Αρχική σελίδα

Η εισήγηση συντρόφων της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Νάξου
στην εκδήλωση

"Ενάντια στα Μεταλλαγμένα Ενάντια στη Βιοτεχνολογία
και στις τεχνολογίες της κυριαρχίας
"
που πραγματοποιήθηκε στην κατάληψη της Λ.Καραγιάννη 37
στις 10/3/07

 

Ο ευτελισμός της τροφής και οι μύθοι περί υγιεινής και ασφάλειας

Η τροφή, δεν είναι μόνο μέσο κάλυψης μιας φυσικής ανάγκης, αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς και ρυθμιστικός παράγοντας για την συνεύρεση, την επαναληπτικότητα και την κανονικότητα στις δραστηριότητες της κοινότητας. Eίναι επίσης βασική συνιστώσα στη διαμόρφωση του πολιτισμού, των κοινωνικών σχέσεων, και κατ’ επέκταση, της εξουσίας και της ιεραρχίας. Σήμερα πλέον η τροφή έχει μετατραπεί σε μηχανισμό κερδοφορίας και ελέγχου από μια χούφτα πολυεθνικές, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα στρατηγικό πολιτικό όπλο για την επιβολή τους και την καθυπόταξη μεγάλων πληθυσμών του πλανήτη.

Το ζήτημα της διατροφής επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τις μεταβολές ενός ιδιότυπου χρηματιστηρίου ειδών διατροφής παρά από τις κοινωνικές ανάγκες. Το φαγητό στην αγοραία αυτή λογική και ξεκομμένο καθώς είναι στις σύγχρονες κοινωνίες από τη διαδικασία παραγωγής, γίνεται αντικείμενο πλήρους εμπορευματοποίησης. Η κυριαρχία πάνω στη διαχείριση της τροφής περνάει πρώτα και κύρια μέσα από τον έλεγχο και το σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής, και κατά δεύτερο λόγο μέσα από τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και των κριτηρίων που διαμορφώνουν αυτό που οι οικονομολόγοι ονομάζουν “προσφορά και ζήτηση”.

Η σύγχρονη διατροφική κρίση, οι διοξίνες, το ορμονούχο βοδινό κρέας, οι τρελές αγελάδες, τα κοτόπουλα που κανιβαλίζουν, η πλημμυρίδα των τοξικών στον αέρα, στη γη και στον υδροφόρο ορίζοντα, τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, δεν αποτελούν παρά εξαιρέσεις στο κατά τα άλλα “υγιές”, άκρως ανταγωνιστικό και κερδοφόρο πεδίο της αγροτοδιατροφικής βιομηχανίας!

Η χιονοστιβάδα των προβλημάτων αυτών που παρουσιάζεται σαν μια απλή παρανυχίδα, κανονίζεται με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις, εν ολίγοις με τη δημιουργία μιας απαράμιλλης γραφειοκρατίας στην οποία μόνο οι μεγάλοι του αγροτοδιατροφικού κλάδου μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Στον ελλαδικό χώρο, ο ασφυκτικός έλεγχος, εκτοπίζει εκ των πραγμάτων τους μικρούς παραγωγούς και όλους εκείνους που φυτοζωούν στις παρυφές της οικονομίας της αγοράς, -είτε αποκλειστικά σαν αγρότες, είτε μέ την πολυδραστηριότητα που ακόμα επιβιώνει κύρια στις ορεινές και στις νότιες νησιωτικές περιοχές.

Τα παραδοσιακά προϊόντα, βάλλονται πανταχόθεν γιατί προέρχονται από “πρωτόγονες” και “αμφιλεγόμενες πρακτικές”, και θεωρούνται ύποπτα κι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ενώ οι βιομηχανίες χρηματοδοτούν δυσφημιστικές καμπάνιες ενάντια σ’ αυτά, όπως π.χ. στο ελαιόλαδο.

Η “ασφάλεια”, το σύγχρονο ιδεολογικό προκάλυμμα που επιβάλλεται στην κοινωνία, αναδύεται ξανά στο προσκήνιο σε μια από τις πολλαπλές της διαστάσεις. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, και συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ, αναβαθμίζονται. Στόχος, ο πλήρης έλεγχος της αγοράς και της παραγωγής, το “συμμάζεμα” και η ιδιοποίηση από τις βιομηχανίες προϊόντων που χαρακτήριζαν ολόκληρες περιοχές. Μιλάμε για ένα είδος αποικιοποίησης της συσσωρευμένης από γενιά σε γενιά εμπειρικής συλλογικής γνώσης στην παραγωγή, όπως αυτή συμπυκνώνεται για παράδειγμα στο κρασί της Σαντορίνης, στο αρσενικό τυρί της Νάξου, στη φέτα και σε αμέτρητα άλλα αγαθά.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα βιομηχανικά τυριά έχουν εξοβελίσει και κυριαρχούν έναντι των μικρών τοπικών παραγωγών. Οι παραγωγοί, έρμαιο του διεθνούς ανταγωνισμού και εξαρτημένοι από τις βιομηχανίες οδηγούνται σε αφανισμό. Ταυτόχρονα μέσα στην απέραντη χοάνη της ομογενοποίησης εκτοπίζεται για πάντα ο γευστικός πλούτος που μας χαρίζει η ποικιλομορφία, οι ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, η γνώση, το κέφι και το μεράκι του κάθε παραγωγού. Τελικά, φαίνεται, μερικές δεκαετίες αργότερα δόθηκε η απάντηση στο στρατηγό Ντεγκώλ που διερωτώταν “πώς μπορεί να κυβερνηθεί μια χώρα που παράγει 273 διαφορετικά τυριά”, έτσι λοιπόν τα εξαφανίζουν

Η Πράσινη Επανάσταση

(που ούτε πράσινη ούτε επανάσταση ήταν)

Στον ελληνικό χώρο, η πλήρης ενσωμάτωση της γεωργίας στον καπιταλισμό υπήρξε το ζητούμενο από τις πρώτες αγροτικές μεταρρυθμίσεις μέχρι την πράσινη επανάσταση στις πρώτες δεκαετίες μετά τον πόλεμο, και μέχρι την εισαγωγή και την καθιέρωση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σήμερα.

Η Πράσινη Επανάσταση ήταν ουσιαστικά η πρώτη συστηματικά οργανωμένη βίαιη ανασυγκρότηση της υπαίθρου σε πλανητικό επίπεδο. Αποτέλεσε μια γενικευμένη απόπειρα για την εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνολογιών πάνω στη γεωργία και στόχευε στην ένταξη της αγροτικής παραγωγής στην καπιταλιστική ευφορία των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, με απώτερο σκοπό βέβαια την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ελάχιστων πολυεθνικών εταιρειών και των κυρίαρχων κρατών.

Ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας στηρίχτηκε στην εκμηχάνιση και στη χρήση αναβαθμισμένων σπόρων (υβρίδια), ενώ οι παραδοσιακές ποικιλίες εγκαταλείφθηκαν. Τόσο στη γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία, σπόροι και φυλές ζώων αντίστοιχα, που μετά από μακροχρόνιες διαδικασίες φυσικής επιλογής και μετάλλαξης είχαν προσαρμοστεί και είχαν γίνει ανθεκτικοί στο περιβάλλον τους, πέρασαν σύντομα στο παρελθόν.

Όμως, η χρήση των νέων σπόρων απαιτούσε αυξημένες ποσότητες φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και ενεργειακών εισροών (πετρέλαιο και πετροχημικά υποπροϊόντα), αλλά και εξελιγμένων συνθετικών βιοκτόνων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν δοκιμασμένα στο απέραντο πεδίο της ανθρώπινης φρίκης των δυο παγκόσμιων πολέμων, αλλά και αυτών της Κορέας και του Βιετνάμ.

Η εκμηχάνιση στην επεξεργασία των εδαφών αλλά και στη συλλογή των προϊόντων, δημιούργησε νέα δεδομένα και οι εκτεταμένες εκχερσώσεις έδωσαν ώθηση και δυναμική στην εγκαθίδρυση των μονοκαλλιεργειών. Είναι αυτονόητο ότι το νέο μοντέλο γεωργίας απέφερε τεράστια έσοδα στις πολυεθνικές που ελέγχουν την παραγωγή και την εμπορία των σπόρων και των λοιπών συμπαρομαρτούντων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ). Το τι καλλιεργείται καθορίζεται πλέον από τις ποσοστώσεις, τις επιδοτήσεις, διάφορες ακατανόητες ρυθμίσεις με βάση τις αόριστες ανάγκες της αγοράς που καθορίζονται από την αύξηση των κερδών της αγροτοβιομηχανίας και των γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ειδικά για τις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, ολοκληρώθηκε έτσι η απροκάλυπτη επιβολή των συμφερόντων των ισχυρών.

Τι πέτυχε όμως τελικά η Πράσινη Επανάσταση; Συνοπτικά λοιπόν, αμέτρητες ποικιλίες φυτών και είδη ζώων εξαφανίστηκαν, παραδοσιακές πρακτικές και μέθοδοι γεωργίας εγκαταλείφθηκαν, η βιοποικιλότητα φτώχυνε, η σταδιακή υποβάθμιση της γονιμότητας των εδαφών είναι γεγονός, ενώ η μόλυνση από τη χρήση λιπασμάτων και δηλητηρίων είχαν επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των αγροτών και των καταναλωτών.

Όμως ειδικά στις χώρες του Νότου η αναδιάρθρωση της γεωργίας μονιμοποίησε το λιμό και τον υποσιτισμό σαν “διαρθρωτικό φαινόμενο”. Ο παραπάνω όρος περιγράφει πολύ ψυχρά κι ορθολογικοποιημένα τον παραλογισμό ενός συστήματος όπου τα πλεονάσματα του αναπτυγμένου Βορρά πετιούνται στις χωματερές ή σαπίζουν στις αποθήκες για να ελέγχονται οι τιμές στην αγορά, την ίδια ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν αφού προηγουμένως έχει καταληστευθεί η γη τους. Πρόκειται για μια συστημική γενοκτονία, πλήρως νομιμοποιημένη στα πλαίσια της καπιταλιστικής μακροοικονομίας που εξιλεώνεται στις καταναλωτικές ενοχές μερίδας των κατοίκων της Δύσης και αναβαπτίζεται υποκριτικά στα προγράμματα των διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Το συγκεκριμένο σύστημα γεωργικής ανάπτυξης δεν αναγνωρίζει ούτε τις κοινωνικές ούτε τις μορφολογικές ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, αλλά επιβάλλεται οικουμενικά και υπακούει μονάχα στις επιταγές της αγοράς και στους αδυσώπητους νόμους του κέρδους. Έτσι, οι χώρες του Νότου μέσα από τον καταμερισμό που αποφάσισαν τα επιτελεία της Δύσης, εξαναγκάστηκαν να καλλιεργούν βαμβάκι, καφέ, ζαχαρότευτλα ή τσάι, να τα εξάγουν σε εξευτελιστικές τιμές και να εισάγουν τρόφιμα και ακριβή τεχνογνωσία για να συνεχίσουν -καταχρεωμένες πλέον- να επιβιώνουν σαν αναλώσιμο παραγωγικό δυναμικό.

Η πρόσβαση που απέκτησαν οι εταιρείες στη διαδικασία της παραγωγής ακύρωσε στην πράξη την όποια αυτονομία των παραγωγών…. “στην πραγματικότητα η πράσινη επανάσταση πέτυχε εν μέρει τους σκοπούς της: παγκοσμιοποίησε τη χρήση χημικών σκευασμάτων στη γεωργία εξασφαλίζοντας τα κέρδη των εταιρειών, ενέτεινε την εντατική μονοκαλλιέργεια και τα μονοπώλια, περιέστειλε την αυτεξουσία των γεωργών, κατάφερε πλήγμα στην αυτοθέσμιση των αγροτικών κοινοτήτων των οποίων η πολιτική αυτονομία και επιβίωση εξαρτάται άμεσα από την υλική αυτάρκεια” (Σπόροι Αντίστασης, Μάρτιος 2003, Ομάδα Αντιπληροφόρησης Διασπορά Αντίστασης).

Γονιδιακά κοκτέηλ για ιδιαίτερα γούστα

Η επανάσταση στην επιστήμη της βιολογίας χαρακτηρίζει αναμφίβολα τον αιώνα που διανύουμε. Η βιοτεχνολογία έχει ανοίξει ένα τρομακτικό πεδίο εφαρμογών στη γεωργία, στο τομέα των τροφίμων και στην ιατρική. Μέσα από τη γενετική μηχανική, τις τεχνικές δηλαδή παρεμβάσεις στο γενετικό υλικό (DNA) μικροοργανισμών, φυτών, ζώων και ανθρώπων έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, που για το μεν κεφάλαιο μεταφράζεται σε νέες προκλήσεις αλλά για όλους τους υπόλοιπους σημαίνει ένα αβέβαιο μεταλλαγμένο μέλλον.

Η μετάλλαξη είναι μια φυσική διαδικασία που συνδέεται με την ποικιλομορφία στη φύση και ευθύνεται για την εξέλιξη των ειδών. Το μπόλιασμα που έκαναν οι παλιοί μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα είδος γενετικής παρέμβασης αλλά γινόταν πάντα σε ομοειδή φυτά. Αντίθετα οι γενετιστές ανακατεύουν το DNA πέρα για πέρα διαφορετικών οργανισμών.

Με τις αλχημείες αυτές έχουν κατασκευάσει πατάτα με γονίδια σκορπιού για να αντέχει στον περονόσπορο – ντομάτα με γονίδια ψαριού για να αντέχει στο ψύχος- έχουν εισάγει γονίδια μοσχαριού σε κοτόπουλα για πιο γρήγορη ανάπτυξη κ.ο.κ. Πάντως η επιστημονική φαντασία στον τομέα των τροφίμων δεν αφορά μονάχα τα μεταλλαγμένα, αφού πρόσφατα μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου στην Αγγλία προχώρησε στην παραγωγή τετράγωνων καρπουζιών που τα κάνει πιο εύκολα στη μεταφορά αλλά και για να μην κυλάνε στο καροτσάκι του σούπερ μάρκετ. Στις ΗΠΑ μάλιστα έχουν λανσαριστεί φρέσκα σταφύλια με ανθρακικό, ενώ κορυφαία είναι η εφεύρεση για κυνηγούς με σφαίρες σάλτσας. Πρόκειται για καρύκευμα που όταν χτυπηθεί το θήραμα διαλύεται στο κρέας προσδίδοντάς του γεύση!!!

Η επιστημονική έρευνα στην υπηρεσία της παράνοιας… Η τεχνολογική καινοτομία εξάλλου πάντοτε αποτελούσε “μοχλό ανάπτυξης” για την επεκτατικότητα του κεφαλαίου. Η βιοτεχνολογία όπως και η πληροφορική είναι σήμερα στην αιχμή της τεχνοεπιστημονικής και στρατιωτικής έρευνας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου υιοθετεί πλήθος ρυθμίσεων που διευκολύνουν την διακίνηση και την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, ενώ με τη συμφωνία TRIPS (Ζητήματα Εμπορίου για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας) υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να εναρμονίσουν τις νομοθεσίες τους ώστε να επιτρέπεται το παντετάρισμα γονιδίων, φυτών, ζώων, βακτηριδίων, ιών, και άλλα. Τα διπλώματα αυτά ευρεσιτεχνίας επάνω σε ζωντανούς οργανισμούς γενικεύονται. Μια συνθήκη πρωτόγνωρη στην ιστορία δημιουργείται, όπου κάθε ζωντανός οργανισμός, κάθε παρανοϊκή μεταλλαγμένη έμπνευση των γενετιστών θα μπορεί να πατεντάρεται και να αποτελεί ιδιοκτησία των πολυεθνικών.

“Η γη, το δάσος…έχουν όλα αποικιοποιηθεί, μολυνθεί. Το κεφάλαιο πρέπει τώρα να ψάξει για νέες αποικίες όπου θα εισβάλλει και θα τις εκμεταλλευτεί για να μπορεί να συνεχίσει τη συσσώρευσή του. Αυτές οι νέες αποικίες είναι, κατά τη γνώμη μου, το εσωτερικό του σώματος των γυναικών, τα φυτά, τα ζώα. Η αντίσταση (στη βιοτεχνολογία) είναι η αντίσταση στην ακρογωνιαία αποικιοποίηση της ίδιας της ζωής, της μελλοντικής της εξέλιξης καθώς και του μέλλοντος των μη δυτικών παραδόσεων γνώσης σε σχέση με τη φύση. Είναι ένας αγώνας για το δικαίωμα των ειδών να εξελιχτούν, είναι ένας αγώνας για την προστασία των διαφορετικών πολιτισμικών συστημάτων να πορευτούν”.( Vandana Sheeva)

Βάζοντας χέρι σε αναπτυξιακά προγράμματα και σε αναπτυξιακά κονδύλια για τον Τρίτο Κόσμο, έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου καταγραφή φυτών, σπόρων, ζωικών ειδών, ακόμη και βοτάνων που χρησιμοποιούνται στις παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές. Με τις ληστρικές αυτές επιδρομές, που πολύ εύστοχα αποκαλούνται βιοπειρατεία από τους πολέμιούς τους, οι φαρμακευτικές εταιρείες κλέβουν τις περισσότερες από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν.

Παρόλα αυτά, πρόσφατα, όταν κάποιες χώρες της Αφρικής επιχείρησαν να δημιουργήσουν πανομοιότυπες εκδοχές φαρμάκων για να παράσχουν φτηνότερη περίθαλψη στους ασθενείς του AIDS, η πολυεθνική που κατείχε και τα πνευματικά δικαιώματα απαγόρευσε μέσω του Π.Ο.Ε. τη χρήση και τη διακίνηση των σκευασμάτων.

Όταν οι ίδιοι οι επιστήμονες παραδέχονται ότι ακόμα δεν κατανοούν πλήρως τους μηχανισμούς και τη λειτουργία των γονιδίων, όταν αυθαίρετα βαπτίζουν το 90% του DNA “junk” (=σκουπίδια) επειδή δεν αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητά του, τότε είναι εύλογο ότι οι πιθανότητες για την ανατροπή της φυσικής εξέλιξης και την πρόκληση μη αντιστρεπτών επιπτώσεων είναι τόσο πολλές που κάνουν το σενάριο μιας γενικευμένης βιολογικής ρύπανσης αναπόφευκτο.

Το άτυπο μορατόριουμ που ίσχυσε για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς το 1998 στην Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε το 2003. Η φαινομενική επιφυλακτικότητα και αντίδραση της Ε.Ε. στα μεταλλαγμένα δεν έχει να κάνει ούτε με την μηδαμινή κοινωνική αποδοχή τους, ούτε βέβαια αφορά κάποια εκδήλωση μιας δήθεν οικολογικής ευαισθησίας. Ήταν συνέπεια του εμπορικού ανταγωνισμού με τις ΕΠΑ αλλά και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι για πολύ καιρό η Ε.Ε. υπολειπόταν στο συγκεκριμένο τομέα έρευνας και τεχνολογίας σε σύγκριση με τους υπερατλαντικούς συμμάχους.

Σήμερα η Ε.Ε. πρωτοστατεί στον τομέα της βιοτεχνολογικής έρευνας ενώ πολλές εταιρείες με κορυφαία τη Bayer, κυριαρχούν στο χώρο. Σύμφωνα με τη Bionova (υπεύθυνη εκπρόσωπος στην Ελλάδα των εταιρειών βιοτεχνολογίας), μόνο στην ελληνική επικράτεια λειτουργούν 34 εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα.

Ούτως ή άλλως πειραματικές φυτείες ΓΤ καλλιεργούνταν σ’ όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι εταιρείες, στα πλαίσια μιας διεθνούς επιχείρησης για την εξάπλωση των ΓΤΟ, επιμολύνουν σκόπιμα τους συμβατικούς σπόρους ή διοχετεύουν μεταλλαγμένους σπόρους στη μαύρη αγορά προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένο γεγονός, και όταν είναι πλέον καθεστώς οι ΓΤ σπόροι, τότε, πάντα με την αρωγή των κυβερνήσεων, σπεύδουν να “συμμαζέψουν” την κατάσταση.

Στο Ιράκ, η επιβολή των ΓΤΟ έγινε απροκάλυπτα ως μέρος των βίαιων πολεμικών επιχειρήσεων, όπου στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της χώρας το νέο σύνταγμα που συνέταξαν οι δυνάμεις των κατακτητών, δεν επιβάλει μόνο τους ΓΤΟ, αλλά και απαγορεύει τους παραδοσιακούς σπόρους και καλλιέργεια, μαζί και την παραδοσιακή αγροτική ζωή.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 20εκατ. τόνοι μεταλλαγμένων εισάγονται στην τροφική αλυσίδα χωρίς να το γνωρίζουμε. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις στην Ε.Ε. παραμένουν σκόπιμα ασαφείς για να διασφαλίσουν έτσι τη σταδιακή καθιέρωση των ΓΤΟ και τη συνύπαρξή τους με τις συμβατικές καλλιέργειες.

Παράλληλα το ζήτημα της επιμόλυνσης των σπόρων αφήνει πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τη διάχυσή τους στο οικοσύστημα.

Τα προϊόντα της βιοτεχνολογίας, είτε πρόκειται για φάρμακα είτε για τρόφιμα, βρίσκονται στη ζωή μας εδώ και χρόνια. Το κράτος και η νομοθεσία συμπράττει με τις πολυεθνικές και τα συμφέροντά τους, κι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Η αξία της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας παραμένει δευτερεύουσα έως εντελώς αμελητέα, ασήμαντος κομπάρσος στο γαϊτανάκι της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.

Οι θιασώτες της νέας γεωργικής επανίδρυσης επιχειρηματολογούν υπέρ των μεταλλαγμένων και ισχυρίζονται ότι παραδίδουν γι’ άλλη μια φορά λύσεις στο πρόβλημα της πείνας. Ταυτόχρονα, σαν ένα κακόγουστο αστείο, εξαίρουν την οικολογική διάστασή τους αφού όπως διατείνονται, θα περιοριστεί η χρήση των φυτοφαρμάκων(!!!) –που βέβαια οι ίδιοι πουλούσαν και προωθούσαν όλη την προηγούμενη περίοδο.

Πόσο υποκριτικό όμως είναι να υποστηρίζεται ότι το πρόβλημα της πείνας είναι τεχνικό και όχι κοινωνικό και πολιτικό, ότι δεν συναρτάται δηλαδή με την άνιση κατανομή του πλούτου και της εξουσίας;

Όσον αφορά το δίλημμα της συνύπαρξης που τίθεται τελευταία, αυτό πρέπει να θεωρηθεί τουλάχιστον απαράδεκτο. Η φύση δεν είναι κανένα κλειστό και ιδανικό εργαστήρι πειραματισμών. Σε μια πιθανή συνύπαρξη συμβατικών, βιολογικών και ΓΤ καλλιεργειών, τα μεταλλαγμένα θα κυριαρχήσουν μέσω της επιμόλυνσης των συγγενικών φυτών αφού, ως γνωστόν, η γύρη, τα έντομα, οι σπόροι δεν μένουν στατικοί. Η ιδέα της συνύπαρξης νομιμοποιεί από μια άλλη σκοπιά την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων.

Οι αγρότες που καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους σπόρους δεσμεύονται από τις εταιρείες με αυστηρά συμβόλαια που ισχύουν για συγκεκριμένες καλλιεργητικές περιόδους, υφίστανται ελέγχους από εκπροσώπους της εταιρείας, ενώ συνήθως υποχρεούνται να χρησιμοποιούν κατ’ αποκλειστικότητα το πακέτο με τα ζιζανιοκτόνα και τα άλλα σκευάσματα που συνοδεύουν τους σπόρους.

Αυτή η απόλυτη εξάρτηση από τις πολυεθνικές έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες στο χείλος της απελπισίας με πιο τρανταχτό παράδειγμα τους 1200 καλλιεργητές βαμβακιού στην Ινδία που έχουν αυτοκτονήσει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο για να γλιτώσουν από τους τοκογλύφους και τα χρέη.

Deus Ex Machina

Σήμερα ο επιστημονισμός προβάλλεται σαν το τελευταίο καταφύγιο μιας κοινωνίας παραιτημένης από συλλογικά οράματα, κατακερματισμένης, με την εξατομίκευση να αποτελεί τη μοναδική αναγνωρισμένη και αναγνωρίσιμη αξία. Οι επιστήμονες αυτοαναγορεύονται σε μεσσίες μιας νέας θρησκείας, ενώ οι αστοχίες και τα ατυχήματα υπολογίζονται με αποστασιοποιημένες μαθηματικές πιθανότητες.

Τα επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας υπόσχονται λύτρωση από τις ασθένειες, νέα ελιξήρια αθανασίας και αιώνιας νεότητας κολακεύουν την ανθρώπινη ματαιοδοξία, τεχνολογικές λύσεις θα απαντήσουν σε προβλήματα που έχουν κοινωνικές αιτιάσεις, όπως οι λιμοί και οι επιδημίες, κοντολογής βιολογικοποιείται κάθε διάσταση της ζωής.

Μια νέα ευγονική αναπτύσσεται που χαρτογραφεί τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές με βάση την αλληλουχία του DNA. Στην Ισλανδία όλοι οι κάτοικοι της χώρας έχουν καταθέσει το DNA τους σε ιδιωτική τράπεζα γενετικού υλικού, ενώ κατά καιρούς πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει μέτρα γενετικού ελέγχου.

Εδώ στην Ελλάδα, πρόσφατη εισήγηση επιτροπής του υπουργείου δημόσιας τάξης προωθεί το φακέλωμα του DNA των πολιτών το οποίο θα αποσπάται στα αλκοτέστ οδηγών, στις εξακριβώσεις στοιχείων και τις προανακριτικές διαδικασίες!!!

Έτσι η μέθοδος του DNA παρόλο που παραμένει εξαιρετικά αναξιόπιστη χρησιμοποιείται σαν κριτήριο ενοχής με κορυφαίο παράδειγμα τον αντιτρομοκρατικό και τη σύλληψη των φερόμενων ως μελών της Ε.Ο.“17 Νοέμβρη”.

Στο ιδιωτικό μαιευτήριο “Μητέρα” πριν ένα χρόνο πολυτελές διαφημιστικό φυλλάδιο υποσχόταν έναντι αδράς αμοιβής τη φύλαξη βλαστοκυττάρων από τον πλακούντα των νεογέννητων σε κρυογονικά κέντρα στην Αμερική ώστε να χρησιμοποιηθούν στην ίαση ενδεχόμενης αυτοάνοσης ασθένειας. Είναι προφανές ότι στις υπερσύγχρονες βιοτεχνολογικές μεθόδους θεραπείας θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εκλεκτοί…

Οι πανεπιστημιακοί έχουν απεκδυθεί πια τον επιστημονικό μανδύα αφού πολλοί από αυτούς είναι σημαίνοντα στελέχη των εταιρειών και συμμετέχουν στις έρευνές τους, ενώ μέσα στα πανεπιστήμια διεξάγεται πολύ σημαντικό μέρος της έρευνας χρηματοδοτούμενο από τις εταιρείες.

Το παγκόσμιο δόγμα της ασφάλειας αποτελεί το ιδεολογικό προπέτασμα για την περιθωριοποίηση των απελευθερωτικών προταγμάτων, για την καταστολή των κινημάτων και των αγωνιστών, για την καθυπόταξη ολόκληρων λαών όταν δεν συντάσσονται άνευ όρων με τους κυρίαρχους. Έτσι η βιοτεχνολογία αποτελεί το αδιαφιλονίκητο συγκριτικό πλεονέκτημα που ανοίγει νέους ορίζοντες κατάκτησης και αποικιοποίησης της φύσης και του ανθρώπου εισβάλλοντας και τροποποιώντας ακόμα και σε κυτταρικό επίπεδο.

Μπροστά λοιπόν στο εύρος και την συσσώρευση των προβλημάτων, οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών προβάλλονται σαν πανάκεια από μια διευρυμένη γκάμα από παράσιτα που συμπεριλαμβάνει νεοφιλελεύθερους, τεχνοκράτες, παράγοντες της ΠΑΣΕΓΕΣ και εκπροσώπους της ρεφορμιστικής αριστεράς. Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή, τη λύση στα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής και τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος θα τη δώσει η παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων στη διεθνή αγορά. Αυτό βέβαια που σκόπιμα παραλείπουν είναι ότι ακριβώς αυτή η διεθνοποίηση της αγροτικής οικονομίας μέσω των συμφωνιών της GATT και των ντιρεκτίβων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του ΔΝΤ έχει οδηγήσει στην παρούσα κατάσταση. Γιατί είναι αλήθεια ότι ο μικρός παραγωγός είτε στην Ευρώπη (ειδικά στις χώρες του Νότου), αλλά πολύ περισσότερο σ’ αυτές του Τρίτου Κόσμου, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις μεγάλες αγροτοεπιχειρήσεις με τα στελέχη τους, την πρόσβαση που αυτές έχουν στα κέντρα διανομής, την τεχνογνωσία αλλά και τις γενναίες χρηματοδοτήσεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτές. Έτσι λοιπόν, δεν είναι τυχαίο ότι στο ελληνικό χώρο τα τελευταία είκοσι χρόνια ξεκληρίστηκαν 182.000 αγρότες ενώ 70.000 είναι υπερχρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα. Ταυτόχρονα οι τάσεις συγκεντροποίησης της γης και της παραγωγής στα χέρια αγροτοτροφικών επιχειρήσεων και των μεγαλοαγροτών διαρκώς αυξάνεται. Ίσως γιαυτό λοιπόν, γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, η επίτροπος γεωργίας της Ε.Ε. να προτρέπει κυνικά τους αγρότες να προσανατολιστούν στην απόκτηση δεύτερης απασχόλησης.

Ο ιστορικός ρόλος του κράτους απέναντι στους αγρότες ήταν ανέκαθεν κηδεμονικός και χειραγωγικός κι αυτό δεν αφορούσε μονάχα τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση των όρων της αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 70 δεν υπήρχε ούτε ένας επίσημος αγροτικός σύλλογος ή συνδικαλιστικό όργανο των αγροτών.

Οι συνεταιρισμοί, παρά τις αγνές προθέσεις των πρώιμων οπαδών της ιδέας, ελάχιστα λειτούργησαν σαν όργανα αυτοβοήθειας των οικονομικά ασθενών προσώπων αλλά αντίθετα υπήρξαν ο δούρειος ίππος για τη διείσδυση του κεφαλαίου στη γεωργία. Οι ίδιες οι τράπεζες πριμοδότησαν τους συνεταιρισμούς, ενώ η ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας το 1927 θα καταστήσει το συνεταιριστικό κίνημα σαν βοηθητικό μηχανισμό της ΑΤΕ.

Οι εξαθλιωμένοι αγρότες του προηγούμενου αιώνα με εξεγέρσεις και συγκρούσεις διεκδίκησαν τη βελτίωση της ζωής τους μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της διαμάχης ανάμεσα στο αναδυόμενο εμπορικό – χρηματιστηριακό κεφάλαιο και στους γαιοκτήμονες. Η πολιτική και οικονομική εξάρτηση της υπαίθρου γιγαντώθηκε μέσα από την πολιτική πατρωνία και τον ραγιαδισμό που καλά κρατεί ακόμη και σήμερα.

Η κατανόηση του σύνθετου αγροτικού προβλήματος είναι η απαρχή για μια ουσιαστική και γόνιμη αντίσταση στα μεταλλαγμένα αφού η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να μας αφορά μονάχα σαν καταναλωτές αποξενωμένους από τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες αυτά παράγονται και διαχωρισμένους από τα υποκείμενα που εμπλέκονται.

Η επιβολή των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών όπως και η εφαρμογή των hi-tech καλλιεργειών και η αυτοματοποίηση στην εκτροφή ζώων αποτελούν συστατικά στοιχεία της αναδιάρθρωσης της παραγωγής. Όλα αυτά εντάσσονται στο σχέδιο της διεθνοποίησης της αγροτικής οικονομίας και της απόλυτης υποταγής στις νόρμες του ΔΝΤ, του ΠΟΕ και των ΚΑΠ που οδηγούν τους αγρότες είτε στον αφανισμό είτε στην ολοκληρωτική εξάρτηση από τις πολυεθνικές και την τελική μετατροπή τους σε σύγχρονους κολίγους στην υπηρεσία των agrobussiness.

Το αντίπαλο δέος που προβάλλεται σήμερα απέναντι στα αδιέξοδα της εντατικοποιημένης γεωργίας και στις ανησυχίες για την υγιεινή και την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουμε είναι το μοντέλο της βιολογικής γεωργίας.

Με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς διεθνώς, γίνεται πλέον μια ισχυρή συνιστώσα στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και προτείνεται σαν βιώσιμη διέξοδος στους αγρότες. Παρά τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει στο περιβάλλον, η βιολογική γεωργία είναι ενταγμένη πλήρως στην οικονομία της αγοράς με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, την προώθηση και τη διάθεση αυτών των προϊόντων. Αποτελεί την αξιοποίηση από την πλευρά του καπιταλισμού εναλλακτικών κινήσεων που ξεκίνησαν στη δεκαετία του 60 και που εκφυλίστηκαν στη συνέχεια σε μια μόδα υγιεινισμού.

Η βιολογική γεωργία σήμερα διέπεται από μεγάλο πλήθος γραφειοκρατικών διεκπεραιώσεων, ελέγχων, και από υψηλό κόστος παραγωγής (πανάκριβα σκευάσματα που μάλιστα προωθούν οι ίδιοι κολοσσοί, όπως για παράδειγμα η Bayer). Όλα αυτά συντελούνται υπό την εποπτεία των πιστοποιητικών οργανισμών που πολύ συχνά είναι και οι έμποροι στους οποίους οι βιοκαλλιεργητές διαθέτουν την παραγωγή τους, συνθέτοντας έτσι ένα ποικίλο πλέγμα εξαρτήσεων εις βάρος των παραγωγών.

Στο καινούριο τοπίο που διαμορφώνεται με τα μεταλλαγμένα, ήδη αποφασίστηκε να αναγνωριστούν ως βιολογικά προϊόντα αυτά που έχουν επιμολυνθεί μέχρι και 0,9% από ΓΤΟ κάτι που ισχύει και για τα συμβατικά προϊόντα χωρίς ιδιαίτερη σήμανση.

H νέου τύπου γεωργία, είτε αυτή αφορά τα ΓΤ, τις συμβατικές ή ακόμη τις βιολογικές καλλιέργειες είναι συμβολαιακή, και είναι δέσμια στις εταιρείες, τους πιστοποιητικούς οργανισμούς, τις κρατικές υπηρεσίες, τα μελετητικά γραφεία, τους εξειδικευμένους επιστήμονες. Οι αγρότες από την άλλη, αφού έχουν λεηλατηθεί από τα μέσα παραγωγής τους, από τη γνώση και την τέχνη τους, υποβιβάζονται σε απαξιωμένο εργατικό δυναμικό των υπερεθνικών κολοσσών.

Η αντίσταση στα μεταλλαγμένα δεν μπορεί παρά να αντιπαλεύει στο σύνολό της την αγροτική αναδιάρθρωση και οπωσδήποτε πρέπει να συνδέεται και να τροφοδοτείται από την παρουσία ενός ισχυρού αγροτικού κινήματος που θα καταφέρει ν’ απεγκλωβιστεί από το περιθώριο στο οποίο το έχουν οδηγήσει οι κομματάρχες κι οι αγροτοπατέρες σήμερα.

Εξάλλου, οι αγροτικές εξεγέρσεις του 19ου και του 20ου αιώνα έθεσαν για πρώτη φορά αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, και οι εξεγερμένοι χωρικοί προχώρησαν σε απαλλοτριώσεις γης και κοινοκτημοσύνη, εκτέλεσαν εμπόρους, τσιφλικάδες, τραπεζίτες, τοκογλύφους, συγκρούστηκαν με το στρατό και τη χωροφυλακή. Ειδικά στα χρόνια της σταφιδικής κρίσης και στην εξέγερση του Κιλελέρ αναρχικές ομάδες και προσωπικότητες όπως ο Μαρίνος Αντύπας άσκησαν καταλυτική επιρροή στην εξέλιξη των αγώνων και στον ξεσηκωμό των αγροτών. Σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές αλλά δεν παύει να είναι αναγκαίο να αποκαλύπτουμε τα σχέδια της κυριαρχίας και να στεκόμαστε αλληλέγγυοι μ’ αυτούς που υφίστανται την εκμετάλλευση και τον εξανδραποδισμό που επιφέρει η ανάπτυξη του κεφαλαίου στην ύπαιθρο.