ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

 

5 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2003.

Ο 22χρονος ΗΡΑΚΛΗΣ Μαραγκάκης είναι κλινικά νεκρός στο νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε στο κεφάλι από μπάτσους - ειδικούς φρουρούς των ΤΑΕ (τμημάτων αστυνομικών επιχειρήσεων). Οι μπάτσοι γάζωσαν το αυτοκίνητο που επέβαινε ο Ηρακλής με δύο φίλους του, όταν ο οδηγός δεν σταμάτησε στο αστυνομικό μπλόκο, στην επαρχιακή οδό Ανωγείων-Ηρακλείου.

Κατά την αναχώρηση τμήματος των ειδικών φρουρών προς το Ρέθυμνο, στην επαρχιακή οδό Ανωγείων - Αξού, δέχθηκαν επίθεση από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι, εκτόξευσαν εναντίον τους πέτρες και ξύλα, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν δύο ειδικούς φρουρούς και να προξενήσουν ζημιές σε περιπολικό.

Το απόγευμα του Σαββάτου (6/11), συγγενείς και φίλοι του Ηρακλή και πολλοί αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν έξω από την Ασφάλεια Ηρακλείου που βρίσκονταν οι 3 μπάτσοι που πυροβόλησαν. Η κοινωνική οργή ενάντια στους δολοφόνους ξέσπασε, με συνθήματα, συνεχείς επιθέσεις με πέτρες στα τζάμια του κτιρίου, καταστροφές στα αστυνομικά οχήματα και συμπλοκές με αστυνομικούς. Από τις συγκρούσεις συνελήφθησαν έξι άτομα, ανάμεσα τους τρεις αντιεξουσιαστές, που θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα τη Δευτέρα, 8/12. Μετά τις συλλήψεις, το ίδιο βράδυ έγινε συγκέντρωση και πορεία 200 ατόμων προς την Ασφάλεια, η οποία διέσχισε το κέντρο της πόλης, με ισχυρή συνοδεία ΜΑΤ και ΕΚΑΜ.

 

Στις 21 Νοέμβρη 2001 ένας ακόμα άνθρωπος έπεσε νεκρός από τις αστυνομικές σφαίρες. Αυτή τη φορά, ο μπάτσος Γιάννης Ριζόπουλος δολοφόνησε πυροβολώντας στο κεφάλι τον 20χρονο αλβανό Σεντγκάκ Σελνίκου, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου σε καφετέρια κοντά στην πλατεία Αμερικής. Ως συνήθως, ο μπάτσος αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση.
Δύο μέρες αργότερα, την Παρασκευή 23 Νοέμβρη, ογδόντα περίπου αλβανοί μετανάστες διαδήλωσαν στον τόπο της δολοφονίας.

Το Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001 οι "Αναρχικοί-ές από τις Δυτικές Συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά" κάλεσαν σε μηχανοκίνητη πορεία ενάντια στον πόλεμο και τις τελευταίες κρατικές δολοφονίες. Η πορεία έγινε με τη συμμετοχή εκατόν πενήντα περίπου συντρόφων, οι οποίοι ξεκίνησαν από την πλατεία των Αγ. Αναργύρων, διέσχισαν αρκετές περιοχές και πραγματοποίησαν στάσεις-παρεμβάσεις στον τσιγγάνικο οικισμό στο Ζεφύρι, σε πλατεία του Αιγάλεω που συγκεντρώνονται μετανάστες και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα.

Την Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001, εκατόν πενήντα περίπου αυτόνομοι και αναρχικοί διαδήλωσαν από την πλατεία Κολιάτσου στην πλατεία Αμερικής ενάντια στις κρατικές δολοφονίες και σε αλληλεγγύη με τους μετανάστες.

Συνεχόμενοι πνιγμοί... Άλλοι έξι Αφγανοί πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο 1η Δεκέμβρη, προσπαθώντας να περάσουν με πλαστικές παιδικές βάρκες από το Αϊβαλί στη Μυτιλήνη. Την ίδια μέρα ένας Αλβανός δολοφονήθηκε από συνοριακούς φρουρούς, όταν εντοπίστηκε μαζί με συμπατριώτη του κοντά στα σύνορα σε χωριό της Θεσπρωτίας.

Την Πέμπτη 6 Δεκέμβρη, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν από τα Προπύλαια στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην αστυνομική βία και το ρατσισμό. Μπροστά σχηματίστηκε ένα δυναμικό μπλοκ από Αλβανούς μετανάστες -οργανώσεις των οποίων κάλεσαν και την πορεία-, ακολουθούσαν αριστερές οργανώσεις και στο τέλος αναρχικοί - αντιεξουσιαστές.

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ"


Σχετικά κείμενα:
-
Συνεχείς δολοφονίες, Νοέμβρης '01
-
Μια σφαίρα, μια ανάσα και πολλά γυαλιά (αυτή τη φορά), Καλοκαίρι '00
-
Μπάτσοι Γουρούνια Δολοφόνοι, Μάης '00