(Αναρχικό Δελτίο, νο 13, Γενάρης 2002)

24 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2001: Ο ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ
HORST FANTAZZINI ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Σύμφωνα με τον διευθυντή της φυλακής στη Μπολόνια, ο σύντροφος πέθανε από καρδιακή προσβολή. Όποιες όμως και αν είναι οι αιτίες, ένας θάνατος στη φυλακή είναι πάντα μια κρατική δολοφονία.

Ο Horst μπήκε για πρώτη φορά στη φυλακή το 1969 και οι μοναδικές στιγμές ελευθερίας που έζησε ενδιάμεσα ήταν στις αποδράσεις του. Τα τελευταία χρόνια, όντας κρατούμενος, βρέθηκε μαζί με άλλους συντρόφους στο στόχαστρο της κατασταλτικής επιχείρησης "ROS-Marini", με βάση την οποία δεκάδες αναρχικοί της Ιταλίας διώχθηκαν με την κατηγορία της “σύστασης ένοπλης ανατρεπτικής οργάνωσης” (βλ. ΑΝ. ΔΕΛΤΙΟ νο 1, 2 & 7).

O Horst είχε αφεθεί ελεύθερος πριν από μερικούς μήνες, ύστερα από 32 χρόνια κράτησης, και βρισκόταν σε καθεστώς “ημιελευθερίας”, με ποινή που έληγε το 2022. Πριν από λίγες μέρες είχε συλληφθεί ξανά στη Μπολόνια.

Η ανακοίνωση της σύλληψής του έρχεται από το κατειλημμένο ΕL PASO στο Τορίνο: "Τετάρτη 19 Δεκέμβρη,… Συλλαμβάνονται δύο άτομα κοντά σε μία τράπεζα στη Μπολόνια. Έχουν δύο ποδήλατα και στην κατοχή τους βρίσκονται δύο χαρτοκόπτες, λαστιχένια γάντια και ένα καλσόν. Οι δύο σύντροφοι είναι ο Horst Fantazzini και ο Carlo Tesseri. Λίγες ώρες αργότερα οι μπάτσοι κάνουν έρευνα στα σπίτια τους και κατάσχουν βιβλία, περιοδικά, φυλλάδια και άλλα έντυπα αναρχικής προπαγάνδας, προσωπικά γράμματα, ένα κομπιούτερ και χρήματα.

Και οι δύο είχαν αφεθεί ελεύθεροι πρόσφατα μετά από πολλά χρόνια φυλάκισης. Αναρχικοί σύντροφοι που ζουν μια ζωή με την εξέγερση και το πάθος για την αναρχία, μια ζωή αναζητώντας την αληθινή ελευθερία… Δεν ξέρουμε ποια είναι ακριβώς τα στοιχεία της υπόθεσης, αλλά ξέρουμε πως αν όλες οι τράπεζες ήταν πυρπολημένες, αν τα χρήματα και οι νόμοι που επιβάλλουν δεν υπήρχαν, τότε δεν θα υπήρχαν και τα κλουβιά για να φυλακίζονται όσοι τους παραβαίνουν…"

O θάνατος δεν θα σβήσει ποτέ το βλέμμα των εξεγερμένων

1