Σημείωση: Το έγγραφο της Ε.Ε. “Έκθεση για την Τρομοκρατική Δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Κατάσταση και Τάσεις” δημοσιοποιήθηκε από την οργάνωση Statewatch, συνοδευόμενο από κείμενό της με τίτλο "Ορισμός της τρομοκρατίας από την Ε.Ε. : Οι Αναρχικοί θα διώκονται ως 'τρομοκράτες' μαζί με την Αλ Κάιντα".

Ενδιαφέροντα στοιχεία που εμπεριέχονται στο κείμενο της statewatch είναι κατ’αρχήν η σύνδεση του νέου αυτού εγγράφου με ένα Παλιότερο συνέδριο της Europol, τον Φεβρουάριο του 2001 στη Μαδρίτη, όπου υιοθετήθηκε η κοινή πρόταση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας για δημιουργία κοινής ερευνητικής ομάδας σχετικά με την ‘αναρχική τρομοκρατία’. Αναφέρεται επίσης πως “μετά τη Γένοβα, τον Ιούλιο του 2001, η Europol είναι πιθανό να έχει ιδρύσει ένα ‘αρχείο ανάλυσης’ για την ‘αναρχική τρομοκρατία’, το οποίο στη συνέχεια τροφοδότησε αυτή την Έκθεση”. Επισημαίνεται ότι “ο Jurgen Storbeck, Διευθυντής της Europol, σε συνέντευξή του σε μια Γερμανική εφημερίδα τον Αύγουστο, δήλωσε ότι το λεγόμενο "Βlack Block" των αναρχικών μπορεί να ειδωθεί ως ‘τρομοκρατικό ή προ-τρομοκρατικό’.”

Όσον αφορά την αναφερόμενη στο έγγραφο “σύλληψη 60 μελών της ομάδας Solidarieta Internazionale”, η statewatch υπενθυμίζει πως αυτή η δίωξη 60 αναρχικών στην Ιταλία για ενέργειες που έχει αναλάβει στο παρελθόν η SI, έγινε λίγο καιρό μετά τη σύνοδο του G8 Γένοβα, όπου “οι ιταλικές αρχές απέδωσαν στο αναρχικό κίνημα τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν εισβολές σε χώρους, έρευνες και προσαγωγές σε όλη την Ιταλία, ενώ ένας αριθμός από τους συλληφθέντες βρίσκονται ακόμα υπό έρευνα.”

Η μετάφραση που ακολουθεί είναι το έγγραφο του Συμβουλίου της Ε.Ε. που περιέχει την έκθεση της Europol. Στα αγγλικά, βρίσκεται μαζί με το κείμενο της Statewatch στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
www.statewatch.org

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2002

5759/02

ENFOPOL 21

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ "I/A"

ΑΠΟ: Επιτροπή Άρθρου 36

ΠΡΟΣ: CΟREPER/ Συμβούλιο

αριθ. προηγούμενου εγγράφου: 14924/01 ENFOPOL 150

 

Θέμα: Έκθεση για την τρομοκρατική δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Κατάσταση και Τάσεις

 

1. Στη συνεδρίασή του της 20ής Σεπτεμβρίου 2001 το Συμβούλιο ενέκρινε την παραγωγή ενός ανοικτού εγγράφου σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Μετά από την έγκριση από το Συμβούλιο το έγγραφο θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δημοσιοποιηθεί.

2. Επισυνάπτεται το πρώτο έγγραφο που καταρτίστηκε από την Europol, το οποίο καλύπτει την περίοδο Σεπτέμβριος 2000 - Σεπτέμβριος 2001, όπως τροποποιήθηκε και συμφωνήθηκε από την Επιτροπή του Άρθρου 36, στη συνεδρίασή της στις 19 Δεκεμβρίου.

3. Η Coreper προσκαλείται να διαβιβάσει το παρόν έγγραφο στο Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως για αποστολή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δημοσίευση.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ:

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ

Σεπτέμβριος 2000 - Σεπτέμβριος 2001

Κατά τη διάρκεια του έτους 2001 η τρομοκρατία έχει επιβεβαιωθεί ως μια από τις σημαντικές ανησυχίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας του τεράστιου αντίκτυπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη, την οικονομία και την κοινωνία. Οι υπάρχουσες ομάδες συνέχισαν τις τρομοκρατικές δραστηριότητές τους. Ο αριθμός των περιστατικών εμφανίζει μια μικρή μείωση, ενώ η σημασία των επιθέσεων αυξήθηκε εντυπωσιακά.

Η μείωση στον αριθμό τρομοκρατικών γεγονότων είναι εντούτοις ικανοποιητική. Οι αστυνομικές υπηρεσίες ήταν σε έναν αριθμό περιπτώσεων πολύ επιτυχείς, παραδείγματος χάριν στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, στη σύλληψη τρομοκρατικών πυρήνων και την κατάσχεση τρομοκρατικού υλικού.

Από πολιτικής πλευράς είναι σημαντικό να τονίσουμε την πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι εκεχειρίες στην Κορσική και στη Βόρεια Ιρλανδία, με εξαίρεση τις ομάδες αποστατών, τηρήθηκαν από τους βασικούς φορείς.

Σημαντικό από διεθνή άποψη είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όχι μόνο ένας στόχος για τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και μια σημαντική περιοχή για προπαρασκευαστικούς σκοπούς και ως βάση με την ευρύτερη έννοια. Ως επακόλουθο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έγινε σαφές ότι διάφοροι αεροπειρατές αυτοκτονίας φέρονται να προετοίμασαν τις δραστηριότητές τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΊΑ

Ισπανία/ Γαλλία

Γενική Κατάσταση

Η Βάσκικη αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση, Euskadi Ta Askatasuna (ETA) υπήρξε η πιο ενεργός τρομοκρατική οργάνωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολιτικοί, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι και δικαστικοί είναι οι συχνότεροι στόχοι της. Η θερινή εκστρατεία ενάντια στα τουριστικά συμφέροντα της Ισπανίας ήταν επίσης σημαντική.

Οι χρησιμοποιούμενες τεχνικές ποίκιλαν από πυροβολισμό των θυμάτων στο σβέρκο ως τις ανατινάξεις αυτοκινήτων, τη χρήση επιστολών-βομβών και παγιδευμένες εκρηκτικές συσκευές. Η αγαπημένη εκρηκτική ύλη της ETA είναι ο δυναμίτης. Σε δύο περιπτώσεις η ETA έκλεψε ποσότητες αυτών των εκρηκτικών υλών από αποθήκες στη Γαλλία (Γκρενόμπλ, Plevin).

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου "κατάπαυσης του πυρός" που τελείωσε τον Δεκέμβριο του 1999, η ETA ανακάλυψε πόσο αποτελεσματική είναι η οργάνωση βίαιων ταραχών για την τρομοκράτηση του Βάσκικου πληθυσμού. Οι νεανικές ομάδες που συνδέονται με την ETA χρησιμοποιήθηκαν συχνότερα σε εμπρηστικές επιθέσεις ενάντια σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία), σταθμούς τραίνων, εμπόρους αυτοκινήτων και ενάντια σε καταστήματα και σπίτια που ανήκουν σε μέλη του Λαϊκού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Χώρα των Βάσκων. Η ETA επιλέγει τα μελλοντικά ενεργά στελέχη της μέσα από αυτούς τους νέους.

Επιβολή του νόμου και δικαστική δραστηριότητα

Οι ισπανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου υπήρξαν πολύ επιτυχείς στην πάλη τους ενάντια στην τρομοκρατία κατά τη διάρκεια όλου του έτους 2001. Οι πυρήνες της ETA στη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, και το Donosti (San Sebastian), εξουδετερώθηκαν. Η εξουδετέρωση του πυρήνα Donosti ήταν ειδικά επιτυχής, με τη σύλληψη 38 ανθρώπων.

Η EKIN, μια οργάνωση υποστήριξης της ETA κηρύχθηκε παράνομη, και οι ηγέτες της Haika, μιας οργάνωσης νεολαίας, όπως και της Ένωσης υπέρ της αμνηστίας Gestoras Pro-Amnistia συνελήφθησαν κατόπιν διαταγής των Ισπανικών Εθνικών Δικαστικών Αρχών. Οι τρεις οργανώσεις συνδέονται στενά με την ETA. Μια άλλη οργάνωση που ονομάζεται XAKI και που λειτουργούσε ως γραφείο διεθνών σχέσεων της ETA, έκλεισε επίσης.

Διεθνής συνεργασία:

Η Γαλλία συνεργάστηκε με την Ισπανία στην καταπολέμηση της ETA. Δεκαέξι ενεργά στελέχη αυτής της οργάνωσης - μεταξύ των οποίων στελέχη που ευθύνονταν για το στρατιωτικό και διοικητικό μηχανισμό, για τους εφεδρικούς πυρήνες και για το πέρασμα όπλων και τρομοκρατικών πυρήνων από τα γαλλο-ισπανικά σύνορα - συνελήφθησαν σε Γαλλικό έδαφος. Επιπλέον, τρία ενεργά στελέχη παραδόθηκαν στις ισπανικές αρχές, τρία στρατόπεδα εκπαίδευσης εντοπίστηκαν στην περιοχή Les Landes, και 1.600 κιλά δυναμίτη που είχαν κλαπεί από ακτιβιστές της ETA στην Γκρενόμπλ, βρέθηκαν κοντά στο Pau.

Αυτό οδήγησε την ETA να αναγγείλει ότι οι γαλλικές αρχές συμπεριλαμβάνονται τώρα στη λίστα των στόχων της, επεκτείνοντας κατά συνέπεια την απειλή πέρα από το νοτιοδυτικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και δεν υπάρχει καμία παράλληλη πληροφορία, αυτό μπορεί να παρακινήσει την ETA να αρχίσει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία όπως αυτή που πραγματοποίησε το 1989 και 1990.

Βόρεια Ιρλανδία

Γενική κατάσταση:

Στις 6 Αυγούστου 2001, η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή IICD (Independent International Commission on Decommissioning) ανακοίνωσε ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία με τον Προσωρινό IRA (PIRA), σχετικά με τον τρόπο που θα εγκατέλειπε εντελώς και εξακριβωμένα τον οπλισμό του. Στις 23 Οκτωβρίου 2001, το IICD επιβεβαίωσε ότι υπήρξε μάρτυρας της αχρήστευσης μιας ποσότητας όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών. Επίσης επιβεβαίωσε ότι η επαφή θα διατηρούταν με τον αντιπρόσωπο του PIRA. Κατά συνέπεια ο David Trimble, ο πρώτος πρωθυπουργός μετά τη μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία, επέστρεψε στη θέση του από την οποία είχε παραιτηθεί τον Ιούλιο επειδή ήταν απογοητευμένος με την έλλειψη προόδου στην παύση της δράσης του PIRA.

Οι ιρλανδικές δημοκρατικές τρομοκρατικές ομάδες συνέχισαν να πραγματοποιούν επιθέσεις στη βόρεια Ιρλανδία και, στην περίπτωση του πραγματικού IRA (RIRA), στη Μεγάλη Βρετανία επίσης. Οι υψηλού προφίλ επιθέσεις από RIRA στη Μεγάλη Βρετανία αυτό το έτος περιλαμβάνουν τρεις βόμβες σε αυτοκίνητα. Οι δύο ήταν στο Λονδίνο, στο Τηλεοπτικό Κέντρο του BBC το Μάρτιο, και στο Ealing Broadway, μια εμπορική και εύπορη περιοχή, τον Αύγουστο (με επτά τραυματίες). Το Νοέμβριο ο RIRA έστησε άλλη μια επίθεση έκρηξης αυτοκινήτου σε μια εμπορική περιοχή στο Μπέρμιγχαμ. Σε αυτήν την περίπτωση η συσκευή απέτυχε να πυροδοτηθεί πλήρως.

Οι Τρομοκρατικές ομάδες των βασιλικών (Loyalist) στη Βόρεια Ιρλανδία συνέχισαν με τις μεταξύ τους διαμάχες και πραγματοποίησαν επιθέσεις σε Καθολικούς. Μια Loyalist ομάδα, η αμυντική Ένωση του Ulster, ευθύνεται για τη βία που ξέσπασε στις διαμαρτυρίες για το Καθολικό δημοτικό σχολείο του Αγίου Σταυρού, που βρίσκεται σε περιοχή βασιλικών στο Μπέλφαστ.

Επιβολή του νόμου και δικαστική δραστηριότητα:

Οι αστυνομικές υπηρεσίες στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να ερευνούν και να εμποδίζουν τη δραστηριότητα των διαφωνούντων Δημοκρατικών.

Αυτές οι έρευνες έχουν οδηγήσει στην κατάσχεση σημαντικών ποσοτήτων εκρηκτικών υλών και πυροβόλων όπλων, πράγμα που οδήγησε έναν αριθμό ενεργών στελεχών στη φυλακή, όπου εκτίουν ποινές, ενώ άλλοι είναι υπόδικοι.

. Η έρευνα για την βόμβα Omagh συνεχίζεται και στις δύο πλευρές των συνόρων. Σήμερα η δίκη ενός ατόμου που κατηγορείται για συνωμοσία στην πρόκληση εκρήξεων συνεχίζεται στα δικαστήρια.

Γαλλία/Κορσική

Γενική κατάσταση

Το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Κορσικής (FLNC) έχει πραγματοποιήσει μια εκστρατεία τρομοκρατικών επιθέσεων ενάντια σε στρατώνες της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής και ενάντια σε ιδιοκτησίες Γάλλων από την ηπειρωτική χώρα.

Η Armata Corsa, μια άλλη αποσχιστική ομάδα, τοποθέτησε μια βόμβα σε αυτοκίνητο στο Παρίσι, τον Μάρτιο του 2001. Η βόμβα δεν πυροδοτήθηκε. Θεωρείται ότι οι ομάδες θέλησαν μόνο να δείξουν τις δυνατότητές τους στην διάπραξη επιθέσεων. Ο ηγέτης και ένα μέλος αυτής της ομάδας σκοτώθηκαν στην Κορσική τον Αύγουστο σύμφωνα με πληροφορίες από αντίπαλες εγκληματικές συμμορίες. Τα χαρακτηριστικά των δύο βομβιστικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Κορσική τον Ιούλιο, στις οποίες στόχοι ήταν στρατώνες της αστυνομίας, προκάλεσαν στις αρχές το φόβο για πιθανή διάσπαση στις τάξεις των υπαρχουσών Κορσικανικών σεπαρατιστικών κινημάτων, ως αποτέλεσμα της απογοήτευσής τους σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία, που είναι γνωστή με το όνομα Συμφωνίες του "Matignon". Έτσι, η ανάδυση μιας νέας αλλά περισσότερο ριζοσπαστικής Κορσικανικής αποσχιστικής ομάδας εξακολουθεί να θεωρείται πιθανή.

Επιβολή του νόμου και δικαστική δραστηριότητα

Καμία Περαιτέρω λεπτομέρεια.

 

ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΉ ΙΣΛΑΜΙΚΉ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΊΑ

Γενική κατάσταση

Οι εξτρεμιστικές Ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες συνέχισαν να απειλούν την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συλλήψεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταδεικνύουν σαφώς την ύπαρξη τέτοιων ομάδων και τον πιθανό κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων από αυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ευρωπαϊκές υπηρεσίες Επιβολής του Νόμου παρουσίασαν μια σημαντική δραστηριότητα ενάντια στις Ισλαμικές εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, τόσο πριν όσο και μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Επιβολή του νόμου και η δικαστική δραστηριότητα πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001

Ηνωμένο Βασίλειο

Στις 16 Φεβρουαρίου 2001, έξι άνθρωποι συνελήφθησαν στο Λονδίνο ύστερα από έρευνες της αστυνομίας σύμφωνα με το Νόμο Πρόληψης της Τρομοκρατίας, και ακολούθως κατηγορήθηκαν για κατοχή τρομοκρατικού εξοπλισμού και συναφή αδικήματα απάτης.

Ισπανία

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τον Ιούνιο του 2001 ένα ισλαμικό ενεργό στέλεχος, βασικό πρόσωπο του δικτύου της Al Qaeda. Τον Σεπτέμβριο η ισπανική αστυνομία συνέλαβε επίσης έναν πυρήνα Αλγερινής ομάδας Algerian Salafist Group for Preach and Combat. Συνολικά συνελήφθησαν 11 άτομα.

Γαλλία

Οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν διάφορες ενέργειες ενάντια σε Ισλαμικές φονταμενταλιστικές ομάδες:

•Το Φεβρουάριο του 2001, τέσσερα ενεργά στελέχη που αποτελούσαν μέρος της αποκαλούμενης "ομάδας Roubaix " (Group of Roubaix) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στο κρησφύγετό τους από την ειδική ομάδα επέμβασης της γαλλικής αστυνομίας. Ένα ενεργό στέλεχος που δραπέτευσε στο Βέλγιο πέθανε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τη βελγική χωροφυλακή, ενώ άλλος ένας συνελήφθη στο Βέλγιο.

Δύο άλλα ενεργά στελέχη δραπέτευσαν στη Βοσνία μέσω της Ιταλίας, αλλά σενελήφθησαν στη Βοσνία αφού είχαν σκοτώσει έναν αστυνομικό. Ο ένας εκδόθηκε στη Γαλλία, ενώ ο άλλος κατόρθωσε να δραπετεύσει από τη φυλακή. Αυτή η έρευνα αποκάλυψε ένα τριγωνικό δίκτυο για την διακίνηση πλαστών εγγράφων στο Βέλγιο, τον Καναδά και την Τουρκία.

•Στις 7 Φεβρουαρίου 2001, ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη 28 Ισλαμιστών ενεργών στελεχών, υπόπτων για ανάμειξη σε ένα διεθνές δίκτυο με βάση τη Βοσνία.. Μερικές εβδομάδες αργότερα, μια άλλη δίκη ξεκίνησε στο Roubaix, για μερικές ληστείες που είχαν πραγματοποιηθεί το 1996 με τη χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού.

•Τον Ιούνιο του 2001, ξεκίνησε η δίκη πέντε γεννημένων στην Αλγερία Ισλαμιστών ακτιβιστών, που φέρονται ως μέλη της Ισλαμικής Ένοπλης Ομάδας (Groupe Islamiste Arme - GIA)

•Οι Γαλλικές αρχές απέλασαν στις 9 Νοεμβρίου 2001 ένα Ισλαμικό ενεργό στέλεχος. Ο άντρας αυτός ήταν από τους βασικούς υπεύθυνους για την επιμελητεία της Αλγερινής GIA, και απελάθηκε στην Αλγερία.

Γερμανία

Τον Δεκέμβριο του 2000, το γερμανικό Bundeskriminalamt συνέλαβε έναν τρομοκρατικό πυρήνα που είχε τη βάση του στη Φρανκφούρτη (Γερμανία). Ένας από τους φερόμενους τρομοκράτες κατόρθωσε να δραπετεύσει, αλλά συνελήφθη στη συνέχεια τον Ιούνιο του 2001 στην Αλικάντε (Ισπανία). Οι επόμενες κοινές έρευνες των αρχών της Γερμανίας και των ΗΠΑ συνέδεσαν αυτήν την ομάδα με έναν άλλο ύποπτο, που είχε συλληφθεί στα τέλη του 1999, ενώ προσπαθούσε να περάσει λαθραία 60 κιλά εκρηκτικών υλών από τον Καναδά στις ΗΠΑ, με πιθανό σκοπό να επιτεθεί στον αερολιμένα του Λος Άντζελες. Τον Ιούλιο του 2001 ένας Αλγερινός που ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορήθηκε από τον ομοσπονδιακό κατήγορο των ΗΠΑ για σχέσεις με τον πυρήνα της Φρανκφούρτης και ως ένας από τους εγκεφάλους που βρίσκονταν πίσω από αυτήν τη συνωμοσία.

Ιταλία.

Τον Απρίλιο του 2001 οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν έναν πυρήνα που είχε ενσωματωθεί στο δίκτυο της Al- Qaeda. Αυτός ο πυρήνας είχε διασυνδέσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιβολή του νόμου και δικαστική δραστηριότητα μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Βέλγιο/ Κάτω Χώρες

Κατά τη διάρκεια μιας κοινής επιχείρησης ενάντια σε μια πιθανή ριζοσπαστική Ισλαμική Εξτρεμιστική τρομοκρατική ομάδα, οκτώ άτομα συνελήφθησαν στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες στις 19 Σεπτεμβρίου 2001.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ, άλλες υπηρεσίες αμερικανικών συμφερόντων στη Γαλλία, καθώς επίσης και ο καθεδρικός ναός του Στρασβούργου, ήταν φερόμενοι στόχοι αυτής της ομάδας.

Γερμανία

Τρεις από τους αεροπειρατές (οι Mohammed ATTA, Marwan ALSHEHHI και Ziad JARRAH) είχαν ζήσει τουλάχιστον προσωρινά στο Αμβούργο. Οι έρευνες έχουν μέχρι τώρα οδηγήσει σε ενδείξεις για συμμετοχή και άλλων δραστών κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού και της προετοιμασίας, διεθνείς σχέσεις με Ισλαμιστές ιδεολογικούς ηγέτες και παγκόσμιες οικονομικές συναλλαγές. Έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης, με τις κατηγορίες της πιθανής συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, χιλιάδες ανθρωποκτονίες καθώς επίσης και για άλλα σοβαρά εγκλήματα, ενάντια σε τρεις υπόπτους (Said BAHAJI, Ramsi BINALSHIB und Zakariya ESSABAR).

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν συλλήψεις τον Σεπτέμβριο του 2001. Αυτές οι συλλήψεις σχετίζονταν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και με τις συλλήψεις που έγιναν στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες κατά τη διάρκεια της κοινής επιχείρησης της 19ης Σεπτεμβρίου 2001.

Γαλλία/ Ιταλία/ Ισπανία

Έγιναν συλλήψεις που σχετίζονταν με τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου, με τις συλλήψεις στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες, καθώς επίσης και ως αποτέλεσμα από προγενέστερες έρευνες.

 

ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Γενική κατάσταση

Αναρχική Τρομοκρατία

Τα πρώτα σημάδια της πιθανής αναζωογόνησης της αριστερής τρομοκρατίας, δηλαδή της αναρχικής τρομοκρατίας, έγιναν ορατά στο δεύτερο μισό του 2001.

Κάτω από το όνομα - ομπρέλα "Διεθνής Αλληλεγγύη" πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στο νότιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επιθέσεις αποδόθηκαν ως αλληλεγγύη με τους φυλακισμένους αναρχικούς και ενάντια στα καθεστώτα φυλάκισης. Δεδομένου ότι οι αριστερές και αναρχικές δικτυακές σελίδες σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης καλύπτουν αυτή την κατάσταση σε βάθος, η πιθανότητα της αναζωογόνησης αριστερών και αναρχικών τρομοκρατικών ομάδων είναι υπαρκτή, και η τρομοκρατική δραστηριότητα του νότου μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα.

Η Ιταλία έχει υποστεί άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις από ομάδες αναρχικών αυτό το έτος, ενάντια στο Δικαστικό Μέγαρο στη Βενετία, την έδρα της Λίγκας του Βορρά στη Vigonza (Πάδοβα), σε μια εκκλησία στο Agrigento και σε ένα κτήριο του δήμου Catanzaro.

Στις 10 Απριλίου 2001, μια ισχυρή βόμβα προκάλεσε υλικές ζημιές στο εξωτερικό μέρος των κτηρίων που στεγάζουν δύο μη-κυβερνητικές οργανώσεις στη Ρώμη (Ιταλία). Την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα Πυρήνας Προλεταριακών και Επαναστατικών Πρωτοβουλιών. Την ίδια νύχτα ένας άλλος εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε στο Τορίνο έξω από ένα πρώην γραφείο της FIAT. Η αστυνομία εξουδετέρωσε την βόμβα με ελεγχόμενη έκρηξη πριν πυροδοτηθεί.

Στις 26 Αυγούστου 2001, μία επιστολή-βόμβα εξερράγη στα Γραφεία Ενημέρωσης Τουριστών, στο δήμο του Catanzaro.

Οικό-τρομοκρατία

Οι ριζοσπαστικές οικολογικές ομάδες και ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων πραγματοποίησαν μια περιορισμένη εκστρατεία.. Εντούτοις, οι υλικές ζημιές που προκάλεσαν ήταν εκτενείς.

 

3.2. Επιβολή του νόμου και δικαστική δραστηριότητα.

Ιταλία

Στην Ιταλία, εξήντα μέλη της ιταλικής αναρχικής ομάδας Solidarieta Internazionale συνελήφθησαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2001. Προετοίμαζαν σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου και άλλους στόχους στην ίδια πόλη.

ΣΥΝΟΨΗ.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ σήμαναν μια νέα εποχή στην πάλη ενάντια στην τρομοκρατία, καθώς επίσης και στο τρομοκρατικό θέατρο. Οι εξελίξεις στον αποκαλούμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ενάντια στο καθεστώς Taleban στο Αφγανιστάν και το δίκτυο Al- qaeda θα είναι ακραίας σημασίας για το μέλλον της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκόσμια. Προς το παρόν η Εξτρεμιστική Ισλαμική Τρομοκρατία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η βασική απειλή ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εντούτοις θα ήταν επικίνδυνο να επικεντρώσουμε μόνο σε αυτό το φαινόμενο, καθώς άλλες ευρωπαϊκές τρομοκρατικές ομάδες παραμένουν ακόμα ενεργές με όλες τις πιθανές συνέπειες.

(Μετάφραση από το Solidariato - Aναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης & Δράσης)