αρχική σελίδα

 

Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2004. "Παρέλαση" του Circo Metropolitano στο Θησείο.
Ακολουθεί το κείμενο του θεατρικού κύκλου ΑΝΑΠΛΟΥΣ, φωτογραφίες από
την "παρέλαση" και ένα τραγούδι του τσίρκου για τα χρόνια πολλά...

 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ: CIRCO METROPOLITANO

“Θα γίνουμε η χώρα με τη μεγαλύτερη ασφάλεια στον κόσμο. Θα είμαστε οι πρώτοι! Τροχιές δορυφόρων και ζέπελιν πάνω από τη γη. Κάθε κίνηση ελέγχεται. Νιώθεις την ασφάλεια που σε τυλίγει σφιχτά;”
Ο μυστικός πράκτορας του τσίρκου

Ζούμε σε μια εποχή που το ιδεολόγημα της "ασφάλειας" αποτελεί το κατεξοχήν όπλο στα χέρια των αφεντικών για τη διασφάλιση της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας τους. Μια εποχή όπου οι τρομονόμοι και τα ειδικά δικαστήρια, τα βασανιστήρια και οι εξοντωτικές συνθήκες κράτησης στα "λευκά" κελιά της δημοκρατίας δεν αποτελούν μια μεμονωμένη πραγματικότητα, αλλά την πιο σκοτεινή πλευρά μιας "κοινωνίας"-φυλακής· μιας φυλακής που τα τείχη της γίνονται ορατά μέσα από τη διαρκή παρουσία ενός αστυνομικού στρατού κατοχής στην πόλη, την καταστολή κάθε αντίστασης, την ηλεκτρονική παρακολούθηση κάθε δημόσιου χώρου, τα μαζικά πογκρόμ και τις δολοφονίες μεταναστών, τα καθημερινά εργατικά "ατυχήματα" στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς.

Όμως αυτή η εφιαλτική πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά την πιο ορατή απόδειξη ότι "ο βασιλιάς είναι γυμνός", ότι οι σύγχρονοι βασιλιάδες είναι απογυμνωμένοι από κάθε άλλο μέσο για την εξασφάλιση του πλούτου και της ευημερίας τους εκτός από εκείνο της καταστολής και της τρομοκράτησης.

Είναι η επιθυμία μας να καυτηριάσουμε αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα που διαπνέει τη σημερινή παρέμβασή μας στον δρόμο.

Αξιοποιώντας την ευκαιρία της μεταμόρφωσης που προσφέρει το θέατρο, δημιουργήσαμε ένα δρώμενο με πρωταγωνιστές έναν πολιτικό, έναν επιχειρηματία, έναν μυστικό πράκτορα, μια κάμερα, προσδίδοντάς τους τη διάσταση σατανικών αλλά αξιοθρήνητων παλιάτσων. Στο Circo Metropolitano “ζωντανεύει” ένα τμήμα από το στρατόπεδο των σύγχρονων τυράννων για να χορέψει στους ρυθμούς της κριτικής μας διάθεσης. Είναι μια ευκαιρία να για να κοιτάξουμε πίσω από την εικόνα της ισχύος που αλλαζονικά επιδεικνύουν τα αφεντικά, εκεί που επικρατεί η εξουσιοφρένεια και ο φόβος. Είναι ένα νεύμα που γυρεύει να προκαλέσει το γέλιο απέναντι στις αγωνίες της εξουσίας, τη χλεύη απέναντι στη φαινομενική της δύναμη πίσω από την οποία κρύβεται η τρομακτική αδυναμία της. Το δικό μας τσίρκο είναι ένας τόπος που διατρέχεται από την επιθυμία για οριστική απαλλαγή από κάθε πολιτικό, επιχειρηματία, πράκτορα, κάμερα. Για έναν ελεύθερο κόσμο χωρίς κράτη, φυλακές και σύνορα, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση.

Το Circo Metropolitano γεννήθηκε με τη μορφή ενός δρώμενου ενάντια στην Ολυμπιάδα και παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2004 στην κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη 37 στην Κυψέλη, σε πλατείες της Αθήνας και στον Βόλο. Σήμερα ξαναβγαίνει στον δρόμο με τη μορφή μιας “παρέλασης” ενάντια στην “ασφάλεια”.

Ενάντια στην κυρίαρχη μορφή της τέχνης ως καταπραϋντικού στη διάχυτη κοινωνική ασφυξία, αναζητούμε το νόημα και τη δυναμική του δημόσιου χαρακτήρα της θεατρικής πράξης.

Ανταγωνιζόμενοι τη λογική της εξατομίκευσης και της απομόνωσης, κινούμαστε στους δρόμους της μητρόπολης αναγνωρίζοντας την πραγματική ζωή σε κάθε σημείο αναφοράς που προωθεί τη συλλογικοποίηση της αντίστασης.

Το Circo Metropolitano φτιάχτηκε για να εκθέσει τους θιασώτες του στον δρόμο. Εκεί όπου δεν υπάρχουν “καθώς πρέπει” θεατές. Εκεί όπου όλα είναι δημόσια. Εκεί όπου σήμερα αλωνίζουν οι αστυνομικές περίπολοι, ακριβώς γιατί εκεί δημιουργούνται εκρηκτικά γεγονότα, εκεί εκφράζονται και διαχέονται οι αντισυναινετικές διαθέσεις.

ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΝΤΕΝΕΚΕ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΝΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ

ΝΑ ΔΙΑΡΡΗΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΟΥΣ

ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

19 Δεκέμβρη 2004
Θεατρικός κύκλος Ανάπλους

Για επικοινωνία: anaplous04@yahoo.gr

 

 

φωτογραφίες από την "παρέλαση" του circo metropolitano
στο Θησείο την Κυριακή 19/12/04

 

ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
(στο ρυθμό του Μικρού Τυμπανιστή)

Λευκά κελιά, φόβος, τρομοκρατία
συνήθεις ύποπτοι, τεχνολογία
παρακολούθηση, χαρτογραφήσεις
φακέλλωμα, εγκλεισμός, βασανιστήρια, δικαστήρια, κρατητήρια
έλεγχος, φώτα, αστυνομοκρατία, ασφυξία,
ασφυξία

ασύμμετρη απειλή οι μετανάστες
παγίδες-σύνορα, νεκροί εργάτες
κοινωνική ύπνωση, ευημερία
υποταγή, σιωπή, συνενοχή, ένοχοι, ένοχοι
προληπτική καταστολή και φόβος, τρομονόμος,
τρομονόμος

η ανεξάρτητη δικαιοσύνη
τρομοθεσμοί, συλλογική ευθύνη
εκδόσεις ύποπτων και συμφωνίες
διεθνείς μυστικές υπηρεσίες, σκευωρίες, σκευωρίες,
αθώοι-ένοχοι, στρατοδικεία, τιμωρία,
τιμωρία

εκκαθαριστικές επιχειρήσεις
μπλόκα, τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις
μηδενική ανοχή, δολοφονίες
ασφάλεια, ρουφιανιά, δημοκρατία, ησυχία, ασφυξία
τάξη ασφάλεια και ησυχία, ησυχία,
ησυχία

 

 

CIRCO METROPOLITANO
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝO

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΛΗ, ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 37
+ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ
ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ, ΦΑΣΟΥΛΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΛΗ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΟΥΛΗ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΙΟΥΛΗ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΗΛ. ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΗΣΕΙΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΛΟΥΣ

 

 

1