αρχική σελίδα

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΟΛΙΚΟ ΑΡΝΗΤΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ Γ.ΚΟΡΩΝΑΙΟ

–ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΓΙΑΝΝΕΝΑ–

 

Δηλώνω ότι δεν επιθυμώ να καταταγώ στον στρατό ούτε να έχω καμία επαφή με αυτήν την δομή του εξουσιαστικού συστήματος [...] Είμαι εχθρός κάθε κράτους κάθε έθνους και εν δυνάμει καταστροφέας τους”. Γ.Κ.

 

Ο στρατός αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα κυριότερα όπλα της κυριαρχίας για την διαφύλαξη και διαιώνιση της εξουσίας της. Από τη μια, είναι απαραίτητος για την λεηλασία και τον έλεγχο της καπιταλιστικής περιφέρειας από τα αφεντικά του πλανήτη (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη) είτε με ωμές στρατιωτικές επεμβάσεις είτε κάτω από το μανδύα των ”ειρηνευτικών” επιχειρήσεων. Από την άλλη δεν παύει να αποτελεί συστατικό στοιχείο επιβολής της εξουσίας και στο εσωτερικό των κρατών είτε για την επέμβαση και καταστολή του εσωτερικού εχθρού σε περιπτώσεις κοινωνικής αναταραχής (χαρακτηριστικό παράδειγμα η στρατιωτική άσκηση «ΚΑΛΛΙΜΜΑΧΟΣ» που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Κορομηλά» του Κιλκίς από την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και περιλάμβανε την καταστολή των διαδηλώσεων) είτε για την ενστάλαξη των εθνικών ιδεωδών και του πατριωτισμού, είτε ακόμα για την εμπέδωση της πειθαρχίας και της υποταγής αναπαριστώντας και αναπαράγοντας πιστά ένα σύστημα που έχει ανάγκη από άβουλους και πειθήνιους ανθρώπους τόσο στο εργασιακό κομμάτι όσο και σε αυτό των κοινωνικών αντιστάσεων. Σε γενικές γραμμές, ο στρατός υπάρχει για να επιβάλλει με την παρουσία του την κοινωνική και ταξική “ειρήνη”, τον καθημερινό πόλεμο χαμηλής έντασης δηλαδή που διεξάγεται σε βάρος των καταπιεσμένων αυτού του κόσμου και στοχεύει στην εδραίωση και αναπαραγωγή του καθεστώτος καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

Μπροστά λοιπόν στη βαρβαρότητα και την παράνοια που προωθεί η στρατιωτική θητεία, άνθρωποι που δεν είναι διατεθειμένοι να χαραμίσουν κάποιους μήνες από τη ζωή τους υποτασσόμενοι στις αρρωστημένες ορέξεις των στρατοκρατών, επιλέγουν να αρνηθούν το στρατό. Οι προσωπικές επιλογές αποφυγής του στρατού (τρελόχαρτο, ανυποταξία κτλ) είτε πηγάζουν από βαθύτερα σκεπτικά είτε από μια αυθόρμητη και πηγαία αποστροφή για αυτόν τον σάπιο θεσμό είναι επιλογές εναντίωσης και ως εκ τούτου θεμιτές και δίκαιες. Υπάρχουν όμως και επιλογές, όπως η ολική άρνηση στράτευσης, οι οποίες περνούν από το προσωπικό στο συλλογικό, αρνούνται δημόσια τόσο τη στρατιωτική θητεία όσο και το στρατό ως θεσμό επιλογές οι οποίες προωθούν την άρνηση του στρατού ως πολιτικό ζήτημα αρνούμενες την οποιαδήποτε επαφή με το κράτος και το αυθαίρετο δικαίωμα του να ορίζει τη ζωή μας. Αυτές είναι που δέχονται και τη μεγαλύτερη καταστολή εκ μέρους των κρατικών και στρατιωτικών μηχανισμών. 

Τέτοια είναι και η υπόθεση του αναρχικού Γεράσιμου Κορωναίου που είναι ολικός αρνητής στράτευσης από το 2009 και στις 13 Δεκέμβρη καλείται σε στρατοδικείο στα Γιάννενα για αυτή του την επιλογή. Ο ίδιος έχει πάρει την απόφαση να παρουσιαστεί στο στρατοδικείο δίνοντας το πολιτικό στίγμα της δίωξης του στηριζόμενος από την αλληλεγγύη των συντρόφων του και όσων καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται μόνο για προσωπική του υπόθεση. Δεν θα είναι μόνος του! Η αλληλεγγύη μας στο Μάκη όπως και σε κάθε ολικό αρνητή στράτευσης είναι δεδομένη και πολύμορφη.

αναρχική ομάδα “Δυσήνιος Ίππος”

 

http://ipposd.wordpress.com/

 

 

 

 

1