αρχική σελίδα

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε. ΣΤΑΤΗΡΗ

Πριν από πέντε μήνες, χάρη στη μεγάλη απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων ως αιχμή ενός ευρύτερου αγώνα, μεταξύ άλλων διατάξεων ψηφίστηκε η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’. Ωστόσο, το καθεστώς των ειδικών συνθηκών κράτησης παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό το ίδιο. Ειδικά για τους πολιτικούς κρατούμενους που αμφισβήτησαν με τις δράσεις τους τον ακρογωνιαίο λίθο της κρατικής εξουσίας, το μονοπώλιο της ένοπλης βίας, για τους οποίους επιφυλάσσεται μια ιδιαίτερη εξοντωτική μεταχείριση. Μια μεταχείριση που δεν περιορίζεται μόνον επάνω τους αλλά συμπεριλαμβάνει και τους οικείους τους, φίλους και συγγενείς, που στέκονται στο πλευρό τους. Εκεί εντάσσεται η περίπτωση της Αθηνάς Τσάκαλου και της Εύης Στατήρη, μητέρας και συζύγου αντίστοιχα πολιτικών κρατούμενων που διώκονται για «υπόθαλψη» και ένταξη σε «τρομοκρατική οργάνωση» με βάση τον τρομονόμο 187Α, εξαιτίας της αξιοπρεπούς κι ανθρώπινης στάσης τους στο πλευρό οικείων και συγγενικών τους προσώπων, κρατούμενων για τις ένοπλες δράσεις τους.

Όπως γράφαμε το Μάρτη του 2015(http://squathost.com/a_deltio/gr/d69_p.htm), «θα ήταν αφελές να θεωρεί κανείς πως η καταστολή του κράτους -που είναι ο κατεξοχήν εκφραστής του αξιώματος «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»- οριοθετείται με βάση την ενοχή ή την αθωότητα όσων βρίσκονται κάθε φορά στο στόχαστρό της. Γι’ αυτό και δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που στοχοποιούνται συγγενείς και φίλοι κρατουμένων, καθώς το κράτος εκμεταλλεύεται κάθε πρόσφορη κατάσταση προκειμένου να διευρύνει το κατασταλτικό αποτέλεσμα και να αυξήσει τα ποσοστά της βίας του, όχι μόνο επάνω στους αιχμαλώτους και τους οικείους τους αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο. Γι’ αυτό, πέρα από τη δεδομένη κι αμέριστη αλληλεγγύη μας στην απεργία πείνας των πολιτικών κρατούμενων που μάχονται ενάντια στο «αντι»τρομοκρατικό οπλοστάσιο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, θέλοντας να θέσουμε κάθε δυνατό φραγμό στην επίταση της κρατικής καταστολής πάνω στην κοινωνία, υποστηρίζουμε, πάντα μέσα από τη δική μας αξιακή και πολιτική θέση, και την παύση της δίωξης όλων των προσώπων που το μόνο πραγματικό «αδίκημά» τους απέναντι στο κράτος είναι η συγγενική και φιλική σχέση τους με διωκόμενους ή κρατούμενους».

Μετά την απεργία πείνας, η Αθηνά Τσάκαλου αποφυλακίστηκε και της επιβλήθηκε ένα ιδιότυπο καθεστώς αποκλεισμού στον τόπο κατοικίας της κι απαγόρευσης να επισκέπτεται τα παιδιά της στη φυλακή. Ωστόσο και παρά τη νομική πρόβλεψη με ειδική τροπολογία για την αποφυλάκισή της η Εύη Στατήρη, παραμένει εδώ και 6 μήνες προφυλακισμένη κατά παράβαση και της ίδιας της νομοθεσίας. Μετά και την τελευταία απόρριψη της αίτησης για την αποφυλάκιση της, η Εύη Στατήρη ξεκίνησε απεργία πείνας στις 14 Σεπτέμβρη 2015 υποθηκεύοντας την υγεία και τη ζωή της κι υπενθυμίζοντας σε όλους και όλες, για μια ακόμα φορά, την αέναη κι ακατάβλητη πάλη του ανθρώπου για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του απέναντι στην τυραννική εξουσία του Κράτους.

Η 10ήμερη ήδη απεργία πείνας της Εύης Στατήρη δεν αφορά μόνο τον αυτονόητο αγώνα για την απελευθέρωσή της αλλά και τον ευρύτερο κοινωνικό αγώνα ενάντια στο Καθεστώς ‘Εκτακτης Ανάγκης που επιβάλλουν κράτος και κεφάλαιο και στον επελαύνοντα σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Γι αυτό και η αλληλεγγύη μας στον αγώνα της Εύης Στατήρη με το ύστατο μέσο που διαθέτει είναι αυτονόητη και δεδομένη μέχρι τη δικαίωσή του.

ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΥΗ ΣΤΑΤΗΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΥΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ.

Αναρχική συλλογικότητα Κύκλος της Φωτιάς
 

 

1