(Αναρχικό Δελτίο, νο 13, Γενάρης 2002)

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2001

Από το πρωί της 15ης Νοέμβρη και σε όλο το τριήμερο υπήρχε πολιτική παρουσία αναρχικών στη συμβολή της Στουρνάρα με την Πατησίων, με έντυπα, αφίσες, ταμπλώ με φωτογραφίες (κυρίως για τον πόλεμο και τις διεθνείς αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις) και πανώ, όπως “Η εξεγερτική δράση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της κυριαρχίας και τη ρεφορμιστική διεθνή” και “Καμιά ``ειρήνη`` χωρίς Ελευθερία” κ.ά.

Το βράδυ της 15ης Νοέμβρη έγινε επίθεση στις ομάδες των τραμπούκων του ΚΚΕ, που κατείχαν το Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τους μπάτσους που ελέγχαν τους γύρω δρόμους, στα πλαίσια του κατασταλτικού σχεδίου που εφαρμόζουν κάθε χρόνο μετά την εξέγερση του ’95. Η προσβολή των ΚΝΑΤ έγινε μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης που είχαν οργανώσει άλλοι σύντροφοι στο Πολυτεχνείο. Ενάντια στους 400 τραμπούκους, που ήταν παραταγμένοι επιτηρώντας την έξοδο 150 αναρχικών, μερικοί σύντροφοι εκτόξευσαν πυροσβεστικό υγρό προκαλώντας τους πανικό. Κατά την αντεπίθεση των τραμπούκων, ακολούθησαν συμπλοκές στην κεντρική πύλη και αρκετοί από αυτούς τραυματίστηκαν. Η αποχώρηση των συντρόφων ήταν επιβεβλημένη αφού έσπευσαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ και άρχισαν να τους καταδιώκουν...

Στις 17 Νοέμβρη, μετά από αρκετά χρόνια, υπήρξε επιλογή πολλών συντρόφων να κατέβουν στην πορεία του Πολυτεχνείου. Ο σχηματισμός του μπλοκ έγινε στην πλ. Κλαυθμώνος με τη συμμετοχή περίπου 700 αναρχικών, αντιεξουσιαστών και νεολαίων. Στην πορεία φωνάζονταν συνθήματα με αιχμή κυρίως τον πόλεμο και την κρατική τρομοκρατία. Στο τέλος της πορείας, και παρά την ασφυκτική παρουσία των μπάτσων, όταν το μπλοκ έφτασε έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, επιτέθηκε με ένα καταιγισμό από πέτρες στις διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι μπάτσοι απάντησαν με δακρυγόνα και καταδίωξη στην οποία συνέλαβαν έναν διαδηλωτή ο οποίος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

ΙΑΝΟΣ

1