αρχική σελίδα

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ

Εδώ και 4,5 χρόνια, στην πόλη του Βόλου, έχει καταληφθεί από νεολαίους (φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους και άνεργους) το παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου, προκειμένου να στεγάσει μια σειρά από πολύμορφες κοινωνικές δραστηριότητες. Με εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές ταινιών και συναυλίες, η κατάληψη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ευρύτερες αντιεξουσιαστικές και ανταγωνιστικές προς την κυριαρχία κινήσεις στην πόλη του Βόλου, ενώ συχνές είναι και οι δημόσιες παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία για μια σειρά από ζητήματα, όπως η αλληλεγγύη στους μετανάστες, τα εργατικά "ατυχήματα" και οι κινητοποιήσεις ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

Οι καταληψίες της Ματσάγγου, αρνούμενοι να υποταχθούν στις συνθήκες της εξατομίκευσης, της απάθειας και της αλλοτρίωσης, επέλεξαν το δρόμο της αυτοοργάνωσης και της αντίστασης, επέλεξαν να κινηθούν συλλογικά ενάντια στο καθεστώς της εκμετάλλευσης και της υποταγής.

Η ένταση της κρατικής καταστολής, που στόχο έχει τις κοινωνικές αντιστάσεις, θέτει πανευρωπαϊκά τις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους στο στόχαστρο. Σε συνδυασμό με τα σχέδια των αφεντικών για την εμπορευματοποίηση και την εκμετάλλευση των δημόσιων χώρων, οι καταλήψεις βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή της εκκένωσής τους, καθώς λειτουργούν ως ανάχωμα στην επιχείρηση αποικιοποίησης κάθε πτυχής της κοινωνικής ζωής από την κυριαρχία. Για την κατάληψη Ματσάγγου πιο συγκεκριμένα, ο πρύτανης του Πανθεσσαλικού Πανεπιστημίου Μπαγιάτης και ο δήμαρχος του Βόλου Α. Βούλγαρης, έχουν διακηρύξει επανειλημμένα, μέσω δημοσιεύσεων, τις προθέσεις τους για "αξιοποίηση" του χώρου της κατάληψης. Σε αυτά τα πλαίσια συνεδρίασε μέσα στον Αύγουστο (έτσι ώστε να αποφύγει τις αντιδράσεις των καταληψιών και των φοιτητών) το Πρυτανικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε την αλλαγή των όρων χρήσης του κατειλημμένου κτιρίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παραχώρησή του σε ιδιώτες. Απώτερος σκοπός του πρύτανη και του δημάρχου είναι η δημιουργία πολυκαταστημάτων και χώρων parking, είναι δηλαδή η καταστροφή ενός χώρου κοινωνικής αντίστασης και δράσης και η μετατροπή του σε έναν ακόμη ναό της κατανάλωσης.

Για εμάς που στεγαζόμαστε και δρούμε από το κατειλημμένο έδαφος της Λέλας Καραγιάννη 37, και βρισκόμαστε επίσης στο στόχαστρο τόσο των κρατικών μεθοδεύσεων όσο και αντίστοιχων σχεδίων αξιοποίησης του κτιρίου για εμπορευματικούς σκοπούς, η αλληλεγγύη στους συντρόφους της κατάληψης Ματσάγγου, αποτελεί συνέχεια του αγώνα για την εξάπλωση των χώρων κοινωνικής αντίστασης, για τη διάχυση της ριζοσπαστικής κοινωνικής κριτικής και δράσης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

25 Σεπτέμβρη '07
Σύντροφοι και συντρόφισσες από την Λ.Κ. 37

 

ΦΛ

 

 

 

 

1