάβουν ενεργό δράση συνδράμοντας στην προσπάθεια εξωραϊσμού του κοινωνικού προφίλ της αστυνομίας και αποτελώντας το βασικότερο θεσμό στην επιχειρούμενη συνεργασία τοπικών φορέων και πολιτών με την αστυνομία, προωθώντας ταυτόχρονα τη ρουφιανιά και την αστυνόμευση ανάμεσα στους ανθρώπους. Ενδεικτικό για το χαρακτήρα του όλου εγχειρήματος είναι το παρακάτω απόσπασμα από έρευνα που πραγματοποίησε ιδιωτική εταιρεία για λογαριασμό του υπουργείου: "Η Αστυνομία οφείλει να υιοθετήσει επιχειρησιακά και οργανωτικά μια νέα φιλοσοφία ευρύτατης συνεργασίας με τους πολίτες... Η κοινοτική αστυνόμευση στοχεύει κυρίως στον περιορισμό της μικρομεσαίας εγκληματικότητας στηριζόμενη στη συνεταιρικότητα Αστυνομίας- κοινοτικών φορέων - πολίτη". Μια πιο προχωρημένη μορφή του μέτρου εφαρμόζεται στην Αυστρία όπου στην πόλη του Γκρατς συγκροτούνται ομάδες πολιτών που θα περιπολούν οι ίδιοι μέσα στην πόλη. Πρόκειται προφανώς για τη θεσμοποίηση και την οργάνωση των "νομοταγών" πολιτών που τόσα χρόνια δρούσαν ανεπίσημα. Επίσης μελετάται η θέσπιση "Συμβάσεων Πρόληψης και Ασφάλειας μεταξύ Κράτους και Οργάνωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης". Οι συμβάσεις αυτές θα συνάπτονται μεταξύ κράτους, δήμων και “κοινωνικών” φορέων με σκοπό την ανάληψη από τους δήμους πρωτοβουλιών πάνω σε θέματα όπως η παραβατικότητα ανηλίκων ή η ανάπλαση περιοχών. Εξετάζεται ακόμη η καθιέρωση του θεσμού των "βοηθών ασφαλείας", δηλαδή η πρόσληψη άνεργων για τη φύλαξη δημόσιων χώρων, σχολικών κτιρίων και η λειτουργία τους ως επικουρικό διοικητικό προσωπικό στα αστυνομικά τμήματα! Το μέτρο αυτό είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη καθώς ισχύει στο Βέλγιο, τη Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες.

Όσον αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να δαπανηθούν περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση ενός υπερσύγχρονου αναλυτή DNA από τη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών και για την αυτόνομη κτιριακή εγκατάσταση της υπηρεσίας, η οποία θα ελέγξει και τις 350 χιλιάδες διαπιστεύσεις που θα εκδοθούν για τους ολυμπιακούς αγώνες. Συνέπεια της τεχνολογικής εξέλιξης των εργαστηρίων της αστυνομίας είναι η δημιουργία εθνικής βάσης δεδομένων DΝΑ και η δημιουργία συστήματος αυτόματης αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Για τις 17 μέρες που θα διαρκέσει η ολυμπιάδα έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα ειδικά μέτρα που μελετούνται για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της. Τι τελικά θα εφαρμοσθεί και τι όχι είναι ίσως νωρίς για να ξέρουμε, πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αθήνα πρόκειται εκείνες τις μέρες να μετατραπεί σε μια ασφυκτικά αστυνομοκρατούμενη πόλη. Ενδεικτικά, μερικά από τα σχέδια που συζητιούνται είναι: να προμηθευτούν οι κάτοικοι των περιοχών που θα βρίσκονται τα στάδια και τα δημοσιογραφικά χωριά με ειδικό "πάσο" εισόδου, ώστε να περνούν από τα αστυνομικά μπλόκα που θα στηθούν γύρω από αυτές τις “κόκκινες ζώνες”, να χωριστούν οι συγκεκριμένες περιοχές σε ζώνες ελέγχου, να απαγορευτεί το παρκάρισμα αυτοκινήτων σε οποιοδήποτε χώρο εκτός των πάρκινγκ στις επίμαχες γειτονιές, και να γίνονται “ελεύθερα” και με συνοπτικές διαδικασίες έρευνες σε σπίτια, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από τις αρχές.

Εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει πως το κράτος επιχειρεί μέχρι το 2004 την κλιμάκωση του κοινωνικού ελέγχου σε πρωτοφανές επίπεδο για τα ελληνικά δεδομένα. Ακολουθώντας πιστά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου παρόμοιες συνθήκες είναι από χρόνια επιβεβλημένες, και τις οδηγίες των Η.Π.Α. (που σε πρόσφατη έκθεσή τους αναθεώρησαν τη στάση τους απέναντι στο ελληνικό κράτος στο θέμα της τρομοκρατίας θεωρώντας πως έχει κάνει βήματα προόδου), μεθοδεύει καθημερινά ένα σχέδιο που τοποθετεί την κοινωνία στον ασφυκτικό κλοιό της κρατικής κατοχής. Με μεθόδους που εκβιάζουν τη συναίνεση και απαιτούν τη συνεργασία των πολιτών καθώς και με την αναστολή και των τελευταίων "τυπικών ελευθεριών" προχωράει σταδιακά η υποταγή, η αδρανοποίηση και ο εκφασισμός της κοινωνίας. Σχέδια όπως αυτό που ετοιμάζει το ελληνικό κράτος, αλλά και οι καθημερινές συνθήκες εκμετάλλευσης, αποξένωσης και ασφυξίας καταδεικνύουν πως ο φασισμός βρίσκεται μέσα στην ίδια την υπόσταση και τη δομή του κράτους, ανεξάρτητα από το προσωπείο του εκάστοτε διαχειριστή της εξουσίας, και αυτό είναι ίσως πιο φανερό από ποτέ στις μέρες μας, όπου η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή συμμορία των αφεντικών συντάσσεται σε μια ολομέτωπη κατασταλτική επίθεση.

Είναι όμως σε αυτές ακριβώς τις αντίξοες συνθήκες ολοκληρωτισμού που ζούμε και παλεύουμε. Και απ' αυτές τις συνθήκες της σύγχρονης δικτατορίας κράτους και κεφάλαιου ξεσπούν οι αντιστάσεις των καταπιεσμένων, μέσα σ’ αυτές ξεπηδούν οι αγώνες μας για την ανατροπή τους. Κι αυτή τη συνάντηση των αντιστάσεων είναι που προσμένουμε και επιδιώκουμε για να ζήσουμε πραγματικά ελεύθεροι.

ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΠΟΥ
ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ, ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Δύο σύντροφοι

1