Αναρχική σελίδα αντιπληροφόρησης και δράσης

ΣTΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 19-28 ΙΟΥΛΗ 2002
NO BORDER ZONE !

 


Ιούλης '00, Ustrzyki Gorne, σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας

ΙNTERNATIONAL NO BORDER ACTION CAMP

OYTE ΣΥΝΟΡΑ - ΟΥΤΕ ΕΘΝΗ - ΟΥΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ!

Αύγουστος '00 οδόφραγμα στα σύνορα Πολωνίας- Γερμανίας

 

Το ηλεκτρονικό όργανο ελέγχου και απέλασης μεταναστών Schengen

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

FIGHT FORTRESS EUROPE

Woomera - H εξέγερση των προσφύγων στην Αυστραλία

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ: Λίγα λόγια για τους πρόσφυγες...

 

 

Στρασβούργο 24 Ιούλη ΄02: Επίθεση της αστυνομίας σε διαδήλωση του No Border και συγκρούσεις...

 

Τo δίκτυο No Border αποτελείται από συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην έμπρακτη αλληλεγγύη με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ακτιβιστές που δρουν ενάντια στις απελάσεις, αντιεξουσιαστικές, αντιρατσιστικές, αντικαπιταλιστικές και αντιφασιστικές ομάδες. Οι συλλογικότητες αυτές έχουν συχνά διαφορετικές -έως πολύ διαφορετικές- πολιτικές απόψεις και πρακτικές (με μια ματιά στην ηλ. σελίδα θα δει κανείς από αναρχικούς μέχρι ya basta!). Η πραγματοποίηση κατασκηνώσεων σε παραμεθόριες περιοχές είναι ένα μέρος των κινήσεων αυτού του δικτύου, και αποτελούν εκφράσεις άρνησης των συνόρων αλλά και ευκαιρίες συνεύρεσης ανάμεσα σε αγωνιστές και ομάδες μεταναστών από διαφορετικές χώρες, που μέσα από τέτοια αυτοοργανωμένα εγχειρήματα δημιουργούν προσωρινά δικούς τους χώρους επικοινωνίας, ανταλλαγής εμπειριών και συντονισμού της δράσης.
Μέχρι σήμερα ορισμένες τέτοιες κατασκηνώσεις έγιναν στην Πολωνία (σύνορα με την Ουκρανία και τη Σλοβακία), στα σύνορα με τη Γερμανία, στη Σικελία, στην Ταρίφα της Ισπανίας, στο Μεξικό
(σύνορα με τις ΗΠΑ), στη Woomera της Αυστραλίας πρόσφατα, όπου η συγκέντρωση αλληλέγγυων διαδηλωτών έξω από το κέντρο κράτησης μεταναστών τους έδωσε την ευκαιρία να αποδράσουν, και τελευταία πάλι στην Πολωνία (σύνορα με τη Λιθουανία και τη Ρωσία). Η εμπειρία έχει δείξει πως ο χαρακτήρας τους κάθε φορά καθορίζεται από την ιδιαιτερότητα του τόπου όπου γίνονται, τις ομάδες που δρουν εκεί και τις προπαγανδίζουν, και φυσικά από τον κόσμο που συμμετέχει.

Αυτό το καλοκαίρι, από τις 19 ως τις 28 Ιούλη, το δίκτυο no border οργανώνει μια διεθνή κατασκήνωση στο Στρασβούργο, στα σύνορα της Γαλλίας με τη Γερμανία, στην πόλη που στεγάζεται το κεντρικό σύστημα πληροφοριών της Σέγκεν, αλλά και πόλη με γειτονιές-γκέτο μεταναστών όπου συχνά ξεσπούν συγκρούσεις με τις κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους [*]. Με βάση αυτή την πραγματικότητα, εκτός από μια σειρά συζητήσεις και εκδηλώσεις για το ζήτημα των μεταναστών, με εμπειρίες αγώνα ενάντια στις απελάσεις και τους διωγμούς τους, οργανώνονται επίσης κοινωνικές παρεμβάσεις σ΄ αυτές τις γειτονιές, πορείες προς κέντρα κράτησης μεταναστών και προς το SIS, κινήσεις άμεσης δράσης ενάντια στην καταστολή και τον κοινωνικό έλεγχο. Φιλοδοξεί ακόμα να αποτελέσει σημείο συνάντησης για τους ριζοσπαστικούς διαδηλωτές που συμμετέχουν κατά καιρούς στις κινητοποιήσεις ενάντια στις συνόδους των αφεντικών, χωρίς να έχουν την "πολυτέλεια" περαιτέρω συζητήσεων, έτσι ώστε να υπάρξει αυτές τις μέρες ένας χώρος απολογισμού, εκτιμήσεων, κατάθεσης απόψεων και προτάσεων σε σχέση με το περιεχόμενο, τις αιχμές και το μέλλον των διεθνών συναντήσεων.

Ανάμεσα σε άλλες κι από πρωτοβουλία συντρόφων από τη ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ στη Θεσσαλονίκη εκδόθηκε η πολύ καλή μπροσούρα ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 19-28 ΙΟΥΛΙΟΥ NO BORDER CAMP

 


Πρόγραμμα 

Αποσπάσματα από το κοινό κάλεσμα του δικτύου no border:

... η ελεύθερη μετακίνηση για όλους πρέπει να γίνει μια πραγματικότητα για την όποια αξίζει να αγωνιστούμε με κάθε μέσο.

Η ελεύθερη μετακίνηση υπήρξε κεντρικό αίτημα τα Τελευταία χρόνια, όταν ομάδες βάσης άρχισαν να οργανώνουν κατασκηνώσεις ενάντια στα σύνορα, σε διαφορετικά συνοριακά σημεία του ευρωπαϊκού φρουρίου: ενάντια στη στρατιωτικοποίηση, με τα όπλα, τον Τεχνολογικό έλεγχο και τη ρατσιστική υποστήριξη πολλών ατόμων των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή η κατάσταση είναι το αντίθετο των ονείρων μας για έναν κόσμο χωρίς σύνορα.

... Θέλουμε να δράσουμε ενάντια στα εργαλεία του κρατικού ελέγχου σε όλες τις μορφές του. Ως μέρος αυτού του αγώνα, το δίκτυο no border οργανώνει το καλοκαίρι του 2002 ένα συνοριακό κάμπινγκ στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Στο Στρασβούργο στεγάζεται το Σύστημα Πληροφοριών της Σέγκεν (SIS), ένα βασικό εργαλείο του μηχανισμού ελέγχου. Αυτή η βάση δεδομένων για την έρευνα και τον έλεγχο έχει Δεκάδες χιλιάδες τερματικά σε όλη την Ευρώπη, και στοχεύει πρώτα και πάνω απ΄όλα στους μετανάστες. Παρόλ' αυτά δεν χρησιμοποιείται μόνο στα σύνορα, αλλά και για την επέκταση του κρατικού ελέγχου στους δρόμους. Με βάση το SIS μπορούν να εντοπίζουν στιγμιαία αν κάποιος καταζητείται για απέλαση ή σύλληψη, ενώ παρέχει επιπλέον πληροφορίες από την παρακολούθηση των κινήσεων και των δραστηριοτήτων κάποιου ατόμου.

... Στόχος μας είναι να κινηθούμε ενάντια σε κάθε είδους εκμετάλλευση και διαίρεση και έτσι να δημιουργήσουμε μαζί νέες μορφές συνεργασίας και αντίστασης. Να δημιουργήσουμε μια βάση ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών ανάμεσα σε ομάδες και άτομα που εμπλέκονται σε διάφορους πολιτικούς αγώνες με απελευθερωτική αντικαπιταλιστική προοπτική. Στόχος είναι να δουλέψουμε μαζί με αυτοοργανωμένες ομάδες μεταναστών...

Η κατασκήνωση στο Στρασβούργο εκφράζει τη δυνατότητά μας να καθορίζουμε εμείς οι ίδιοι τους χώρους και τους χρόνους της παρουσίας, της δράσης και της επικοινωνίας μας.

*

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

20 Ιούλη 2002 :

Το black block πάει στο Στρασβούργο... Συγκεντρώσεις, πορείες και μία κατάληψη !

Αν και σήμερα είναι μόλις η δεύτερη μέρα του No Border, οι παρεμβάσεις μέσα στην πόλη ξεκίνησαν δυναμικά.

Περίπου 400 άτομα από πολλές χώρες συγκεντρώθηκαν στις 3.30 μπροστά στο σιδηροδρομικό σταθμό, ως πρώτη παρουσία του No Border και, κυρίως, για τον ένα χρόνο από την εξέγερση στη Γένοβα και τη δολοφονία του Carlo Giuliani. Για πολλή ώρα διαβάζονταν και μοιράζονταν στους περαστικούς κείμενα σε πολλές γλώσσες, ενώ υπήρχε και κάτι σαν θέατρο δρόμου: δύο παιδιά που είχαν ντυθεί μπάτσοι και κυνηγούσαν τους υπόλοιπους με νεροπίστολα. Στην πλατεία αναρτήθηκαν πανό που έγραφαν "ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ - ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ", "ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ", άλλα στα ιταλικά όπου ξεχώριζε κανείς το ASSASSINI, και άλλα αναρχικά πανό, αλληλεγγύης στους μετανάστες, για την άμεση δράση, ενάντια στις απελάσεις. Το κλίμα ήταν καλό για πρώτη συγκέντρωση, μια ενθουσιώδης πρώτη συνάντηση τόσων οικείων προσώπων από τα μαύρα μπλοκ της Πράγας, της Γένοβας, της Βαρκελώνης και ιδιαίτερα σε μια απόπειρα κοινωνικής παρέμβασης, όταν τις ημέρες των συνόδων κάτι τέτοιο είναι αδύνατο ή απλά, και φυσιολογικά, έχει άλλο χαρακτήρα.

Μία ώρα αργότερα, σχηματίστηκε ένα υποτυπώδες μπλοκ και όλος ο κόσμος κατευθύνθηκε φωνάζοντας συνθήματα προς το αστυνομικό τμήμα του σταθμού. Πριν δύο εβδομάδες ένας μπάτσος πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σταθμό έναν νεαρό τοξικομανή, ισχυριζόμενος ότι αυτός και οι συνάδελφοί του δέχθηκαν επίθεση και πως πυροβόλησε σε αυτοάμυνα (πρωτότυπο!). Γράφτηκαν συνθήματα, ένας μπάτσος προσπάθησε να μας σταματήσει αλλά γρήγορα αποσύρθηκε. Υπήρχε ένταση και θόρυβος από συνθήματα. Τα γνωστά συνθήματα: NO JUSTICE NO PEACE FUCK THE POLICE. ASSASSINI. POLICE PARTOUT JUSTICE NULLE PART. Ακούστηκαν οι σειρήνες της αστυνομίας, που ήρθε αλλά παρατάχθηκε μακριά.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε με τον ίδιο δυναμισμό πορεία στο κέντρο της πόλης που κατέληξε στην κεντρική πλατεία, την Place Kleber. Νέα συγκέντρωση με συνθήματα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ, NO BORDERS NO NATIONS STOP DEPORTATIONS , ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ, στα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά καθώς και σπρέυ με αλφάδια στους τοίχους.

Μισή ώρα αργότερα ήμασταν και πάλι στο δρόμο με μια μεγάλη μαυροκόκκινη σημαία να πηγαίνει μπροστά. Αυτή τη φορά με στόχο το ξενοδοχείο MERCURE της αλυσίδας ACCOR, ένα από τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται από το κράτος ως κέντρα κράτησης των μεταναστών που είναι προς απέλαση. Έγινε ολιγόλεπτη κατάληψη της κεντρικής αίθουσας του ξενοδοχείου, τα τζάμια του γέμισαν συνθήματα, πάρθηκαν και ορισμένα λάφυρα από μέσα, ενώ από έξω δεν σταμάτησαν να ακούγονται συνθήματα. Αυτή ήταν και η τελευταία στάση της πορείας πριν επιστρέψει και πάλι στον κεντρικό σταθμό.

Σε γενικές γραμμές, αν και είναι υπερβολικό, υπήρχε μια αίσθηση σαν να πήραμε την πόλη... Στην ουσία ήταν πράγματι μια δυναμική παρέμβαση για τον κόσμο της πόλης, για τους αρκετούς μετανάστες που βρέθηκαν στην συγκέντρωση και μια επίδειξη δύναμης στην αστυνομία, η οποία δεν έκανε τη δική της.

Αυτή η πολύ θετική εικόνα οφείλεται και στο γεγονός ότι από τη μεριά των τοπικών αρχών είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα, όσο προετοιμαζόταν το No Border, ένα κλίμα εκφοβισμού , όπου η αστυνομία θα επενέβαινε με την παραμικρή κίνηση που θα έκαναν οι διαδηλωτές χωρίς να έχουν πάρει άδεια ή χωρίς να την ανακοινώσουν νωρίτερα, με σκοπό να είναι όλα πλήρως ελεγχόμενα. Οπότε από αυτή την άποψη σήμερα έσπασε το κλίμα του δισταγμού και της υπερβολικής επιφυλακτικότητας, η αίσθηση του ελέγχου, αφού όλες αυτές οι κινήσεις ήταν αιφνιδιαστικές και δεν είχε υπάρξει καμιά συνεννόηση με τους μπάτσους. Επίσης, παίζει ρόλο και ότι το Στρασβούργο δεν είναι μια πόλη που γίνονται συχνά τέτοιες κινήσεις, σε κάποιες στιγμές όντως ο κόσμος κοιτούσε έκπληκτος και γενικά όλα φαίνονται τόσο τακτοποιημένα. Όπως επίσης και το ότι είναι μια πόλη οχυρό των αφεντικών της Ευρώπης, στεγάζει τα ιδρύματά της, και όσο να 'ναι έχει τουλάχιστον πλάκα να κόβεις την κυκλοφορία και να προξενείς αναταραχή.

Αυτή την ώρα ο περισσότερος κόσμος έχει επιστρέψει στο κάμπινγκ όπου το βράδυ θα γίνει γιορτή. Η εικόνα που μας μεταφέρθηκε είναι πως έχουν ήδη εγκατασταθεί 600 με 1000 άτομα, έχουν στηθεί "γειτονιές" που η καθεμιά έχει τη δική της συλλογική κουζίνα και κάνει συνελεύσεις για τα πρακτικά ζητήματα κάθε πρωί. Το απόγευμα θα γίνονται γενικές συνελεύσεις που θα αφορούν τη λειτουργία του κάμπινγκ και τις επόμενες προτάσεις δράσης.

Αυτά για την ώρα, πολύ κόσμος στέλνει τα χαιρετίσματα και την αλληλεγγύη του, πάμε να βρούμε και εμείς τη "γειτονιά" μας πριν νυχτώσει, και θα τα ξαναπούμε αύριο: ...φαίνεται πως οι επόμενες μέρες θα είναι θερμές και ενδιαφέρουσες από κάθε άποψη.

Soli .

.................................................................................................................

Στρασβούργο, 21 Ιούλη 2002:

Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ο κόσμος έμεινε στο κάμπινγκ, κάνοντας συζητήσεις, συνελεύσεις και ετοιμάζοντας το χώρο. Το απόγευμα, σε μια ενέργεια που οργάνωσε μια πρωτοβουλία αναρχικών στο κέντρο της πόλης, συνελήφθησαν δύο άτομα, την ώρα που κατέβαζαν διαφημιστικές αφίσες από τις στάσεις και τοποθετούσαν αφίσες του NO BORDER ή έγραφαν συνθήματα. Μόλις τα νέα μαθεύτηκαν στο κάμπινγκ ξεκίνησε πορεία προς το αστυνομικό τμήμα που κρατούνταν. Καθώς όμως η διαδρομή είναι αρκετά μεγάλη, οι σύντροφοι είχαν απελευθερωθεί μέχρι να φτάσει η πορεία και έτσι όλοι γύρισαν πίσω, φωνάζοντας και γράφοντας συνθήματα και διακόπτοντας για λίγο την κυκλοφορία.

Μέχρι αργά το βράδυ έχει ακόμα δύο - τρεις συζητήσεις γύρω από προτάσεις δράσης και γενικά υπάρχουν πολλές διαθέσεις για παρεμβάσεις. Η αστυνομία προς το παρόν έχει υπερβολικά διακριτική στάση και στο μεταξύ καταφτάνει όλο και περισσότερος κόσμος. Περισσότερα από αύριο.

Soli .

.............................................................................................................................

Στρασβούργο, 22 Ιούλη 2002:

Η σημερινή πορεία, ενάντια στις απελάσεις, τον αποκλεισμό και την εγκληματοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων, ξεκίνησε στις 11 το πρωί και οι δράσεις μέσα στην πόλη ολοκληρώθηκαν τώρα, στις 8.30!

Συμμετείχαν περίπου 1500 με 2000 άτομα από το NO BORDER. Το πιο ενδιαφέρον σε αυτή τη διαδήλωση ήταν ότι είχε καλεστεί από αυτοοργανωμένες συλλογικότητες μεταναστών, από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό που εμείς βλέπαμε για πρώτη φορά: αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, σύντροφοι από τα μαύρα μπλοκ, το γκρουπ της σάμπα, να δρουν από κοινού με συλλογικότητες μεταναστών. (Είχε γίνει και ανοιχτή συνέλευση το προηγούμενο βράδυ, όπου είχε συζητηθεί το θέμα της πορείας και ο καλύτερος πιθανός συνδυασμός που θα μπορούσε να γίνει, ώστε η πορεία να είναι δυναμική και ταυτόχρονα να μη ρισκάρουν υπερβολικά οι μετανάστες χωρίς χαρτιά.)

Η πορεία ήταν ενθουσιώδης και αρκετά δυναμική από την αρχή. Το πρώτο κτίριο που έγινε στόχος οργισμένων συνθημάτων ήταν ένα υπνωτήριο της Λεγεώνας των Ξένων. Στη συνέχεια έγινε συγκέντρωση έξω από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου φωνάχτηκαν συνθήματα και στη συνέχεια έβγαλαν λόγο πολλοί μετανάστες, διαβάζοντας κείμενα, καταγγελίες ή απλά φωνάζοντας στα CRS (γαλλικά ΜΑΤ) που είχαν παραταχτεί μέσα από τα κάγκελα του κτιρίου.

Η πορεία ξεκίνησε ύστερα από μία ώρα περίπου. Φθάνοντας έξω από το (τεράστιο) κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κεφαλή της πορείας εισέβαλε στον προαύλιο χώρο και σε λίγα λεπτά ήμασταν όλοι μέσα, με τα τύμπανα να κτυπούν και πολλούς να φωνάζουν ΚΑΤΑΛΗΨΗ - ΚΑΤΑΛΗΨΗ και NO BORDERS NO NATIONS STOP DEPORTATIONS... Μέσα σε λίγα λεπτά όλη η πορεία, με τα πανό, τις σημαίες και με τους περισσότερους "κουκουλωμένους" ανέβαινε τα σκαλιά που οδηγούν στην κεντρική είσοδο του κτιρίου. Πραγματικά, τα CRS μόλις που πρόλαβαν να παραταχτούν μπροστά στη γυάλινη είσοδο, σε απόσταση αναπνοής από τους πρώτους διαδηλωτές. Εντάξει, κανείς τελικά δεν μπήκε μέσα, αλλά ο κόσμος έκατσε σε εκείνο το σημείο φωνάζοντας με τις γροθιές υψωμένες, βρίζοντας τους μπάτσους και τους πολιτικούς, ενώ κάθε δραστηριότητα στο κτίριο είχε παραλύσει. Αυτός ο αποκλεισμός της εισόδου νομίζω ότι κράτησε περισσότερο από μία ώρα, ενώ όσοι κουράζονταν, ξεκουράζονταν στο πολύ περιποιημένο κήπο των αφεντικών.

Τα παραλειπόμενα είναι πως μία ομάδα μεταναστών ζητούσε να μπει μέσα και να δει τον γραμματέα, ενώ οι ενδιάμεσοι αξιωματικοί της αστυνομίας έλεγαν να υποχωρήσουμε προς το προαύλιο ώστε να ελευθερωθεί ο χώρος και να κατέβει ο γραμματέας ασφαλής. Αλλά τέλος πάντων δεν έδινε κανένας μεγάλη σημασία, ούτε και οι μετανάστες. Το αστείο είναι ότι, αφού όλοι αποφάσισαν να φύγουν και η πορεία ξεκίνησε και πάλι μαζί με την ομάδα των μεταναστών, μάθαμε μετά ότι ο γραμματέας (αγνώστου ταυτότητας υποκείμενο - ένας γραμματέας τέλος πάντων) όντως κατέβηκε, αλλά βρήκε μόνο μία ομάδα μαυροντυμένων του black bloc που είχαν "κολλήσει" και δεν έφευγαν. Επιχείρησε να μιλήσει σε αυτούς αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση.

Μετά από αυτό η πορεία συνέχισε με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό για το κέντρο της πόλης. Στη διαδρομή γινόταν αφισοκόλληση και γράφονταν συνθήματα στους τοίχους, με ιδιαίτερη προτίμηση όμως στις βιτρίνες των τραπεζών. Διασχίζοντας έτσι το τουριστικό μέρος της πόλης φτάσαμε στην κεντρική πλατεία, την place Kleber. Εκεί υπάρχουν μια ντουζίνα στύλοι, με σημαίες της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ομάδα περιφρούρησης στήθηκε γύρω από την περιοχή και ορισμένοι ευέλικτοι σύντροφοι σκαρφάλωσαν και κατέβασαν τις σημαίες κάτω από ζητωκραυγές και επευφημίες. Τα CRS προσπάθησαν να πλησιάσουν αλλά σταμάτησαν στις πρώτες αλυσίδες που στήθηκαν και ο κόσμος έμεινε στην πλατεία αρκετή ώρα μετά από αυτό.

Εκείνη την ώρα έγιναν τρεις συλλήψεις. Τρία άτομα που έφευγαν μόνα τους από την πλατεία συνελήφθησαν δύο δρόμους παρακάτω από ασφαλίτες και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, καθώς οι μπάτσοι λένε πως σε μία από τις τσάντες τους βρέθηκε μία από τις γαλλικές σημαίες που είχαν κατέβει στην πλατεία.

Από την πλατεία Kleber, μετά από ολιγόλεπτη και υποτυπώδη συνέλευση, το μεγαλύτερο μέρος της πορείας ξεκίνησε για το κάμπινγκ, καθώς υπήρχαν ορισμένοι μετανάστες χωρίς χαρτιά που ήθελαν να γυρίσουν με τη συνοδεία πολλών συντρόφων ώστε να μην αντιμετωπίσουν κίνδυνο από την αστυνομία. 200 περίπου άτομα έμειναν για να κάνουν πορεία προς το αστυνομικό τμήμα όπου είχαν οδηγηθεί οι συλληφθέντες. Παρόλο που αυτή τη φορά ήμασταν πολύ λιγότεροι, ήταν ωραία. Περπατούσαμε στους δρόμους μιας τόσο ελεγχόμενης πόλης φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στους μπάτσους σε όλες τις γλώσσες -έτσι για να δούμε και τι θυμάται ο καθένας από τόσα ταξίδια...

Μπροστά στο τμήμα κάτσαμε πολλές ώρες και φύγαμε όταν τελικά μάθαμε από τη νομική ομάδα ότι και τα τρία άτομα κρατούνται (με μία επιφύλαξη γιατί αργότερα στο κάμπινγκ μάθαμε ότι οι δύο ίσως αφεθούν ελεύθεροι αύριο). Σε αυτό το σημείο συνέβη κάτι ακόμα αρκετά αστείο -καλό όμως: επαναστατική γυμναστική. Κάπως έφτασε στο κάμπινγκ μια φήμη "ράδιο αρβύλα" ότι μας έχουν περικυκλώσει οι μπάτσοι έξω από το τμήμα και ότι ετοιμάζονται να μας συλλάβουν όλους. Έτσι, άλλα 200 άτομα νομίζω, βγήκαν έξω από το κάμπινγκ και κατέλαβαν για κάποια ώρα τη γέφυρα στα σύνορα Γαλλίας Γερμανίας...

Για να τελειώνω, καθώς αυτή την ώρα γίνονται συνελεύσεις, το τελευταίο νέο είναι πως παράλληλα με τη διαδήλωση, δύο ομάδες των τριάντα ατόμων επιτέθηκαν σε δύο διαφορετικά ξενοδοχεία που συνεργάζονται με την αστυνομία για την κράτηση μεταναστών που είναι να απελαθούν. Μπήκαν μέσα, έσπασαν ό,τι υπήρχε στις ρεσεψιόν, κατέστρεψαν τηλέφωνα, κομπιούτερ και ό,τι άλλο βρήκαν, και αποχώρησαν μέσα σε δύο λεπτά πριν προλάβει να έρθει η αστυνομία. (...)

NO NATION NO BORDER - FIGHT LAW AND ORDER!

Soli .

 ................................................................................................................

Στρασβούργο, 23 Ιούλη

Καταρχήν από χθες το βράδυ έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι 3 Γερμανοί που κατηγορούνται για την αφαίρεση της γαλλικής σημαίας στην πλατεία Kleber. Οι κατηγορίες δεν αποσύρθηκαν και θα οριστεί δίκη. Το ίδιο ισχύει και για έναν Ισπανό που συνελήφθη επειδή έγραφε με σπρέυ στον τοίχο ενός νοσοκομείου.

Σήμερα ήταν ημέρα δράσης ενάντια στον κοινωνικό έλεγχο. Από τις 4.30 άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος στην πλατεία Kleber, στο κέντρο της πόλης. Μετά τα χτεσινά γεγονότα, ενάντια στα ξενοδοχεία και την κατάληψη της εισόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η αστυνομία σήμερα δεν είχε καθόλου διακριτική στάση, και φαινόταν ότι το κλίμα έχει αλλάξει. Κάτι σαν μια απόπειρα να ελέγξουν την κατάσταση, καθώς κάθε μέρα που περνά αυξάνεται και η μαχητικότητα του κόσμου, χωρίς ταυτόχρονα να προκαλέσουν "χειρότερα". Ομάδες των CRS περνούσαν προκλητικά ανάμεσα στους διαδηλωτές ενώ στους δρόμους γύρω από την πλατεία υπήρχαν πολύ περισσότερες διμοιρίες και BAC (Ταξιαρχίες ενάντια στην εγκληματικότητα -κάτι σαν ασφαλίτες που τους έχουν κυρίως για την καταστολή της νεολαίας στα προάστια και προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού).

Τον κυρίαρχο ρόλο στη συγκέντρωση είχε η Samba Band (η γνωστή του "ροζ μπλοκ") που έπαιξε μουσική και χόρευε, και έτσι η προκλητική στάση των μπάτσων φαινόταν λίγο εκτός τόπου και χρόνου. Επιπλέον η συγκεκριμένη πλατεία είναι το πιο τουριστικό σημείο της πόλης, και έτσι πολλοί τουρίστες είχαν μαζευτεί και χάζευαν το χάπενινγκ, πράγμα που δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Ακολούθησε θέατρο δρόμου πάνω στην πλατεία, ορισμένα κομμάτια ήταν επιτυχημένα, συγκεκριμένα γελοιοποιούσαν τους μπάτσους με διάφορους τρόπους και τα CRS δεν φαίνονταν να το διασκεδάζουν. Ενώ η ένταση από τη συνεχή παρουσία τους ήταν ήδη παρούσα, κάποια στιγμή που ένας σύντροφος πήγε να γράψει στο πεζοδρόμιο ένα σύνθημα, μια ομάδα των CRS του επιτέθηκε, σπρώχνοντας και τους υπόλοιπους που βρίσκονταν κοντά. Αμέσως άρχισαν συνθήματα ASSASINI-ASSASINI, η μπάντα μπήκε μπροστά χτυπώντας τα τύμπανα, και ο κόσμος προχώρησε προς το μέρος των μπάτσων, καθώς εκείνοι υποχωρούσαν, ρίχνοντας μικρή ποσότητα δακρυγόνων.

Ο κόσμος ανασυντάχτηκε στην πλατεία, οι περισσότεροι κουκουλώθηκαν και σε λίγη ώρα ολοκληρώθηκε το θεατρικό που είχε διακοπεί.

Δεν επιχειρήθηκε να γίνει πορεία μέσα στην πόλη, αλλά ούτε να φύγουμε. Αποφασίστηκε να γίνει πορεία προς το κάμπινγκ, περνώντας φυσικά μέσα από τους κεντρικούς δρόμους και στο τέλος στις παρυφές προαστίων που ζουν μετανάστες. Αυτή η πορεία κράτησε από τις 6 μέχρι τις 10 το βράδυ! Στο δρόμο έπαιζε συνεχώς η μπάντα και γινόταν κάτι σαν "επικοινωνιακό αντάρτικο": ομάδες του "μαύρου μπλοκ" έβγαιναν από την πορεία και κατέστρεφαν με σπρέυ τις διαφημιστικές πινακίδες στις στάσεις των λεωφορείων και των τραμ, ή άνοιγαν τις βιτρίνες τους, έσκιζαν τις διαφημίσεις και τοποθετούσαν αφίσες του NO BORDER. Όλα αυτά γίνονταν πολύ γρήγορα γιατί η BAC ακολουθούσε σε μικρή απόσταση. Στόχος τέτοιας παρέμβασης έγινε και ένα sex shop, ενώ προς το τέλος της πορείας καταστράφηκαν και μερικές κάμερες παρακολούθησης.

Γενικά ήταν καλή κίνηση σε σχέση με το ότι η αστυνομία φαινόταν να θέλει να πάρει τη ρεβάνς, και έδειξε ότι ο κόσμος δεν το βάζει κάτω τόσο εύκολα... τουλάχιστον όχι χωρίς να διακυβεύεται κάτι περισσότερο από αυτό που οι μπάτσοι προσπαθούν να αποτρέψουν...

S.

...................................................................................................

Στρασβούργο 24 Ιούλη ΄02

H σημερινή πορεία στο Στρασβούργο χτυπήθηκε από την αστυνομία και διαλύθηκε... Άγνωστος προς το παρόν ο αριθμός των συλληφθέντων...

H διαδήλωση γινόταν ήταν ενάντια στις φυλακές και συμμετείχαν περισσότεροι από 500 συντρόφοι/ισσες. Κατά τη διάρκεια της φωνάζονταν και γράφονταν συνθήματα, ενώ απαλοτριώθηκε ένα σούπερ μάρκετ και πάστηκαν μερικές βιτρίνες. Η διαδήλωση δέχτηκε επίθεση γύρω στις 5:30 στο κέντρο του Στρασβούργου. Οι διαδηλωτές αντιστάθηκαν κι ακολούθησαν συνεχείς συμπλοκές με τους μπάτσους μέχρις ότου η διαδήλωση διαλύθηκε κάτω από συνεχείς επιθέσεις. Ύπάρχουν τραυματισμοί συντρόφων και συλλήψεις. Mέχρι πριν από λίγο μια μεγάλη ομάδα από τους διαδηλωτές οπισθοχωρούσε προς την κατασκήνωση του NO BORDER ακολουθούμενη και δεχόμενη επιθέσεις από ισχυρές δυνάμεις των μπάτσων...

... Μετά τις συγκρούσεις -όπου έγιναν συλλήψεις, ρίψεις δακρυγόνων και χρήση πλαστικών σφαιρών- και τη διάλυση της πορείας μια μεγάλη ομάδα των διαληλωτών έφτασε τελικά στο κάμπινγκ NO BORDER ακολουθούμενη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με βαν και μοτοσυκλέτες. Επίσης κι άλλες μικρότερες ομάδες ή μεμονωμένοι διαδηλωτές έφτασαν στο κάμπινγκ, αρκετοί τραυματισμένοι. Μεμονωμένοι διαδηλωτές και μικρές ομάδες που κινούνταν προς το κέντρο της πόλης συνάντησαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που έκλειναν τα στενά. Αυτή την ώρα οι μπάτσοι είναι παραταγμένοι 100 μέτρα από την είσοδο του κάμπινγκ. Μέχρι στιγμής η νομική ομάδα επιβεβαιώνει 30 συλλήψεις ενώ αναφέρονται τρεις περιπτώσεις διαδηλωτών που βρίσκονται στο νοσοκομείο.

 .......................................................................................................

Ενημέρωση για την πορεία της 24ης Ιούλη

Η πορεία ενάντια στις φυλακές και τα κέντρα κράτησης μεταναστών θα κατευθυνόταν κανονικά προς ένα τέτοιο κέντρο που βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το Στρασβούργο. Το προηγούμενο βράδυ έγινε γνωστό πως οι μπάτσοι το έχουν εκκενώσει και πως γενικά δεν κάνουν έρευνες και συλλήψεις μεταναστών χωρίς χαρτιά την τελευταία εβδομάδα (ασχολούνται με το NO BORDER CAMP!)... Έτσι αποφασίστηκε η πορεία να κινηθεί στο κέντρο της πόλης.

700 περίπου άτομα -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εφημερίδων- φτάσαμε γύρω στις 4 στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, με ένα κατειλημμένο τρένο από το Kehl της Γερμανίας, μια μικρή πόλη δίπλα στα σύνορα.
Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 5. Εξαιτίας του τεταμένου κλίματος που υπήρχε από τις προηγούμενες ημέρες, είχαν σχηματιστεί αλυσίδες περιφρούρησης στο τέλος της πορείας, με σημαίες και ξύλα, έτσι ώστε να κρατούνται σε απόσταση οι άντρες των BAC και τα CRS που ακολουθούσαν και επίσης για να μπορούν να κινούνται άνετα στη μέση της πορείας άλλες ομάδες του μαύρου μπλοκ, που καλυμμένες από πανό έγραφαν με σπρέι βιτρίνες τραπεζών, αεροπορικών εταιριών που συνεργάζονται στις απελάσεις, ξενοδοχείων, πολυκαταστημάτων κλπ.

Το πρώτο μέρος της διαδρομής -μέσα σε πολυσύχναστους δρόμους όπου φωνάζονταν συνθήματα και μοιράζονταν προκηρύξεις- ολοκληρώθηκε με μια ολιγόλεπτη στάση μπροστά στα δικαστήρια. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε σε μια ζώνη της πόλης που βρίσκονται διοικητικά κτήρια. Οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να πλησιάζουν και να συγκλίνουν και από τους παράλληλους δρόμους. Στο πίσω μέρος της πορείας οι αλυσίδες πύκνωσαν. Φτάνοντας σε μια πλατεία με ένα κτήριο -το οποίο σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες είναι της αστυνομίας και με κάποιες άλλες της νομαρχίας- η διαδήλωση βρέθηκε μπροστά σε παραταγμένα CRS. Την ώρα που γράφονταν συνθήματα πάνω σε αυτό το -αμφιλεγόμενο- κτήριο οι ασφαλίτες συνέλαβαν ένα άτομο. Αμέσως η πορεία γύρισε προς το μέρος της διμοιρίας που πήρε τον συλληφθέντα, και φωνάζοντας ASSASINI κινήθηκε προς το μέρος τους. Για λίγα δευτερόλεπτα διαδηλωτές και μπάτσοι έμειναν έτσι παραταγμένοι ο ένας απέναντι στον άλλο και σε λίγο έφυγαν δύο φωτοβολίδες πάνω στα CRS, με ζητωκραυγές ενθουσιασμού. Η συγκεκριμένη διμοιρία άρχισε να ρίχνει δακρυγόνα ενώ άλλες έτρεχαν γύρω από την πλατεία για να περικυκλώσουν τον κόσμο. Η πορεία άρχισε να υποχωρεί μέσα στους καπνούς, συντεταγμένα και όντας στραμμένη προς τους μπάτσους που ακολουθούσαν, ενώ περιστασιακά έπεφταν και κάποιες πέτρες. Προχωρώντας έτσι, αποφασίστηκε να κατευθυνθούμε προς το τουριστικό μέρος της πόλης. Μπαίνοντας στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια ανακαλύψαμε πως δεν είχαν ιδιαίτερους ενδοιασμούς να ρίχνουν δακρυγόνα και ανάμεσα στους τουρίστες, απλά έτσι η κατάσταση γινόταν χαοτική και σουρεαλιστική. Συνθήματα εξακολουθούσαν να ακούγονται συνεχώς, No Borders No Nations, Viva l' Anarquia, Siamo tutti clandestini, και η samba band χτυπούσε δυνατά τα τύμπανα. Σπάστηκαν με ξύλα και σφυριά οι βιτρίνες τριών τραπεζών. Άλλες διμοιρίες ήρθαν και επιτέθηκαν στην πορεία από μπροστά με γκλομπς. Έριχναν κόσμο κάτω και τον χτυπούσαν. Μέχρι να έρθουν από πίσω άλλοι σύντροφοι με πέτρες, είχαν γίνει συλλήψεις. Οι πέτρες τους απώθησαν για λίγο, αλλά στην ουσία η πορεία ήταν εγκλωβισμένη. Διέξοδος βρέθηκε τελικά στην πλατεία του καθεδρικού ναού, το πιο κεντρικό και τουριστικό σημείο της πόλης. Εκεί ο κόσμος ανασυντάχτηκε, και ακολούθησε αρκετά μαζική έφοδος των CRS , με αποτέλεσμα οι τουρίστες να τρέχουν δεξιά και αριστερά ανάμεσα σε πέτρες, ξύλα και δακρυγόνα και να πέφτει κυνηγητό ανάμεσα σε αναποδογυρισμένα τραπέζια των πιο ακριβών εστιατορίων και έκπληκτους σερβιτόρους που πετούσαν τους δίσκους έτρεχαν.

Πολλές μικρές ομάδες αποκλείστηκαν από άλλες διμοιρίες στους γύρω δρόμους και ο κεντρικός όγκος της πορείας, 300 άτομα, ανασυντάχτηκαν σε μια γέφυρα, που οδηγεί στα προάστια και στο κάμπινγκ. Εκεί εγκλωβίστηκε ένα αμάξι με μπάτσους που δέχτηκε επίθεση, και εκτοξεύτηκαν ορισμένες φωτοβολίδες πάνω στα CRS. Μέσα στα δακρυγόνα, πολλοί τραγουδούσαν δυνατά το Bella chao -αυτό το παράδοξο με το "μαύρο μπλοκ" να τραγουδάει τέτοια άσματα εξηγείται με το ότι έχει συνδεθεί με τη Γένοβα και ό,τι θυμίζει Γένοβα ακούγεται και εδώ, ακόμα και συνθήματα ενάντια στους καραμπινιέρους είναι από τα πιο συχνά που φωνάζονται...

Η πορεία συνεχίστηκε έτσι, με συνεχείς ρίψεις δακρυγόνων μέχρι το κάμπινγκ και με τους μπάτσους να είναι από πίσω σε απόσταση αναπνοής, χτυπώντας κάθε τόσο με τα γκλομπ, χωρίς να καταφέρουν να διαλύσουν τον κόσμο. Στη διαδρομή, ορισμένοι νέοι και παιδιά από τα προάστια είχαν βγει και έβριζαν τους μπάτσους ή ακολουθούσαν για λίγο την πορεία.

Από τους τρεις συλληφθέντες που πήγαν στο νοσοκομείο ο ένας είχε χτυπηθεί από πλαστική σφαίρα. Έγιναν 20 προσαγωγές, ενώ αυτή τη στιγμή κρατείται ακόμα μόνο ένα άτομο και στο κάμπινγκ όλοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν την επιστροφή των συντρόφων που απελευθερώθηκαν. Παρόλο που σήμερα το πρωί η αστυνομία ήρθε και τοιχοκόλλησε μια απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται όλες οι πορείες και οι συγκεντρώσεις μέχρι τη Κυριακή, και παρόλο που μέσα στο κάμπινγκ υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς θα συνεχιστούν οι δράσεις, κανένας δεν είναι διατεθειμένος να υπακούσει σε αυτή την απόφαση. Ήδη σήμερα το απόγευμα, μετά από αλλεπάλληλες συνελεύσεις, έγινε συγκέντρωση 150 ατόμων έξω από το αστυνομικό τμήμα, και μια άλλη κίνηση, από 70 άτομα που ανέβηκαν σε μια από τις τουριστικές βάρκες που κάνουν το γύρο του Στρασβούργου μέσα στο Ρήνο, και έκαναν χάπενινγκ - αντιπληροφόρηση.
Το κάμπινγκ οχυρώνεται καλύτερα, με περισσότερους κάδους στην είσοδο.. Μάθαμε πως σήμερα θα γίνονταν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έξω από τα γαλλικά προξενεία στη Φρανκφούρτη και τη Βιέννη..."

Sol. Στρασβούργο 25 Ιούλη

.............................................................................................................................

Στρασβούργο 26 Ιούλη, Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια

Παρά την αστυνομική απαγόρευση όλων των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, σήμερα το μεσημέρι 80 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν για αλληλεγγύη έξω από τα δικαστήρια όπου δικαζόταν ο γάλλος διαδηλωτής που συνελήφθη στην πορεία της 24ης Ιούλη, ο μόνος από τους συλληφθέντες που κρατείται ακόμα. Ο Αhmed που είναι γνωστός στις αστυνομικές αρχές για τη συμμετοχή του στο κίνημα των sans papier ("χωρίς χαρτιά") στο Παρίσι, προφυλακίστηκε με τρεις κατηγορίες (η μία αφορά επίθεση σε αστυνομικό) μέχρι τη δίκη του που ορίστηκε για τις 21 Αυγούστου του 2002.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου η αστυνομία δεν επέτρεψε στους συγκεντρωμένους να παραμείνουν στο κέντρο της πόλης. 'Έτσι όλοι οι διαδηλωτές περικυκλώθηκαν και οδηγήθηκαν με ασφυκτική συνοδεία μέχρι το λεωφορείο που τους μετέφερε πίσω στο κάμπινγκ.

Hλεκτρονικό σαμποτάζ στο σύστημα Schengen

........................................................................................................

Στρασβούργο 27 Ιούλη, πορείες...

Σήμερα κανονικά θα γινόταν η μεγάλη πορεία ενάντια στο SIS. Εξαιτίας όμως της αστυνομοκρατίας που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, μετά την πορεία της Τετάρτης, και δεδομένου ότι ακόμα και η χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια ήταν ασφυκτικά περικυκλωμένη από CRS που οδηγούσαν τον κόσμο στα λεωφορεία για να επιστρέψει στο κάμπινγκ με συνοδεία αστυνομικής δύναμης, τα σχέδια άλλαξαν λίγο. Έτσι στην ουσία είχε αποφασιστεί από τις χτεσινές συνελεύσεις να χωριστούν οι διαδηλωτές σε δύο ομάδες.

Στις 2.00 η ώρα θα ξεκινούσε από το κάμπινγκ μια πορεία με στόχο να φτάσει στο κτήριο που στεγάζεται το SIS, περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από το Στρασβούργο. Ήταν γνωστό ότι οι μπάτσοι δεν θα επέτρεπαν στην πορεία να προχωρήσει αλλά αποφασίστηκε να
επιχειρηθεί έτσι κι αλλιώς, με τη λογική ότι αυτό θα ήταν καλύτερο από το να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα του NO BORDER επειδή έτσι το ήθελαν οι μπάτσοι. Όπως επίσης θεωρήθηκε και ως κίνηση αλληλεγγύης για τον Ahmed που κρατείται, από την άποψη ότι η συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στο SIS, το φακέλωμα και την καταστολή των μεταναστών χωρίς χαρτιά, είναι και μια απάντηση ενάντια στη δίωξη ενός αγωνιστή από το NO BORDER.
Η δεύτερη ομάδα, 300 περίπου άτομα, έφυγαν από το κάμπινγκ λίγο νωρίτερα από τις 2.0
0, χωρισμένοι σε μικρά γκρουπ έτσι ώστε να μπορέσουν να φτάσουν με λεωφορεία και αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης και να κάνουν εκεί μια παρέμβαση.
_____

Τελικά η πορεία για το SIS συγκέντρωσε περίπου 250 συντρόφους και με μια μαυροκόκκινη σημαία μπροστά
και συνθήματα βγήκαμε στο δρόμο. Αυτή η διαδήλωση κατάφερε να κάνει 300 μέτρα ώσπου έφτασαν από μπροστά με αναμμένες σειρήνες κλούβες και βανάκια της αστυνομίας, τα CRS παρατάχθηκαν μπροστά και απέκλεισαν το δρόμο. Ο κόσμος έμεινε περίπου μισή ώρα μπροστά τους φωνάζοντας συνθήματα και ύστερα έκανε μεταβολή και συνέχισε την πορεία στην αντίθετη κατεύθυνση. Περνώντας τη γέφυρα πάνω από το κάμπινγκ η πορεία βρέθηκε στη γερμανική πόλη Kehl, όπου η γαλλική αστυνομία δεν μπορούσε να ακολουθήσει και η γερμανική ήταν απροετοίμαστη. Έγινε διαδήλωση με συνθήματα στους δρόμους και συγκέντρωση σε μια πλατεία της πόλης και στη συνέχεια μια επίθεση στην τοπική φυλακή, όπου σπάστηκε η κάμερα και πετάχτηκαν πέτρες. Στην επιστροφή έγιναν μικροσυμπλοκές με λίγους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να ελέγξουν την κυκλοφορία στα σύνορα και χτυπήθηκε ένας φασίστας. Στη συνέχεια ένα μεγάλο κομμάτι των διαδηλωτών επέστρεψε στο κάμπινγκ, από τους λόφους κάτω από τη γέφυρα, καθώς οι μπάτσοι βρίσκονται ακόμα παραταγμένοι στην έξοδο του πάρκινγκ του κάμπινγκ (σε μεγάλη πάντως απόσταση από την είσοδο του κάμπινγκ). 100 περίπου άτομα από τη διαδήλωση που έγινε στο Kehl πήραν το τρένο από τον τοπικό σταθμό για να πάνε στο Στρασβούργο και να συναντήσουν τις υπόλοιπες ομάδες.

Έγινε γνωστό ότι ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Kleber, το ροζ μπλοκ, η samba band και άλλοι διαδηλωτές, χτυπήθηκε από την αστυνομία με γκλομπς και δακρυγόνα, ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον 2 συλλήψεις. Απωθήθηκαν προς τα λεωφορεία και αυτή τη στιγμή (7:30 μμ)μόλις επέστρεψαν στο κάμπινγκ.

Όσον αφορά αυτούς που πήραν το τρένο, αποκλείστηκαν από τους μπάτσους μέσα στο σταθμό του Στρασβούργου, αλλά τρέχοντας και με ελιγμούς (!) κατάφεραν να βγουν σε μικρότερες ομάδες και να πάνε σε κάποια κεντρικά σημεία της πόλης,
όπου σήμερα γίνεται μια γιορτή και έχει πολύ κόσμο, και να μοιράσουν προκηρύξεις...

Μέσα στο κάμπινγκ από την Τετάρτη και μετά κυρίως γίνονται ενδιαφέρουσες συζητήσεις, προβολές βίντεο για τους μετανάστες, τους πολιτικούς κρατούμενους και τα γεγονότα ενάντια στις συνόδους των αφεντικών, συναυλίες και πάρτι ως αργά τη νύχτα. Σήμερα είναι το τελευταίο βράδυ και αύριο το NO BORDER ολοκληρώνεται...

ΕΠΙΣΗΣ, ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ indymedia θεσσαλονίκης

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑHMED

 

 

 

Κάλεσμα αλληλεγγύης από την ΙL/LEGAL TEAM: ΟΥΤΕ ΚΑΛΟΙ ΟΥΤΕ ΚΑΚΟΙ, ΟΥΤΕ ΕΝΟΧΟΙ ΟΥΤΕ ΘΥΜΑΤΑ (αγγλικά, γαλλικά)

NEA AΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (5-8-2002)

Την Τρίτη και την Τετάρτη (30 και 31 Ιούλη) μοιράστηκαν κείμενα έξω από τις φυλακές, αλλά οι μπάτσοι έδωσαν στα 15-20 άτομα που συμμετείχαν να καταλάβουν ότι πρέπει να φύγουν... όπερ και εγένετο. Η κατάσταση του Αhmed δεν είναι καλή: είναι σε καθεστώς απομόνωσης έως τη δίκη του, στις 21 Αυγούστου, και μέχρι σήμερα δεν του έχει επιτραπεί το επισκεπτήριο. Το γεγονός επίσης ότι έχει δύο προηγούμενες μικροκαταδίκες για κλοπές δεν προμηνύει κάτι καλό για τη δίκη.

Όσον αφορά την καταγγελία δύο Γερμανών δημοσιογράφων ότι οι μπάτσοι τους έδειραν και τους πήραν τα φιλμ και τις κασέτες, η απάντηση που δόθηκε στην χτεσινή συνέντευξη τύπου του νομάρχη και της δημάρχου ήταν πως στα αρχεία της αστυνομίας δεν βρέθηκαν φιλμ (στη Γαλλία όταν γίνονται επεισόδια η αστυνομία έχει το δικαίωμα να "απομακρύνει" δημοσιογράφους.) Αυτό που απασχόλησε τον νομάρχη είναι η προετοιμασία -από τώρα (!)- για τα αναμενόμενα επεισόδια της πρωτοχρονιάς, και το σχέδιό του προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων γκαράζ για όλα τα αυτοκίνητα που παρκάρονται στο δρόμο μεταξύ 15 Δεκέμβρη και 5 Γενάρη. Να προσθέσουμε ότι το τελευταίο σαββατοκύριακο κάηκαν γύρω στα 20 αμάξια και έγιναν 3 συλλήψεις.

Το Σάββατο 3-8 κάποια άτομα αποφάσισαν να προβούν σε μια συμβολική ενέργεια και να κυκλοφορήσουν ένα κείμενο. Ακολουθούν αποσπάσματα:

"Λόγω της προφυλάκισης του Ahmed, του καθεστώτος απομόνωσης που βρίσκεται και της απαγόρευσης επισκεπτηρίου, αποφασίσαμε να απευθύνουμε τους χαιρετισμούς μας σ' αυτόν, όπως και σε όλους τους άλλους κρατούμενους της φυλακής του Στρασβούργου, υιοθετώντας κάποιες από τις διεκδικήσεις τους... Το Σάββατο 2 Αυγούστου, ανάμεσα στις 5 και τις 6μ.μ., στείλαμε πιο ψηλά από τους τοίχους των φυλακών πανό με συνθήματα δεμένα σε μπαλόνια φουσκωμένα με ήλιο, γελώντας με την αδυναμία αντίδρασης των δεσμοφυλάκων, ενώ ταυτόχρονα σκάγαμε δυναμιτάκια και ρίχναμε καπνογόνα. Αυτό προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στους φυλακισμένους και μας φώναζαν να συνεχίσουμε. Τα συνθήματα έγραφαν "Λευτεριά στον Ahmed", "Λευτεριά σ' όλους τους φυλακισμένους", "Ένα ελικόπτερο για κάθε κρατούμενο" (στμ. αναφορά στις αποδράσεις με ελικόπτερα από τις γαλλικές φυλακές)... Παραμένουμε σε κινητοποίηση, και όχι μόνο για τον Αhmed. Στο όνομα του δικτύου No Border και όλων όσοι συμμετείχαν σ' αυτό, περιμένοντας τη δίκη της 21ης Αυγούστου πήραμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί θέλουμε να πιστεύουμε πως αντανακλά το πνεύμα του No Border, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι όσοι συμμετείχαν στο κάμπινγκ και είχαν μείνει στο Στρασβούργο ήταν σύμφωνοι ή είχαν γνώση..." Στ.

21 Αυγούστου, Στρασβούργο - Ενημέρωση από τη δίκη

Ο Ahmed Meguini, που παρέμεινε κρατούμενος από τη σύλληψή του κατά τη διάρκεια της πορείας του NO BORDER στις 24/7, καταδικάστηκε σήμερα σε 8 μήνες φυλάκιση (από τους οποίους τους 3 θα πρέπει να εκτίσει και τους άλλους 5 με αναστολή), για τις κατηγορίες της πρόκλησης σωματικής βλάβης σε αστυνομικό, αντίσταση και εξύβριση κατά τις αρχής. Επιπλέον, για την πρώτη κατηγορία του επιβλήθηκε πρόστιμο 457, και για δύο περιπτώσεις εξύβρισης συνολικό πρόστιμο 730€... St.

21/8 Εκτός από το Στρασβούργο άλλες ενέργειες αλληλεγγύης στον Αχμέντ έγιναν στην Βαρκελώνη, τη Ντιζόν, την Ρέιμς, το Λονδίνο, τη Βιέννη και το Βερολίνο

 

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ AHMED KAI ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

"Μέχρι πού θα φτάσει η καταστολή;

Xθές (23/8), ορισμένα άτομα κατέλαβαν το παράρτημα του υπουργείου δικαιοσύνης, που βρίσκεται στην οδό Gustave Adolphe Hirn 8 στο Στρασβούργο, απαιτώντας να καταργηθεί το καθεστώς απομόνωσης και η απαγόρευση επισκεπτηρίου που ισχύουν για τον Ahmed. Aυτή η απαράδεκτη κατάσταση διαρκεί εδώ και ένα μήνα. Η καταστολή υπήρξε εξαιρετικά βίαιη για μια πράξη κατάληψης. Είκοσι άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα παρά την καταστολή (…)

Τώρα περισσότερο από ποτέ η αλληλεγγύη είναι αναγκαία. Αν θέλετε να συμμετάσχετε στην επιτροπή συμπαράστασης στον Ahmed, μπορείτε να μας ενημερώσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση il-legalteam@lalune.org. Mη διστάσετε να στείλετε δελτία τύπου για συμπαράσταση".

Επιτροπή Συμπαράστασης στον Ahmed (Στρασβούργο).

Προκήρυξη των καταληψιών του παραρτήματος του υπουργείου δικαιοσύνης και κείμενο αλληλεγγύης στους συλληφθέντες (γαλλικά)

και ελληνικά:

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ

"23 Αυγούστου. Εχουμε καταλάβει αυτή τη στιγμή το παράρτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην οδό Gustave Adolphe Hirn 8 στο Στρασβούργο, απαιτώντας την παύση της απαράδεκτης μεταχείρισης που υφίστασται ο Ahmed Meguini ο οποίος κρατείται εδώ και σχεδόν ένα μήνα σε καθεστώς απομόνωσης και χωρίς δυνατότητα επισκεπτηρίου.

Ο Ahmed, οποίος είναι από τους ιδρυτές του “Αυθόρμητου Κινήματος” (Mouvement Spontane) και συμμμετείχε στο No Border Camp, συνελήφθη μετά τη διαδήλωση αλληλεγγύης στους μετανάστες χωρίς χαρτιά που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο στις 24 Ιούλη 2002 ενάντια στα κέντρα κράτησης μεταναστών και για την ελεύθερη μετακίνηση όλων. Έκτοτε παραμένει φυλακισμένος, ενώ προχθές καταδικάστηκε σε ποινή οχτώ μηνών (εκ των οποίων τους τρεις θα τους εκτίσει στη φυλακή) και του επιβλήθηκε πρόστιμο πάνω από 700 euros. Κι αυτό, παρά τον ανυπόστατο χαρακτήρα των κατηγοριών και την παραβίαση κάθε δικονομικού κανόνα.

Η σύλληψή του, καθώς και η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε, καταδεικνύουν τη λυσσαλέα επίθεση των αστυνομικών και δικαστικών αρχών : χρήση πλαστικών σφαιρών με αποτέλεσμα ένα σοβαρό τραυματισμό, προαποφασισμένη σύλληψη του Ahmed που πραγματοποιήθηκε πολύ μετά τα γεγονότα που του αποδίδονται, προφυλάκιση παρά τον τραυματισμό του, κράτησή του σε καθεστώς απομόνωσης, άρνηση επισκεπτηρίου, εξέταση της αίτησης αποφυλάκισής του χωρίς παρουσία δικηγόρου ... Το σκεπτικό κράτησής του σε καθεστώς απομόνωσης που ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση των φυλακών βασίζεται στη συμμετοχή του σε ομάδα που αγωνίζεται ενάντια στις φυλακές, καθώς και συνολικότερα στις πολιτικές του ιδέες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αναταραχή μεταξύ των υπόλοιπων κρατούμενων. Αυτή η απόφαση αποτελεί την αδέξια ομολογία της ειδικής μεταχείρισης ενός κρατούμενου λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Ο Ahmed καταδικάστηκε και η εισαγγελία εξακολουθεί να του αρνείται τη δυνατότητα επισκεπτηρίου, ενώ εξακολουθεί να κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης. Αυτή η “ευνοϊκή” μεταχείριση εκφράζει σαφώς τη βούληση των αρχών να αποτρέψουν οποιαδήποτε κίνηση υπεράσπισής του, αλλά και να αποσταθεροποιήσουν την προσωπικότητά του. Εδώ και 28 μέρες, ο Ahmed δεν έχει επαφή παρά μόνο με το δικηγόρο του και το προσωπικό των φυλακών, και ακόμα και στο προαύλιο είναι μόνος του. Φοβόμαστε ότι η παράταση αυτής της απαράδεκτης για κάθε άνθρωπο κατάστασης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες πάνω του. Είναι συχνό φαινόμενο οι σωματικές, ψυχολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές λόγω της παραμονής σε καθεστώς απομόνωσης που αποτελεί μια πραγματική μορφή βασανιστηρίου.

Δυο φορές προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον Ahmed και να χαιρετίσουμε τους υπόλοιπους κρατούμενους απελευθερώνοντας μπαλόνια με ήλιον με πανώ που έγραφαν συνθήματα αλληλεγγύης πάνω από τους ψηλούς τοίχους της φυλακής.

Τη στιγμή που διευρύνονται ολοένα και περισσότερο οι κινήσεις αλληλεγγύης στον Ahmed, καθώς και εναντίωσης στην καταστολή των κοινωνικων κινήματων και τη σκλήρυνση του κοινωνικού ελέγχου, η παράταση αυτής της κατάστασης και μετά την καταδίκη του, αποτελεί μια πραγματική πρόκληση εκ μέρους της εισαγγελίας. Απαιτούμε να πάψει να κρατείται ο Ahmed σε συνθήκες απομόνωσης και να του δοθεί άδεια επισκεπτηρίου.

Θα συνεχίσουμε με το δίκτυο No Border και με το σύνολο των συλλογικοτήτων και ατόμων που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτή την υπόθεση, τις κινητοποιήσεις για : - την απελευθέρωση του Ahmed - την παύση των διώξεων ενάντια σε όσους είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του No Border Camp - την κατάργηση των ειδικών πτερύγων απομόνωσης στις φυλακές - την ελευθερία μετακίνησης και εγκατάστασης, ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού ελέγχου.

Λευτεριά στον Ahmed !"

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

"Μια ακόμα πράξη εκδίκησης. Για μια ακόμα φορά, η εισαγγελία και η αστυνομία του Στρασβούργου αντέδρασαν σε μια ενέργεια του No Border, χάνοντας κάθε ψυχραιμία και κάθε αυτοέλεγχο : μετά τη βίαιη επέμβαση ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για την εκκένωση του κατειλημμένου κτιρίου, ο εισαγγελέας που ήταν παρών κατά την αστυνομική επίθεση ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραπέμψει τους συλληφθέντες αγωνιστές σε δίκη με την κατηγορία της “κράτησης ομήρων”.

Ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες γνωρίζουν ότι, καθόλη τη διάρκεια του απογεύματος, οι τρεις υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκονταν στο κατειλημμένο κτίριο ήταν ελεύθεροι να το εγκαταλείψουν, και -σύμφωνα με δηλώσεις τους- δεν το έκαναν, κατόπιν εντολής των προϊσταμένων τους... Δηλαδή κατόπιν εντολής του ίδιου του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο, μέσω της εισαγγελίας, ισχυρίζεται τώρα ότι οι υπάλληλοι κρατούνταν από τους καταληψίες ! Μέχρι αυτή τη στιγμή, τα είκοσι άτομα που συνελήφθησαν χθες βράδυ εξακολουθούν να κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους και την παύση κάθε δίωξης σε βάρος τους. Απαιτούμε τον τερματισμό του καθεστώτος απομόνωσης και την απελευθέρωση του Ahmed Meguini, καθώς και την παύση των διώξεων ενάντια σε όσους είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των εκδηλώσεων του No Border Camp".

 

 26 Αυγούστου - Nέα για τους συλληφθέντες καταληψίες:

(9μ.μ.) Οι πρώτες πληροφορίες από τους συντρόφους που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια του Στρασβούργου, αναφέρουν πως η δίκη δεν έγινε, εξαιτίας έλλειψης στοιχείων για την κατηγορία της "κατακράτησης ομήρων", παρόλα αυτά δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι αίρεται η δίωξη που έχει ασκηθεί... Το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση των 17 συλληφθέντων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή οδηγούνται από τα δικαστήρια στις φυλακές, όπου είχαν μεταφερθεί εχτές, και αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι αργά σήμερα το βράδυ.
(10.50 μ.μ.) Οι συλληφθέντες αποφυλακίστηκαν.

 

 No Border, Απελευθέρωση των 17 Τρίτη 27 Αυγούστου 2002

Ελεύθερα αφέθηκαν τα 17 άτομα που δικάστηκαν χθες με δύο κατηγορίες: κατακράτηση ομήρων και παραβίαση κατοικίας. Ο εισαγγελέας πρότεινε τετράμηνη φυλάκιση, αλλά ένα τέχνασμα του 2ου δικηγόρου (με αρκετό ρίσκο) έπιασε: ο τύπος χονδρικά ζήτησε να μη γίνει η δίκη σε απλό δικαστήριο γιατί η πρώτη κατηγορία δεν είναι σαφής στο κατηγορητήριο: η κατακράτηση διακρίνεται σε απλή και σοβαρή, η σοβαρή κατακράτηση ομήρων φθάνει ως 20 χρόνια φυλακή, πράγμα που σημαίνει ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο, χρειάζεται κακουργιοδικείο. Η δικαστίνα το δέχτηκε ως επιχείρημα, άφησε ελεύθερους τους συλληφθέντες και διέταξε ανάκριση για να καθοριστεί το ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο. Ας ελπίσουμε ότι ο δικηγόρος ξέρει τι κάνει, γιατί όπως περνάει σιγά-σιγά η "μηδενική ανοχή" στη Γαλλία όλα είναι πιθανά, και για μια κατάληψη σχετικά ειρηνική να βρεθείς στο κακουργιοδικείο... ε, δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο. Πάντως για να αποδραματοποιήσουμε την κατάσταση, κατά 90 τις εκατό η ανάκριση θα γίνει, αλλά η υπόθεση θα μπει στα αρχεία. (ή έτσι ελπίζουμε).

Επίσης να προσθέσω ότι η "είσοδος" του GIPN (ομάδα επέμβασης της εθνικής αστυνομίας, μία από τις δύο αντι-τρομοκρατικές ομάδες της Γαλλίας, δεν ήταν ιδιαίτερα βάρβαρη - ε, δεν θα μπαίνανε και με λουλούδια) έσωσε κόσμο από την είσοδο της BAC -δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, οι της GIPN σώσανε κόσμο από την BAC σε σημείο να τσακωθούνε μεταξύ τους- γιατί δουλειά της GIPN είναι να σκοτώνει και όχι να δέρνει, αντιθέτως δουλειά της BAC είναι να δέρνει μέχρι σκοτωμού. Αυτά για την ώρα και περισσότερες λεπτομέρειες το μεσημεράκι.
StS

NO BORDER,AHMED Τρίτη 27 Αυγούστου 2002

Για την κατάσταση στο Στρασβούργο

Την Παρασκευή 23/8 η κοπελιά του Ahmed δέχτηκε την Τρίτη άρνηση από τους υπεύθυνους των φυλακών για να μπορέσει να δει τον φίλο της. Να διευκρινίσουμε ότι ο Ahmed είναι στην απομόνωση γιατί σύμφωνα με τον διευθυντή των φυλακών "ανήκει στο No Border που σαν αίτημα έχει την κατάργηση των φυλακών (ανάμεσα σε άλλα) και συνεπώς πρέπει να μένει μακριά από τους άλλους κρατούμενους για να μην τους επηρεάσει". Επίσης ο εισαγγελέας έκανε έφεση κατά της ποινής του Ahmed, ζητώντας μεγαλύτερη.

Κάποια άτομα αποφάσισαν να καταλάβουν ένα χώρο του υπουργείου δικαιοσύνης για να διαμαρτυρηθούν, με την λογική ότι δεν βγαίνουν από μέσα αν δεν υπάρξει χαρτί επίσημο ότι τουλάχιστον του επιτρέπονται οι επισκέψεις. Τελικά βγήκαν... με την ευγενή βοήθεια των μπάτσων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο τμήμα όπου κρατήθηκαν για 24 ώρες (λόγω των κατηγοριών) που αυτόματα μετατράπηκαν σε 48 ούτως ώστε οι συλληφθέντες να περάσουν εισαγγελέα την Κυριακή όπου Δεν υπάρχει αυτόφωρο και έτσι να προφυλακιστούν στη φυλακή του Στρασβούργου έως τη Δευτέρα της δίκης. Οι συνθήκες στο τμήμα ήταν για κάποια άτομα εφάμιλλες τουρκικών φυλακών.

Από τα 17 άτομα που συνελήφθησαν, τα 5 ήταν κοπέλες, ενώ απ' έξω από τον χώρο της κατάληψης όπου είχαν μαζευτεί αρκετοί συμπαραστάτες (και καμιά εικοσαριά νέοι από τα προάστια που απλά περνούσαν και γούσταραν τη φάση), οι μπάτσοι επιτέθηκαν στον κόσμο συλλαμβάνοντας 3 άτομα για εξύβριση αρχής και πρόκληση σε εξέγερση (αφέθηκαν ελεύθεροι την Κυριακή και δικάζονται νομίζω το Φλεβάρη) - οι των προαστίων που μπινελίκιασαν χειρότερα από όλους τους μπάτσους ξέφυγαν, το savoir faire που λένε και οι Γάλλοι.

Να προσθέσω ότι ο εισαγγελέας στη δίκη δεν κόλλησε στις κατηγορίες αλλά στο No Border, στο "χάος που επικρατεί" στην πόλη ένα μήνα μετά και στο γεγονός ότι οι καταληψίες έβγαλαν πανό έξω από τον κατειλημμένο χώρο, ανέφερε κάπου νομίζω και την αύξηση των καμμένων αμαξιών μετά το No Border. Ζήτησε μάλιστα να καταδικαστούμε παραδειγματικά ώστε να μην συνεχιστεί η κατάσταση από άλλους.

Όλα αυτά εντάσσονται κατά τη γνώμη μου σε μια λογική "μηδενικής ανοχής" που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στη Γαλλία τους τελευταίους μήνες (παράδειγμα η σύλληψη του Ερυθροταξιαρχίτη, το τσάκισμα των Βάσκων, η σκλήρυνση στην Κορσική -που μάλλον δεν τους βγαίνει- και χιλιάδες άλλα παραδείγματα, όπως οι νέοι νόμοι για την φυλάκιση των ανηλίκων), πριν τις εκλογές άρχισε να διαφαίνεται αυτή η τάση με την αριστερά στην εξουσία. Το γεγονός ότι σήμερα στη Dijon γίνεται πορεία συμπαράστασης, δίνει ελπίδες ότι ο σκοπός τους (το σπάσιμο του ηθικού) δεν θα Περάσει. Ας το ελπίσουμε. Ξέχασα να αναφέρω ότι ο Ahmed, όπως μας είπαν συγκρατούμενοι στις φυλακές κάνει απεργία πείνας, αλλά μεταφέρω αυτή την πληροφορία με κάθε επιφύλαξη γιατί οι μισοί κρατούμενοι λεγόντουσαν Ahmed.

St