Αναρχική Ιστοσελίδα Αντιπληροφόρησης και Δράσης

Αρχική σελίδα

Εργατικά "ατυχήματα"
= δολοφονίες των αφεντικών

Κόρινθος, 12 Απρίλη '03.

Παρέμβαση αντιπληροφόρησης πραγματοποίησαν αναρχικοί και αντιεξουσιαστές στην Κόρινθο, την πόλη όπου στις 3 Απρίλη σκοτώθηκαν έξι εργάτες και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη φιαλών ασετιλίνης και οξυγόνου την ώρα της δουλειάς στο τμήμα συγκολλήσεων του εργοαστάσιου ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.

Περίπου 40 σύντροφοι/ισσες από την Αθήνα, την Πάτρα και την Κόρινθο συγκεντρώθηκαν στις 12μ.μ στην πλ. Περιβολάκι στο κέντρο της πόλης (όπου παράλληλα διεξαγόταν συγκέντρωση από μέλη του ΠΑΜΕ) και ακολουθούμενοι από μερικούς μπάτσους πέρασαν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης που λόγω της ώρας και της ημέρας ήταν γεμάτοι από κόσμο, μοιράζοντας προκηρύξεις, κολλώντας αφίσσες, πετώντας τρικάκια,. γράφοντας συνθήματα με σπρέυ.

Αργότερα οι συντροφοι/ισσες κατευθύνθηκαν με αυτοκίνητα και μηχανές στο εργοστάσιο της επιχείρησης ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΑΕ που απέχει λίγα χλμ από το κέντρο της Κορίνθου. Η πύλη και η περίφραξη του εργοστασίου, που από την ημέρα του "ατυχήματος" παραμένει προσωρινά κλειστό, γέμισαν με συνθήματα όπως: ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ, "ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ" - ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ, ΚΑΘΕ 72 ΩΡΕΣ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ - Η "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥΣ, ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ, ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ κ.α. ενώ φωνάχτηκαν και συνθήματα όπως: ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ - ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΝ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΔΩ, ΕΡΓΑΤΕΣ ΞΥΠΝΑΤΕ - ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΡΕΜΑΤΕ. Μερικοί από τους μπάτσους έδειξαν διαθέσεις να παρεμποδίσουν τους συντρόφους αλλά συγκρατήθηκαν από τους επικεφαλής γιατί τα πράγματα μπροστά στο εργοστάσιο του θανάτου θα έπαιρναν διαφορετική τροπή. Αφού μοιράστηκαν προκηρύξεις σε εργάτες στα γειτονικά εργοστάσια οι σύντροφοι/ισσες αποχώρησαν.

Πέρα από τους ένστολους που φρουρούσαν το εργοστάσιο συνεχής ήταν και η παρουσία ασφαλιτών που ακολούθησαν τους συντρόφους σε κάθε τους κίνηση στην πόλη, "συνοδεύοντάς" τους τελευταίους που έφυγαν για πολλά χιλιόμετρα έξω από την Κόρινθο.

 

 

 

 

 

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ

Κόρινθος, 3 Απρίλη 2003. Στο εργοστάσιο της επιχείρησης ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ Α.Ε. εκρήγνυνται φιάλες ασετιλίνης και οξυγόνου με συνέπεια τον θάνατο έξι εργατών και τον τραυματισμό άλλων τριών. Έξι εργάτες δεν γύρισαν στα σπίτια τους μετά τη δουλειά. Έξι εργάτες έχασαν τη ζωή τους γιατί ο καπιταλισμός τούς καταδίκασε σε θάνατο. Έξι εργάτες ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ.

Οι ανακοινώσεις των αφεντικών του εργοστασίου μίλησαν για ένα "τραγικό εργατικό ατύχημα". Πόσο, αλήθεια, είναι ακριβής ο όρος "εργατικό ατύχημα"; Αυτοί που μιλάνε για "ατυχήματα" σε χώρους εργασίας είναι οι ίδιοι που έχουν επιβάλει εκείνους τους κοινωνικούς όρους ώστε να είναι αναπόφευκτα. Το καθεστώς της μισθωτής σκλαβιάς που επιβάλλεται από την εξουσία είναι η προϋπόθεση και ο καταναγκαστικός όρος για την επιβίωση ενός ανθρώπου, και είναι αυτό που φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το θάνατο αυτών των έξι εργατών, αλλά και χιλιάδων άλλων σ' ολόκληρη τη γη. Η ίδια η φύση της εργασίας είναι δολοφονική. Αυτό το γνωρίζουν οι ντόπιοι και κυρίως οι μετανάστες προλετάριοι, που χρησιμοποιούνται ως "φθηνό εργατικό δυναμικό" και δουλεύουν κάτω από το καθεστώς της "μαύρης εργασίας" εξαιτίας του οποίου δεν μπορούν ούτε καν να καταγγείλουν οτιδήποτε τους συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Το "θαύμα της αναπτυγμένης ελλάδας" που προετοιμάζεται για την Ολυμπιάδα του 2004 έχει τη βάση του πάνω στην άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών.

Η εργασία εμπεριέχει εκείνα τα θανατηφόρα ρίσκα τα οποία ο εργάτης, κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα της διακινδύνευσης της σωματικής του ακεραιότητας ή της απόλυσης, με συνέπεια την εξαθλίωσή του, πρέπει να πάρει. Ο όρος "εργατικό ατύχημα" είναι η απόλυτη συγκάλυψη, από μεριάς των αφεντικών, μιας δολοφονίας που οι ίδιοι έχουν διαπράξει.

Στην ιστορική συγκυρία που διανύουμε, με τη στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ, θα πρέπει να δούμε πως ο ίδιος πόλεμος που διεξάγεται εκεί, ενυπάρχει κι εδώ. Στο εργοστάσιο Σωληνουργεία Α.Ε., στα εκατοντάδες εργοστάσια ανά την ελλάδα, στα εργοτάξια των "μεγάλων έργων", στις οικοδομές, στα καράβια και τα ναυπηγεία... Και δεν είναι άλλος από τον κοινωνικό και ταξικό πόλεμο. Από τη μια μεριά τ' αφεντικά και απ' την άλλη οι καταπιεσμένοι. Από τη μια μεριά αυτοί που σπέρνουν το θάνατο στο Ιράκ για να εξαπλώσουν την κυριαρχία τους και να επιβάλουν τον έλεγχο σ' ολόκληρο τον πλανήτη, αυτοί που καταναγκάζουν ανθρώπους να δουλεύουν σαν σκλάβοι με αντίτιμο την επιβίωση, αυτοί που καταστέλλουν κάθε εγχείρημα που αμφισβητεί το σύστημα, και από την άλλη μεριά οι κολασμένοι της γης, αυτοί που δυσανασχετούν και εξοργίζονται μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Η δολοφονία των έξι εργατών στην Κόρινθο είναι μία μόνο από τις καθημερινές πράξεις του κοινωνικού-ταξικού πολέμου, το αποτέλεσμα της λυσσαλέας επίθεσης των αφεντικών.

Όσο για τα κροκοδείλια δάκρυα των δημοσιογράφων, των εργατοπατέρων, των πολιτικών αφεντικών του ελληνικού κράτους, θα πρέπει να ανατρέξει κανείς στον λόγο και στις πράξεις τους απέναντι σε γεγονότα όπως άγριες απεργίες ή συγκρούσεις εργατών με τις δυνάμεις καταστολής. Όλοι αυτοί οι "υπερασπιστές" των εργαζομένων που τώρα, δήθεν, αγανακτούν για το θάνατο των έξι εργατών στην Κόρινθο είναι οι ίδιοι που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συμπράξουν σε αυτόν. Γιατί ούτε τα πρόστιμα ούτε οι καταγγελίες για ελλιπή μέτρα ασφαλείας ούτε οι μελέτες και οι στατιστικές δεν μπορούν να αποτρέψουν τους θανάτους και τους τραυματισμούς στους χώρους εργασίας. Γιατί όσοι, διαμεσολαβώντας τους εργαζόμενους, συνδιαλέγονται με τ' αφεντικά ζητώντας δήθεν τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, όσοι προωθούν τη μισθωτή σκλαβιά ως δικαίωμα, συμπορεύονται με το σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης που γεννά το θάνατο.

Πέρα λοιπόν από κάθε είδους διαμεσολαβητές ανάμεσα στ' αφεντικά και τους προλετάριους, το μόνο "εργασιακό δικαίωμα" για εμάς είναι αυτό του αυτοοργανωμένου αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την καταστροφή του κράτους και των θεσμών του που επιβάλουν και προωθούν την εργασία ως "κοινωνικό αγαθό". Για εμάς τους προλετάριους, η απάντηση στη δολοφονία των έξι αδελφών μας, αλλά και των χιλιάδων άλλων στην επικράτεια του ελληνικού κράτους, είναι μια: η όξυνση του κοινωνικού και ταξικού πολέμου, η αντεπίθεση στ' αφεντικά μέσα στους χώρους δουλειάς και στους δρόμους....

ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ,
ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΑ "ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ" - ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ