αρχική σελίδα

 

 
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ

 

Μετά από εννέα μήνες σκληρής απεργίας στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας, μιας απεργίας που ξεκίνησε στις 31 Οκτώβρη του 2011 μετά την πραγματοποίηση 34 απολύσεων σαν απάντηση στην άρνηση των εργατών να δεχθούν τη μείωση των ωρών εργασίας με μείωση 40% των αποδοχών τους, κράτος και εργοδοσία, μη μπορώντας με κανέναν τρόπο να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των απεργών, κατέφυγαν στο τελευταίο όπλο που διαθέτουν απέναντι στους αγωνιζόμενους: την ωμή βία και τρομοκρατία.


Τα ξημερώματα της 20ης Ιούλη, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο χώρο του εργοστασίου και συνέλαβαν τους εργάτες της απεργιακής βάρδιας, προκειμένου να σπάσει η απεργία και να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο απεργοσπαστών υπό την προστασία των κατασταλτικών δυνάμεων, οι οποίες επιτέθηκαν με δακρυγόνα στους αγανακτισμένους απεργούς που συγκεντρώθηκαν στο μεταξύ έξω από το εργοστάσιο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης που κατευθύνθηκε προς το εργοστάσιο. Έκτοτε, δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν εγκατασταθεί στην πύλη της Χαλυβουργίας, ενώ μέσα στο χώρο του εργοστασίου οι απεργοσπάστες βρίσκονται συνεχώς υπό τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων.


Η εικόνα που παρουσιάζει στο εσωτερικό της η Χαλυβουργία μετά την έφοδο και την παραμονή των μπάτσων είναι αποκαλυπτική σε ό,τι αφορά τους όρους που, με όχημα την κρίση, θέλουν να επιβάλουν τα οικονομικά και πολιτικά αφεντικά στα εργοστάσια και ευρύτερα σε κάθε χώρο εργασίας: εκείνους της στρατιωτικής πειθαρχίας και υποταγής που απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας, μέσα από την ανελέητη εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας.


Ενάντια σε αυτή τη ζοφερή προοπτική, οι εργάτες της Χαλυβουργίας συνεχίζουν τον σκληρό και δύσκολο αγώνα τους. Έναν αγώνα που δε λύγισε ούτε κάτω από τον εκβιασμό της επιβίωσης και το βάρος των αλλεπάλληλων απολύσεων που έχουν φθάσει τις 120, ούτε από τις επιθέσεις των απεργοσπαστών οι οποίοι πριν την κατασταλτική επιχείρηση της 20ης Ιούλη είχαν ήδη επιχειρήσει κατʼ επανάληψη να μπουν στο εργοστάσιο και να σπάσουν την απεργία. Έναν αγώνα που στην επίθεση κράτους και αφεντικών αντιπαραθέτει τη δύναμη της συλλογικότητας και της αξιοπρέπειας ενάντια στην εξατομίκευση, τη ρουφιανιά και την υποταγή στο χώρο δουλειάς, χωρίς δυστυχώς να έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να πλατιάσει, να συνδεθεί άμεσα και αδιαμεσολάβητα με άλλους εργασιακούς χώρους και αγωνιζόμενους ανθρώπους.


Η κατασταλτική επιχείρηση ενάντια στην απεργία των χαλυβουργών δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός. Εντάσσεται στα πλαίσια της ευρύτερης επίθεσης που κράτος και αφεντικά έχουν εξαπολύσει ενάντια στην κοινωνία, σε εργαζόμενους και άνεργους, σε εκείνα τα κοινωνικά κομμάτια που πλήττονται άμεσα από την κρίση και ασφυκτιούν μέσα στις συνθήκες ανέχειας και εξαθλίωσης που βιώνουν, καθώς και ενάντια σε όσους αγωνίζονται για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου εξουσιαστικού συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση και την υποταγή.


Αυτό που διακυβεύεται μέσα από την έκβαση της απεργίας είναι βαθιά πολιτικό, καθώς δοκιμάζεται η δυνατότητα του αναβαπτισμένου μέσα από τη διαδικασία των εκλογών πολιτικού συστήματος που βασίζεται στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να καταστείλει σήμερα την απεργία των χαλυβουργών και αύριο κάθε εστία κοινωνικής και ταξικής αντίστασης, καθώς και κάθε αυτοοργανωμένο εγχείρημα αγώνα. Και μια τέτοια αντιπαράθεση απαιτεί την ανάπτυξη μιας δυναμικής που να υπερβαίνει τη λογική των -ούτως ή άλλως αδιέξοδων- θεσμικών διαμεσολαβήσεων στην κατεύθυνση της σύγκρουσης και της ανατροπής των συσχετισμών δύναμης.

Ο αγώνας των εργατών της Χαλυβουργίας είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους. Όλους όσοι αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας, χωρίς σκλάβους και αφεντικά, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση. Και θα νικήσουμε!
 ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ-ΤΑΞΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 


Αναρχικοί σύντροφοι για την ταξική αλληλεγγύη
Σύντροφοι-ισσες από την Αναρχική Συλλογικότητα «Κύκλος της Φωτιάς»

23 Ιούλη 2012