Αρχική σελίδα

ΜΑΥΡΟΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

φωτογραφίες

Στις 30 Απρίλη, 500 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομόνοιας, όπου η Συνέλευση Αναρχικών καλούσε σε πορεία. Στο χώρο όπου -παρά τη γενική ερήμωση της πόλης εξαιτίας του Πάσχα- βρίσκονταν πολλοί μετανάστες, αναρτήθηκαν πανώ και στήθηκε μικροφωνική, μοιράστηκαν προκηρύξεις και έντυπα. Γύρω στις 6.30 ξεκίνησε η πορεία, με συντρόφους να κρατούν μαυροκόκκινες σημαίες και πανώ που έγραφαν: ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΡΚΩΣ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ 'ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ' ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ, Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ-ΤΑΞΙΚΟΣ και ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ-ΠΙΣΩ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ, ΕΜΠΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ. Στο μπροστινό και το πίσω μέρος της πορείας σχηματίστηκαν αλυσίδες, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ ακολουθούσουν και προπορεύονταν της πορείας, και αρκετές άλλες κινούνταν από τους παράλληλους δρόμους.

Στη διαδρομή, μέχρι την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα στην Αχαρνών, όπου ολοκληρώθηκε η διαδήλωση, ακούστηκαν πολλά συνθήματα: Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ - ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ, ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ, ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ-ΘΑΝΑΤΟ ΣΤ' ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ-ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΝ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΔΩ, ΠΕΤΡΟΛΑ-ΡΙΚΟΜΕΞ ΚΑΙ ΣΑΜΙΝΑ ΕΞΠΡΕΣ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ-ΟΧΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ, ΘΑΝΑΤΟ ΣΤ' ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΣΚΟΙΝΙ, Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤ' ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑ-ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΡΙΚΟΜΕΞ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ, Σ'ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ, Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΤΙΣ ΝΑΡΚΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ, ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΧΤΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ, ΟΥΤΕ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΑΤΩ Ο ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ...
συνθήματα κατά της κρατικής καταστολής και αλληλεγγύης στους φυλακισμένους αγωνιστές όπως για τον Χρήστο Τσιγαρίδα, ΛΕΥΤΕΡΙΑ Σ' ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ-ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ, ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ, ΜΠΑΤΣΟΙ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ, συνθήματα αλληλεγγύης στις καταλήψεις, ενάντια στον εθνικισμό και τους φασίστες κ.α.

Από το γεγονός της επιτυχημένης συγκέντρωσης στην Ομόνοια -χώρο που αποτελεί επίκεντρο της ανάπλασης και της αποστείρωσης της πόλης και πεδίο αστυνομικών 'εκκαθαριστικών' επιχειρήσεων κατά μεταναστών- μέχρι την ενθουσιώδη αντιεξουσιαστική παρέμβαση στους δρόμους, η πορεία αποτέλεσε μια δυναμική κίνηση αυτοοργάνωσης και αντιπληροφόρησης που στρεφόταν ενάντια στα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά, τον πόλεμο της καπιταλιστικής λεηλασίας και την "ειρήνη" της μισθωτής σκλαβιάς, των εργατικών "ατυχημάτων", της εκμετάλλευσης των ντόπιων και ξένων εργατών, κόντρα στο πανηγύρι των συνδικαλιστών, των κομμάτων και των ρεφορμιστών που προτίμησαν την Πρωτομαγιά να οργανώσουν πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία (!)... Ήταν επίσης μια απάντηση ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία και τις πρόσφατες κατασταλτικές κινήσεις με τις μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών στην πορεία της 16ης Απρίλη και το κλίμα εξοστρακισμού της αντιεξουσιαστικής παρουσίας από τους δρόμους... Ένα μήνυμα πως στον κόσμο της καπιταλιστικής αιχμαλωσίας και της κρατικής βαρβαρότητας δεν θα συναινέσουμε ποτέ....

soli

Περισσότερο από παλιότερα, οι καιροί μας δίνουν τη δυνατότητα μιας οδυνηρής διαύγειας: ο καπιταλιστικός κόσμος είναι ένας κόσμος λεηλασίας. Η “ανάπτυξη” και η Δημοκρατία στο Ιράκ φανέρωσαν τις προϋποθέσεις τους: υπηκόους αναλώσιμους, όσο χρειάζεται, ακόμη και μέχρι το θάνατο. Και μπορεί η πρωτοκοσμική “ειρήνη” να δείχνει απροσχημάτιστα τώρα τα δόντια της, όμως οι ανθρωποβόρες ορέξεις σε καμία στιγμή δεν της έλειψαν. Μέσα και έξω από τα σύνορά της, παντού στον κόσμο του κράτους και του κεφαλαίου, ο πόλεμος ποτέ δεν σταμάτησε.

Πόλεμος είναι η ένδεια στα όρια της λιμοκτονίας που επιφυλάσσουν σε ολόκληρες περιοχές του πλανήτη οι νόμοι των αγορών και των (υπέρ)κρατικών οργανισμών.

Πόλεμος είναι τα “οικονομικά θαύματα” που χτίζονται στην καπιταλιστική περιφέρεια πάνω στην εκμετάλλευση δίχως όρια, ανδρών, γυναικών και παιδιών, στη βίαιη υπαγωγή κάθε πλευράς της ζωής τους στο εμπόρευμα.

Πόλεμος είναι η καπιταλιστική διατίμηση της ζωής που οδηγεί προλετάριους στη φυγή προς τους πρωτοκοσμικούς “παραδείσους”, πολλούς στο θάνατο στα σιδερόφραχτα σύνορα, άλλους στον εγκλεισμό σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους πιο τυχερούς στην τρομοκρατία του ρατσισμού, την υποταγή σε μικρά και μεγάλα αφεντικά.

Πόλεμος είναι το δουλεμπόριο και η σεξουαλική εκμετάλλευση των μεταναστριών γυναικών.

Πόλεμος είναι τα “εργατικά ατυχήματα”, οι ανθρωποθυσίες για χάρη της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας κάθε εθνικής οικονομίας.

Πόλεμος είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος από τις επιταγές της οικονομικής επέκτασης, της συσσώρευσης κεφαλαίου.

Πόλεμος είναι η ισόβια καταδίκη σε οχτάωρα -τουλάχιστον- καταναγκαστικής και επαναλαμβανόμενης δραστηριότητας, στην ταπείνωση της εκτέλεσης εντολών, στη διαχείριση προσβολών από τα αφεντικά και τους λακέδες τους.

Και αυτός ο πόλεμος τώρα κλιμακώνεται. Τα αρπακτικά ερίζουν και αφού η δύναμή τους εξαρτάται από τη λεία τους, ο σφετερισμός της ενέργειας και της ζωής των καταπιεσμένων γίνεται πιο άγριος από ποτέ. Από την υπόθεση κάποιας “ανοικοδόμησης” -δηλ. ασύδοτης κερδοφορίας πάνω σε ερείπια- ως τα σχέδια, στον αναπτυγμένο κόσμο, για δουλειά μέχρι τον τάφο, οι εκμεταλλευτικές μηχανές επιδεικνύουν στον μεταξύ τους ανταγωνισμό την κανιβαλική τους φύση. Παντού στον κόσμο, η “ειρήνη” της μισθωτής σκλαβιάς θυμίζει πόλεμο.

Για να διαλύσουν κάθε συνείδηση για την οικουμενικότητα αυτού του πολέμου, για να γίνουν οι καταπιεσμένοι του πρώτου κόσμου συναυτουργοί στην ίδια τους τη λεηλασία -και συνένοχοι σε λεηλασίες πιο άγριες από τις δικές τους- οι μηχανές της ιδεολογίας βομβαρδίζουν ασταμάτητα. Με την υπόσχεση της ευμάρειας που σημαίνει αποδοχή του καθημερινού θανάτου. Με την επιθυμία της κοινωνικής ανόδου, πατώντας ακόμη και πάνω σε πτώματα, που οδηγεί στη νομιμοποίηση ενός συστήματος εξατομίκευσης και ανισότητας. Με τον πατριωτισμό και το ρατσισμό που επιτρέπουν διαταξικές συμμαχίες προς όφελος των αφεντικών, των εγκλημάτων τους στο όνομα του “εθνικού συμφέροντος”. Οι φορείς της χειραγώγησης -συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, κόμματα- ψέλνουν το τροπάριο της κοινωνικής συναίνεσης και της εθνικής ενότητας, της λήθης για τους βιασμούς που γίνονται, της υπομονής και της θυσίας μέχρι κάποια ατομική ή εθνική επιβράβευση. Κι όταν η δυσφορία αυξάνεται αναλαμβάνουν να της δώσουν τη “διέξοδο” της συνδιαλλαγής και της εκτόνωσης, να εξασφαλίσουν δηλαδή για τους προλετάριους αυταπάτες και ψίχουλα, να εγγυηθούν μια κοινωνική και ταξική συνθηκολόγηση πιο πειστική.

Αυτοί που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν για να ζήσουν φτιάχνουν αυτόν τον κόσμο, όμως αυτός ο κόσμος δεν τους ανήκει. Αν είναι οι “τυχεροί” του πρώτου κόσμου μπορούν ίσως να αλλάζουν δουλειά ή να ψηφίζουν, δεν παύουν όμως έτσι να είναι εκμεταλλευόμενοι. Τόσο το καλύτερο για τους κυρίαρχους αν μια τέτοια μοίρα περνιέται για αυτονόητη. Τόσο το καλύτερο για τη βαρβαρότητα αν η κάθε είδους πρέζα (του πατριωτισμού, της κατανάλωσης κτλ.) κάνει τόσο καλά τη δουλειά της.

Αν υπάρχει ένα συμπέρασμα που αξίζει να βγαίνει από την ιστορία είναι ότι η βία των σφετεριστών σταματάει μονάχα με την ανταρσία των καταπιεσμένων. Όπως στην εξέγερση του Σικάγο την πρωτομαγιά του 1886, όπως στιγμές-στιγμές ακόμα και σήμερα, οι καταπιεστές πρέπει να νιώσουν ότι στον πόλεμο που διεξάγουν έχουν έναν εχθρό να φοβούνται. Η παγκόσμια επιτάχυνση του θανάτου, η όξυνση της εκμετάλλευσης και της αιχμαλωσίας μάς θέλει συνένοχους και θύματα. Από μια τέτοια τύχη, χίλιες φορές καλύτερα να συγκρουστούμε. Να αναλάβουμε τους κινδύνους της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Να εκτρέψουμε μια απάνθρωπη Ιστορία.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ,
ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΑΛΛHΛΕΓΓΥΗ
για τον κοινωνικό και ταξικό πόλεμο


Συνέλευση Αναρχικών